Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV! Социологът Юлий Павлов разкрива как и защо Йорданка Фандъкова ще бие Мая Манолова за кмет на София (НА ЖИВО/ГРАФИКИ)
САМО В ПИК TV! Социологът Юлий Павлов разкрива как и защо Йорданка Фандъкова ще бие Мая Манолова за кмет на София (НА ЖИВО/ГРАФИКИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
65910
Коментари
32
САМО В ПИК TV! Социологът Юлий Павлов разкрива как и защо Йорданка Фандъкова ще бие Мая Манолова за кмет на София (НА ЖИВО/ГРАФИКИ)

Социологът и шеф на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов разкрива защо и как Йорданка Фандъкова ще бие Мая Манолова за кмет на местните избори в София.

Какви са шансовете на ГЕРБ и БСП в столицата и в големите градове? На какво ще залагат управляващите и на какво могат да разчитат социалистите?

"Бих се обзаложил поне 2:1, че Йорданка Фандъкова ще спечели, ако се кандидатира. При Мая Манолова мотивите да вземе решенията са по-сложни, докато при Фандъкова ще са мотивите на партия ГЕРБ, акто те по-добра кандидатура за София от нея нямат", заяви гостът. 

На въпрос дали е възможно да се стигне до фигура като Румен Радев, която да бъде подкрепена, Павлов заяви, че Цецка Цачева първо е била с много нисък рейтинг, второ Борисов е заплашил, че ще подаде оставка, но е било мотив хората да гласуват за Радев, въпреки че не го харесват. В случая столичаните харесват Фандъкова и основния въпрос е как се е променила София в последните години. "Хората не просто правят избор за човек, който не познават, но е симпатичен, друг който познават, но не им е симпатичен, докато тук са важни оценките за работата", допълни социологът. 

Павлов отчете, че ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" няма да повлияе отрицателно върху оценката за Йорданка Фандъкова, защото тези, които са видели ремонта го харесват и общината е реабилитирана. "Виждаха се само снимки на отделни гафчета, имаше хейтърски атаки, социалните мрежи влияеха негативно, докато хората видяха крайния резултат и го одобряват. Цялостната оценка е много положителна", допълни Павлов и подчерта, че на въпрос за кой е най-одобрявания кмет през последните 20 години, резултатът е в полза отново на Фандъкова. 

Най-висока оценка Фандъкова получава за метрото, не на последно място са парковете и градския облик, като негативна оценка има за градския транспорт, но въпреки това напредва. Развитието на културния живот също са с отлични оценки, а като най-голям проблем е чистота на града и това е едно от нещата върху които общината трябва да работи. На дневен ред не стои въпроса с бездомните кучета, тъй като голям процент смятат, че проблема е решен. 

По повод оценките на Мая Манолова, Павлов определи че при нея също има положителни оценки, както и отрицателни, но всяка си тежи на мястото. "Ако имаше избори за омбудсман и трябваше да се избира между двете, то Манолова би спечелила. Това показва, че всекяка си тежи на мястото", допълни Павлов. И посочи, че Манолова би се кандидатирала като независим кандидат. 

Последната година Калоян Паргов е постигнал повишение на резултата в София, отбеляза Павлов. 

Установили сме, че, ако има балотаж между Манолова и Фандъкова, по-голямата част от левите ще гласуват за Манолова, доста по-голяма част от десните ще са за Фандъкова. И центристките избиратели в София, ако трябва да избират между ляво и дясно, по-скоро избират дясно, коментира още Юлий Павлов.

Преди да стигнем до въпроса за кмет, нека обсъдим как биха се представили политическите сили. В София 54 на сто заявяват, че са сигурни, че ще гласуват. Смятам, че няма да гласуват толкова. 54 процента са 540 хиляди души. Миналия път гласуваха 412 хиляди, сега ще са до 450 хиляди. Но няма как да се стигне повече от тази бройка, каза още той. 

