Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV: Медийният експерт Светлана Божилова разкрива задкулисието при избора на Емил Кошлуков за шеф на БНТ: Съпротивата срещу неговия избор тепърва ще започне (ОБНОВЕНА)
САМО В ПИК TV: Медийният експерт Светлана Божилова разкрива задкулисието при избора на Емил Кошлуков за шеф на БНТ: Съпротивата срещу неговия избор тепърва ще започне (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
105484
Коментари
40
САМО В ПИК TV: Медийният експерт Светлана Божилова разкрива задкулисието при избора на Емил Кошлуков за шеф на БНТ: Съпротивата срещу неговия избор тепърва ще започне (ОБНОВЕНА)

Медийният експерт и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Светлана Божилова разкрива задкулисието при избора на Емил Кошлуков за шеф на БНТ. Възможно ли е програмният директор на държавната телевизия да не знае за сключените от генералния директор договори? Защо Сашо Диков с най-добрата концепция според всички членове на СЕМ не получи нито един глас?

Смятам, че най-важно е качеството на съдържанието - има как такова съдържание да стигне до масова, активна, млада аудитория. Има изследване преди години, от което става ясно, че младите гледат през мобилни платформи. След големите телевизии те искат да гледат Дискавъри и Нешънъл Джиографик, посочи доц. Божилова. 

Добре е, освен думата справедлив избор, да кажем дали имаше добри условия за избора на най-добрия. Без да омаловажавам качествата на концепцията на Кошлуков и доброто му представяне, бих казала, че изборът е предизвестен. Би трябвало да се спазват европрепоръките и тези шефове да се избират с квалифицирани мнозинства, допълни тя. 

Изисква се квалифицирано мнозинство, защото тази телевизия обслужва обществото. Но са ми казвали, че това не може да стане. А не може да стане, защото няма политическа воля, посочи Божилова. 

Самият избор на генерален директор става с обикновено мнозинство, а членовете на УС - с квалифицирано, посочи тя. В момента има промяна в директивата за аудио-визуални медийни услуги, което означава, че се разширяват правомощията на съвета. Членовете на регулатора бяха 9, а сега са 5, посочи тя.

Трудно е да се изпълняват с пет души тези сложни правомощия. Ами пък, ако са 9, един мой колега каза, че така търговията би станала по-голяма, заяви още гостенката в студиото на ПИК TV. 

Според нея има нужда от нов закон. Божилова заяви, че в момента има двама нови кандидати за СЕМ, но тя не е чувала имената им, а там трябва да отидат познати, известни и авторитетни фигури. Отговорността на политиците към регулатора става все по-голяма, отсече тя. 

Пледирам при всеки избор да има допитване, дори до обществото, защото става дума за публични фигури, за да има някакъв етап от номинации, от които президентът да избира. Знам, че това е сън в лятна нощ, но, докато това не се случи, ние ще вървим надолу и надолу. Трябва да има съпротивителни сили, за да се случи това, смята преподавателката от Факултета по журналистика. 

Запитана за заявката на Кошлуков да закрие "Стани богат" и "Референдум" тя коментира, че това не би се отразило чисто имиджово на националната телевизия. Преди две и повече години за шеф на БНТ бе избран Константин Каменаров. Поканих Кошлуков при студентите, за да обясни как функционира обществената телевизия, той тогава се беше вече представил с концепцията си. Като концепция това беше най-доброто тогава. Не знам дали са останали и в новата му концепция идеите, примерно, за анализ на аудиторията, да се пита какви потребности има, да има промени в движение и да се отговори на обществения интерес, каза Божилова. 

Сега много малко се говори за програма и съдържание, а именно те диктуват структурите и финансирането, посочи тя. 

Интересът на гражданите ще бъде защитен, ако има департамент, който мери не рейтинги, а реални оценки на програмата. Трябва да се работи наистина на светло и въз основа на това програмният и общественият съвет, които нямат нищо общо със стандартите в Европа, трябва да вземат решения, коментира доц. Божилова.

"Тука директорът вика свои близки и приятели и това му е общественият съвет", възмути се тя.  

Запитана възможно ли е Кошлуков да не е знаел за финансовия колапс на телевизията, Божилова посочи, че не може да повярва заявеното от новия директор на БНТ. 

Сашо Диков също се представи добре, но смятам, че съвета не го избра заради личностните му качества. Гого Лозанов ми беше казал, че би гласувал за него, но е неудържим, т.е. много е важно каква е личността на генералния директор и какво е доверието в него. А проблемът на Кошлуков ще е с вътрешния диалог. Ако даде прозрачност на стъпките си може би ще получи някакво професионално обществено доверие. Но съпротивата спрямо неговия избор тепърва ще започва, смята тя. 

