Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Социологът Михаил Мирчев с разкрития за манипулацията в избора на Радан Кънев: ЦИК нарушава Избирателния кодекс, защото е объркан и всеки може да спекулира
САМО В ПИК! Социологът Михаил Мирчев с разкрития за манипулацията в избора на Радан Кънев: ЦИК нарушава Избирателния кодекс, защото е объркан и всеки може да спекулира
Дата
Дата
48622
Коментари
19
САМО В ПИК! Социологът Михаил Мирчев с разкрития за манипулацията в избора на Радан Кънев: ЦИК нарушава Избирателния кодекс, защото е объркан и всеки може да спекулира

Голям скандал избухна заради избора на Радан Кънев за евродепутат, както първо ПИК информира вчера. Поводът стана пост на социолога Михаил Мирчев, който обвини в манипулация ЦИК. Според него "Демократична България" няма необходимите й 6,06%, за да вкара депутат в европарламента.

ПИК се свърза с проф. Михаил Константинов като един от най-добрите специалисти в републиката по избори (ВИЖ В "ОЩЕ ПО ТЕМАТА"). "За никакви манипулации на ЦИК не може да става дума и резултатът за Радан Кънев е абсолютно коректен", каза той.

ЦИК също опроверга твърденията на Мирчев. "Няма грешка в изчисленията на гласовете при разпределението на мандатите за евроизборите по отношение на избора на Радан Кънев за евродепутат. Просто проф. Мирчев не е прочел "Методиката за Изборния кодекс", където пише защо не се вземат предвид тези гласове", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Членът на ЦИК Мирослав Джеров също бе категоричен пред медията ни, че манипулация няма. 

Потърсихме Михаил Мирчев да внесе яснота по казуса и да коментира твърденията на членовете на комисията.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Г-н Мирчев, обвинихте ЦИК в измама. Те ви опровергаха официално, а също и пред ПИК проф. Михаил Константинов. Вашият колега Цветозар Томов пък ви обвини, че предизвиквате "евтини сензации". За какво става дума?

- Става дума за неизчистени твърдения в самия Изборен кодекс. И какъв интерес имам аз да правя евтини сензации или скандали? Нека да се замислят малко. В крайна сметка тълкуванията са като за национални парламентарни избори. А ние говорим за европейски избори. Има голяма разлика. 

- Какви са грешките в резултата на Радан Кънев? 

- Вчера съобщих за тях. Проверих, че "Демократична Бълария" нямат обявените 6.06%, а 5.879% и това не им стига. По тези изчисления те са под бариерата и нямат мандат. Това е нарушение на чл. 278 (2) т. 9 от Иизбирателния кодекс, както и е в разрез с методическото указание. Те твърдят, че не се взимат гласовете "Не подкрепям никого", но това е действителен вот и от него трябва да се вадят 100%. А те махат тези 3% от истинските 100% и после от другите фалшиви 100% вадят процентите на партиите.

- Колко са тези гласове и имат ли такова влияние?

- Да, 61.029 гласа не са малко и са на активни избиратели, които съзнателно са маркирали това квадратче.

- Как е възможна тази грешка, пропуск в закона ли е?

- Да, както казах ЦИК действа в нарушение на чл. 278 (2) т. 9 от Изборния кодекс. 

Това са първи европейски избори след промените в Изборния кодекс, но ЦИК ползва практиката от последните параментарни по инерция. 

При тях имаме бариера от 4%. А бариерата за евровота е 5,88%. И така се прави една голяма манипулация. Защото има празнина в Изборния кодекс по отношение на европейските избори. Там не е казано, когато определяме базата ще вадим ли гласовете "не подкрепям никого" от общия брой на действителните, или не.

- Да ви разбирам ли, че всъщност топката е в ръцете на законодателите?

- Да. Кодексът е объркан. Всеки може да спекулира. Работата на ЦИК е не да тълкува закона в полза на някоя партия. Затова за следващите избори парламентът трябва да изчисти противоречията. За да не се дава възможност за различна интерпретация и тълкуване.

- Откъде идват проблемите?

- Два са. Първият е съществуването на противоречия в Изборния кодекс, за които вече споменах. И вторият - неправилното четене на тези противоречия. 

- Кога вие, социолозите, ще се разберете? Докога ще продължавате да говорите на различни езици и да изнасяте съвършено противоположна информация? Хората се объркват и не знаят на кого да вярват.

- Не ние трябва да се разбираме. Всичко е в ръцете на парламента, както казах. Ето ние с вас си говорим и обсъждаме проблемите. Алармираме за тях. Парламентът трябва да си свърши работата, за да не се позволяват тези различни тълкувания. 

