Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Явор Куюмджиев с остър коментар за ЧЕЗ и "Еврохолд" - кой трябва да купи компанията и стои ли сянката на Цветанов зад сделката
САМО В ПИК! Явор Куюмджиев с остър коментар за ЧЕЗ и "Еврохолд" - кой трябва да купи компанията и стои ли сянката на Цветанов зад сделката
Дата
Дата
84040
Коментари
11
САМО В ПИК! Явор Куюмджиев с остър коментар за ЧЕЗ и "Еврохолд" - кой трябва да купи компанията и стои ли сянката на Цветанов зад сделката

Сделката за ЧЕЗ отново предизвика скандал в държавата. Ескперти скочиха срещу "Еврохолд" с мотива, че той няма нищо общо с енергетиката, за да купува енергийната компания. 

Енергийният експерт Еленко Божков обяви, че зад "Еврохолд" прозира сянката на Цветан Цветанов. Йордан Цонев от ДПС пък поиска сделката да бъде разследвана от ДАНС. 

За коментар по темата потърсихме енергийния експерт Явор Куюмджиев.

- Г-н Куюмджиев, защо сделката за ЧЕЗ отново разтресе държавата със скандал? 

- Защото липсва държавна политика такива предприятия като ЧЕЗ да се продават на стратегически инвеститори. Дори "Е.ОН" беше продадена на чешката "Енерго ПРО", която вече притежаваше няколко ЕРП-та в Грузия. Не беше фирма, която нямаше никаква практика в енергетиката.

Държавата в момента се държи свръхлиберално. Излиза, че ние с вас можем да съберем пари и да си купим ЧЕЗ, което е абсурдно.

- Какъв трябва да бъде този стратегически инвеститор, който да купи ЧЕЗ?

- Трябва да бъде гарантирано финансово стабилен, да има опит в енергийния бранш и да притежава културата на енергетик. 

- "Еврохолд" обаче няма опит в енергийния бранш, тепърва щели да навлизат в сектора, заяви босът им...

- Очевидно "Еврохолд" са кадърни хора. Сигурно могат да си купят съответните енергийни специалисти. Но, нямат опит.

Културата на енергийните компании и културата на другите институции е съвършено различна. И в това е проблемът.

Финансовите институции са консервативни, не се поддават на иновативност. А енергийните компании отговарят за това дали в една определена част от страната ще има ток.

Енергетиците са странно племе. И не могат да се управляват от хора, които си нямат понятие от тяхната работа. 

- "Втората Гинка" - така Корнелия Нинова нарече "Еврохолд". "Казвам се Асен. Не се приемам като втората Гинка", отвърна пък шефът на компанията. Как ви се струва цялата тази сага?

- Това не е проста финансова сделка. Притеснява ме възвращаемостта на тези 335 млн. евро, които трябва да бъдат платени за  ЧЕЗ. Това са страшно много пари.

Преди 13 г. предприятието беше купено за 360 млн. евро. Означава, че ЧЕЗ са "изкарали" само 25 млн. евро. Ако това е така, как ще се върнат тези 335 млн. евро, като се генерират такива нищожни печалби?

Трябва да се печели над 30 млн. евро годишно, за да може да се върне кредитът. 

- Как ще се върнат парите тогава?

- Трудно е за прогнозиране. Това може да стане или чрез увеличаване на цената на тока, или чрез намаляване на разходите като се съкратят работници, или чрез препродажба на по-висока цена. 

- Защо ЧЕЗ все пак не успява да си намери безспорен купувач, който да не предизвиква скандали и съмнения за нередности?

- ЧЕЗ искат нереално висока цена. Тези предприятия не струват повече от 250 млн. евро. По-висока от тази цена е рискова. 

- Разследване на ПИК, както и изявления на енергийни експерти като Еленко Божков, сочат сериозни съмнения, зад "Еврохолд" прозира сянката на Цветан Цветанов, как ще коментирате това?

