Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Константинов разкрива врътките на опозицията за машинното гласуване и защо харчим милиони за несигурен вот (ОБНОВЕНА)
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Константинов разкрива врътките на опозицията за машинното гласуване и защо харчим милиони за несигурен вот (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
91721
Коментари
47
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Константинов разкрива врътките на опозицията за машинното гласуване и защо харчим милиони за несигурен вот (ОБНОВЕНА)

Проф. Михаил Константинов разкоства врътките на опозицията за машинното гласуване. Защо парите за изтребители ни се свидят, а за машини за вота - не? Кой и защо надроби попарата на безпаричието за партиите, като натрапи субсидията от 1 лев на спечелен глас след референдум?

"Никъде в развити държави не се практикува такова гласуване. В Европейския съюз го няма никъде. В САЩ се практикува, но там циркът е пълен, защото хакерски групи дори по време на изложения правят демонстрации как могат да се хакнат машините.

Преди 10 дни на едно от тези изложения 8-годишно дете за 10 минути успя да хакне тези машини, които уж бяха от най-ново поколение. Освен това данните се предават по интернет и там също могат да се правят всякакви манипулации. 

Знаете, че беше доказано, че Тръмп няма намеса в последните избори, но Русия има. Вече има данни за това, че има редица хаквания на машините на последните избори в САЩ. Всеки, който е решил, ги е хакнал и самите американци вече говорят за това, че машинното гласуване е несигурно", обясни Константинов. 

По думите му там, където е имало в Европа машинно гласуване, вече е премахнато. "В Германия дори са забранени машините, защото когато се гласува електронно, избирателите не разбират напълно за какво гласуват. Там иска практиката да е такава, че избирателят да даде информирано вота си, а не просто някакво копче", разказа още Константинов. 

За местните избори той разкри, че на няколко места ще се налага да се правят общо 5 избора, което ще изисква сериозни познания от избирателите, за да могат да отворят 5 прозореца и навсякъде да направят точните действия. 

"Освен възрастните хора, които изобщо няма да се оправят с тези машини, самите членове на секции също не са достатъчно обучение. Как ще накарате човек, който никога не е работил с електронно устройство, да гласува само по този начин. Затова текстовете, който трябва да влязат в сила от 2020 г. според Избирателния кодекс, който действа сега, са катастрофа. Те са и обида за българския избирател, защото голяма част от хората на практика губят възможност да дадат вота си. Вместо тях ще гласуват някакви членове на секции и така човек не знае къде е отишъл вота му", обясни Константинов. 

Той засегна и въпросът с ценат ана машините, тъй като над 100 млн. лв. трябва да се дадат за машинното гласуване. Според експерта сега на местните избори трябва да се отмени машинното гласуване и след това да се започне нов дебат. 

"В Холандия от 100% бе премахнато и вече има нула процента машинен вот. В Германия също. Ние нямаме и система, която да е сигурна и да обработва данните", коментира Константинов. Според него дори и при централизирана система, няма никаква сигурност, че хакери или чужди служби с мощен интелектуален капацитет като израелските и руските, няма да повлияят на избора. Той уточни също, че и никъде в ЕС не се гласува по интернет масово. 

"Навсякъде това го има за малък брой хора, които са в чужбина и те не могат да влияят в голяма степен на вота", подчерта той. 

Според Константинов БСП и ДПС нямат мотиви да настояват за машинно гласуване, освен да удрят по управляващото мнозинство. Той даде за пример Гърция, където освен, че гласуването е задължително и има глоби, избирателите нямат възможност да гласуват на друго място освен на мястото, където са родени.

"Депутатите трябва да допуснат две седмици между двата тура и така, ще има възможност и за отпечатване на бюлетини, както и обработка на резултатите. Да махнат и глупостта "Не подкрепям никого", подчерта той.

По повод врътките на Мая Манолова, която подкрепяше референдума за субсидии от 1 лев, а после се обяви против, Константинов коментира, че все още много политици подценяват избирателите. "Мислят си, че хората не помнят кой какво говори, но са в грешка. Избирателите показват на избори, че са много мъдри и не могат лесно да бъдат лъгани", категоричен бе той.   

