Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV! Горещи данни на "Сова Харис" от социолога Васил Тончев: ГЕРБ повежда убедително пред БСП на евровота с 4% - само три партии изпращат депутати в Брюксел (ГРАФИКИ/ОБНОВЕНА)
САМО В ПИК TV! Горещи данни на "Сова Харис" от социолога Васил Тончев: ГЕРБ повежда убедително пред БСП на евровота с 4% - само три партии изпращат депутати в Брюксел (ГРАФИКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
164849
Коментари
46
САМО В ПИК TV! Горещи данни на "Сова Харис" от социолога Васил Тончев: ГЕРБ повежда убедително пред БСП на евровота с 4% - само три партии изпращат депутати в Брюксел (ГРАФИКИ/ОБНОВЕНА)

ГЕРБ повежда убедително пред БСП с 4% на евровота. Само три партии изпращат депутати в Брюксел - освен основната управляваща и основната опозиционна, и ДПС.

Това сочи представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента, проведено от агенция СОВА ХАРИС в периода 6-11 март 2019 г., представено от социолога Васил Тончев пред ПИК TV.

Основната интрига в предстоящите избори за Европейски парламент се състои във въпроса за победителя. Поради това изборите могат да се характеризират като двубой на върха. Изходът от тях все още е отворен. С наближаването на датата на вота обстановката се подгрява и двете водещи политически сили привличат все по-голяма подкрепа. Конфронтацията между тях усилва този ефект. За периода от месец януари до сега заявените привърженици на ГЕРБ се увеличават с 3% и достигат до 23% от гласоподавателите. БСП прибавя 1% и подкрепата й достига до 19,4%.

Проучването обхваща периода на напускането на парламента от депутатите на социалистите и съпътстващата този акт остра полемика. Мобилизацията сред привържениците и на двата лагера е на високо ниво, но по-голямата атмосфера над електоралното ядро на ГЕРБ води до по-голямо увеличение.

Бурите, които бушуват в международен план, стряскат българските избиратели и вероятно поради това значителна част от тях се ориентира към по-умерен стил при решаване на политическите проблеми. Поне засега протестният вот спрямо управляващите се ограничава в рамките на привържениците на опозицията.

Ако се доверим на преценката, че в изборите ще вземат участие тези, които сега заявяват, че със сигурност ще гласуват, то избирателната активност ще бъде по-малка от заявената в прекия електорален въпрос - тя пада под 50% от реалните избиратели. И в този случай обаче съотношението между водещите политически сили се запазва: за ГЕРБ 16% от всички избиратели срещу 14% за БСП. Промяната спрямо месец януари е значителна – тогава БСП имаше 1% преднина и подкрепа от 13% срещу 12% за ГЕРБ.

Периодът на провеждане на изследването на терен не обхваща поредния скандал, свързан с опрощаването на дъгловете на мюфтийството, който може да доведе до нови промени в нагласите на избирателите.

Политизацията на общественото мнение води и до повишаване на декларираната подкрепа и на останалите политически сили. При ДПС тя достига до 7,3% от гласоподавателите. Партиите от коалицията на Обединените патриоти този път по отделно биха получили: Атака и ВМРО по 1,9%, а НФСБ – 0,8%. За последните два месеца отбелязваме по-голям ръст за воеводите, които започнаха предизборната си кампания, центрирана върху фигурата на досегашния си евродепутат Ангел Джамбазки.

Стабилно е присъствието на партия „ВОЛЯ“, която с новата си коалиция преминава границата от 2% електорална подкрепа. Очевидно варненският бизнесмен продължава да контролира избирателната ниша, чрез която успя да предодолее бариерата и за българския парламент.

Приблизително в този размер е и ядрото на подкрепящите „Демократична България“. СДС със своите 1,2% привърженици и АБВ с 0,8% представляват интерес за евентуално коалиционно партньорство.

Високата предизборна бариера на тези избори представлява сериозен проблем за всички политически партии у нас, с изключение на трите системни ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако в предизборния период не се конструират нови коалиции, възможно е в Европейския парламент да влязат само кандидатите на основните 3 субекта. Съотношението между тях в момента предполага получаването на 7 мандата за управляващите, 6 за основната опозиция и 3 за постоянния посредник между тях. Последният мандат се очертава в закръгленията на резултата между тях или във възможността някой от останалите субекти да прескочи бариерата. Лансираната идея за коалиция формат тип ЕНП също може да даде допълнителен бонус за управляващите.

