Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК: 5 огромни грешки, които потопиха туризма в България
САМО В ПИК: 5 огромни грешки, които потопиха туризма в България
Дата
Дата
144409
Коментари
54
САМО В ПИК: 5 огромни грешки, които потопиха туризма в България

Българският туризъм се сблъска с реалността на пазарната икономика.

След 4-5 години на регионална нестабилност в Африка, Близкия Изток и Турция, днес България се изправя като равна с близките ни летни туристически дестинации и резултатът не е добър. Меко казано.

Далеч от добре натоварена хотелска база, чести гледки на празни плажове по ивица от няма и 300 километра, менюта с рибени супи по 35 лева в празни ресторанти, рехави публики дори на топ събития в най-добрите барове и дискотеки, плаващи джипове в морето и поредна година на хаос с кадрите.

Това е картината на лято 2019 г. като предвестник на още по-трагична 2020 г., когато Турция и Северноафриканските дестинации ще се излязат с традиционните си поне едни гърди пред нас.

Но колкото и успокояващо е просто да напсуваме родните „фирмаджии“, не е зле да се запитат експертите в бранша дали пък през всички тези години и те, а и самите ние с реакциите си, не сме допуснали някои грешки? Дали така желани от нас процеси и закони не са се оказали бомби със закъснител?

Ето поне 5 проблема, които упорито почти никой не интерпретира правилно.

Непознатата България се представя като дестинация за всичко

Стар урок в мениджмънта е, че ако имате повече от 3 приоритета, значи нямате нито един приоритет. Рекламата на българския туризъм има не 3, а минимум 30 приоритета. Тоест, няма нито един.

В нея Черноморието е за всичко – тиха почивка на фини пясъци, парти туризъм до сутринта, екстремни спортове барабар с пеленачетата, културен и кулинарен туризъм, походи сред природата, и какво ли още не. Ще рече човек, че имаме 13 000 километра плажна ивица, а не 300? В българските планини пак може да се прави всичко – от зимен туризъм до археологически разкопки. В градовете уж е пълен шаш – музеи се прескачат, архитектурата ни е уникална в света, под път и над път уникална църква, зад всеки ъгъл джуркат вкусна манджа с боб, нестинари се спъват по тротоарите, и т.н.

Да не говорим, че след задължителния карусел по Черноморието се втурваме по гледки и места от Северна България и Родопите, до които чуждестранният турист не може да стигне по разбитите ни пътища, криволичещи през стотици села! Хайдушки къщи, скални образувания, розови поля, турски конаци, манастири, църкви и свещоливници, гори и блата, полета и паланки – всичко накуп!

И накрая чужденецът даже не е запомнил къде е тази държава, камоли поне една от стотината гледки, с които сме бомбардирали неговото съзнание.

Нямаме нито увлекателна легенда, нито голямо запазено материално наследство

Българският народ и държавници са твърдо убедени, че църквите ни са уникални, хан Аспарух е уникален, планините ни са уникални, Черноморието е уникално, горите ни са уникални, народните ни носии са уникални, хорото ни е уникално, изпотрошените ни светилища са уникални, бобът с наденица е уникален. И само щом чуждият турист види тези неща, ще се втурне през глава.

Да, ама не.

Срещу българския анонимен нестинар, Гърция вади Зевс, Акропола и Александър Македонски.

Срещу българската народна носия, Италия вади броните на гладиаторите в Колизея, легионите на Цезар и маската на Данте в Палацо Векио.

Срещу българския врачански балкан, Румъния вади замъците на Дракула - Бран и Корвинус.

Срещу българския хан Аспарух, Нова Зенландия вади Гандалф, Саурон и Фродо Бегинс от Властелина на пръстените.

Срещу българската църква Александър Невски, Хърватия вади Червената Крепост и Кралски Чертог, обсадени от Денерис с нейните дракони от Игра на тронове.

Срещу българското хоро в такт 7/8 Великобритания вади танците на мистични келтски жреци насред космическия Стоунхендж.

Срещу българските руини в Перперикон, Египет вади тайните на пирамидите, мистичният Сфинкс и най-красивата жена в историята - Клеопатра.