Константинов посъветва депутатите да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори и да го оставят засега само за евровота и за президентските избори. "Вярвам, че политиците имат инстинкт за самосъхранение и няма да има против и вето на президента, защото така ще бъдат провалени изцяло изборите", каза експертът. 

Относно обединението на БСП и ДПС по темата за машинния вот, Константинов заяви, че все още не е категорично ясно какво ще решат депутатите на Карадайъ. 

За БСП той заяви, че на местните избори вероятно ще постигнат по-добър резултат, просто защото по-лошо от този на изборите през 2015 г. няма как да постигнат. По думите му те са катастрофирали на предишните местни, като не са имали нито един кмет на областен град.

"Кампанията започва на 27 септември и очаквам да е положителна, защото се видя, че мръсната и негативна кампанията не води до нищо за тези, които я инициират и е безполезна", категоричен бе той. 

Напиши коментар »
(47)
1
Всички хора да пратим БСП на политическото бунище на местните избори
2
БСП = мафия и крадци
3
КРАДЦИ....ГОРНИ .
4
И с машини, и без машини - който е крал, пак ще краде(и купува) гласове. Абе, докога бюлетините ще се броят в секциите, а не централизирано под светлините на прожекторите ?
5
въпросът който трябва а да се зададе на Корнелия Нинова на Мая Манолова на Карадайа е следния : “ Защо Станишев не въведе в България машинното гласуване , защо Орешарски не въведе машинното гласуване в България ..ето това са въпросите към БСП и ДПС ....журналистите ги е страх от мутринския поглед психо на Мая митничарска ..още Галева ...Стършила !
6
„Нашият православен народ е достигнал до такова гнусливо скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на света, което да го накара да се стресне и да протестува против скотски теглила. Тук се подиграват с имота ти, с живота ти, с труда ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последния грешник и чакаш второто дохождане на месия, за да добиеш награда за своите петивековни страдания. Какво искате от подобен народ, той е роб и роб безусловен и аз имам пълно человеческо право да го прокълна от всичкото си сърце и душа, ако той и занапред остане така равнодушен към своята горчива съдба. Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци.“ Христо Ботев, в-к „Знаме“
7
Cпециалисти по изборите колкото щеш.....
8
Вашата мама ГEPБ-epacтка - не се наядохте, не се накрадохте !!!
9
БСП явно имат таен код с който могат да манипулират машините в тяхна полза и за това толкова много ревът за машини за гласуване....ние не сме роботи ...най честния начин е ръчното гласуване с бюлетина и от всички партии има наблюдатели , застъпници и ЖУРЕ ...така че няма как изборите за бъдат фалшифицирани ...БСП така на инат говорят , защото знаят че в близките 50 -100 години няма да спечелят никакви избори .
10
ПИК, при гласуване с Машини: - няма недействителни бюлетини; - няма манипулиране на изборите от ГЕРБ; - няма манипулиране на резултатите и - никой не може да ме убеди че гласуването с машини и машинното и електронното обработване на резултатите е по скъпо отколкото ръчното гласуване с бялетини и обработката им. Живееме в 21 век и този Константинов требе да си хвърли дипломата и да си гледа внуците, а ГЕРБ да получи резултат от изборите който да бъде реален
11
Защо са ни машини, като почти всеки има смартфон. Защо не се направи програма, която позволява гласуване по интернет.
12
Тоя пишма дървен “професор” ли ще казва колко са зле американците с машинното гласуване,а мутренската кочина е най-добре с насипните бюлетини в чували и писани-брисани протоколи,преправяни по трасето.
13
Червените и пембените искат порции.
14
Като се знае електората на БСП и ДПС, те сигурни ли са, че голяма част от техните избиратели ще могат да отворят и затворят 5 прозореца, за да ги попълнят. Едва ли? Но въпреки всичко го искат, а защо ли? Може би наистина е прав М. Константинов, че единствената им цел е да ударят управляващите! А и сто милиона за машинно гласуване те биха ли ги извадили, ако управляваха? Едва ли, като знаем,какви им бяха управленията!
15
