Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV: Вижте фирмата на хакера Кристиян, атакувана от ГДБОП - арестуваният бил топ експерт по киберсигурност, имал красива приятелка (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
САМО В ПИК TV: Вижте фирмата на хакера Кристиян, атакувана от ГДБОП - арестуваният бил топ експерт по киберсигурност, имал красива приятелка (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
127081
Коментари
42
САМО В ПИК TV: Вижте фирмата на хакера Кристиян, атакувана от ГДБОП - арестуваният бил топ експерт по киберсигурност, имал красива приятелка (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

В лъскав офис и престижна компютърна компания е работил обвиненият за атаката срещу НАП Кристиян Бойков, видя на място екипът на ПИК TV. Както медията ни съобщи по-рано днес, хакерът е експерт по киберсигурност в "ТАД груп" и никой от компанията не е подозирал за страничните му страсти да удря сървърите на държавни институции, преди в офиса им да нахлуе ГДБОП вчера. 

Разследващите са установили вчера следобяд откъде идва атаката и мигновено са локализирали Бойков на работното му място, където освен, че е арестуван, са извършени и претърсвания и изземвания. 

Офисът на компанията се намира в престижния столичен квартал "Изток", в скъпарския комплекс "Есте", и от пръв поглед е ясно, че високотехнологичната фирма е имала достатъчно добър бизнес, за да може да си позволи наем на подобно място. Вероятно и заплащането на арестувания Бойков е било добро, затова не е ясно какво го е накарало да престъпи закона. Разследващите са разпитали и колегите и шефовете му. 

Собственик на компанията, според търговските регистри, е Иван Тодоров, който е собственик на още над 20 фирми с разнообразна дейност - от компютърни, през брокерски и строителни, до хотелиерски услуги.

Фирмата, в която работел Кристиян пък предлага именно услуги за защита от хакери - пенетрейшън тест, одит на информационни системи, обучения по информационна сигурност, защита от DDoS атаки. Няма данни обаче да е обслужвала държавни структури. 

На телефоните на компанията днес не отговаряше никого, показа още проверка на ПИК.

От профила във фейсбук на Бойков става ясно още, че той е имал и добър личен живот е обявил, че е овръзна със своя съученичка от Национална търговска гимназия в Пловдив на име Николета. Двамата щедро споделят общи снимки от почивки и пътешествия. 

Сега обаче го грозят от 5 до 8 години затвор по обвиненията, които му бяха повдигнати от прокуратурата, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. В момента той е в ареста с мярка за задържане за 72 часа.

На място в офиса на фирмата водещата на ПИК TV Ива Николова съобщи, че се очаква някой от компанията да даде изявление за хакера Бойков и дейността му. Междувременно служителите се скриха от камерите и отказват коментари, като съобщиха, че ще има официални изявления. 

Брифинг за медиите ще дадат юристконсултите на компанията и адвокат, който защитавал момчето. По думите му не може и ще е трудно да се докаже, че именно Кристиян е хакнал НАП. "Можел е да го направи още преди три години, защо да го прави сега. Предишният път сам е казал на МОН и министърът на образованието му благодарил", обясни защитникът. 

"Няма причина сега, когато е пълнолетен и работи във фирма, която защитава всякакви институции, да прави такова нещо. Няма пред кого да се прави на интересен. Ще трябва да се докаже, че именно той е хакерът, ударил НАП", заяви юристът. 

Адвокатът на фирмата заяви, че компанията се надява извършителят на атаката да бъде разкрит. "Съдействаме по всякакъв начин на разследващите органи. Кристиян е наш служител от 2017 г. и всеки един от компанията е преминал проверки за чисто съдебно минало. Не са установени никакви нарушения на Крис до този момент", каза юристконсултката. По думите й всички хакери и експерти на компанията спазват етичните кодекси на хакерите и следват високи стандарти. 

"Като компания, която предлага киберсигурност нашите експерти поддържат високо ниво и им предлагаме условия за продължаващо развитие. Чуха се спекулации, че този опит е направен с цел извличане на финансови ползи, но ние предлагаме високо ниво на заплащане и не виждам причина да е имал финансова полза. 