Срещу връх Тодорка, Чили вади Пачакути Юпанки насред мистичният Мачу Пикчу и търкалящите се отрязани глави на принесените в жертва врагове.

Срещу Килифаревския девически манастир, Мексико вади потъналите в кръв стъпаловидни пирамиди над които пернатите дракони Кецалкоатъл и Шолотл създават деня и нощта.

Без значение дали ни харесва или не, България е страна с относително скромно оцеляло културно-историческо наследство. Археологическият ни музей се обикаля за 15 минути и е с олющен и протекъл покрив като дори най-красивите експонати в него са представени скучновато. Най-красивата историческа сграда – царският дворец – също тече, а в нея се помещава меко казано скучният етнографски музей. За чужденец е почти мисия невъзможна да разбера къде и какво има в Квадрат 500, а до Националния исторически музей за един турист са три дена път с камили.

От друга страна, на нашите земи за 2000 години са бродили почти всички европейски и азиатски култури, оставяйки тук своите легенди, митове и сказания. Например, румънските вампири са изпълзяли от българската страна на Дунав. Гръцките богове и герои са се разхождали доста често из Родопите. Холивудският сериал „Американски богове“ по едноименната книга на Нийл Гаймън пък е с поне 3 бога от нашите земи – включително най-запомнящият се от всички герои в сериала - Чернобог.

Щом дори държавите с Акропола, Пирамидата в Гиза и Мачу Пикчу привличат туристи с легенди за богове, приключения, герои, злодеи и чудовища, защо не го правим и ние, които далеч не можем да покажем такова смайващо материално наследство?

Коренът на презастрояването е реституцията

Българинът често сочи алчният бизнесмен и предприемач като корен на злото, познато като „презастрояване“, но родните инвеститори са по-скоро функция на основният проблем и той е разпокъсаната собственост на земята. Когато се разхождаме из Египет или Турция и „ахкаме“ по прекрасно устроеното им хотелско разпределение, надали се сещаме, че земята там е окрупнена, и то от държавни или полу-държавни институции като военните министерства. Планирането и намирането на висок клас инвеститори е много по-лесно при добро парцеларно устройство, отколкото след реституцията на десетки хиляди селски имоти в реални граници по българското черноморие.

На всичкото отгоре, общите устройствени планове, които донякъде могат да регулират строителството на частни имоти, се бавят безнадеждно. Всякакви заинтересовани и незаинтересовани страни обжалват до дупка ОУП-овете - от риболовци през конкурентни инвеститори до еколози, жалбите в съдилищата са хиляди и са блокирали с десетилетия почти всички устройствени планове на черноморските общини. В крайна сметка, собствениците на десетките хиляди парцели бързо ги продават на предприемачи, които яхвайки вълната на бързо растящата българска икономика след 1990-те изграждат хиляди хотели.

От една страна, това означава огромна база хотели ново строителство, което е предимство. От друга, строителството е хаотично, огромно предлагане се струпва прекалено концентрирано и добрите практики от държавите с вековен туризъм просто не се следват.

Шумът

Войната на Валери Симеонов срещу шума и неговата опозиция се сбориха над тема, по която цяла Европа е в пълен консенсус – платежоспособните туристи обичат да спят, без значение дали са прекарали деня спокойно на плажа или са осъмнали в някоя дискотека.

Това са го разбрали от Ибиза през Мюнхен и Лондон та чак до Австрия. В нито една туристическа дестинация не липсват прекрасни барове на открито, но почти навсякъде те затварят за през нощта. Например, в Ибиза отворената Ушуая работи едва до 11 и след това купонът там свършва. В Кова Санта партито на открито започва в 17:00 и в полунощ преминава на закрито. Скъпарският плажен ресторант и клуб Блу Марлин директно затваря в 24:00. Разбира се, цяла Ибиза е осеяна с невероятни затворени дискотеки, където купонът приключва сутринта.

