Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Сашо Диков преди да го изслушат за шеф на БНТ: Кошлуков спекулира с фалита на БНТ - телевизията е източвана
САМО В ПИК! Сашо Диков преди да го изслушат за шеф на БНТ: Кошлуков спекулира с фалита на БНТ - телевизията е източвана
Автор: ПИК
Дата
Дата
87263
Коментари
19
САМО В ПИК! Сашо Диков преди да го изслушат за шеф на БНТ: Кошлуков спекулира с фалита на БНТ - телевизията е източвана

Конкурсът за нов директор на БНТ е в разгара си днес и утре, когато текат финалните изслушвания на шестимата кандидати пред СЕМ. Днес експертите разпитаха Сашо Йовков и Явор Симов, които са част от екипа на медията и са наясно със случващото се там, както и Никола Тодоров.

Утре е ред на настоящия шеф Емил Кошлуков, който зае временно поста след отстраняването на осъдения за шофиране в нетрезво състояние Константин Каменаров. Преди това той бе програмен директор на държавната телевизия и като такъв на предишното изслушване хвърли бомбата, че БНТ е във фалит с огромни дългове. Това обаче според Йовков и Симов не отговаря на истина, което бе потвърдено и от друг кандидат за поста ексклузивно пред ПИК - Сашо Диков. 

Пред наш репортер водещият подробно коментира схемите, с които финансово е оплетена БНТ, часове преди да бъде изслушан също от СЕМ, което ще стане утре сутрин. Ето какво разкри Диков пред ПИК:

- Г-н Диков, как ще коментирате изслушването на тримата ваши конкуренти за поста шеф на БНТ днес? 

- Радвам се, че двамата кандидати, които са от БНТ - Сашо Йовков и Симов, имаха достойнство да опровергаят спекулациите на Кошлуков и манипулативните му изказвания за задълженията на БНТ. Той представи нещата така сякаш телевизията е във фалит с дългове от 44 млн. лв. и това е краят й. 

При професионален поглед обаче се оказва, че нещата са доста по-различни и реалните цифри са съвсем други. Едно е разход за спортни права, а друго е инвестиция за спортни права. 

- Казахте, че Кошлуков е спекулирал, но дали е от некомпетентност или по някаква друга причина? 

- Не мога да кажа, той си знае какво го е накарало, но е факт, че беше поднесено по отвратително спекулативен начин. Така и не стана ясно какво казва.

В тези общи цифри, които даде в една обобщена таблица се вижда, че от 44 млн. лв. 44% са дадени за разпространение, което са 20 млн. лв. Но при внимателен поглед се вижда, че в един и същи раздел са вкарани и вътрешните, и външни продукции. Това е направено според мен съвсем умишлено, за да не се разбере всъщност колко пари се дават за външните продукции, където е основното източване. 

- Има ли източване?

- Очевидно е, как да няма. Днес Сашо Йовков хвърли една умопомрачителна сума - че едно предаване на Ути Бъчваров струва 8500 лв. Я направете сметка какво прави това на година, ако е вярно. Другите цифри, които Йовков каза - 168 хил. лв. струва лицензията на година за "Стани богат", а 1,4 млн.лв. е сумата за реализация. 

- Но това е най-успешното предаване на БНТ и вдигна рейтинга на медията.

- Това е така, но трябва да се гледа и каква е възвращаемостта. Наистина е най-успешното и най-гледаното, няма спор. 

Но като се дават 4 млн. лв. близо на година, какво се връща в БНТ. Йовков каза, че за три сезона са се върнали от реклама 400 хил. лв. 

Иначе е прекрасно като предаване и не го оспорвам. И Ути е чудесен като водещ и шоумен, но ако е вярна цифрата и се дават такива пари - умножете ги на година, стават милиони, които се прибират от една външна компания. Май ще наближи, както се говореше, че се дават 6-8 млн. лв. на година само в една външна продукция. 

- Вие какво ще направите, ще ги спрете ли?

- Трябва да се видят договорите и колко би струвало това реално. Фен съм на "Стани богат" и е прекрасно предаване, но не може да се дават толкова хиляди за едно предаване. Трябва да си луд да плащаш тази цена, при положение, че няма реклами в него. Там е големият проблем - че рекламният отдел не си е свършил работата предварително и не е обезпечил рекламните пакети, е проблем на лошо управление. 

- Мениджърите досега бяха Коко Каменаров и Емил Кошлуков, от тях ли зависи?

- Именно, това казвам - лоша организация и неправилно определени цени, нямащи общо с програмата. Нещата не са елементарни. Или както се изтърва днес Иво Атанасов, че Кошлуков е написал в концепцията си, че не вижда никакъв смисъл от спортен канал. Но ако спортният канал се направи, както трябва, той може да носи пари. 