Ние не сме работили до момента с НАП като клиенти", заяви още юристконсултката. Тя уточни още, че акция не е имало, а от службите са дошли, поискали са техника и тя е била предоставена. 

"Ние бяхме изненадани, включително Кристиян. Мислехме, че ни търсят като експерти за помощ. Не знаехме, че имат такива съмнения. Съдействали сме с всичко, което знаем.

През 2017 г. видяхме Крис в репортаж като едно етично момче, което е алармирало държавата и тогава го потърсихме. Самият министър му благодари. Ние го наехме на база добрите впечатления от постъпката му, след това сме проучили миналото му и способностите му и след това решихме, че е добре той да работи в полза на обществото. След това премина курсове за етично хакерство, получи и много сертификати за етично хакерство", заяви още юристконсултката на "ТАД груп".

Тя отказа да коментира колко високо ниво на експертност трябва, за да бъде направена въпросната атака срещу НАП. "Разследващите проверяват това и те ще съобщят. Ние разбрахме от медиите, че това се случва и следим новината, защото е от обществено значение, но експертите ни са натоварени и не сме коментирали подробности", заяви тя. 

Адвокатът на Бойков каза, че към настоящия момент на него не са му показани никакви доказателства, а единствено има повдигнати обвинения с цел удължаване на мярката. "Постановлението е бланкетно и писано на коляно, представлява три реда, в които дори няма точен период. Ние ще коментираме това в съда. Те не знаят кога е извършено това престъпление, още по-малко пък знаят кой го е извършил. Изхождайки от това, смятам, че нямат никакви доказателства", заяви защитникът.

"Ако Кристиян реши да прави нещо, не са от ГДБОП тези, които ще го открият. Той води курсове и вдига тяхната квалификация, а не обратното. Ако е искал да се скрие, няма как да го намерят. Потребителското име е нещо, което може да се промени по всяко време. Той има експертиза да не оставя никакви следи. Той е един от най-големите специалисти по това и той открива следи, а не ги оставя. По-скоро го е извършвал някой с доста по-ниско ниво на знания и умения", каза още адвокатът. Той уточни, че клиентът му нищо не е дал като обяснения, тъй като не е ясно в какво го обвиняват - нито периодът, нито конкретно деяние. "Той няма как да обясни нещо, което не е ясно", каза юристът. 

Адвокатката на компанията заяви, че Бойков ще продължи да работи при тях, стига да се докаже, че няма никаква вина. "Ние заставаме зад нашите служители. Ако бъде обвинен, неговият достъп ще бъде прекратен, както и трудовият договор", каза тя и не пропусна да напомни думите на премиера Борисов, че е добре такива експерти да работят в полза на държавата. 

Един от адвокатите разкри, че според Кристиян е възможно да се цели неговото ликвидиране и изземване на техниката, с която работи. "Това поставя на колене дружеството, както и клиентите му. Той ни каза, че понеже е водещ експерт в бранша, около него са съсредоточени големи интереси.

Част от фирмите в този бранш са на бивши служители на ГДБОП и става сума за големи интереси. Самите ГДБОП заявиха, че работят по сигнал и е възможно някой "доброжелател" да е подал сигнал конкретно срещу Кристиян. Така го отстраняват от много доходоносни проекти и важни клиенти, които са доста сериозни", заявиха защитниците на Бойков. Те бяха категорични, че в такива случаи няма как да бъдат намерени неоспорими и обективни обстоятелства, тъй като дори любител хакер заличава така следите си, че шансовете да бъде разкрит клонят към нула.

"Това е провокация и не искам да търся политическа бомба, но се търси резултат срещу компанията и Кристиян е най-удобното младо момченце, което да влезе в ролята на образования клошар, както най-често става за различни престъпления и се търсят клошари, медиите днаят това", казаха още те. 

"Преди няколко седмици имахме обучение за повишаване на киберкултурата на частния бизнес и имахме гости от държавната администрация, с които работим", уточни още юристконсултката, разкривайки, че компанията работи и с държавни институции, но декларациите за конфиденциалност не й позволяват да разкрие това. 

Това, че се притежават определени знания, не значи, че те се използват за престъпни цели, не е предпоставка, казаха адвокатите на компанията и на Кристиян Бойков.