Първокласните дискотеки на плаж „Какао“ вече са до голяма степен обезшумени и с това Слънчев бряг положи плахо крак в цивилизована Европа. Но какво се случва с останалите хиляди ресторанти, барове и дискотеки, които смятат, че непоносимата музика до 5 сутринта е единственият начин да се подскаже на все по-оредяващите тълпи англичани и руснаци, че тук има маси с водка и бира? Дори в доскоро спокойните Приморско и Поморие ресторантите и баровете разчитат на силната музика като единствен начин за привличане на туристи, отблъсквайки българските семейства с деца, посещавали ги десетилетия наред.

Цените – пълна лудница

Евтини хотели, скъпи чадъри и шезлонги, още по-скъпи, но празни ресторанти и миш-маш барове. Такъв бизнес модел надали може да се намери в себеуважаваща себе си туристическа дестинация. Но пък е завзел българските курорти отвсякъде.

Следствие на всички посочени по-горе проблеми, приходите на турист в България са едни от най-ниските в целия свят. Например, Гърция изкарва 30% повече от чуждестранен турист от нас, Хърватска – 32%, Камбоджа – 34%, Куба – 35%, Чили – 35%, Италия – 40%, Чехия – 42%, Австрия – 42%, Франция – 50%, Мароко – 50%, Испания – 55%, Турция – 55%, Кипър – 60%, Словения – 150%, Египет – 200%, Южна Корея – 240%, Португалия – 250%, Ирландия – 250%, Германия – 280%, Белгия – 310%, Тайланд – 320%, Швеция – 380%, Нова Зенландия – 560%, Австралия – 940%.

Разбира се, тези числа включват и разходите за билети и транспорт, които са многократно по-големи за дестинации като Тайланд, Нова Зенландия и Австралия, но и при сравнение със съседни дестинации като Гърция, Хърватска, Турция, Кипър и Италия, резултатите са красноречиви. На всичкото отгоре, тези приходи в повечето от гореизброените дестинации се концентрират в относително по-малко хотели, барове и ресторанти, отколкото в България, което значително увеличава и възвращаемостта на капитала на инвеститорите там.

Тези 5 проблема нямат лесно решение. Някои от тях нямат дори трудно решение. Но да осъзнаем не само тях, но и вината, която ние носим с общественото си мнение редом с виновните политици и инвеститори, е нужна първа стъпка. Ако искаме да имаме туризъм, който се развива не само, когато в съседните нам държави гърмят бомби, падат самолети и терористи избиват чужди дипломати с калашници посред бял ден.

Втората стъпка е да намерим консултанти, които да ни обяснят как да оправим тази каша. И не е срамно това даже да са чужденци, които да оглавят родните държавни структури в ресора. В крайна сметка, наши европейски партньори правят туризъм от над 1000 години, а ние трудно ще съберем и 30.

 

