Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
СИТУАЦИЯТА СЕ ВЛОШАВА: Над 60 хотела са застрашени от фалит след кризата с "Астрал Холидейз"
СИТУАЦИЯТА СЕ ВЛОШАВА: Над 60 хотела са застрашени от фалит след кризата с "Астрал Холидейз"
Автор: ПИК
Дата
Дата
55725
Коментари
16
СИТУАЦИЯТА СЕ ВЛОШАВА: Над 60 хотела са застрашени от фалит след кризата с "Астрал Холидейз"

Около 60 български хотела, сред които и няколко големи играчи, са засегнати и последователните фалити на дъщерните дружества на „Томас Кук“ и родната „Астрал Холидейз“, която работеше като представител на британския туроператор у нас. 

Фалиралият туроператор „Астрал Холидейз“ е бавил плащанията си към хотели по половин година. Вместо с два месеца след края на летния сезон, фирмата е плащала задълженията си към хотели чак през януари следващата година, коментира политиката на компанията член на УС на Асоциацията на туроператорите Калин Драганов пред „Монитор“. По думите му има и случаи, в които туроператорът не е плащал и по година, но фалитът на "Астрал“ ще се отрази добре както на хотели, така и на туроператори, тъй като така пазарът ще се изчисти от некоректен платец. От сайта на „Астрал Холидейз“ става ясно, че туроператорът е работил с около 200 български хотелиери.

Според Драганов сегашният фалит е фиктивен. „Всъщност „Астрал Холидейз“ фалира още преди 3 години, но отново се появи на пазара – сега ще стане същото“. Той обясни, че туроператорът е бил член на една от трите по-големи асоциации у нас за туристическо посредничество, в която вече 3 такива фирми са фалирали.

За последните 8 години фалиралите туроператори са пет "Aлмa тyp" (2011), "Oн тpaвeл" (2012), "Baлepи 90" (2013), "Aлфaтyp" (2016) и "Acтpaл Xoлидeйз" (2019). „Причините за фалит за комплексни – обикновено той се случва в края на сезона, защото тогава се осъществяват плащанията към хотелиерите“, поясни Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. Той препоръча на хотелиерите в случай на невзети плащания, да се обърнат директно към коректния съдебен ред за действие.

Според Националния борд по туризъм по-голямата част от хотелите са издавали фактури с отложено плащане към „Томас Кук“ със срок за плащане 60 дни. Така освен загубените пари от нощувки, изхранване и забавления, хотелиерите ще се простят и вече платено ДДС и корпоративен данък. Освен това и трудно ще обслужват кредитите си, смята шефката на борда д-р Полина Карастоянова. Затова браншът ще се обърне към правителството за подкрепа. Едно от предложенията е кредитите на хотелиерите да бъдат рефинансирани от Българската банка за развитие с по-ниски лихви. Освен това фалитът на „Томас Кук“ отваря вакум от 1500 чартъра, които няма да долетят до България с туристи. Ето защо туристическият сектор иска държавата да подкрепи туроператорите на пазара ни, които предлагат групови почивки, като плати седалките в самолетите на летовниците. Сумата, която иска браншът е близо 10 млн. евро. От фалита ще бъдат засегнати и транспортни фирми, предупредиха от асоциацията на туроператорите.

Напиши коментар »
(16)
1
И к'во от това.
2
Никаква помощ за мутрите. Да фалират всичките. Това не са бизнесмени, това са олигофрени станали богати за един ден чрез престъпни схеми грабежи и червени куфарчета
3
Малко са! Трябваше повече мутренски хотели да бъдат засегнати с фалит!
4
Държавата ще ги плати защото хотелите са на хора от правителството,
5
Хотелите са им с пари от въздуха за тях - пародни пари ! Червени мошеници и мутри , все безродници "хотелиери" ?
6
Наемат пешлемата да им бачкат като волове по 12 часа на ден 6 дена в седмицата за 700 лева а ги осигуряват на минималната заплата . Да фалират !
7
Да се внушава : " Министъра и Премиера са виновни "!! Добре е да сложите и Данчето Фандъкова тролчета изроди мои !! Да се обработва с оглед местния вот !!
8
Това лоша вест ли е ? Дойде време за чистене на боклуците ли ?
9
Е и какво от това 60 хотела са капка в морето Само в Слънчев бряг са триста.По цялото Черноморие може би хиляда.Да му мислят повече Гърците и Турците.техните хотели са повече които ще изгърмят А да не говорим за Испания където половината работеха с Томас Кук
10
И от какъв зор държавата,демек народа ще плаща чартъри на пияни англичани и скандинавци?Ако искат хотелите да са им пълни да пуснат цени на каквито са продавали на Томас Кукуто и ще се напълни с индивидуални туристи!
11
К'во ми пука?! Мойте хотели са си ОК.И плажове за без пари държа, така, че проблема за мен е никакъв. :-) Аре сега дърпайте,и да благодарите на ТИКВАТА, че все още дишате. :-) ТУЛУПИ. :-)
12
От където са дошли там са отишли.От един разбойник при друг.
13
Как може една предплатена услуга да фалира? Просто крадци.
14
като фалира заради големите вериги, да не би държавата да ми е дала един лев? От къде накъде тези мошеници ще искат държавни пари.
15
От къде накъде с ПАРИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ще подкрепяме МУТРЕНСКИТЕ ХОТЕЛИЕРИ??? Окрадоха соц. държавата все НЕГРАМОТНИ ГОВЕДА-мутри и далавераджии т.е комунисти-говедари ..НЕ и пак НЕ , никакви помощи от държавата за МУТРЕНСКИТЕ уроди , да фалират и те, това ще е най-редно, за да се прочиства живота ни от КРАДЦИТЕ-комунисти!!!
16
Всеки ден фалират фирми .Тях защо не ги подкрепят????? Мутрите от морето с какво са по-специални?????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?