Юристконсултът на фирмата обяви, че лично те са си наели на работа Кристиян, който в момента не учи висше образование. Той провежда обучение по киберсигурност на ГДБОП. Три фирми се занимават с такава сигурност и адвоткатите подозират, че има сблъсък на конкуренция, но не може да се каже кой точно го е извършил. Домакините обявиха, че арестът е станал цивилизовано, бил е отведен от компанията. Адвокатите заявиха, че в петък може да приключи този арест, както и твърдят, че няма никакви доказателства за това, че Кристиян е направил хакерската атака.

Те заявиха, че Кристиян е човек, който открива, но не оставя следи. 

Крис е страхотен, ерудиран, много умен, лъчезарен и винаги се опитва да помага. Това, което се случва, е много странно за нас, казва юристконсултката Диана Хаджиева на компанията. 

Когато дойде в петък тук, ще можете да дойдете и да го питате лично за неговите хобита и да видите за какъв човек става въпрос, заяви тя. 

Водим се от лични етични принципи и ще съдействаме с каквото можем, посочи тя. И допълни: "Вярваме в неговата невинност". 

 

Екипът на ПИК TV бе допуснат в офиса на фирмата, където се очакват изявления

Юристконкултката на компанията и адвокатът на Кристиян

Собственикът на компанията Иван Тодоров

Кристиян с приятелката си

Още по темата
ПЪРВО В ПИК: Прокуратурата повдигна обвинение на хакера Кристиан, атакувал НАП - арестуван е за 72 часа
Часовник
13:03
Софийска градска прокуратура ръководи разследването по досъдебно производство за извършено компютърно престъпление във връзка с копирана и разпространена в публичното пространство информация за...
Напиши коментар »
(42)
1
Чета чета ... и не вярвам на очите си ! Спрете уважаеми журналисти , да наричате "хакер" някой си , които пуска само определен набор от програми , и програмите вършат работата . Това НЕ е хакерство ! Че знае малко повече от останалите , може би да , но тези програми са фрее в нет-а , абсолютно безплатни и който иска може да ги пробва . А ако беше хакер , и не беше глупаво арогантен , щеше да знае как да си замете следите , а не да цъфне веднага след като са го потърсили .
2
За да прикрият големият скандал.АКО НАП. Е ХАКВАН ОТ 2012 Г ТОЗИ Е БИЛ 13 ГОДИШЕН....НАЛИ ВЧЕРА ЗА РАДИ Ф 16 РУСНАЦИТЕ НИ ОТМЪЩАВАЛИ ?
3
Този Иван Тодоров има ли нещо общо с другия Иван Тодоров, дето внася машините за гласуване?
4
Не хакер,а любител комп.ползвател!!!
5
отговор на коментар
Ето къде Импексова похарчи партийната субсидия,комуняците само за кражби и саботажи ги бива.
6
Да ви пикам на защитата на НАП. Сигурно е такава щото и "комисионната" е била много.
7
Ще има да духа на дърти мангуни на воля в панделата копелдака ниеден !
8
ще припишете на това момче всички издънки на некадърната администрация. Той ли изпържи Търговския регистър миналата година? Той ли не въведе електронно управление след 10 години моткане и половин милиард похарчени? Май не. Кой?
9
За какво са му на собственика толкова много фирми? И то в чувствителни сфери, брокерство, строителство. Може би се добира до информация, кой има и кой няма?
10
Килърите ми спряха достъпа до фейса...
11
Егати държавата щом 20 годишен хакер източи личните данни на всички хора от 18г до 99г, защото в НАП са данните на всички пълнолетни граждани на България! За хакера ЗАТВОР поне 5 г пълни да лежи, без помилване, защото вече е рецидивист, той е същия който преди 2 години, пусна всички отговори на матурите, но тогава са му простили, сега виждате какво стана...за НАП ОСТАВКА на всички и разформироване на тази паразитна структура, която само произвежда скандали и тормози малкия и среден бизнес с измислени глоби, а за едрия си затваря очите
12
И ако не знае руски, какво правим.
13
Приятелката още си я има и още е красива, тъпаци...защо пишете в минало време, нещастници
14
Малката вече е свободна да я надупиш за един път става