Напиши коментар »
(54)
1
Кръчмарската философия "Ден година храни", и безсмисленото презастрояване на хубавите плажове. Kлонът е много вероятно да се счупи в близко бъдеще.
2
Изключително немърливо отношение към клиента и хигиената от страна на служители и собственици,не знаят как да ти вземат парите и се държат все едно си им длъжен,това е най-големия проблем,харесвам си морето,но хората,които са заети в туризма и управляват процесите са тотална щета. Никакво отношение,усещане или желание за качествена услуга и то при положение,че не съм на бюджетна почивка,а избирам винаги скъпи хотели,което ми дава поне малко надежда,че нещата ще са ок. След последния ми уийкенд,който беше миналата седмица реших,че в близките две три години няма да стъпя тук!
3
унищожаването на туризма ако има такова е ясно че е заради мутренизацията овладяа цялото Черноморие това е всичко друго е Пунта Мара и за всичко това допринесоха бкп-бсп-едерастите през 89-90 год когато си създадоха хибридните мутанти за "нуждите" на народа!
4
Всичко е заради Ангелкова . Защо ли още е държат . Вероятно , за да свърши сезона и всички да се разплатят .
5
Дори и при тази самокритична статия от този известен проправителствен сайт, ме води до мисълта че е крайно време подобни карикатури като нашата министърка в бранша, отдавна да си е подала оставката заедно с всички други "връзкари," назначени в Министерството по туризма с телефонни обаждания и партийни протекции !
6
Качеството на обслужването клони към нула, отношението към клиента е как да ви съдерем кожата и да ви изритаме след това, за децибелите и противната чалга да не говорим, за бетона и липсата на инфрастуктура също, за скъпата сянка, за мръсотията и непочистените плажове. Благодаря.
7
Статията е много, много точна! Има изпуснат само един и един много важен проблем - В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ ПРАВИ НЕЩО, НО НИКОЙ НЕ ПОДДЪРЖА НАПРАВЕНОТО!!! Няма значение какво е то - градинка, плаж, хотел, кръчма и т.н. Това убива и съсипва всичко.
8
Ангелкова oт служебен министър на транспорта, стана министър на туризма без да се е занимавала един ден с реален туризъм.....Лобито и "Националният борд по туризъм" там участват и Красимир Гергов БТВ Медиа Груп" ЕAД и собствениците на БЕДРУМ ЕООД, които не оставяxa Несебърския залив да спи.
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Реституцията на наследствени имоти е нещо справедливо и правилно. Няма сила обаче, която да ме убеди, че дюните и пясъците са били ниви и ливади за земеделско ползване. Така че, освен думата реституция е редно да се каже и също, че иде реч за алчност, мошеничество и грабеж на държавни имоти.
11
ЧИЧКОТО ОТ ЕС ЩЕ СПРЕ КРАНЧЕТО, ИНАЧЕ БОЙКО ДА Я ПРАТИЛ ВЕЧЕ В АРХИВА..
12
ПРАВИЛНО,№ 3!!!! МУТРИ ЗАВЗЕХА МОРЕТО И ТУРИЗЪМ НЯМААААА. МУТРИ ЗАВЗЕХА ФУТБОЛА И СЪЩО ФУТБОЛ У НАС НЯМАААА!!!
13
Корнография и торизъмът, и статията, и експертите. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!! Хрчк.......................................................ПФУ!!!!!!
14
така е ..манталитета на Слъчев бряг самоизяде туризма ...фалшиви касови бележки издават на туристите , таксита ТОЖЕ лъжат в цените ...сами си го направиха това ...и Господ не може да ти помогни , на това което сам си надробишшшш.....съъъърбайте сега скъпата СУПА от космиии....маамецата ви мммръснааа.
15
ЕЛА БЕ ...РАДО ..НАЛИ СИ МЪЖ ..ЧАКАМ ТЕ НА ПЛАЖА ..АААРРЕЕЕЕ...
16
това се отнася и за всички други сфери на живота в КОЧИНАТА-българия
17
Травестита с конската глава прогони тористите... Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!
18
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
19