Като цяло, в страната, изборите се аранжират парламентарни, местни, президентски и европейски. В по-малките общини активността е много по-висока, но като цяло за страната в малките общини знаете, че разделението по партии е чисто условно. То е кланово и всеки клан си избира ухправляващата партия и се зачислява там. Затова имаме странни коалиции. Колкото по-малък е градът, толкова по-малък е прекият интерес на гражданите. В Кърджали избират убедително Хасан Азис за кой ли път и то с български гласове. Гладът се променя към много по-добро, дори Водното огледало, което плюят на други места, там си го харесват. Без да съм изследвал там, смятам, че Хасан Азис ще бъде избран отново. В страната най-много хора се ориентират към големите партии - 28 на сто за ГЕРБ, около 21 за БСП, ДБ около 6%, ВМРО 3,8, СДС - 2,2%, Атака - 2,1% и ДПС - 1,5%... и т.н. Смятам, че ДПС за първи път ще вкарат съветник в София. Ако СДС се яви самостоятелно, може да вкара двама съветници. Теци оценки ги смятаме с малко резерва, коментира шефът на Центъра за анализи и маркетинг.

Имам познати, които казват, че в София ДБ ще бие БСП. Аз казвам, че обикновено не е така. При третия мандат на Софиянски през 2003 г. БСП имаше 20-ина % и беше първа политическа сила в София. Да, тогава Софиянски имаше своя партия. Но и десните гласове тогава бяха друго, сега отиват към ГЕРБ, каза Павлов. 

На местните избори ще гласуват и периферии, но градската десница няма периферия, а БСП имат. Но те няма да сечелят на балотаж, дори и с Мая Манолова. Ако вземем само твърдо решилите, за ндъкова биха гласували 47%, за Манолова около 30%, допълни той и изтъкна, че най-вероятно ГЕРБ и БСП ще стигнат до балотаж. 

А на балотаж стигаме до 38 на сто за Фандъкова, а за Манолова 28%. И вече ако вземем между твърдо решилите на първи тур те се разпределят 51% за Фандъкова и 36 на сто за Манолова, и 14 на сто казват, че на такъв балотаж няма да гласуваме.  Очертава се сериозна преднина за Фандъкова, смята Павлов. 

Към момента, на стартовите позиции, ситуацията е такава, допълни той. Манолова може да увеличи подкрепата за себе си с кампанията, посочи той.

Вероятно Демократична България ще търсят кметска кандидатура не толкова, за да стане кмет, а за да дърпа листата и да вкарат повече общински съветници, смята анализаторът.

Запитан за машинното гласуване Павлов коментира, че не е виждал досега граждани, които да скандират "Машинно, машинно" и подчерта, че в нито една европейска страна няма изцяло машинно гласуване. В Белгия има в няколко департамента наравно с другото гласуване. Да видим каква е тенденцията, а тя е ясна: машинното гласуване намалява - Холандия се отказа, Белгия се отказа, Ирландия закупи за 56 милиона евро машини, които в светлината на разкритията никога не бяха използвани и отидоха за скрап. В Германия КС каза, че както машинното, така и дистанционното гласуване са противоконституционни. Интересни са мотивите. В България дистанционното гласуване също е противоконституционно. Но машинното не е обявено за противоконституционно. В Германия основният мотив на КС беше, че гражданинът наистина няма ясна представа и не разбира какъв е пътят на неговия глас след натискането на бутона до излизането в протокола, посочи Павлов. 

Той обясни и втория мотив на съда - това е, че гражданинът има право на действителен вот, а с машинното гласуване това право се отнема. Той демонстрира отношение с недействителен вот, а с маината му се отнема правото да изрази това. 

Заплахата, чеще минем изцяло на машинно гласуване и това със сигурност нарушава правата. Сега ще коментирам за фалшифициране на протоколите. Над ниво СИК нищо не може да се фалшифицира. В комисията има 5 до 10 души -представители на политически сили, които взаимно се контролират. Възможно е да са купени, но това е недостатъчно условие да фалшифицират нещо. И не са само тези 10-ина човека в комисията, но и още десетина застъпници и пр. Значи вие, ако искате да купите някого, трябва поне 20-ина да купите, сред които и хора, които се избират в последния момент. Бил съм наблюдател, видял съм какво е. Това е практически невъзможно. Машинното гласуване - машината се ремонтира от един инженер, ако е нужно. Сега, един човек или 20 се купуват по-лесно. Освен това, странното е, че точно опозицията настоява за машинно гласуване, а този човек, който трябва да е купен, той ще е или от фирмата с машините или от държавната "Информационни технологии". Ако някой би трябвало да настоява за машинно гласуване, това трябва да са управляващите, коментира шефът на Центъра за анализи и маркетинг. 