15
Не съсипвайте момчето с простотиите си !
16
А пуснаха ми го пак, мерси килъри...
17
Абе,що нема фейсбук от 1 -2 часа,те сега вече е Путин.
18
Както казваше една позната :"И най умният си е малко глупав",та така и Кристиянчо.Изобщо не се съмнявам в гениалните способности на момчето,но глупостта,да глупостта ще му изяде главата.Жалко!
19
жълто,жълто, та чак отвратително
20
Ако ни хакнат руснаците,ще спре и радиото и телевизията и нема да можем да гледаме Баце и Цвъцко,а бъдещите ни самолети няма да запалат.
21
Да,изкарайте го сега най големия престьпник момчето,а за концесията на летище София,за самолетите,за теца на Доган,за апартаментите и т.н,че са неизброими нищо не пишете...БОКЛУЦИ такива.А,и имал приятелка,вече няма ли...ИЗРОДИ
22
бил е той, ама трябва да го докажат, той е убУчавал ТЕЗИ ОТ БОПА,ПАРДОН от БОБА,смях в държавата, Бообии, вземи го в лравителството, колко ли гигабайта е напред момчето от Барни Ръбъла, който е министър, ами на Борисов данните там ли са или той не плаща данъци, Горанов ако имаш срама,ако тоя дойде в МФ и ти си му началник , с кой акъл или Винетутуф, всички знаят че това не е човека, ама трябва да има някой,иначе си отиват вкупом,нещастнициии
23
Няма как министъра на финансите , заместниците и разните там началник на отдели да знаят дали сайтовете на НАП са сигурно защитени от външно посегателство . Това е така защото те са икономисти и финансисти . От това разбират и това практикуват . Дали не следва да се създаде специализирана структура , която да прави това не само на НАП , а и на всички министерства . Но кой ще ги контролира и проверява . Дори министър председателя няма такова образование и познания . Така се случи и с Търговският регистър . Или на някой не му се дават пари за тази сигурност , или няма представа за обема на работа в тази насока каква цена струва . Мисля , че дори специалистите в областта на информатиката , могат да не са на едно ниво и винаги да има възможност за пробив . Може би в "ЕС" следва да се повдигне този въпрос и да се вземе някакво решение . Прави ми впечатление , че примерно от банкова институция могат да се откраднат имена на клиенти и шифри на сметки , но цялостно източване на парите на всички вложители и клиенти ме се случва .
24
Долу ръцете от Кристиян Иванчев,и той е наше знаме!
25
отговор на коментар
то има такав структура и тя към МВР и към ДАНС! Тия същите мюхлюзи по задължение трябва когато се прави една инф. система на държавната администрация да си дават думата! Това го изисква и военните стандарти на НАТО и на ЕС за защита на информацията. Когато се сключват международни договори също има изисквания! Просто си далеч от ситуацията и си закъснял с разсъжденията! А младежа просто е нарочен и фирмата също да оберат пешкира!
26
Дрън - дрън. Сигурно е надъхано комунистче - червено или тъмносиньо.
27
У тюрмата ще е булка, ши му свири @н@лното отверстие кат жътварска стомна на нива
28
И,сега какво стана,Шофьорът на М.Илиенски,се оказа,че говори Глупости,били Руски Хакери,явно тези които са Му Наредили какво да говори,сега гледат Сеир
29
Имала бил красива приятелка ? Абе, МУНЧО , не можа ли да си намериш една по-грозна приятелка , да си купиш една по проста кола ? Заради твоите хакерство , сега във вестниците ще се види , че аз имам 7-8 милиона лева и ще има да ми искат да правя разни дарения.
30
Не прилича на етичен хакер,а на злобно човече.И какво е това обучение в етично хакерство,хем шпионираш,хем си етичен,хем не оставяш следи,а може и да е оставил!Или му платили мега,толкова много ,че да наруши етичния кодекс,е млад човек,има изкушения! Естествено адвокатите ще го защитят,нямало доказателства,бланкетно,ала бала,но може учениците да са надскочили учителите си?
31
Страхът на държавните институции е оправдан, защото в източената информация вероятно има много данни, които ще компрметират техни представители.
