Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV: На финала ГЕРБ води на БСП - 34,4% срещу 33,5%! Борисов с най-високо доверие сред лидерите - социологът Васил Тончев с горещи данни на "Сова Харис" (ТАБЛИЦИ/ОБНОВЕНА)
САМО В ПИК TV: На финала ГЕРБ води на БСП - 34,4% срещу 33,5%! Борисов с най-високо доверие сред лидерите - социологът Васил Тончев с горещи данни на "Сова Харис" (ТАБЛИЦИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
123502
Коментари
57
САМО В ПИК TV: На финала ГЕРБ води на БСП - 34,4% срещу 33,5%! Борисов с най-високо доверие сред лидерите - социологът Васил Тончев с горещи данни на "Сова Харис" (ТАБЛИЦИ/ОБНОВЕНА)

На финалната права преди изборите за Европейски парламент на 26 май ГЕРБ води на БСП, сочат данните от горещото изследване на "Сова Харис", представено от социолога Васил Тончев.

Сценаристите на компроматната атака "Апартамент гейт" остават с пръст в устата - скандалите не влияят на нагласите на хората.

"Резултатите, които регистрирахме, показват, че ГЕРБ има превес от 0,8% спрямо БСП. Управляващата партия има и много по-високо доверие сред избирателите спрямо опонента си. "Хората смятат, че ГЕРБ защитава по-добре интересите на България в Европейския съюз. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има много по-високо доверие спрямо Корнелия Нинова и безспорно дърпа партията", уточни Тончев. 

Партията на Бойко Борисов залага на позитивна кампания, като се опитва да привлече общественото внимание с примери за добри резултати от своето управление. Основен аргумент, на който залага ГЕРБ, е принадлежността към водещата партия в Европейския парламент - Европейската Народна партия - и добрият интегритет към европейските институции, коментира Тончев.

Успешното европредседателство, организирано от нашата страна, се изтъква като съществена заслуга. Кампанията на ГЕРБ кореспондира със споделяните очаквания от българските избиратели за защита на националните интереси в ЕС. Привличането на СДС и други десни формации се очертава като успешен ход, тъй като свързва идентичността на центристка формация като ГЕРБ с избирателите от дясното политическо пространство.

Ето и подробностите от последното социологическо проучване на "Сова Харис" седмица преди евровота: 

    *Забележка: Разликата до 100% е за сметка на отговор „Не мога да преценя“.

В периода 8-13 май 2019 г. агенция СОВА ХАРИС проведе представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Проучването е реализирано със собствени средства.

Колко избиратели ще отидат до урните на 26 май? Това е загадката, от която зависят прогнозите за резултата от изборите за Европейски парламент у нас. В последното изследване малко над 47% от гласоподавателите заявяват, че със сигурност ще гласуват и са сигурни в своя избор.

При по-висока изборна активност, печели ГЕРБ, категоричен бе социологът Васил Тончев. От ниската избирателна активност според него имат полза опонентите им, както и по-малките партии.

По думите му силни кампании правят ВМРО и "Воля", които имат шансове да прескочат прага. По думите му АТАКА и НФСБ имат по-малки шансове, но при ниска избирателна активност, прогнозата ще бъде различна.

Той уточни, че социологическите изследвания отразяват мнението на реалните гласоподаватели в страната. Избирателните списъци включват и около 1 милион български граждани, пребиваващи в чужбина. Поради това така декларираната избирателна активност спрямо избирателните списъци ще бъде около 40%. За хората, които анализират избирателните процеси отблизо, това ниво е изключително високо. На предишните избори за Европейски парламент в България гласуваха около 33% спрямо избирателните списъци.

Най-верятно и този път да се възпроизведе това равнище. Ако тази хипотеза се реализира, ще означава, че значителна част от деклариралите, че ще гласуват, няма да го направят. Възниква въпросът дали тази редукция на гласове ще бъде пропорционална на всички участници в изборите или някои партии ще бъдат „наказани“ в по-голяма степен от другите, коментира Тончев.

Освен това, данните показват, че по-ниската избирателна активност ще облагодетелства и партиите, при които наблюдаваме по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти – БСП и ДПС. По-високата избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия – в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.

Основният опонент на управляващите и претендент за победа на изборите – БСП – залага на значението на предстоящия вот за развитието на обстановката вътре в страната. Изтъкват се организационните неуредици и корупцията като съпътстващи управлението и се представят като основен аргумент за належаща спешна смяна на изпълнителната власт.