- Не одобрявате концепцията му, така ли да разбираме? 

- Всеки има право да си предлага. По-важното е, че днес от казаното на изслушването разбрахме, че става дума за чудовищен грабеж по всички възможни линии. И то грабеж, който години наред никой не е спрял и не е направил нищо, за да се разкрие. 

- СЕМ не трябва ли да контролират това, а и щом не са го направили, защо смятате, че сега ще признаят? Разчитате ли на безпристрастен избор от тяхна страна при това положение? 

- Утре на изслушването ще попитам защо не е оказан контрол. Покрай тази бомба, която гръмна, че е БНТ е пред фалит, никой не коментира и нещо друго - че тя е в творчески и журналистически фалит също така.

Никой не казва, че няма журналисти. БНТ 2 е отврат и програмата й не става за четене, камо ли за гледане. БНТ + е също хермафродит от журналистическа гледна точка. 

- Много хвалите Сашо Йовков и Явор Симов, но те са ви конкуренти, вие какво по-различно ще предложите?

- Няма значение дали са ми конкуренти или не, а че казват истината. 

- Само Кошлуков ли не одобрявате. Смятате, че той е част от сегашното ръководство, за което смятате, че е допринесло за това източване ли? Или защото днес "Демократична България" го определи като кандидата на Делян Пеевски? 

- Аз не мога да кажа дали е кандидат на Делян Пеевски. Само мога да кажа, че е работил за телевизия на Пеевски. Мога да кажа също, че той е уязвим по ред признаци, за които пише и в декларацията на "Демократична България". Но това не е мой проблем.

- Но щом се говори за такава политизация на избора за шеф на БНТ, тогава вие чий кадидат сте - на Цветан Василев ли? 

- По-голяма глупост не бях чувал за себе си. Предполагам, че не твърдите това, което ме попитахте. Мисля, че вече стана ясно дали имам нещо общо с Цветан Василев или не. Вие бяхте при мен в предаването и там също стана ясно имам ли нещо общо, или не. 

- Защото се политизира тогава избора и щом се твърди, че един от кандидатите е нечий, тогава другите чии са? Питам ви вас, защото вие сте един от кандидатите.

- Питайте, който го твърди. Аз нямам нищо общо. 

Аз с никого не съм говорил и от никого не съм искал помощ, въпреки че съм имал предложения. 

- От политически партии ли са тези предложения? 

- Аз съм си аз. Няма как да ви кажа кой ми е предлагал да ми помага. Няма как да ви кажа. 

- В интерес на истината би било да се знае все пак това - големият въпрос е дали стоят политически амбиции за влияние през БНТ зад отделните кандидати. 

- Това мен не ме интересува. Моята биография като журналист е чиста и зад мен никой не стои.

- Как не ви интересува, вие като журналист не сте ли притеснен, че държавната телевизия може да попадне в ръцете на политически зависим директор? 

- Нямам притеснение.- Това си е проблем на този, зад когото стоят политическите сили. Аз не съм зависим от никого и затова нямам притеснения. 

За разлика от други аз не съм зависим и не съм с единия крак клиент на прокуратурата.

- Кой имате предвид, Кошлуков ли отново? 

- Имам предвид някои други хора. Нищо не казвам повече. Само това казвам, че когато с единия крак си клиент на прокуратурата, трябва да се съобразяваш и да спазваш определена линия. Да не смееш да мръднеш от тази линия. 

Аз не съм и спокойно мога да си говоря. 

- Разбираме ли от думите ви, че не само са политически зависими някои от кандидатите, но и от прокуратурата?

- Дали кандидатите са политически зависими, не съм казал и не ме интересува. Казвам само, че аз не съм търсил политическа подкрепа. 

- Вие сте отказвал само, нали така? 

- Отказвал съм, разбира се. Отказвал съм на хора, които са ми казали, че могат нещо да помогнат, но не искам. Изобщо не съм искал да знам какво ми се предлага. 

- СЕМ избра спортен журналист за шеф на БНР. Сега и вие, и Сашо Йовков сред кандидатите за БНТ сте от този сектор на журналистиката. Как ще коментирате избора и защо са най-изявени спортните журналисти? 

- Не мога да коментират изобщо и не знам. Трябва да изчакаме и да видим какво ще реши СЕМ. Мога да отговарям само за себе си, защото при мен нещата са ясни. Нямам не само черно, но и сиво петно в биографията ми. 

- Разчитате ли, че СЕМ ще са безпристрастни, щом преди малко казахте, че не са упражнили контрол над БНТ? 

