Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и мераците на президента Радев - само един на четирима гласува така, харчат се милиони
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и мераците на президента Радев - само един на четирима гласува така, харчат се милиони
Дата
Дата
101794
Коментари
44
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и мераците на президента Радев - само един на четирима гласува така, харчат се милиони

Депутатите от ГЕРБ обявиха промените в изборното законодателство, които ще предложат преди местния вот. Кой има интерес в България да се гласува машинно, при положение че с 6000 машини има риск от провал на вота, а и едва 27% от гласоподавателите избират този метод, който при това струва 60 лева за човек при 77 стотинки за хартиена бюлетина, коментира за ПИК експертът проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, депутатите от ГЕРБ обявиха промените в изборното законодателство, които ще предложат преди местния вот. Има ли действително риск от провал на местния вот с 6000 машини?

- Машинното гласуване е много деликатен въпрос специално за Европа и България. Какво показва практиката? Такова гласуване в Европа няма. Категорично е – хубаво, лошо, в Европа го няма. Има го само в една трета от белгийските общини. В 157 общини от общо 600. Другаде го няма. Аз не мога да разбера европейците ли са по-глупави, или ние нещо не разбираме. Това е положението. Не се доказаха ползи от машинното гласуване. Това е истината.

- Показателно ли е, че ЦИК отчита само 27% гласували с машини на европейските избори?

- Абсолютно вярно, коректно изнесени данни. Нещо повече, през 2016 година имаше 500 машини за президентските избори. Процентът беше абсолютно същият за хората, гласували с машини в съответната секция – между 25 и 27 процента.

- Може ли да се каже, че машинното гласуване е някаква форма на екзотика, че на хората им е интересно да пробват нещо различно?

- Вижте, не искам да давам квалификации на нещо, на което не му знам истинските причини и мотивация. Аз говоря за фактите. Когато българинът влезе в изборната секция, където има такава машина, всеки четвърти избира да гласува с машина. Един от четирима българи избира да гласува с машина. Това е факт. Така е и през 2016 година, така е и през 2019 година.

- Факт е обаче, предполагам, че няма да го оспорите, това цитират и ГЕРБ, че цената на гласуването с машина е 60 лева на човек при 77 стотинки с хартиена бюлетина. Не е ли прекалено скъпо при това положение удоволствието да си играем с машините?

- Да, гласуването с машини е скъпо удоволствие. Действително сметката е тази, защото с машини има подадени 150 000 гласа при 3000 машини. Всяка машина струва по 2500 лева без ДДС на ден. Да, машинното гласуване е скъпо и ако се въведе навсякъде, ще удвои цената на изборите. Има и друг момент. Ние какво правим в момента? Нищо не правим. Слагаме една машина в някоя секция и оставяме хартиените бюлетини.

Една четвърт от хората използват машината, другите използват хартиени бюлетини. После комисията брои хартиените бюлетини, взима данните от машината, събира ги, прави някакви протоколи. Двоен труд. Ползата става неясна. Казвам го това, като се опитвам да съм максимално мек и обективен. Пак повтарям, само един процент от европейското население гласува с машини. 99 на сто от европейците не гласуват с машини. Това са данните.

- Кой тогава има интерес от въвеждането на машинното гласуване, така се угажда за прищявката на президента Румен Радев и на кръг политици около него ли?

- Аз не искам да давам персонални оценки, още повече в отсъствието на тези хора. Ако те присъстват, аз мога да кажа какво мисля по този въпрос и те биха могли да отговорят. Да обвинявам някого – нямам желание. Те си знаят защо. Трябва да сме много внимателни, когато говорим за хора, които ги няма, които отсъстват в момента.

Моля всички привърженици на машинното гласуване да обяснят защо 99% от гласуващите в Европа не ползват машини.

Има и нещо по-страшно. Там, където го имаше машинното гласуване, го махнаха – Германия, Холандия, Ирландия. Значи нещо има. Сега всеки има компютър и интернет. Нека кликне и да провери защо в Европа няма машинно гласуване.