Общината като създаде нещо, грижата за това НЕЩО е до изплащането на последната фактура.. После---вардим се, защото всички сме ---братовчеди.. Резултатът е нулев, както и в другите сфери.. ........Даже и Андрея го разбра това..
20
Българите гласуваха с краката си/съответно с колите си и оставиха мутрите да се наслаждават на творенията си! Никога няма да се върне времето, когато за българи морето беше почти забранено . Гърците и турците и хърватите знаят как се прави туризъм, а нашите простаци правят така,че и излъгалите се случайно чужденци да не дойдат втори път. Аз лично 15 години не съм ходил на българското море и съветвам всички дане си даваме парите на мутрите. Нека им се скапят хотелите с крадени пари, а ние ще платим малко по скъпо, ще отидем до Хърватска /там е най хубаво / и ще се почустваме хора. Ако трябва ще останем 2-3 дена по малко, но ще си починем от наглеците и ще ги гледаме с презрение и равнодушие. Наздраве мутри ние сме в Пореч.
21
отговор на коментар
Пише се тУристи ! Неграмотни, но акъл дават!
22
Бедата идва от това, че социализмът в министерствата на туризма, спорта и културата продължав, източват се огромни пари в името на прославата на България. А иначе туризмът е като всеки бизнес, работа и спазване на законите.п.п. Знам, че много кратуни ще скочат, но да ги питам аз, след като вчера Горан Иванишевич спечели Уимбълдън как той прослави Сърбия в техните очи?
23
Казва се Новак Джокович ,умник
24
Рибата се вмирисва от главата, т.е. от Министерството на туризма, респ. министершата Ангелкова!
25
Аз винаги съм и ЩЕ пиша коментари в защита на правителството,но ако Ангелкова не предприеме спешни мерки свързани с драконовски контрол по отношение качеството на услугата,а според мен и ревизия на категоризацията на всички обекти,трябва да си ходи!
26
Бедата в провалената ни туристическа доктрина се дължи на първо място - неефективен и слаб министър, концесиите НЕ се проверяват за изпълнение на условията, презастроена плажна ивица,хотелиери са тъпи борци и слуги на бивши и настоящи политици!? С простотия и алчност, но без внимание към клиента-печалба Н Я М А !!!!
27
Бойко е пич и като такъв трябва да изрита конската глава от министерството.
28
Другари, прекалявате, Ангелкова не е измислила нито презастрояването, нито мутрите, нито туризма, просто следва старата соц схема - има бюджет, харчи се в името прославата и вековните традициите на България и догодина се иска по-висок бюджет. Резултатът е - държавата буксува, а една прослойка паразитира и пие кръвта и. Трябва някой да се заеме с възела.
29
Ше сменят Кирчо Обиеца със Маряна Николова, секлецарката на Черкезина, за да демонополизира здравната каса щом той не може. МХМ.
30
21) Със Бог и със етимолок не се спори. Тористи са, защото торят кγрортите. МХМ.
31
Ако чакате министър да ви оправя туризма да ви е.....ва в хотелиерите проЗти
32
отговор на коментар
Горан Иванишевич,който е хърватин, наистина печели Уимбълдън, но през 2001 г. в пет сета срещу Патрик Рафтър.
33
Истината е, че преди чуждестранните туристи, трябва да имаме родни. А нямаме родни, не заради Перперикон и Зевс, а заради това, че хората не получават доходи, с които да си позволят да пътуват!!!
34
Разбирам, че голяма част от пишещите тук знаят причините. Явно се знаят и от правителството на Умника премиер, зашото без негово знание нищо не се предприема. Какео направи Той за са спре презастрояването, нищо, да отнеме концесиите от бившите ди колеги от СИК, нищо, само се договори да му се отчитат регулярно. Ангелкова това прави като откакто е министър, събира таксите и Му ги носи. Зашо остави Митьо да вилнее из Слънчака толкова време и да се стигне да се стрелят? Дреме му за туризма, както и за другите проблеми на България, особено за здравеопазването и икономиката! Важното е да властва и трупа по сметките, като поддържа огромен апарат който да му гласува. Отдавна се знаеше, че с пристотията на мутрите, наглостта, фалшивия алкохол, скапаната храна и всякаквите такси с които се изнудваха излъгалите се да дойдат у нас, ще има голям отлив. И той започна. През 2020 ще е още по-голям и ще продължава. Трябват радикални решения които Умника няма да вземе, той управлява по принципа, След мен и потоп.