Преди половин година ДПС се усети и подкрепи силно машините, за да не оставя далаверата на други. няма друг мотив да си смениш позицията рязко, освен финансов, допълни той.

Гледайте на живо по ПИК TV!

 

Още по темата
САМО В ПИК TV: Социологът Юлий Павлов с безпощаден анализ за ходовете на Борисов, СДС, Корнелия Нинова и патриотите - ето кой печели евровота (ОБНОВЕНА)
Часовник
11:58
Шефът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов анализира ходовете на Бойко Борисов със СДС, на Корнелия Нинова с Елена Йончева, на разединението на патриотите и на отстраняването на Светослав...
Напиши коментар »
(32)
2
Кой му вярва на този платен дърт джендър?!
3
На д'рътия ГEPБ-epacтки пеЛераст, яко са му навиле пружината за да омайва софиянци от рано!!!
4
Миналата седмица Манолова е обявила на Слави,че е съгласна и ще се кандидатира за кмет на София. Костинбродска да спре да лъже , че още не е взела решение! Като кадър на БКП/БСП лъжата не и и чужда.
5
Павлов е псевдосоциолог без образование. Не e за сериозно прогнозиране на резултати,а по скоро за майтап.
6
Ще ни занимавате с това недоразумение,което съсипа СТОЛИЦАТА с неадекватното си управление!Мрънка,другите са и виновни за непрекъснатите ремонти на ремонтите.Една непрекъснато разкопана София!
7
Ходил е трудовак и е лежал за измами.
8
кметицата с каската е за пред камерите и журналистите софия се управлява от борисов чрез сос където доминира герб строителната мафия няма да допусне мая до кметския стол така че ще си живеем в кочината без въздух и светлина бетон мърсотия каруци кучета наркомани чалга
9
майооо...ща почерпя за моя сметка в ресторант където кажеш око станеш “ КУМЕТ “ ...както казваме ние циганите по селата ..0889697633...черпя до откат ..работя , не чакам на социални ...дете ми се роди скоро имам книжка ..живота е добър
10
Сега за червената чугунена кратуна ако Манолова не спечели изборите за кмет на София значи са манипулирани и нечестни. Тези изедници и кръволаци от ГЕРБ пак са измамили софиянци!
11
братле .., един да се намери да им каже точно какво мисли и с даже лични данни .Ти си Смело Сърце ...само така и все пак се притесняваме за тебе .
12
Каква красива двойка.....Мис и Мистър напиках се
13
Алоооу ПEДAЛЧE, костинбродски е Цецо КРАДЕЦО-ПИПОНА,който беше поръчал 650 000 НЕЛЕГАЛНИ изборни бюлетини, И ЗАТОВА в ТАЯ ГЕЙберастка печатница ПОВЕЧЕ БЮЛЕТИНИ НЕ СЕ ПЕЧАТАТ....MИРИЗЛИВ EБAH ГЕЙберастки ГЪ3.
14
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
15
или дърдорещата Мая,но искам да питам а социолозите от сънчо,кънчо,бухал-сова и т-н нещо не казаха ли и те????
16
9) Кажи ми, че и нощем немащ светлина и ше ти кажа блазе ти...
17
Освен мангалите и Импексовите БСПеерсти, кой читав ще гласува Костинбродската уруспия!!
18
То направо да извикаме порно звезда Чичолина, поне прави по хубави свирки от Общата, и е по чистоплътна от червената латерна, защото курабията и така вони, че се не трае.!
19
Във Илиенцци съм и ше пратя една кола да ми я докара от Общината защото искам да ми прави сфирки.
20
"Аферата" Костинброд , информирайте се и мислете , творение на пчеличката Мая . И кой ли я "предложи" за омбудсман !!!!!!
21