"Това с аутсорсването костваше поста на Гоцев. Смятам, че Кошлуков трябва много внимателно да стъпва на този терен, защото той ще бъде следен. Попитах го ще продължава ли практиката всички външни продукции да бъдат с предизвестен край, но не получих отговор. Опитвам се да не се конфронтирам, а да се държа принципно. Няма случай в обществена медия програмен директор да бъде водещ на коментарно политическо предаване", продължи доц. Божилова. "Референдум" е едно от добрите предавания, водещата се справя добре, отчете тя. 

Според нея, недопустимо е обществената телевизия да няма икономическо предаване, както и културни мултимейдийни платформи. "Всичко зависи от регулатора и самият Кошлуков. Не бива да се съвместяват функциите на програмен директор и водещ. Не е вярно, че СЕМ няма функции за контрол. СЕМ е работодател на Емил Кошлуков. Той каза, че за чистачките има конкурси, а за други длъжности няма. Да бъде така добър да обяви имена за позициите. Нека да се яват хора с конкурси, с концепции. Той прави сметки за бюджета. Но днес е Горанов, утре е друг министър на финансите", каза още преподавателката във Факултета по журналистика. Според социологическо изследване от 2017 г., аудиторията на БНТ е в пъти по-културна и начетена от конкурентната Би Ти Ви. 