Личен, безплатен електронен подпис за всеки, който може да го използва - грамотен, завършил средно образование гражданин на Републиката и сървър за упражняване на пряка демокрация без посредници от народа - суверен. Това е решението, но първо лустрация на всички изроди от девети септември1944 година до днес - членове на ДС и БКП, начело с Борисов и Радев.
16
Костовисткият дебил го направиха “професор” за да може да не го пенсионират и да манипулира вота в изчислителния център.
17
След като искат машинно гласуване,защо Радев ,Нинова гласууваха сс хартиени бюлетини.
18
Чеверме-социалисти - лакоми глисти!!!
19
Побеляла кратуна,родена,расла,образовала се по времето на т. нар. диктаторски режим,днес ориентирал се към 5-6-хиляди лева на месец,никога не разкрива врътките на УП. Никой не ти иска мнението,което плува в свинска мас, с която си служиш от години да се мазниш на силните на деня!
20
Бива ли толкова политизиран професор да брои бюлетините? Да го махат и да сложат някой не толкова плътно политически ориентиран! Все пак е яеф на държавна фирма.
21
MANIPOLATRA I PREDATELIA SI OSTAVA TAKAV ZA CIAL JIVOT
22
"Професорът" да каже в колко развити държави има манипулации и купуване на избори! Държавата му плаща, за да няма пристрастия! Ако иска да става политик да се маха от държавната софра!
23
Цтига стези машини! Като отида на пазара да не би с машина да си купя хляб. С хартия, Бате!!! Поголяма хартия, повече хляб за чаветата!
24
Оправете си бюрокрацията, много навъсени и некомпетентни млади калинки навсякъде назначени. Батакът е навсякъде в някои провинциални градове. На хората не им е до вас. Вие се бори те за кокала си, а народа страда. 0т 15 години има млади несигурни, а и дали ще е дпс с герб или обратното дпс с бсп, нас това не ни еня. Всичко в България е ръцете на дпс. Да оправят нещата, а не само да ни отнемат време в четене на глупостите ви.
25
.. 0т 15 години има млади неосигурени.. A vece sa na 34,35,36 godini
26
Това 'жудже - гномче, щом застава да брани решението на Мислителят да махне машините показва едно, страх да не загуби изборите. Купува безмислено самолети които са иЗлишни и много скъпи. Иска да се барикадира пред Тръмп за са не го сменя. Естествено народа ще плати самолетите, не Мислителя, но той ще властва още дълго, докато не разбие окончателно България. Мислителят ще избяга когато се напече, но това гномче няма къде да се скрие. И не само той, защото е един от глашатаите на най-корумпираното управление на България в нейната история!
27
Този гнусен мазник и гъзолизец,докога ще осмърдява общественото пространство със зловонната си уста!!! Време му да се поразходи къде Орландовци....
28
Тоя EБAH "професор" първо да каже КЪДЕ В ГЕЙропа СЕ ПЛАЩА НА МАНГАЛИ, ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА КРАДЛИВА ПАРТИЯ......Казвай ДЪРТ EБAH ГЪ3.
29
Червените хем ги сърби, хем ги боли. Хем искат власта, хем знаят, че ако я докопат ще фалират държавата щото нямат спирачки, на което пък се надяват раданатанасовчетата, прокопиванчовците и останалите народни и ктб изедници.
30
Дори 8 годишно хлапе е хакнало изборните машини в САЩ,камо ли СПЕЦНАЗ по хакването на РАссия,какъв ли проблем ще е .Та за това руските кавали от БСП и ДПС свирят на един додук.Чакат пак мръсна,задкулистна помощ от "братишките".
31
БКП§БСП натиска за машините с цел да се приеме законодателство с платформа,което ще и позволи да продължи да всява анархия и неразбории с цел съботиране на Демократичният избирателен процес,който е основният инструмент на съвременната демократична държавност!Досега успяха да предизвикат ненавист и отвращение към почти всички държавни институции.Сега целта е доразрушаване на държавността,чрез опорочаване на изборния процес!
32
Фирма от мулти обръчите доставя машините това си е голям риск. От друга страна ако изборите не се подправяха мафията нямаше да е толкова устойчива. Решението е интернет гласуване с опън сорс и публикуване на всеки глас. За всеки глас електронно подписана разписка с възможност за проверка в публична база как е отразен гласа. Ако е неправилно отразен разписката има приоритет. Разписките могат да се проверяват през сървъри на партиите, за да не се наруши анонимността или да почнат да преследват някой за начина по който е гласувал. Трябва да се направи нещо. Този мухъл от 90-те все той определя кой ще е на власт.
33
