Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК TV! Валери Жаблянов проговори за първи път за изхвърлянето му от ръководството на БСП и погромите на Корнелия Нинова: Пътят е грешен! Няма диалог, само скалъпени обвинения (ОБНОВЕНА)
САМО В ПИК TV! Валери Жаблянов проговори за първи път за изхвърлянето му от ръководството на БСП и погромите на Корнелия Нинова: Пътят е грешен! Няма диалог, само скалъпени обвинения (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
146417
Коментари
26
САМО В ПИК TV! Валери Жаблянов проговори за първи път за изхвърлянето му от ръководството на БСП и погромите на Корнелия Нинова: Пътят е грешен! Няма диалог, само скалъпени обвинения (ОБНОВЕНА)

Депутатът от БСП Валери Жаблянов разкрива цялата страшна истина за погромите на Корнелия Нинова срещу ярките социалисти и самата партия.

Бившият зам.-председател проговаря за първи път, след като вчера на изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, откъдето лидерката изхвърли Жаблянов, в неделя го отстрани и от червеното представителство в ПАСЕ, лиши от председателския пост на комисия Антон Кутев и се кани да продължи сечта на знакови социалисти и по други структури в партията и държавните звена.

"Бяха дадени заявки, че БСП ще се движи към нещо ново, но не се каза какво е това ново. Прави впечатление, че позициите, към които се придвижва са все по-малко социалистически. 

Документите "Визия за България" и "Визия за Европа" поставят желание за създаване на социална държава, но в публичните изяви на лидерката и представителите на ръководството се говори само за борба с корупцията, което е важно, но то е в пряка връзка с икономическия модел. Затова е нужна първо промяна на модела", коментира Жаблянов и напомни, че Томислав Дончев също е говорил за това, че моделът на икономиката ни е постигнал тавана си и трябва да се търсят нови пътища. 

Валери Жаблянов заяви, че по никакъв начин не смята за предателство да се разговаря с управляващите в рамките на парламента. "Това е демокрацията и затова трябва да се поучим и от това, което става в Европа. Намирането на нов път изисква национален дебат в широк формат и БСП може да е водеща в него. БСП по дефиниция трябва да отстоява социалния характер на България. За съжаление ние се отклонихме в една ежедневна политическа риторика, която често не е и политическа и това нанесе удар върху обществения престиж на партията", подчерта Жалбянов. 

Водещата Ива Николова напомни, че в ръководството на БСП е пълно с хора като Корнелия Нинова, която е участвала в тези икономически скандали на прехода. 

"Няма да се спирам на конкретни имена. Искам да се коментира какво може да предложи БСП за решаване на проблемите на България днес. А не е ясно ние за какво се борим! Това е големият проблем на левицата сега. Например - данъчната реформа. За да се постигне успех в това, трябва всички партии да работят заедно, тя не може да бъде дело на една политическа сила. Това е задача на БСП и аз така разбирам политиката. 

В момента възможно ли е БСП да участва в това? Няма как да стане извън парламента, а ни нямаше три месеца. Освен противопоставяне, трябва да има и диалог, иначе не могат да се намерят решение. Ние трябва да сме коректив, а не да раздаваме лични оценки", посече Жаблянов решението на Нинова за изваждане на БСП от парламента.

На въпрос на Ива Николова защо Корнелия Нинова потърси диалог, само когато става дума да пари - по темата със субсидиите, социалистът заяви, че като цяло диалогът вече не е част от българската политика. 

"Виждате, че и в БСП вътре няма диалог, какво остава между партиите. Когато една част от партията смятат едно, а други дърпат за друго, това се отразява на резултатите", обясни Жаблянов. 

Той коментира след въпрос и темата с отстраняването му от ръководните постове, както и на Антон Кутев. 

"Не знам какви са мотивите. Вчера на заседанието на парламентарната група исках да се представят мотиви, а не само да се чете списък кой влиза и кой излиза. Това дори от спортните треньори не се прави, дори те се мотивират. Първоначално мотивация не беше представена, а после беше казано нещо. 

За Антон Кутев и замяната му за мен останаха неясни мотивите, защото той беше много активен. Другите размествания бяха мотивирани с влизането на нови колеги в групата. 