Напиши коментар »
(40)
1
сашо диков обслужва мафията, гледай цветан василев не питай за дикоффф, добре е че останалите членове на СЕМ гласуваха разумно и избраха Кошлуков, всички преподаватели в СУ са с промити червени мозъци
2
„Когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж, се оказва не случайно Сидеров, в продължение на практиката „Атака" да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов)"; „Демократична България" припомня фалита на ТВ7, която се управляваше в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. „Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат „усвоени" бюджети. Неговата компания „Ноу Фрейм" преточи милиони преди да фалира", пише в позицията.“, 03.06.2019 г. – (www.dnevnik.bg/politika/2019/07/03/3933250_demokratichna_bulgariia_iska_koshlukov_da_bude/?ref=home_layer2)
3
Ето как сайтът на българската телевизия Канал 3, която по документи няма нищо общо с г-н Делян Пеевски, отрази първата публична поява от повече от 2 години на депутата от турската партия ДПС: „Докато разни НПО-та истерясват и се взират с бинокъл по посока Дубай, депутатът от ДПС и втори в листата за евровота Делян Пеевски е сред народа. Той е на терен и прави кампания в родината. И не е спрял да се среща с хората и да се радва на топло посрещане от тяхна страна. Българите от цялата страна го канят на масата си, искат да празнуват с него, да говорят, да се снимат заедно, да го пипнат за ръкава, досущ като феновете, които се лепят на премиера Бойко Борисов. Пеевски обаче не парадира с това. Не чувства необходимост да се хвали с отношението на обикновените хора, защото за него един човешки разговор не е събитие, а ежедневие. А притеснените НПО-та не само че не успяха да го спрат от пътя му към Брюксел, но и по всички социологически сондажи личи, че той ще им маха за поздрав оттам. Така че, вече могат да се успокоят разтревожените за неговото битие. Нещата са си по местата - Делян Пеевски е сред народа, а мишките - в дупките си." ++ „През 2009 г., след като взе властта и се договори с ДПС и Пеефски, Борисов закри Министерството на бедствията и авариите, където се бяха вихрили Пеефски и Емел Етем. Вместо да разследва далаверите в министерството, Борисов го разформирова, пръсна дейността по други три министерства, кражбите успешно бяха заметени, особено тези в Държавния резерв. И се пропусна една от последните възможности Пеефски да гледа небето на квадратчета. По него време той още си нямаше финансов министър, главен прокурор и лична квота във ВСС.“ – 02.12.2018 г., д-р Тони Филипов, „Из дневниците на един луд“ (https://www.reduta.bg/из-делниците-на-един-луд-26-30-ноември/)
4
Трябва да има онлайн допитване до хората ! Много е тъпо пет СЕМ-ки, избрани защото слушкат и папкат, да имат тежката дума. Ами те ще изберат такъв като тях - да слушка и да папка...
5
отговор на коментар
Пеевски, а не Пеевски!
6
Чао балъци, оставям ви в тинята, да ви командват ТИКВИ, МУТРИ и CBИHE.
7
Кушлуков си е агент на ДС , където го сложат там ще бъде,
8
БНТ- Бъюгарска ненормална телевизия
9
Два протеста има даже вече - https://www.facebook.com/events/484436698970212/ Интересно, ще идете ли да отразите 20-те души, които не са на море?
10
B CEM само двама със собствен мозък. Все пак стана ясно защо са там, Tрите кифли които гласуваха за Кошлуков.
11
И КАТО ИМАШЕ ДОПИТВАНЕ ЗА СУБСИДИЙТЕ НА ПАРТИЙТЕ, КВО СТАНА ,А № 4 ????
12
Ако все пак е вярно, че не победи простака Сашо Диков за директор на националната телевизия това означава, че има шанс телевизията да не остане руска медия. Предаването „Стани богат” може да се излъчва в часовете от 10 до 12 часа или от 14 до 16 часа, а не от 19 часа. Освен това то е за простовати енциклопедисти. От тук нататък в БНТ да има качествена политика, а не криминална хроника и филми от 21 часа, а не досадни сериали. Все пак е национална телевизия, а не кабеларка.
13
Българска национална телевизия с една дума - вземи единия,удари другия.Толкова ли няма читави,интелигентни,ерудирани личности за националната ни телевизия,бе?
14
Слуга са си на днешното време, известен и доказан такъв. Всеки управник и нас, без значение на ранга иска около себе си послушни слугу. А този се е доказал многократно, служи вярно и нечестно, но само срещу пари и власт. Емчо е известен мекопишковец, не може, колкото и да иска. Ето защо е така агресивен, за да потиска немощта си. Удобен е, слуша и не създава проблеми, плува по вятъра. А Чичо Бочко много обича такива, цяла плеяеда вьсъбрал около себе си, които се корят кой са му държи картофите най-прилежно!
15
Да не забравяме кой е този комплексар,отвратителна подлога.Този е затворник,освободен,благодарение на онзи измекяр Ж.Желев.От затвора,незнайно как и от кого,бе изтипосан за „водач” на организираните,т.н. „студентски” протести в подкрепа на СДС.Сега вече е ясно,че малцина от тези бяха студенти,инсталирани „за цвят” между „мутрите”,изпратени от създадените с пари на ДС групировки,същите,които бяха постоянно използвани и в последващите „протести”, паленето и разграбването на Партийния дом и Парламента.Като отплата този продажник бе изпратен, незнайно как без кандидатстване,от кого и най-вече с чии немалко пари да учи „политология” в САЩ,а семейството му и до днес е там???Връщайки се от върл седесар,това парвеню без капка морал и готов на всичко за власт и служба ,стана член на НДСВ в услуга на друг политически травестит,абсурдния „цар републиканец”???Като намаля келепира се отцепи,заедно със себеподобни,близки на Иван Тодоров-Доктора, в „Новото време”,което също не прокопса.Дойде време за използването му от менторите му в четвъртата власт на държавата.За целта му се създаде уж професионална легенда на „експерт”,обикалящ за акъл телевизиите,после внедрен в БНТ като „водещ” и зам.генерален директор, за да дойде,уж логично, днешния режисиран ден. Американски възпитаник-шеф на НАЦИОНАЛНАТА телевизия.Какво значение имат принципите? Докъде сме я докарали?Мекере без грам чест и достойнство ще ни учи на морал!Отврат!!!