35
Днес пари няма само този,който го мързи да работи,местния алкохолик,синдикалист или комунист!
36
.....простотията ти нема да загине!
37
Оляха се всякакви специалисти да се упражняват в дърдорене на тема гибелта на родния туризъм. Общо взето това са не кадърници, преписали оттук оттам различни мнения и ги представят за някакъв свой генерален и гениален анализ на ситуацията, която далеч не е толкова плачевна. Общото между всички тези "специалисти" и критикари е, че повтарят едно и също, изключая автора на тази статия, които с размах намеси Аспарух, възрожденски църкви, тракийски светилища, нестинарки и дервиши в някакъв гювеч, но НИКОЙ от тези будни българи не се и опитва дори предложи начин за оправяне на положението. Ангелкова не е виновна, макар че и с нищо не помага. Също така смятам, че един неуспешен сезон далеч не значи край на туризма.
38
Към родния туризъм и особено за морските ни курорти постоянно се сипят обиди и отрицание. Как ди си обясним, че м.г. близо 700 000 германци са посетили страната ни? Ако не им харесва те няма да запишат пътуване. Имаме проблеми, това е истина. Проблемът с цените на чадъри и шезлонги също.Не бива да забравяме, че много българи си изкарват хляба в нашите хотели, ресторанти и т.н. Причината за отлива на гости е възраждане на Турция, Египет и Тунис. В момента дори Майорка има минус от 7% спрямо същия период на м.г..
39
Борисов кога ще разкара тази некадърна коза Ангелова!! Борисов-докато спиш в морето се удави и туризма....
40
Predi 20 godini beh na Varna hotel Druzba $110 na ve4er dve golemi stai.ima6e hladilnik s napitki malki butilki v USA sa po $1 a te me taksuvat po $7 za tazi malka butilka ako polzvam.Na ulicata cela butilka srtuva $7 -8 do 10 dolara nai mnogo.Hranata sredna NO cenata amerikanska.
41
ПО-ТОЧНО КАЗАНО-ТЪПОТИЯ,ЛАКОМИЯ И ПРОСТОТИЯ! ТРИТЕ ФАКТОРА,СОЧЕЩИ НА УМИСЪЛ В ДЕЙСТВИЯТА, ДОВЕДОХА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА. А "ГРЕШКИТЕ" СОЧАТ НА НЕБРЕЖНОСТ,ЛИПСА НА ЗНАНИЯ И НА УМИСЪЛ В ДЕЙСТВИЕТО.ТАКА ЧЕ, НЕ СА ГРЕШКИ ,А ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ПОВЕДЕНИЕ.КАКВА ГРЕШКА ПРИ БЕТОНИРАНЕТО НА МОРЕТО,А?? НЯМА ГРЕШКА, А ЗЪЛ УМИСЪЛ ПРОСПАН ОТ ДЪРЖАВАТА И СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА ИЛИ ПО-ТОЧНО КАЗАНО- УМИШЛЕНО ПРОСПАН...!!!!!
42
НАЙ ГОЛЯМАТА ГРЕШКА СЕ КАЗВА НЕДОРАЗУМЕНИЕТО В ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ - МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА -ВЕРНОТО КУЧЕНЦЕ НА ДПС! ТО И ЗА ТОВА БОКО ТИКВАТА НЕ Я МАХА, ЩОТО НЕ ИСКА ДА СИ РАЗВАЛЯ ДОСЛУКА С ДОГАН!.....А ОСТАНАЛОТО Е ПУСТАТА БЪЛГАРСКА АЛЧНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА! САМО АЛБЕНА СИ ЗАПАЗИ МАРКАТА НА ДОБЪР КУРОРТ! СЛЪНЧАКЪТ СТАНА СЕЛСКИ КВАРТАЛ ТИП ЛЮЛИН А ТЪПИТЕ АЛКОХОЛИЦИ -РУСНАЦИТЕ СИ ПРИПОЗНАХА БУРГАС И ОКОЛИЯТА КАТО ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ! ТОВА Е, ФАКТ!
43
Ей тропанчовци,през социализЪма,нямаше бариери по плажовете,нямаше шезлонги и чадъри за по 60-70 лева!И тогава имаше тарикати да надуват цените за щяло и нещяло,но хората можеха да си позволят почивката и ходеха редовно по курортите.Даже се чакаше за места,а от предприятията имаха бази и ходеха за по седмица на смени!Сега се презастрои,предлагането е голямо,а хората в БГ не останаха.Младите са на запад,средната класа предпочита Гърция и Турция.Софиянци им е по близо Солун!Пловдив и той е 50/50 от Бяло и Черно море,а нашите "бизнесмени"я карат още с инерцията от време оно.Живеят в някаква виртуална реалност,без да осъзнават,че тези времена са тотално отминали!Само на приказки сме европейци и не само в туризма...............