от читателите попита защо П,резидента не е гласувал машинно?!Отговорът е много лесен.Защото щеше да се оплете с машината и да се види от цяла България,че дори един льотчик не може да се оправи с тази измишльотина.камо ли най обикновенни хорица,дето не са виждали компютър и на снимка!!В същия момент го виждате да лобира като бесен за машинно гласуване!Попска му работа!Не ме гледай какво правя,ами слушай какви отровни песни ти пея на ухо!!
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
На европейските избори ГЕРБ осъзнаха, че макар и първа сила, електората им се е стопил! С 607 хил. гласа, което е около 10%, са за никъде! Спасява ги само това, че хората мразят комунистите повече, отколкото мразят ГЕРБ. Също така разбраха, че машинния вот не може да бъде манипулиран. За сведение на № 30, машините не могат да бъдат "хакнати", тъй като не са свързани с Интернет. За голямо съжаление на управляващите при машините няма и недействителни бюлетини! За това хукнаха отново да прекрояват закона! Относно цената на вота, няма как цената да е ниска, след като наемаш машините за едно гласуване за 70% от тяхната себестойност!!! Но в Булгаристан всичко е възможно.....
36
Без интернет не можело да се хакне, моля ви се..... Скрий се неграмотник. А недействителни бюлетини си има и от машините - виж на последните избори. Нищо не може да ме спре, като взема хартийка от машината, да й драсна нещо, например неприлично... А комисиите питаш ли ги, какво им е, като заради машините в протоколите за всяко нещо вече има по три квадратчета, вместо по досегашното едно - брой за книжни, машинни и общо. И това нещо около петдесет пъти и после 7 контроли и засечки. Да кажа, че два пъти по-трудно ни става в комисиите, малко ще е. Ама на чужд гръб и 100 тояги са малко... за 30 лева, толкова.
37
Този професор дали спря пиенето и цигарите!?Щото ще вземе да получи някой инфаркт от толкова много глупави напъвания.И кво Путин направил Тръмп президент на САЩ, а?!Ей, такава простотия няма никъде
38
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
39
Това заяждане с машините е най-верния ход на червеноармейците и на оня палячо, равноотдалечения. С машини или без, комундетата нямат шанс на изборите. Просто е - ако няма машини, ще реват, че затова са паднали. Ако има машини - пак ще реват, че машините на ГЕРБ са им криви. Виновни и оставки пак няма да има и така... до края на света, както се пееше в онази легендарна песен от онзи легендарен филм..
40
Стига сте подценявали възрастните хора!Те са наясно не само с машинното гласуване,а с вси4ки "машини"-компютри ,банкомати,карти,смарт телефони и дори са в интернет.Дебилите и некомпетентните са властимащите и управляващиите ,калинките.Те се борят за кокала и затова направиха народа на луд,от лакомия .Тоя идиот и подмазва4 само ни трови и баламосва.
41
Глупости!Ромските и турските гласове къде ги слагаш,те само машинно гласуват,а и възрастните ,електората на Живков ,който още се влияе от провалилите прехода екскомунисти също не е час.Както и да е,БСП са наясно много добре ,че машините не са подходящи,но с врякането търсят поле за изява и опорочаване на вота.Не с идеи!Така набират малоумни първосигнални,които чуват само внушения и крясъци..А и по просто трябва да се обяснява на хората,не точно инженерно и технически на дълго и широко,кой чул,кой разбрал.
42
AMERIKA GLASUVA S. BLANKI DORI PO PO POSCHTATA. HAHA
43
Това с пощата е точно за нас.Няма нужда да се обясняв кой номер.кое квадратче,под строй ,че и автобуси,попълва ги спонсopа ,а избирателя само отива до пощата!А системата на вота в САЩ знаеш ли я?Нищо общо!
44
Русские идут сквозь тьму языческих веков, Русские идут сквозь сонм поверженных врагов, Русские идут, освобождая Третий Рим, Русские идут в Небесный Иерусалим. Припев: Марш, марш, марш, Русский марш собирает на марш Всех, не уничтоженных войной. Марш, марш, марш, Русский марш, он закончит шабаш Тех, кто издевался над страной. Русские идут, и зажигаются огни, Русские идут напомнить русским, кто они, Русские идут разврат с насильем запрещать, Русские идут не только русских защищать. Припев Русские идут, и тает над Россией ночь, Русские идут любимой армии помочь, Русские идут вперед сердцами высших проб, Русские плюют на власть америк и европ. Русские идут вперед сердцами высших проб, Русские плюют на власть америк и европ. Припев Русские идут, не испугавшись пуль и ран, Русские идут и призывают всех славян, Русские идут со стягом Спаса во главе, Русские идут по сердцу Родины — Москве. Русские идут со стягом Спаса во главе, Русские идут по сердцу Родины — Москве. Припев (2 раза) Марш, марш, марш, Русский марш, он закончит шабаш Тех, кто издевался над страной. Тех, кто издевался над страной.