16
До 11 : Представителната демокрация у нас на работи Избираме хора, уж читави, които да ни управляват, но се оказва, че са ни излъгали, или се променят(властта променя хората). И четири - пет години копче не можеш да им кажеш. Предпочитам ПРЯКА демокрация. Може да е скъпичка, но ще ни излезе по- евтино, ако можем да контролираме нещата, които се случват.
17
Импесовата БСПдирастия като толкова харесва поръчковата проститутка Дикоф, да си го вземе в нейната ТВ, или тука го вземате във вашата ТВ!! Ега ти кретените ревнали за тоя марсол Дикоф!!
18
отговор на коментар
Абсолютно вярно...
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Е пак ли нецензурно? Heдю, ще ме загyбиш завинаги... :-(
21
Най-подходящия кандидат беше Корнелия Нинова. За 2-3 години и няма БНТ.
22
Меди Доган:) ,,гробокопача,, на сьвременна Бьлгария отново показа,че ,,кучетата си вьрвят а кервана си лае,,...Всеобщо известно е,че ,,Емо подлогата,, както е известен от години е негов кадьр и слуга и най после го уреди..Толкова време му ,,тьрсеше,, местенце...Всеки нормален бьлгарин ако някакви обстоятелства не го задьржат не трябва и един ден да стои в тази ,,имитация,, на дьржава..Господ да пази Бьлгария,но и той е вдигнал рьце май вече,,,
23
Вььъььй, сега видях, че Р. Овч. има рожден ден..,таааа се чyдя дали да мy чeститя, или направо да кажа: ЧНГ , ЧеНеГеВььъььй, сега видях, че Р. Овч. има рожден ден..,таааа се чyдя дали да мy чeститя, или направо да кажа: ЧНГ , ЧеНеГе :(
24
Простак си ти! Чиста проба простак и лизач на делянпеевския дебел задник! Всички тази вечер на протест пред БНТ срещу назначаването на ДС- агента Кошлуков, виден кобургски лакей, взет под аренда от дебелака от хотел "Берлин". по съвместителство и от една мутра от Банкя!
25
Кошлуков няма ниакъв управленски и тв опит,подправил е документи с помоща на Бялата Златка,няма нужния стаж,има кофти биография,от която човек си вади извода за нечистопълтен човек. Мерзавец. Слуга ще бъде това е.
26
Добре че не избраха тоя изрод сашо диков.....
27
Като не може да си я купи като другите медии Шиши си осигури и държавната тв чрез купените слугинажни държавни чиновници от СЕМ. Няма по-голяма гавра за хората държавни служители на издръжка на данъкоплатците да играят за частни интереси. Ама верно сме кочина и държава на мутрите
28
СЕМ да се закрие тъй като не работи в интерес на гражданите, а за частни интереси. Защо всички ние плащаме заплатите на такива продажни кукувици, които много добре се възползват от държавната си позиция Да сложиш човек като Кошлуков за шеф на държавна тв е пълно самоубийство. Такова невиждано източване на БНТ и на практика нулев рейтинг говори за коренна промяна
29
Много странна експертка,с килограм глупости.Защо не получил глас,не е ли видно?То не е само в концепцията ,но и в приложението й , кой ще я прилага и как.Освен това казаха ясно,че ще падне нивото ,имам предвид както на Канал 3.А Диков едно говори,друго върши ,и ако младите гледат Дискавъри и Нешънъл Джеографик по мобилните си телефони,на фона на това качество,една ли ще се заинтересуват от простащините на Диков,агресията му,създаване на скандали.Е то има и такава аудитория първосигнална,свикнала на екшъни,но времената се променят, и трябва да се променят.
30
Ива Николова е пълна идиотка! Напълно луда и злобна жена. И това ми било журналистка. А Диков е невменяем и е много далеч от модела на успелия журналист.
31
Диков, това те провали! С не избирането ти, може би СЕМ предотвратиха превръщането на националния ефир, в нещо като екшън " измислицата ти" ,в която три " уж" иначе интелигентни персони,кикотейки се,клюкарят съседката си,изпитвайки видимо удоволствие от "плювните '. Иначе , добри идеи,личи си че имаш опит....., но си твърде пристрастен...
32
Никой нормален , умен , мислещ и интелигентен човек НЕ БИ СПРЯЛ " Стани богат " !
33
отговор на коментар
Тъпако червен агент на ДС е майката! Ко гато той си сложи главата на дръвника тя правеше свирки!
34
И Кошлуков, и Доган, и още цяла плеяда "герои" на "демокрацията" са рожби на службите, затова хвани единия, удари другия, както е казал Народът!...А дървото Сашо, който и за чеп на буре не става, беше направен "журналист" от Батето Славков. Цялата "промяна" в България е режисирана и още десетилетия ще теллим последствията от тази постановка... Постановчиците си оплетоха кошницата и сега се подхилкват от правителствената ложа на театър "Република България".
35
Честито на Кошлуков.Най сетне начело на Националната телевизия да застане човек достоен ,умен и почтен .
36
Няколко запарени фусти,предварително се сговорили, този показал среден пръст на простолюдието, да бъде техния избор.Шибана история,от където да я погледне човек.На този пост ген. директор на БНТ,трябваше мъж със здрави топки,а не отпуснати като свинска гайда.№-35: Ти Моника,колкото аз съм Доналд Тръмп. Надрасканите от теб добродетели,се отнасят за друг човек,а ти не се прави на умряла лисица.
37
Браво на ПИК, че кани компетентни и независими хора.
38
Не знам как се е съгласила да говори пред ПИК, но казаното респектира
39
Пази боже от преподаватели като тази госпожа,която дава за пример изключилия дик-OFF! Aко той беше станал директор на БНТ, щеше да е срам за България - на всички им е ясно, че тази концепция не е писана от него, той е срам за журналистиката! Аз се удивлявам, че има отговорни хора, които изобщо го допускат до такива конкурси!Той е интелектуален инвалид.
40
Доц. Божилова преподава предмета ТВ системи, където специално място има програмирането и финансирането на обществените медии в Европа. Добре е спечелилият кандидат да си допита как това се случва в Европа. Никъде не видях да подкрепя Диков.Пък и не е ясно дали кандидатите сами са писали концепциите...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?