Противопоставянето на тезите на управляващите е изключително остро. Социалистите оставят отворен въпроса за линията, която ще следват е Европейския парламент – дали там ще работят в синхрон със системната партия от тяхното семейство или ще налагат други, по-консервативни възгледи и политики. Тази неопределеност представлява проблем както за част от актива на партията, така и за по-широки кръгове от привържениците й, категоричен е социологът.

Според данните от изследването, третата партия със сигурно присъствие в следващия Европарламент е ДПС. Движението залага на добрата експертиза на своите кандидати и членството си в едно от големите семейства в Европейския парламент – Либералния Алианс. Проблем в кампанията на ДПС е отдалечеността на дискутираните теми от редовия им избирател. Все пак квотата от около 350 000 гласа, които Движението редовно постига на избори, и този път изглежда напълно постижима цел, каза Тончев.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки има реални шансове да заеме позицията на четвърта политическа сила. Вероятно за повишаване на авторитета й роля ще изиграе и присъединяването на партията към политическото семейство на Марин Льо Пен.

На този етап от формáта Обединени патриоти се откроява кампанията на ВМРО. Това води до регистриране на по-висока готовност за подкрепа от избирателите. Войводите залагат на позиции по теми, които развиват от доста години и които добиха актуалност в момента: миграцията, ромската престъпност, македонския въпрос и др. Водачът на листата внася мажоритарен елемент, който допринася за разширяване на влиянието им. По същество ВМРО е третата партия заедно с ГЕРБ и ДПС, които залагат в кампанията си на определени успехи в развитието на страната. Отговорността, която носят за управлението в момента, ги прави и уязвими.

Партия АТАКА като че ли проявява известна нервност от възхода на партньора си, тъй като традиционно е била най-подкрепяната формация в този спектър. Хората на Волен Сидеров се включиха късно в предизборната надпревара, но направиха успешен ход със съставянето на листата си от млади хора, подбрани чрез публичен формат. Не бива да пропускаме и факта, че в миналото чрез силен финален спринт Волен Сидеров често е постигал дивиденти и е опровергавал предварителните прогнози.

Засега присъствието на НФСБ като че ли остава незабелязано от широката аудитория, но има своите привърженици основно върху личността на лидера Валери Симеонов.

За партиите от градската десница можем да кажем, че в тази кампания изгубиха стратегическо предимство. Те предварително изградиха такава конфигурация, че затръшнаха вратата на организацията, която е символ на обединението в техния сектор. Поради тази причина сега им се налага да убеждават симпатизантите си във вероятността да преодолеят изборната бариера, вместо да се налагат чрез предимствата на проевропейската си ориентация.

От останалите политически субекти трябва да отбележим кампанията на Коалиция за България – новата формула на АБВ. Доколко тя ще се наложи, ще видим в бъдеще. На тези избори съществува реална възможност част от гласоподавателите на левицата да изберат тази бюлетина по инерция от миналото. Това прави енигматичен изборния резултат на тази формация.

Кой ще спечели вота зависи от това, коя от сюжетни линии, заложени в кампаниите на двете водещи партии, ще надделее пред избирателите. Темата с имотите на властта не стихва. Оставката на земеделския министър ще даде нов импулс точно във финалната фаза на надпреварата. От резултатите виждаме, че значителна част от избирателите проявяват изострена чувствителност по имотния въпрос, като не са малко тези, които са склонни дори да променят избора си. Предизвиканите оставки играят ролята на буфер, но не успяват да възстановят доверието на част от периферния електорат на управляващата партия. От друга страна, управляващите изглеждат по-убедителни в твърденията си, че ще защитават по-добре националния интерес на България в новия Европейски парламент. Това е техният основен контрааргумент в опита им да опазят завоюваното в миналото доверие.

Виждаме също така, че нишата на патриотичните и дясно-центристките формации е значителна. Голямата раздробеност в този спектър на политическото пространство е проблем при консолидацията на нагласите.

Наличието на толкова мощни противопоставящи се течения прави политическата ситуация турболентна до степен на невъзможност да се направят твърди прогнози за изхода от предстоящите избори. Най-общо би могло да се дадат някакви интервали, в които могат да се вместят претендиращите за успех политически субекти. За ГЕРБ и БСП може да се каже, че ще спечелят между 5 и 7 места в Европейския парламент. ДПС най-вероятно ще се вмести в интервала между 3 и 5. А някоя от следните формации: ВОЛЯ, ВМРО, АТАКА, "Демократична България" и "Коалиция за България" при определени условия би могла да достигне до 1 мандат.

