Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
СВЯТОСТ И ВЯРА: Света преподобна Макрина е сестра на едни от най-великите светци
СВЯТОСТ И ВЯРА: Света преподобна Макрина е сестра на едни от най-великите светци
Дата
Дата
9289
Коментари
0
СВЯТОСТ И ВЯРА: Света преподобна Макрина е сестра на едни от най-великите светци

1. Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий и Емилия и сестра на св. Василий Велики, св. Григорий Нисийски и св. Петър Севастийски. 

Света Макрина оставила света, станала монахиня и се подвизавала свято, благотворила и засияла в небесна радост, предала на старост Богу дух в 370 година.

2. Намиране мощите на св. Серафим Саровски (1903 г.) - Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах.

Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!".

Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.

Още по темата
Църквата почита паметта на Светите Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст
Часовник
07:44
На 30 януари църквата почита паметта на тримата велики отци и учители на православната вяра и стълбове на богословието - Свети Василий Велики (379 г.), Свети Григорий Богослов (390 г.) и Свети Йоан...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?