Даскалицата по руски няма акъл за нищо освен по руски език и шефа и да я ползва за преводачка Тази бездарна сламена кукла потроши десетки милиарди на софиянци за да превърне столицата в кочина с некачествено строителство. Рано или късно мястото и е в затвора и пълна конфискация на скритите имоти и сметки
22
Като се сетя как "предвиди" пълната изборна победа за Цецка Цачева/Майка му на ББ/, ще умра от смях! Пълен безбъдник в прогнозите, гнусенм некъпан и неприятен, дори може би и смърди от далече......
23
София е била едно кално,малко село ,но е избрана за СТОЛИЦА .ОТ ТОГАВА ТЯ Е ИМАЛА САМО ДВАМА КМЕТОВЕ ДОСТОЙНИ ЗА УВАЖЕНИЕ. Първият е инж.Иван Ивнов,който комунистите са го хвърлили в концлагер и понеже са неуки и прости го изваждат от концлагера и му възлагат да управлява София и той се справя перфектно./запознайте се с неговата история/.Вторят е Йорданка Фандъкова,която превърна София в европейска столица.Това не е лесно,защото София е пълна със селендури - вечно мрънкащи и недоволни. Трудността идва от там,че повече от 20 години нищо не се ремонтираше, нито улици,нито водопроводи ,нито канализации.Това се падна на сегашния кмет Фандъкова и софианци вместо да я подкрепят вечно мрънкат.През зимният период не се правят ремонти на открито и за това през пролетно-лентия-есенен период това е възможно.Така че този който милее за София трябва да я подкрепи и да и благодари за усилията и всеотдайността и да промени столицата към по-добро.
24
Пропусна "лицето" на СДС, бивш служебен премиер и виден Горнооряховски реститут, оправдан като "крадец" на Голямата софийска община - Софиянски, СтеФчу!
25
отговор на коментар
Лилявите комуняци от ДБ ще подкрепят Галева,както Костов и Кунева я подкрепиха при костинбродската измама.
26
iulii, avgust ,septemvri, da prodaljavam,li.ot kade go izkopahte.
27
abe pik, postoianno se zaiajdate s prezidenta otnosno liceto mu. ami na liubivata vi kmetica az li da i mahna bradavicata.
28
от ФАНДЪКОВА за ОБЩИНСКАТА ФИРМА ТОПЛОФИКАЦИЯ!? Ще гласуват ли за нея: - хилядине осъдени и съдени несправедливо от ТФ? - отложи промяната на дънък СМЕТ - пак плащаме и за циганите И още ... И "заслугата " на финансиста ГОРАНОВ /живеещ в дом на приятел!/, в годината преди избори: - потърпевшите от данък "стари коли" - недомислието за малките бензиностанции - инатът за плоският данък за хиляди не богати хора - раздадени милиони в повече за партиите - БЕЗ ВИНОВНИК! и т.н.! - "грешката" пари за партиите - без виновен! и т.н. - - д
29
Ха, ха, ха, ама оставете го този комбинатор, аз вярвам само на извадката на бузестото, бургаско "мъжкарче",сайбийчето на сойтчето-кенефче ПИК, защото то по цели нощи не спи, притеснено какво ще му се случи след време, когато палачинката се обърне и затова за да му минава бързо безсънното време, брои гласовете от собственит си анкети!
30
отговор на коментар
Много точно казано!
31
Черногледството.МРЪНКАНЕТО И ТОВА .ЧЕ ВСЕ НЕЩО НЕ НИ ХАРЕСВА Е ТИПИЧНО ЗА КОМПЛЕКСАРИТЕ Как пък тия т.н.софиянци .КОИТО ПО ПРАЗНИЦИТЕ ГИ НЯМА НИКАКВИ ЕДНО НЕЩО НЕ ХАРЕСАХА ,.НЕ СЕ ПОРАДВАХА ОТ СЪРЦЕ НА ТОЛКОВА НЕЩА ,КОИТО СЕ НАПРАВИХА.АМИ ГОСПОДА КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА СОФИЯ ИДЕТЕ ТАМ КЪДЕТО ВИ ХАРЕСВА ,САМО ЧЕ И ВАС ТРЯБВА ДА ВИ ХАРЕСАТ
32
Мая е с много по мръснишка физиономия и е сигурно,че се чука по добре от Фантъкова така,че .....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?