- Нямам информация. Толкова много неща сме виждали, че всичко е възможно. Но, на мене лично, тази информация ми звучи странно. 

- Има ли български компании, отговарящи на посочените от вас изисквания за стратегически инвеститор, който може да купи ЧЕЗ?

- Да, има частни български компании. Както казах, бъдещият собственик на ЧЕЗ трябва да има пари, опит и култура в енергийния бранш. 

Напиши коментар »
(11)
1
Зад ЕВРОХОЛД Стои К-УРВАТА от ДС Атанас Тилев По-Известна Като Агент Румянцев ! К-УРВАТА от ДС и Наследника и ДАНС Първо я Е-БЕШ После Режеш ГРЪКЛЯНА, Като на Руски Окупатор в Кавказ ! К-ОПЕЛЕТО от ГДБОП Директно му Пръскаш ЧЕРЕПА, Като на Убиеца от СОБТ Емил Шарков ! За Семействата на К-урвите от ДАНС и К-опелетата от ГДБОП е Ясно: ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ! КАЗАХ! www.bulgarya.ga
2
Народната Милиция я Преименуваха на Национална Полиция, но Останаха Същите К-УРВИ и П-ЕДЕРАСТИ ! Първия Шеф на ГДБОП (ЦСБОП) е Стефан Стефан Щатна К-УРВА от Държавна Сигурност ! Първия Шеф на ДАНС (ДС) е Петко Сертов Щатен П-ЕДЕРАСТ от II ГУ на Държавна Сигурност ! К-УРВАТА от ДС и Наследника и ДАНС Първо я Е-БЕШ После и Режеш ГРЪКЛЯНА ! К-ОПЕЛЕТО от ГДБОП Директно му Пръскаш ЧЕРЕПА ! За Семействата на К-УРВИТЕ от ДАНС и К-ОПЕЛЕТАТА от ГДБОП е Ясно: ИЗБИВАТ се до Девето Коляно ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/police.html
3
Да се внушава : " Зад рамото на Еврохолд наднича Цветанов " !! Балъка обича така да го люшкате тролчета изроди мои !
4
Просто много се краде у нас в момента, а добрите не обичат да плащат под масата.
5
Тоя тъп и набеден за енергетичен разбирач червен галош, дори и тъпата в това отношение Импексовата Курабия, не можа да го изтърпи и му би шута отзад!!
6
Краде се краде се, колко да се краде, по времето на тройната крадня, с премиер СС Момата се крадеше със стотици пъти в повече, сега просто някой да открадне един апартамент. Тогава се крадяха от Техноимпекси нагоре, заем как завърши и правителството на Гей-Стан и Сачмата, с окраднати от КТБ банка 15 милиарда лева..!!!
7
Европол нямали опит в енергетиката. Дрън, дрън та пляс. Ами да напишат в Закона, че всеки който купува предприятие трябва да има опит в неговото производство, че да напишат и колко опит. И да е ясно, че мандра може да си купи само мандраджия, а магаре само човек с опит в отглеждането на магарета или магаре като Коюмджиев.
8
А , БРЕ НЕЩАСТНИК -- КУЮМДЖИЕВ , ЧЕРВЕНОГЪЗ КОМУНЯГА , ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ И ОРЕШАРСКИ , ВЗЕМЍ СЕ СКРИЙ !
9
гербарестите тролчета, даунчета най обичат да ги люля бокотиквоко а те да квичат радостно. Просто слугинаж.
10
Kaтюша и опорна точка пак са на амбразурата.
11
Този комунист говори против ЧЕЗ, защото едно време е искал пари оттях уж за кандидат-депутатската му кампания. По едно време ,докато бе депутат, го хванаха пиян край Търговище. Обича да кърка на кьор-софри като повечето комунисти. Нищо не разбира от енергетика, навремето е учил в Чехия, нещо не са му угодили и затова ги мрази, пък и не се е намърдал в "бизнеса" покрай тях.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?