44
Няма никакви 5 грешки - целенасочено е.
45
КАКВО ИСКАМ АЗ КАТО ОТИДА НА МОРЕ- ЧИСТИ ПЛАЖОВЕ , ОБУЧЕН ПЕРСОНАЛ ДА МИ СЕ УСМИХВА ДОРИ КОГАТО МИ ОБЯСНЯВА, ЧЕ ВЪРША НЕПРАВИЛНОТО, ВКУСНСА И ПРЯСНА ХРАНА, КРАСОТА ПО УЛИЦИ И ХОТЕЛИ, ПРИЕМЛИВИ ЦЕНИ НА ПЛАЖА ЗА КУРОРТА, БЕЗ МУТРИ, КОИТО ДА МЕ ПЛАШАТ И ОТБЛЪСКВАТ. ОПРАВЯ СЕ КАТО ХОТЕЛИЕРИ И РЕСТОРАНТЬОРИ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ОБУЧАВАТ ПЕРСОНАЛ КАТО ДОБРЕ МУ ЗАПЛАЩАТ
46
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
47
до 10.Привет, взехте ми думите от устата:оная т.нар. реституция беше направо мошеническо, поне що се отнася до апетитните "ниви"-пясъци, на принципа "ти-на мене /свидетел/, аз - на тебе".Затова се явиха толкова много "собственици" А като към това прибавим и други характерности - алчност, простотия, егоизъм и т.н., картинката дори изглежда много хубавичка.
48
Навремето, като дете, по нашето приказно черноморие нямаше вода, НО, имаше ДЮНИ, СКАЛИ, МОРЕ и ЧАЙКИ и ГЛАРУСИ! По целите улици на стария Созопол, бяха разпънати жълти, сини , зелени рибарски мрежи, които рибарите кърпеха.Почивахме по 20 дни, и макар че нищо не можеше да си купиш, КРАСОТАТА беше безплатна! Каваците бяха само за моето семейство, минаваше се по прашни пътища между лозя и бостани и магарешки каручки натоварени с разкошни пъпеши...а МОРСКИЯ въздух се пиеше!.....Е, как да идеш днес в бетонната кочина....НИКОГА!
49
Основната причина е, че Черноморието е в ръцете на организирани престъпни групи, които са продукт на ДС. Не може крадци и убийци да правят туризъм, икономика, демокрация и тн Затова България е най-неразвитата и неприятна държава в Европа. Обиколих я цялата и такава самоубийствена простащина няма нъкъде другаде.
50
А защо навремето СДС не се пребори с тази сган, а стана като тях?
51
СДС винаги е било продукт на ДС - С(ДС). Хората, които искаха промяна умряха, одъртяха или емигрирараха. Остана овче стадо, което гледа да гяволее. Който е по-голям гявол, влиза у политиката. България свърши. Те се жалват за курортите.
52
Автора не е прав, срещу техните змии и чудовища, дракони и вампири ние вадим Митьо Очите, Божо кравата, Перата и Динко, а колко незнайни героии и злодеи, един от тях е Благой Рагин, колкото повече го биеш по хубаво му става, да не обиди шведските туристи с лесно нараними чувства, е имаме и нещо дето те го нямат - бием гостите си, това си екстра отвсякъде, храната ни е като за сървайвър - ядеш каквото намериш, е малко е вкиснато, но така се оцелва, така че по полека и ние си имаме достйнства.
53
НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО В ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА ИМА ПОСТАВЕНИ ЛИЦА РЕЗУЛТАТА Е ЕДИН И СЪЩ/ ПЪЛНО ФИАСКО И НЕПОПРАВИМИ ПОСЛЕДСТВИЯ/ ТОЗИ МАНИЕР СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ДАДЕНОСТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15 год. В ТУРИЗМА И ТОВА КОЕТО НИ ОЧАКВА Е МНОГОКРАТЕН КАТО ОБЕМ СРИВ БЕЗ ИЗГЛЕДИ ЗА СПРАВЯНЕ С ТОЗИ ХАУС ПО ПОДОБИЕ НА КТБ ! ! ! ! ОТНОВО ДЪРЖАВАТА ПОРАДИ БЕЗХАБЕРНАТА СИ БЕЗОТГОВОРНОСТ ЗА КОНТРОЛ ЩЕ КОМПЕНСИРА НЕГАТИВНАТА ТЕНДЕНЦИЯ,А ПОТЪРПЕВШИ ЩЕ БЪДАТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 год.! ! ! ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ САМИТЕ НАС ! ! ! !
54
обслужващ персионал който да задържат целогодишно и добро заплащане те тва е другото е дрън дтръ тудуф тудуф
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?