При мен мотивите са мисля, че вече известни. Аргументът за ПАСЕ беше ползван от председателя и за освобождаването ми и от Изпълнителното бюро, което е много странно, защото ми казаха за освобождаването ми три седмици преди да се състои заседанието на ПАСЕ. Затова не го приемам като сериозен мотив. Иначе съм представим уважителни причини още на пленума. 

Очевидно когато се взимат тези решения, не се взима предвид дейността на участниците", категоричен бе Валери Жаблянов. Според него случващото се през последните месеци е крайно некоректно спрямо много колеги и става дума за скалъпване на обвинения, които нямат реална почва.  

Социалистът определи като най-голям проблем това, че БСП приема политически платформи, които след това не се следват от ръководството в публичните изяви на представителите му. По този начин се обезсмисля, както и иззема, функцията на органите на партията от тесен кръг хора. 

"Надявам се да намерим сили вътре в партията да преодолеем този момент, да не разочароваме хората и особено младите. Въпросът за младежта е отговорност на всички партии. Когато в политиката влизат млади хора и имат нужда от определен опит и квалификация, те имат нужда от добър пример. Те не трябва да виждат един политик, който е ангажиран само със себе си или собствената си партия.

Освен това подмладяването в политиката не може да бъде самоцелно, защото рязката подмяна води до сваляне на политическия капацитет, късат се връзките вътре в партиите и се стига до кризи. Това сме го виждали няколко пъти в БСП и така партията се лиши от голяма маса хора, които са вярвали в нея и са работили. Затова не разбирам защо сега се продължава по този път, който е доказал, че не е добър", обясни Жаблянов. 

Водещата Ива Николова коментира, че ако нямаше тези вълни на оттегляне на силни лидери от БСП, Корнелия Нинова никога нямаше да успее да стане лидер. 

На свой ред Жаблянов изрази съжаление, че идеите се превръщат в един пазар, търговия на лични съдби и постове вътре в партията, както и на липса на елементарно чувство за самокритика. "Затова се оттеглят младите хора и не участват в политиката", каза той. 

По повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова, Жаблянов заяви, че най-точната оценка за случилото се е дадена от самата лидерка. "Тя каза, че е създала този хаос и затова ще го оправи. Ако днешните й действия на смени на постове, са свързани с подреждането на хаоса, не мисля, че това ще има ефект. От хаоса се излиза по един начин - общо решение за правила, които да се спазват", категоричен бе той. 

По този повод той коментира, че не е полезен и нарушеният диалог с ПЕС. "Няма как да управляваш в България, ако не знаеш какво става в Европейския съюз и нямаш преценка. За съжаление ние изпаднахме в това положение, вместо да се възползваме от водещата позиция на БСП в ПЕС благодарение на Сергей Станишев. А можеше да се възползваме дори за кадрово развитие. 

БСП е по-голяма от тясното си ръководство и съм сигурен, че няма да се маргинализираме. Сигурен съм, че ще се стигне до диалог, защото това е някаква моментна заблуда. Председателят на партията ще се убеди, че с едностранни административни и полуапаратни действия, една партия не се води напред. Партията изисква единомислие и съгласие, реална оценка за ситуацията у нас и в ЕС. Този път е грешен и скоро ще се убеди според мен и ще се върнем към диалога. 

Даже се учудвам, че това не е станало досега. Конфронтацията отдавна е отречена, БСП още през 90-те години се заяви като партия на националното помирение и съгласие. Сега не може да текат вътре такива процеси и трябва да се върнем към онези послания, за да ни повярват хората. Самото общество, което вече е достатъчно разделено икономически, желае да види процъфтяваща България. Затова трябва и диалог с управляващите", подчерта Валери Жаблянов.

Състоянието на БСП се дължи на фундаментално сгрешен анализ на политическото и социално състояние на страната, категоричен бе политологът. 

"Демокрацията не е да можеш да кажеш всичко, иначе пазарът щеше да е най-демократичното място, но не е. Демокрацията е да изразиш мнение, което след това да влезе в общата платформа на партията. БСП беше достигнала до това ниво, а сега правим крачки назад. Надявам се да се върнем към това, защото ако бъде дадена възможност на някои членове на Националния съвет на БСП, ще стане ясно, че в партията има много знаещи и интелигетни хора и това ще разшири подкрепата ни. 