- Очевидно е, че не са. Не мога да кажа какво решение ще вземат. Не казвам неща, за които нямам доказателства. 

Напиши коментар »
(19)
1
...............ТОЯ ИЗРУД ШЕФ НА БНТ ?.......НАЧИ ВРЕМЯ Е ЗА ВОИНА !.......МИ ШОМ УРЗУЛА ФОН ЛАИНОЦ СТАА ТАМ КВО СТАА А НЕ Е ЗААВАРШИЛА ЗА МЕДИСИНЕ СИСТЕР.......ШФЕСТЕР БЕ НАЧИ СИЦКО Е ВААЗМОЖНО !..........Е БАЦО МОТОКАРЧЕ КАРА !.......
2
.....................ХИТЛЕРЕ КУДЕ СИ?..........ЗИМАМЕ ТЕ НА РАБУТА !.........
3
Интересно кой източи Bit? Нели Терзиева?
5
ГОСПОДИ БОЖЕ от къде се събра толкова боклук на едно място за директори.боклук до боклука сметище до сметище.И помиината яма е по чиста от АНАЛ 1
6
„Когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж, се оказва не случайно Сидеров, в продължение на практиката „Атака" да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов)"; „Демократична България" припомня фалита на ТВ7, която се управляваше в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. „Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат „усвоени" бюджети. Неговата компания „Ноу Фрейм" преточи милиони преди да фалира", пише в позицията.“, 03.06.2019 г. – (www.dnevnik.bg/politika/2019/07/03/3933250_demokratichna_bulgariia_iska_koshlukov_da_bude/?ref=home_layer2)
7
ТОВА Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ ...ДА ГО МАХАТЕ ОТ ТАМ ..ТОЙ И ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ ЗНАЕ КАКЪВ ИСКА ДА БЪДЕ ..НЯМА СТАТУТ НА НИКАКЪВ КРИТЕРИЙ ЗА НИЩО ...ДЕМОДЕ Е КАТО МИСЪЛ И ПОВЕДЕНИЕ ..НЕ СЕ ИНТЕГРИРА В НОРМАЛНОТО НИ ОБЩЕСТВО ..
9
това лекидисано скиорче -журнарст???да да прави тромби с гадната си миризлива уста на всеки който му хвърли 2 лв!стажанта!леле малейййййй!
10
Шегувате се нали?! Този плъх от ДС?;
11
Дико "КУКАТА" _ Цар на Българиа..
12
ДОКАДЕ СЕ ДОКАРАХМЕ САШО ДИКОВ КАНДИДАТ ЗА ШЕВ БНТ!!. ЧЕНГЕ ГЛУПАК ЧЕНГЕ ГЛУПАК Е СТИГА ДЕ???
13
Дико "КУКАТА" _ Цар на България!!!!!..
14
ГОТОВ СЪМ ДА ПОЕМА И Б Н Т!!!! И ТО ЕКСКЛУЗИВНО, С ГОРЕЩИ КОМЕНТАРИ, С ТОП-АНАЛИЗАТОРИ( ГОШО НАПОИТЕЛНИЯ, ТОМЧО БИКОВ ВИТИЗ-А, ТОНЧО ДОКИМЕНТА, ЗАКЪСАЛИЯ МАТЕМАТИК...), НЕМАТЕ ПРОБЛЕМИ!
15
Шизофренията ни налазва , Сашо беше добър спортист и до тук , мъчно ми е ,че ги няма на пистата пр. Вучков и Колезич , а колкото до някакви кандидати , които са били в БНТ и са гушкали заплати и са мълчали като п...и "кво" да кажем ! М/у впрочем и тия от СЕМ са пълни лаици
16
САШКО, КОЙ ОТ ВЛАСТА КОИТО ДАВАТ ПАРИТЕ НА БНТ ЩЕ ТЕ ПУСНЕ ДА СТАНЕШ ДИРЕКТОР... ТИ НЕ МОЖЕШ ЛИ ЛОГИЧЕСКИ ДА РАСЪЖДАВАШ... СЛОЖИЛИ СА ТЕ ЗА ЦВЯТ И ДА ТИ ЧУЯТ ЕСЕТО НА ТЕМА БНТ... БЪЗИКАТ СА ВЕ.
17
Аз горката си мислих, че БНТ не е място за платени поръчкови проститутки! Импексовата БСПдирастия нали си направи телевизия, защо и е още една!!
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Тази отврат Диков за какъв се мисли?Поръчков скандалжия,с номерата на Курна Импексова и Елена Лъжкинята,от една школа Имал коцепция която някой му написал,но простотията му не може да я приложи адекватно.Какви са му доказателствата ,че БНТ е източвана?Същия гьонсурат като каките!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?