"ГЕРБ вече навлиза в своите резерви и успява да мобилизира по-широк кръг хора. Техният потенциял е по-голям и хората, които искат гласът им да отиде за партия, която прескача прага, ще гласуват за ГЕРБ. Корнелия Нинова не успява да мобилизира страничен вот, а само твърдото ядро", заяви Васил Тончев. По думите му три партии прескачат бариерата, която е 5,8% - ГЕРБ, БСП и ДПС. Той уточни, че гласуват половината избиратели, затова коефициентът е по две и имат шансове и по-малки политически субекти, но само при определени конфигурации и коалиции. 

"Сами малките партии няма да могат да прескочат прага. Нужни са им определени коалиции, за да съберат необходимите гласове, за да достигнат границата. 

През тези два месеца интересното е, че се вдигнала двойно подкрепата на ВМРО за тези два месеца. Джамбазки стои много добре и те вече започнаха кампанията си. Програмата за циганизацията също им помага, зад нея стои цял вицепремиер и това им дава шанс да съберат гласовете и на останалите патриотични сили", коментира още Тончев. 

По думите му новите скандали обаче могат да променят лесно вота, като за пример даде екшънът в БСП между Станишев и Нинова, проблема с парите на мюфтийството, както и апратаментите на Цветан Цветанов (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Според него всеки нов скандал може да доведе до неочакван обрат във вота. 

Той е категоричен, че хората не одобряват излизането на БСП от парламента и ако до изборите останат навън, това ще има пагубен ефект върху подкрепата за столетницата. Проблем за червените е и липсата на възможен коалиционен партньор, който би позволил да разширят подкрепата си. 

"7 депутати за ГЕРБ, 6 за БСП, 3 за ДПС и един разпределен при смятане на процентите или пък за някоя от другите политически сили ще бъдат към момента според мен. Предстоящите два месеца обаче са по-важни, защото битката ще е реална и ще от кампанията ще зависи крайното разпределение", прогнозира Васил Тончев.  

Вижте анализа на Васил Тончев пред Ива Николова във видеото на живо на ПИК TV:

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цветан Цветанов проговори за новия си апартамент с асансьор (СНИМКИ)
Часовник
16:08
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проговори за апартамента с асансьор, за който медии разтръбиха, че е купен на ниски цени в столичния квартал "Изток". Жилището е в обявената за "сграда...
Напиши коментар »
(46)
1
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
2
Обединени да не допуснем КУМОНЕТАТА да грабнат власта. Че после само грабеж и разруха след тях.Победа винаги.
3
На Курнела няма вече да и мине номера че бсп са моралните победители, да ще разкара елена катебето в европа но курнела ще трябва да подаде оставка
4
Всеки ГЕЙбераст с персонален асансьор!
5
ЩЕ СИ ИЗЯДЕ МИРИЗЛИВАТА МИВКА..... ОТ ЗЛОБА.
6
Платено проучване и герберови лизачи. ВМРО винаги изпраща поне двама евродепутати
7
Боли ме уя ! Я не гласуем.
9
Ако болшевиките докопат власт,следва само крадене и нищета за народа. Нека не го допускаме това.Обединени да ги спрем. Победа винаги.
10
Патриотите са с доста по-голям процент
11
Ето те-----Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
12
Всеки ГЕРБЕРАСТ с асансьор
13
Ще вкараме ДПС в Европа, а българите да скляпат, така ли? Мръсни продажници!
14
Ето те----Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
ПОБЕДА
17
Ето те------Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
18
Фалшиви телкове,ало Банофф,орязани преференции,орязани и замразени пенсии,избягали инвеститори,ремонт на ремонта за милиони в обгазена София, ГМО във всички хранителни вериги и все такива гербаджийски...придобивки,Гласувайте за ГЕРБ,за да имате персонален асансьор до новия си дом в кв. Изток.
19
Дали и на заменените два апартамента коридорите на общите части са облицовани с ОНИКС ,както е видно от рекламното клипче? http://buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/759/Zhilishtna-sgrada-Letera.html Защо сравнява Цветанов кон с кокошка? Всички ли кооперации в София са с такова изпълнение?
20
!!! ----- Който не направи поне 50 коментара срещу ГЕРБ и Борисов ---> НЯМА ПЛАЩАНЕ ---------- !!!
21
Да Герб ООД са напред с 320 кв. м в София още по нагли и още по прости а и отскоро обрязан
22
Спрете да лъжете с фалшивите си проучвания хората! ГЕРБ са пътници и това го казва целият български народ, но на социолозите като им дадат пари и са готови да кажат, че ГЕРБ са стъпили и на Луната. Продажници за пари. Това е българската социология.
23
където не може да се коментира се касае за фалшиви новини
24
То няма какво да се коментира Пендалко пак направи една шпатола на Тиквата за пари просто сам усеща че Шайката си заминава и затова колкото може да при печели с тия пасквили го прави само едно уточнение за сайта кенеф Радев избира главния прокурор......
25
Толкова малко ли Ви платиха комунистите от ГЕРБ, за да разправяте глупости? Ако няма подмяна на протоколите - както обикновено, националните ни крадци и двама депутата не могат да вкарат, особено с малоумните и продажни международнички като Майдел и Габриел - едни изключително обидни кандидатури!
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Бойко бееееееееееее Извади о да пръдна беееееееееееееееееее...........................
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
Много стават вече нецензурните мнения по форумите на пик-а. То има ли смисъл от такъв сайт, де изтрива 90 процента от мненията на хората, защото не съвпадат с вижданията на баш магарето на сайта.
30
БСПдирастията страх я тресе с избора си на една крадлива и лъжлива руско-татарска курабия да води Импексовата шайка на чело. Сега руската крадлива и миризлива татарка Милиончева, няма никакъв шанс, ако не го лапа като СС Момата, Клепоухия и Барсалата, на Чалмата!
31
Пeдaлко е eбaн от Радев.
32
Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето. повече тук..........>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
33
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
С благодарности към всички герберасти предлагаме ви безплатно обрязване по случай евровота ако вкарате 9 депутата
36
Ако ще мръ'сния каун да насрочи изборите и за 24май,пак ГЕРБ ще лум'ка комунистите като коте в дувар!
37
Добра статия сте написали за апартамента на Цветанов. Казвате ,че може би е законно но дали е морално. Чудя се и не мога да си отговоря в кой болен мозък му дойде тази мисъл. Та нали закон и морал са взаимно свързани,щом е законно значи е морално. Но Вие много добре знаете,че в този казус няма нито закон нито морал. А Бойко не го хвалете толкова много,хората и за него знаят,той е следващата бомба която ще гръмне!!
38
ГЕРБ ще издухат комунягите, ако предложат първото място в листата си на един символ на България каквато е СТЕФКА КОСТАДИНОВА.
39
Отново сте крали от нашите фантастични новели и разкази, моля бъдете възпитани, не ги доукрасявайте с ваши данни. Непрофесионално е.
40
Пeдалко е eбaн от Радев и Пeeвски.
41
Вярвам само на проучванията на "умничетата сициологинтелектуалчета"от сайтчето-кенефче и най-вече на събитието му, които от притеснение че края на суджучената аванта наближава, по цели нощи не спи и брои анкетираните и след това ни запознава с резултатите, като го прави честно, обективно, научно, безпристрастно, безкористно и го прави много упорито и всеотдайно!Хвала на този "безсребърник"и как да не му вярваш на проучванията!
42
Цветанов с ппреден апартамент.... А вие гласувате за тези гейберасти.... Да си купуват апартаменти на занижени цени и асансьори... Толкова ли прости хора сме... Дебили ли сме!!!
44
Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - ​​напълно към по-добро! ------->>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6.­c­o­m
45
Социологическото проучване е извършено в периода 9-14 март т.г. и е платено със собствени средства на Агенция „Тренд“. Участвали са 1014 респонденти, български граждани от цялата страна. Въпрос: Доволни ли сте от управлението на правителството в последните две години ? Резултати: Да – 36.7 %, Не – 62.1 %, без отговор – 1,2 %. Въпрос: На коя институция имате доверие ? Резултати: На президента – 63,2 %, на правителството – 19,6% , на армията –6%, на прокуратурата – 4 %, на МВР – 4 %, на Народното събрание - 3,2 %. Въпрос: За коя партия бихте гласували на изборите за Европейски парламент? Резултати: За ПП „ГЕРБ“ – 28,8 %. За „БСП“ – 30,6 %. За ДПС – 11.2 %. За „Демoкратична България“ – 4,6 %. За Коалиция „Обединени патриоти“ – 0.8 %. За „ Воля“ – 0.2 %. За АБВ – 0.6 %. Няма да гласувам – 23,2 %. Влезте в сериозните и големи сайтове и агенции или направо в страницата на „Тренд“ и прочетете анализа на д-р Димитър Ганев.
46
освен "мутрокомунисти" нищо не може да съчини. Горкият! А другият, дето също цапа ефира - Георги Петров - знае само "формен идиот" за инакомислещите. Смях! Колко са ограничени и безсилни в злобата червените тролове!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?