Напиши коментар »
(57)
1
Само кухия матрял на Импексова може да вярва на данни от кенефа!
2
И тези цифри са ментета разликата е с 20% минимум болшевишката мафия на бунището !
3
Бас държа,че това е фалшива новина.Остана още малко и на 26.05. чакам ПИК да се посипе с пепел.
4
Таблица №6 е доста показателна 63% нямат доверие на персоналните асансьори,нещо менте изглежда оптимизма на совите!
5
Фалшива новина че разликата е толкова малка тя е огромна в полза на демокрацията която отне синчето на Импексова в Америка!
6
1. Увеличени проценти за ГЕРБ и БСП. 2. Увеличени проценти на удобните малки партии и намалени на неудобните с цел да откажат избирателите да гласуват за тях. Нарочно се насочват хората да гласуват за първите 2, за да е по-лесен контролът върху държавната политика. Ако искате половин век след 10 Ноември да ви управлява БКП, слушайте цоциолозите!
7
Както вчера ви писах почти всички социолози в България са зависими и мълчат. Но истинските данни са че ГЕРБ ВОДЯТ С 5,6%. И преднината им се увеличава. Те наистина имат реална възможност да имат не 6, нито 7 но 8 евродепутата. Призовавам социолозите в България да си скъсат дипломите и да си намерят друга работа.
8
Васко, сбъркал си бе, банкянски придворен социолог! БСП води на СИК с повече от 2%! И срещу КОЛКО си сбъркал бе, Васко?
9
Поредния кьорфишек за чугунените кратуни на Импексова от мухлясали цоциолози от прокремълски агенции!
10
стига сте ръси глупости и говорите както ви изнася и както дявола чете евангелието Борисов е пътник Герб си заминават примирете си народа си отвори очите не иска повече да го управляват крадци
11
Това и децата го знаят, не случайно от 15 дни Бойко Борисов обикаля лично навсякъде и се среща с хората, за снимки,носи агнета на строителни работници, днес сам си кара джипа, да вдига рейтинга, но няма да стане на 26.05 БСП ще победи, и това е началото на края на ГЕРБ, ще има ОСТАВКАТА 3
12
Колкото и да помпате Герб, Бойче си заминава и това е шанса на България
13
ГЕРБ ще отвее комунистите с поне 5%разлика.Защо ли? Защото времето със задължителното гласуване под строй и песен за единствения кандидат (комунист), отдавна отмина. А и Българите са вече свободни, интелигентни и добре и формирани. В този ред на мисли, няма да е далече времето когато БСП ще се борят да минат 4-ри процентната бариера за влизане в парламента!!!
14
Бойко кара джипа, а импексовица кара сама метлата.
15
Ако това е истина - всички на терминал 1......
16
Да, 10те соцтрола на терминала и в Сибир с еднопосочен билет
18
Залагам към днешна дата не резултат: Герб 32%_Бсп 27%
19
От партийни събрания на герб.
20
Бай Васил е цар на стъкмистиката.Да величаеш правителство и неговият премиер,на най бедната държава в Европа,е кощунство към българския народ.Идват избори бай Василе,народа ще каже кой да кара влака. Твоите сондажи са известни на публиката, още като ти прочетат заглавието.Бъдете честни и почтени към мезерстването на хората,не си пъбнете гушите предизборно.
21
Бойко извади го да пръдна
22
Нямате срама, нямате съвест, за да дойдете на власт през трупове ще минете! Наистина сте много долна паплач сегашното ръководство на Позитано! Показвате стил и метод на работа, чрез покриване дори на дребни престъпления, за това дрогаря Гечев, фалирал България през 1996г е в челните Ви редици!
23
държавник,морален, доблестен , смел/ подкарал някакъв джип сам/,шампион на България по футбол няколко пъти, дузпаджия, абе я да му издигнем паметник
24
Червени пръчове и козички. Остава ви малко време до 26.06. След това не знам, какво ще правите с Кърнела Мунчо и Еленка. Водят ви в блатото. Нали Мунчо го каза. Добре че има разумни хора в тази държава и ще гласуваме за ГЕРБ. Вие червени боклуци гледайте и плачете власт КУР..на няма да види ПАК.
25