Аз няма да спра да отстоявам моята социалистическа позиция в БСП и се надявам, че скоро ще бъде разбрано, че принципната безпринципност не работи и няма смисъл да се прилагат отречени практики от минали десетилетия", категоричен бе Валери Жаблянов. Историческият компромис, който е постигнат между труда и капитала е създал демокрацията и социална система без аналог в Европа и затова никой няма ползва нито в Европа, нито в България, да липсва силна социалистическа партия, завърши отстраненията от Корнелия Нинова ляв идеолог. 

Цялото интервю на Валери Жаблянов пред Ива Николова вижте във видеото на ПИК TV:

Напиши коментар »
(26)
1
Късно е либе за китка, казваше СС Момата, импексовата държанката на Мавъра, ще ви разплачи мамето, за което се радвам искрено!! ...................................................................................................................................... Затова ще продължавам да питам, Импексовата Курабия, Румен Пъпката, Омбоцмана Мая Костенбродска и СС Момата, “ЗАЩОТО са ЦОЦААЛИСТИ с ЧАЛМИ“, как така Сарайската Чалма купи ТЕЦ Варна, а аз не можах. Как така крадливата кучка Йо, има три къщи за гости с БАСЕЙНИ, а аз нито една. Как така Импексовата курабия, открадна десетки милиона от Импекса, а аз не. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Само защото не съм цоцаалистка с шалвари ли, или съм глупава, че не можах да се вредя, или защото не съм близала сладоледа на нечий премиер, или руски КГБ генерал!!
2
В България има и други партии. Защо се занимавате само с БСП и по-точно с Корнелия Нинова. Да не би да сте развили страхова невроза от нея, че политиката, която води ще доведе до победа на следващите парламентарни избори. Оставете вътрешната политика на партията на социалистите
3
Пик, как не вдянахте до сега, че пър--ди--те в празен бидон и...ехото му се чува само до вратата на шефа ви.
4
До Алото. Пич толкова ме е страх от курабията, че не смея даже да пръдна. А ти ми се обади когато БСПто спечели някакви избори. Ще чакам.
5
Точно такъв ВАЛЯК като Нинова трябваше да мине през тази партия Ондавна
6
България, под ръководството на БКП и на др. Тодор Живков, е успяла да фалира три пъти - през 1960 г., 1977 г. и 1987 г. Това е така, защото социалистическата икономика е ниско ефективна, ниско конкурентна и генерира загуби. Тодор Живков в показанията си под клетва пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП казва: „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.” --- Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов заявява пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., че управлението на Тодор Живков е довело страната до „просешка тояга”, а „картината в икономиката е потресаваща”. --- А през 1996-1997 г., под ръководството на БСП, има още един фактически фалит по вътрешния дълг. Януари 1997 г. средната пенсия е 14 долара, а заплатата – 40 долара, а през февруари вече те са стигнали - съответно 5 долара и 20 долара. Това е най-ниското равнище на личните доходи в цялата история на България след 1878 г. (fakti.bg/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov)
7
„Нравствените подкладки, т. е. социалистите, които ние сме били честити да срещнем в България, презират и се смеят на всеки българин, който се занимава с политика, с партизанство и с патриотизъм. Въпроси за съединение, за Македония, за конституция, за държавен глава, за войска, за разширявание на граници и пр., и пр. са въпроси за тях отживели, безполезни, па даже и вредителни, които били достояние и идеал само на „тълпата”, а не и на тях, съвременните борци, защитниците на подкладките и труда!“ ++ „В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм. А който иска подкладки, освобождение на „труд” и социализъм, нека иде да продава краставици в Русия, Англия, Франция и др. България няма нужда от такива ципори.“ – „Социализмът в България“, Захари Стоянов, в-к. „Свобода”, 20.12.1887 г. (http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/sotsializmut-v-bulgariya) („Захари Стоянов. Съчинения.” Том 3, 1966, стр. 213-217)
8
https://xumoney.icu/1678778080200/ бързо и лесно
9