 

 

 

 

 

Още по темата
БОМБА В ПИК: Радан евродепутат с измама? Надушват манипулация на ЦИК
Часовник
12:00
За грандиозна измама с изборните резултати съобщи в профила си във Фейсбук социологът Михаил Мирчев. Според негова проверка "Демократична България" нямала необходимите гласове, за да вкара Радан...
Напиши коментар »
(19)
1
Пак фалшиви новини от един отявлен комунист.
2
Тоя професор е чугунена глава, Радан направи кампания без държавна субсидия и събра 6-те процента, които социолозите обещаваха на БСП-то, та затова професора сега не го свърта, 1 глас не му стигал...Айде моля ви се...
3
Не знам кой те излъгал,че можеш да се показваш пред хора.По крива глава от твоята не бях виждал.Поне да беше успял човек,но за съжаление във всичко правиш греди.
4
Както е казал Вуте: "Я не сакм на мен да е добре, а на Радан да е зле"...Дали Радан ще отиде в Брксел или не вие се провалихте с манипулациите, че БСП ще бие Герб на изборите! Точка.
5
..........ФАРСА БОРИСОФ ЦУФТАН БЕШИ ИГРАН ПРЕД МНО ПРОССТА ПУБЛИКА !.......ЗА ВОИНИКА НА ГЕРБ РЕВА И СЕ ДРА ПРУФЕСОРКА ВИРЖИН ДАМА С МНО НИСАК КЛИТУР !......./НЕИЗПОУЛЗВАН / !......
6
..........МА ЕИИИ ....ГЕРБ Е ЕДНА РАДАНКА УТ ПУЖАРНАТА БЕ !......
7
ГЕРБ и ДПС много направиха, за да провалят мандата на „Демократична България“, но не успяха. По време на кампанията, г-н Борисов най-много нападаше ДБ, но не каза абсолютно нищо срещу ДПС, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Когато Ахмед Доган си купи „ТЕЦ Варна“ за 3600 лв. при гарантирана пачалба от 27,4 млн. лв. за студен резерв, г-н Борисов се направи, че такова нещо не се е случило и не каза гък. Прави също впечатление, че г-н Борисов го е страх дори да произнесе името на г-н Делян Пеевски. След като г-н Пеевски дойде в парламента за първи път от 2 години, той нападна само Иво Прокопиев, Христо Иванов и Радан Кънев. Не каза нищо срещу патриотите (Волен Сидеров, Каракачанов и Валери Симеонов) и ГЕРБ, които уж ДПС искат да свалят от власт.
8
Да градим живота нов с торбата л@йна Aleksaндър JordanoV.
9
тъй наречен професор наистина е болен,диагноза ЧЕРВЕНА ШИЗОФРИНИЯ,няколко дена преди изборите го гледах,даваше 10% преднина на нинОва,ЛЕКУВАЙ СЕ проФЕСОРЕ
10
отявлен комунист е ясно но че Рада Дълбоката от агнешките лилави комунисти също е ясно че с измама отива в ЕП!
11
Объркан е не Изборния кодекс, а колегата Михаил Мирчев. Не е вярно, че ЦИК пренася по аналогия методиката за изчисляване на мандатите от парламентарни избори. Методиката за изчисляване на резултатите от евроизборите е описана отделно в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс и в т. 2.1. и 3.1. много ясно е записано, че гласовете "не подкрепям никого" не се вземат под внимание при изчисляването на квотата на Хеър. Не може и да бъде другояче, защото методът Хеър-Ниймайер няма да проработи. Бих препоръчал на Мирчев да отдели 5 минути от живота си и да прочете общо 3 текста от закона (посочените тук плюс чл. 279), за да престане да говори глупости в публичното пространство.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Доган купи тец Варна от децата на Папазов.Те пък го купиха от ЧЕЗ.
14
Другарю Михайлов, що не си гледате собствената кочина?
15
отговор на коментар
Е, хайде сега, Цветозаре, ще му препоръчаш на мишо да чете, та той изкара следването си без една книга да прочете с тройки и четворки ,благодарение на баща му и въпреки него - секретая на ЦК на БКП. Всичко тук е въздух под налягане. Виж изцепката за ЦРУ и Цв.Цв. и десетки други
16
Проблема не ев Радан Кънев, а в жестоката манипулация, която правите от 10. Ноември 1989 година до ден днешен!!! БКП/БСП никога не е слизала от власт!!! Просто мимикрира в различни партийки и движения!!!! Края ви дойде!!!Сега всички ще плащате!!!
17
Точно синът на секретаря на ЦК на БКП Стоян Михайлов ще дава акъл и ще е морален стожер. Бил репресиран, а защо го е срам да носи фамилията на баща си. Па и професор бил станал.
18
Не само кодекса!!! Почти всичко е така И ЗАТОВА СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО!!! ИСКАМ ТОЗИ ЯЛОВ МОДЕЛ ДА СЕ П Р Е К Р А Т И!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
НЯМА оправяне щом са И ВАКО И ТАКО!!!!! СРАМОТА!!!!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?