На чии врати почукахте? На каква възраст са хората? Какви са? Работещи, учащи, пенсионери, безработни, от кои градове и села? Обективното проучване трябва да отговаря на определени критерии. В колко часа чукахте на вратите? И имате ли списък с хората или си попълнихте анкетните карти сами?
26
Гледам го този Васил, човек на възраст, сякаш живее на Марс, не между българи. Псувните които чувам всеки ден срещу Тиквопитека са от всякакви хора, все повече млади. Всички са гневни и искрено искат този самозабравил се Питек да пукне на мига!!! Къде ги прави Васил тези изследвания не знам, но най-вероятно на бюрото си срещи хинорар от Шайката. Тук никога не се публикува истината! Само платени репортажи и псевдоизследвания, естествено срещу възнаграждения.
27
Тъпи драги комунисти ...разликата е поне 5% в полза на ГЕРБ-нормалните хора това са ГЕРБ. България върви напред. Само вие със сърпове и чукове в главите не го виждате. Но това е положението .26.05. БСП си заминават в историята. И това е и за ваше добро комунисти смотани.
28
ако някой от такива данни определя вота си то той наистина е от онези 80% дебили
29
Да не повтаряме грешката от 90-те години!
30
Явно Тончев правил проучването в централата на ГРОБ. Тончев взимай парата и бегай, виж какво каза най умният от ГРОБ сутринта, трябва смяна на модела, това означава че има сблъсък. Дончев е прав трябва икономика, а ГРОБ не могат да правят икономика, могат само да я съсипва. Анализа е базплатен за разните платени ЛАКЕИ.
31
Браво на Васил Тончев и ПИК!!!! Царе сте на свирките, но на 26 най-вероятно ще Ви отсвирят! Начало на края на мутренската организация ГЕРБ , която знае само да краде
32
Ако в Европейския парламент депутатите гласуват нещо което не е по угодата на Корнелий Нинов, депутатите от БСП и там ли ще напуснат парламента и ще тръгнат из Европа да разясняват "Визията за Европа" на шефката си и дали от Европарламента ще им плащат заплатите докато не са на работа?
33
На избори българите се научиха да гледат трезво на нещата. Някои от ГЕРБ може да си имат асансьори, но краха на държавата от управленията на БСП още не е забравен. Червената върхушка фалира 2 пъти държавата и доведе хората до просешка тояга,те са милионери и си приватизираха цели предприятия за жълти стотинки т.е и те са в графата крадци . Те си държат в листата още хора от миналото, което кара българите да не им вярват, че са се променили. Българите се страхуват от ново управление на БСП, защото знаят, че те нямат нито едно успешно такова. Затова повечето хора ще гласуват за по-малкото зло и това към момента е ГЕРБ.
34
БСП не ходят на работа! Не гласувайте за тези червени кърлежи!
35
Тончев пак е спал на отворен прозорец с отрито крака и пръсти в контакта. Хем го е продухало, хем тока го друсал!
36
Песента на импексовица е изпята ! Костов ще я сменя начело на столетницата след изборите с друга негова парантия .... Раданчо !! И в БСП третия пол окончателно ще възтържествува !
37
Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - напълно към по-добро! Разкажете какво правя Започнах..............>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
38
Питам импексовата Курабия, Румен Пъпката Омбоцмана и СС Момата “защото са ЦОЦАГЛИСТИ“, как така крадливата кучка Йо има три къщи за гости, а аз нито една. Как така Импексовата курабия открадна два Импекса а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Питам дали паразита Везира Енчев, има и един ден нормален трудов стаж, без да е доносничел, че го изтъпанеха начело в БСПдирадската им партия. Свършиха ли читавите в Импексовата партия, че допряха до тоя мерзавец кокто и до, дебила Иво и крадливата кучка Йо. Ако Мавъра беше направил лустрация, а не да раздава Импекси на фльорците си, сега щяхме да сме Швейцария на балканите, и нямаше да хрантутим ДС разбойници, доносници и бивши партийни секретари и закапечета, като тия мерзавци, доносничели и с кого са изневерявали жените им!!