В далечната страна Булгаристан която дава все повече вътрещни емигранти един човек, да има който стърчи с една или две глави над тях дивите булгаристанци, му скъсват нервите и го демотивирват. Ха ха ха ха ха ах ха ах ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!
10
На тия от снимката и на двамата да им Е.а М...та!
11
Много съм доволен за Жаблянчето,че му се случиха случките за да изпита на собствен гръб какво значи насилие и самоуправство!И в случая се вижда,че боли много,ама той в парламента стана да защитава безчинствата на т.нар. “народен съд“!Както по време на 09.09.44 год. неговите деди са се саморазправяли с почтенните и трудолюбиви българи,така и неговата любимка се саморазправи с него за нула време.Сигурно много го боли,макар че няма нищо общо относно заплаха за живота му и не е в никакъв случай въпрос на живот или на смърт,както е било по времето на комунистическия произвол,който той защитаваше със зъби и нокти!!Това е един урок за всички,които с лека ръка кичат вини,прякори,а даже и престъпления на сметката на загинали хора,които даже не могат и да се защитят,а са загубили най ценното,а именно животът си!!
12
Абе сладур, къде беше досега. Докато беше захапал кокала, всичко е о.к., сега като те инпийчнаха-голям критикар. Я кажи как социалист, изповядващ социдеи е милионер и то без да работи-само защото е социалист, или комусист,или какъвто си там. Га яди кюфтяата не рива-нали си я чувал тази. Или не си-не ми изглеждаш много интелигентен, само алчен!!!!!
13
Лицата и задниците на БСП са честни и безимотни,за това имат имоти за милиони,купени за стотинки!Йончева е освободена като скъпа и алчна придружителка от Станишев, Нинова е уволнена заради корупция от същия Станишев ! Две провалени,алчни и лакоми приближени и изхвърлени жени,със затихнали женски функции,от един и същи, определено не глупав човек!Това е обяснението на общата им омраза към Станишев!
14
Коментарът на номер седем е показателен - все едно пише за днешните либералисти. Марксизмът на Д.Благоев си е чист икстеншън и метастаз на по-общата му съставка. Всичко що завършва на - изъм е метастаз на либерализма от 17-ти век,прогресизъм и вид социално инженерство.
15
Жаблянов - Стига си мяукал . Още утре в парламента Ти , Кутев и другите ужким опозиционери на Нинова , с зъби и нокти ще защитавате безумните и идеи . След няколко седмици отново на Бузлуджа ще сте до нея . Казвате грешка било напускането на парламента от БСП а защо демонстративно вие опозиционерите не се върнахте на депутатските банки - А . Страхливци сте , ламтеете само за пари и имоти . А когато се наложи да покажете някакво мъжество - свивате се в черупките и си трайкате . Затова ми се иска да изкрещя . Мачкай Нинова тези страхливци - режи им главите .
16
Басирам се на пет лева ,че Нинова ше я изнесат овита в килим от Позитроно 20, ако загубя баса и неам пари нема и да гласувам никога. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!
17
Няма публикация за Нинова,Йончева и президента под която ти да не си хвърляла кал с кофите!Плащат ли ти или по природа си долен и гаден човек без грам аргументи,писане на едно и също.Ум царува,ум робува ,ум патки пасе!
18
Адолфинче,няма да вземеш матурата.Мозък Овит в станиол!
19
Квак! Квак! Джан султанъм ничин башини юруп юруп бозукду? (18), годи нанайтут, те муяте кула Биз ерлимиз
20
Тая нушка има голяма миома у тиквата!!!!!!
21
Миосаркома белки умре побрже
22
Др. Жеблянов , до скоро подскачаше от трибуната на народното събрание в защита на лъжливата приватизаторка , а сега другарю омекнал си , а защо ли ? Просто сте нагли мизерници и всичко е за "кокала" нали?
23
Реално погледнато Нинова отстранява всички по мислещи и можещи опоненти на Герб и Борисов ! Нема лошо ! Да продължава в същия дух
24
за тоя дебил. Пик, какво ни заничавате с всякакви джендъри, а не с истински събития?!
25
Бай Стою касапина До Алото. Пич толкова ме е страх от курабията, че не смея даже да пръдна. А ти ми се обади когато БСПто спечели някакви избори. Ще чакам. прочетено на глас shibanseltak.com/-reply_1806524#ss
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?