32
Умряла е циганката дето го хвали и затова Тиквата и юризконсулката е флезнала в нейната роля. А момичето на фейсала му е сестра му. Като под индиго са правени. Сложна рода. МХМ.
33
Ех , как бързо разбраха, че е това момче,ръчните тефтерчета колко дълго ги гадаеха и тълкуваха, а това изисква много знания и време да се анализира и след това да се прави конкретни разкрития, че да станат публични
34
Като ИТ гуру да кажа - не знаят какво става. Станало е без да е отразено в лога, или лога се е самоизтрил без да го види някой. Да го няма в лога има няколко обяснения - директен достъп до файловете, без лог на достъпа, без лог на рутера, некадърна система, която не прави лог. Директно сваляне на флашка от сървъра без лог на достъпа до файлове /има го и в домашен стор/ Да са проспали да видят лога е ясно защо е - хората са с ниски заплати и са нещастни. Може хакването да е мета - прихваща се работата на реджикс, системата, която свързва регистрите без видими следи за реджикс и отделните бази. Това е най-страшното, което може да се случи, но за съжаление е най-вероятното. Реджикс е крадена технология и да се пробие е много лесно, разбира се не от набеденото хакерче. Първо хора крали и сложили система в държавната администрация не са надеждни, второ скъпи и сложни системи като откраднатата имат защита. CSV формата на файловете говори за това. Това не е директен достъп до базите, а по скоро достъп до трансфер на данни. Не може да става въпрос за трансфер до web клиент /браузър/, защото там обикновено данните са филтрирани и ограничени до няколкостотин, а тук имаме милиони. Честито на печелившите. Вярвам, че веднага ще им раздадат бонуси за добре свършена работа и ще гласуват нови милиони за усвояване, както стана и с търговския регистър, който беше направен на каша от същия реджикс. Там гласуваха милиони за архив на всички регистри. Не е изключено да е хакнат транспорта на архива, ако вече има такъв. Въобще който разбира ще види разрушените плочки на ларгото и в тази ситуация, и то по същата причина.
35
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
36
Имало едно време един Любчо , малко психо , който запалил тютюневите складове!!!!!!Та и тук е същото , но жалко за детето!!!!
37
КГБ-ГРУ стои зад всички злини на България! Това паленце на 20г. ще си плати много, много скъпо за лекомислието, че се е съгласил негласно да бъде жертва на Москва!!! Всичко това се прави със знанието на Румен Радев, Корнелия Нинова и с цялата КГБ-ГРУ агентура във всички министерства и агенции тук!!! МИНИСТЪРЪТ НА МВР МЛАДЕН МАРИНОВ Е НАПЪЛНО ПРАВ!!! Всичко това е скалъпено от КГБ-ГРУ, заради сделката с американците за F-16!!! Поклон пред МИНИСТЪР МЛАДЕН МАРИНОВ!!!
38
с централния си мозък, ако вярвате, че това момченце, което носи все още памперси е истински хакер? Този глупчо е бушонът, който изгърмя! Всички КГБ-ГРУ фирмички тук си имат поняколко такива лапни шарани точно за такива случаи!!! Имате ли представа, как се става програмист? А имате ли въобще представа как се става специалист по киберсигурност? Не годи, а цял живот се учиш и усъвършенстваш! Този все още майчиномлекопитаещ не може дори и името си да напише правилно, а какво остава да е софтуерен тирбушон!!! Сега ще му излязат през носа всичките лесно спечелени пари от фирмичката на КГБ-ГРУ- " ТАД ", която вече е "МАТ"!!!
39
Хакера го хакнаха или по- точно го сготвиха. Със сигурност НЕ е той.
40
Защо "бил" и "имал", в.минало време Момчето е живо,здраво,ИМА приятелка,а дали той е хакнал НАП все още не се знае.
41
А Кристиян Бойков ще стане ли БОЙКОВ човек , ако Бойко Б. му даде мповече пари , за да стане ДОБЪР хакер ?
42
Думата се пише "юриСконсулт", а не "юриСТконсулт" бе, умници! 9 пъти сте я написали погрешно.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?