39
Ха, ха, ха, ама много малка разлика отчита Совата Васко Харис, изглежда суджучетата не са му бутнали това което си е поискал,за да залъже смачканото им самочувстние и даже посещението по домовете на фенчетата им, определени по списък от тиквите, не е помогнало! Язък!
40
Даже на руснаците още през 1993 г. им писна от наглите и крадливи комунисти , биха им шута като със закон забраниха тяхната КПСС и рахатясаха.....Само ние и диваците в Северна Корея продължаваме да ги търпим и дундуркаме, вместо цялата им върхушка начело с Импексова отдавна да е в панделата !!! Докога ???
41
пратете генералшата със Спартана на Ленчето във фондацийна почивка из Карибите за седмица, иначе Кънчо и Райчо ще отърват подобренията в голфа
42
Защо са нужни всички тези прогнози, като никой не може да опровергае поговорката, че ,,пилците се броят наесен"!
43
Гласувал съм за БСП ,но тези двете Йончева и Нинова ми станаха противни . Сега вероятно ще гласувам или за Борисов или за Каракачановm
44
И ДА СПЕЧЕЛИ С 1%, ЕВРОИЗБОРИТЕ, БОЙЧЕТО Е ПРОЧЕТЕН ВЕСТНИК...ЩЕ ИМА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ И...ЩЕ ПАДНЕ.ПОСЛЕ ЩЕ ЗАГУБИ И МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ, ЗАЩОТО ПРОВИНЦИЯТА ЩЕ ГЛАСУВА ПРОТИВ НЕГО. СТИГА МУ ТОЛКОВА, НЯМА ДА НИ УПРАВЛЯВА КАТО КИМ ИР СЕН .ЧАО, БОЙЧЕ!КОГАТО СИ В ОПОЗИЦИЯ УЧИ АНГЛИЙСКИ, БОЙЧЕ!
45
ЩОТО МИ Е КЕФ ДА Я ЕБ@ВАМ.
46
https://www.mediapool.bg/deputatat-manol-genov-e-nevinen-za-kupuvane-na-glasove-news293394.html
47
Ниновитечервенотиквеничковчета още не могат да разберат, че за 12-ти път ще бъдат БИТИ (здраво) от ГЕРБ с бюлетина № 12!
48
Кого лъжете, бе мошеници? Със зъби и нокти браните крадците на Тиквата, но каквото и да направите, заминават си, а след това за тях следва съд и затвор!!! Не им минават вече нито тарикатските, нито Андрешковските, нито Бай Ганьовските номера на Тиквата и шайката му. Веднъж да се отървем от тая проста пасмина, може и да живне тоя народ най-накрая.
49
Я ПО ДОБРЕ ДА НЕ ПРОВЕЖДАМЕ ИЗБОРИ ,НАПРАВО ГЕРБ ДА "БИЕ" НА КУКУВ ДЕН!!!!
50
Знаете , че от години Heдялко го наема да коментира резултатите в изборния ден. Според проучванията на Васил Тончев през ноември 2016 година Цецка Цачева водеше с 62 % на 38 % срещу Радев. Знаете какъв беше резултата, нали ? Тогава три дни Heдялко си удряше гладкия задник в тавана от радост. Сега радостта му ще бъде твърде кратка, до в други ден, когато ще бъдат публикувани резултатите на три големи социологически агенции. Те са потресаващи за Heдялко и за питеците. Краят на тикмите и мутрите ще настъпи на 26 май. Здравей Тончев, ти това го знаеш. Я кажи защо не публикува това което получи ?
51
Е браво бе ПИК вие открихте топлата вода че Герб ще бие БСП ! Че това и децата го знаят ! Колкото и да са много лудите които ще гласуват за БСП няма как да са повече от нормалните хора ! И няма да е с малко !Минимум 7-8 %
52
Тези числа са в рамките на статистическата грешка, така че никой на никого не води. Резултатите ще станат ясни на изборите, дори да ги фалшифицират. Те и отсега са ясни, но нека не изпреварваме събитията. Sic transit gloria mundi. То пък и беше една глория...
53
Тия зурли Герб ще ги бие дорде ги има! Искат да отидат в Европа като подсъдими!!! СРАМ И ПОЗОР!!!
54
че разликата между процентите на грамотните българи и червените авантаджии е толкова малка, като се има предвид колко много неграмотници има у нас. Точно заради неграмотните тъпанари, които гласуват за крадлата Нинова, България е най-бедната страна в Европа... бг
55
Вярвайте ми, така каза един дребен но много алчен човечец от Испания. Сега шайката са се наакали
56
Вярвайте ми, така каза един дребен но много алчен човечец от Испания. Сега шайката са се наакали
57
Още не е финалът, ама тоа смукач на герберски членове се подмокри!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?