45
„Правителството ви е умствено изостанало. Кибесигуронстта ви е пародия“, така завършва писмото, с което до медии са изпратени от хакери лични данни на хиляди лица и фирми, след като тотално е разбита сигурността на НАП. „Капитал“ пише, че това вероятно е най-големият теч на лични данни в България“. „Изтеклия масив е от 57 папки, съдържащи повече от хиляда файла. При преглед на информацията в тях „Капитал“ откри бази данни с по над 1 млн. реда съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите. Характера на данните вътре говори по-скоро, че те произхождат от Националната агенция за приходите (НАП). Това се посочва и в официалния отговор на запитването на „Капитал“ от финансовото министерство: „НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. В момента се извършва проверка реални ли са данните на посочената връзка, за които се твърди, че са на МФ. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.“ За голяма част от файловете е трудно да се каже какви точно данни съдържат. Те са в CSV формат и явно са експортирани от бази данни – колоните са кръстени с кодови номера или кратки обяснения. Затова и без разшифровка няма как да се разбере какво стои зад тях. Все пак има някакви индикации какво има вътре. Имената на папките дават известна представа за институцията, откъдето идват данните и характера им. Така например има папки AZ (Агенция по заетостта), BACIS (Българска акцизна централизирана информационна система), NZOK (Национална здравноосигурителна каса), AUAN (Актове за установяване на административни нарушения) и др., както и няколко, включващи NRA или NAP. Има папки, които явно съдържат данни от данъчни декларации за години до 2007 г. Съдържанието и периодите на информацията във всяка папка са различни. Някои от големите файлове обаче са буквално масиви от лични данни. В един файл, кръстен GRAO, има 1.4 млн. реда, всеки от които съдържа само три имена и ЕГН – вероятно справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП. В друг има по-малко (над 1 млн. записа), където срещу имената има и данни или NULL, което вероятно съответства на данъчни задължения на лицето към даден момент. Има и файл, където срещу над 1.1 млн. ЕГН-та стоят месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент. В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Вероятно това са регистрирани потребители на сайтове за онлайн залози, тъй като имената са събрани хаотично (част на кирилица и част на латиница). Срещу тях има идентификатор Player_ID, а сред данните за тях има и посочен използван IP адрес. Според анонимния мейл това не е целият масив от изтекли данни. В него се казва, че са представени 57 от общо над 110 компрометирани бази данни. Не са посочени причини защо и как са селектирани точно тези, както и какво е съдържанието на другите и дали те ще бъдат публикувани. „Над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати“, оценяват анонимните хакери, като призовават медиите да търсят свободно сред данните и да си правят собствени разследвания. От мейла става ясно още, че целият теч е около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB. „Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно“, пишат още авторите на мейла, който завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му., пише още „Капитал“. Пред бТВ кибер специалист обясни, че с изтеклите данни могат да бъдат изнудвани както частни лица, така и фирми.
46
Едва ли са хакери!Някой високо платен е изнесъл данните ,защото запoчна битката за местни избори!Нали погнаха и НАП за корупция и чадъри,така че ,по скоро е кражба от служител!
47
И какво точно го засяга това обикновения българин не мога да схвана, че толкова много се пените!?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?