- Мислите ли, че ГЕРБ ще съберат достатъчно парламентарна подкрепа за отпадане на машинното гласуване след вече заявеното разбиране по темата от „Воля“, Обединените патриоти и дори ДПС?

- Какво ще свършат депутатите аз не знам. Само искам да кажа, че тяхната работа в случая е много отговорна. Трябва да преценят всичките плюсове и минуси и да вземат правилното решение. Да са наясно има ли полза от такова гласуване, след като само един процент от населението на Европа гласува по този начин.

Напиши коментар »
(44)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Като го махнаха в Германия, защо нашите умници, въобще купуваxа или наемxa машини? Едно напред две-три назад, после пак и те така....
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Неблагонадеждния вот с машини, ще е НЕПРЕДСКАЗУЕМ, така да се каже!!!
5
Баси циркаджиите, направо гласувайте да се отменят изборите! Какво толкова? Нито някой ще протестира, а 2/3 от мат‘ряла дори няма да забележат !!!Защото участваш ли във фарса, ти го легитимираш !!! Май машинно гласуване е много притеснително за клептокрацията и подлогите и !!!!
6
Както купуваме старите таратайки за Европа сега да им плащаме наем или да купим машинките им че да не са на минус.Ей тъпа нация сме.Президента каза Мая каза И хайде на хорото.Ама то не е без пари.Нали все едни исъщи мекерета избираме поне да е на поносима цена - егати тъпотията 60 лв на глас срещу 77 ст на хартия.Нали сме швейцарци що да не харчим.
7
Защо няма електронно гласуване по интернет. Който иска машинно гласуване да иде до секцията и някой ще му даде смартфон да гласува, който иска ще си гласува както е за гъби или зад граница. Инвестицията в софтуер е много по-дългосрочна от инвестицията в чупливи машини. Може и 20-30 години да се ползва един софтуер, ако се направи читава процедура софтуерът може да излезе и без пари - бих го направил и без пари с рекламна цел /същата технология ще се използва за алтернативна криптовалута/ и с цел да не могат да се подправят изборите и да могат да гласуват най-активните хора, които обикновено не се занимават с глупости. Това последното няма да се хареса на вечния преброител, ама какво да се прави...какво каза Бойко за тези, които не могат да се адаптират?
8
Машините да се дават под наем на бсп и останалите кресльовци кога имат вътрешни избори, да им гледаме панаирите, ама едва ли лидерите им ще се навият, щото нема ги видим повече.
9
Машините са далавера на Радев!Нали той е най-големият лобист за машини и за грипени!Там където има рушвет и далавера,там на първо място Радев се намества!Едно по едно им затварят кранчетата на червените мръсници!
10
Защо Радев, Нинова, Манолова и всички които ги показваха при Евро изборите, гласуваха с хартиена бюлетина? Или не могат да се оправят с машините.
11
Ей как е на блатото, след като отново снах за мезе пускам Мишо да забавлява жабите. Аз днес дасе похваля още не съм създал международен скандал, ама има време все пак съм познат като Балкански дебил. Така е и Герб победа винаги да не забравяте.
12
Основен гарант за честни избори е Първият държавен и партиен ръководител. Не ви трябват никакви машини. Който не вярва е долен комунист.
13
Това 'жудже-гномче отново си завря езичето в Съевата дупка на Божеството и загребва ши загребва мармалад!!! Това мъниче е продукт на извратеното властване, не управление, от страна на една Шайка неграмотници, които искат вечно да властват, защото крадат и грабят, пълнят гуши и сметки. Колко шеб търпим тези мизерабли не знам, но всяко окопаване във властта е пагубно за България.
14
Професор - мър ша, при машинното гласуване няма да може да се донесат чувалите с фалшиви бюлетини и крадците от ГЕПИ, няма да могат да излъжат. Тогава ще се разбере че никой не гласува за тези некадърници. А ти мър шо ще си безработен.
15
Батка, ако сложиш скапан софтуер на машината, ще имаш лош резултат. Защо по закон електронното гласуване трябваше да бъде вече въвеждено, а не е? Кой е против и защо?
16
значи и тук трябва да е така. Ние нали сме тъпаци, трябва да гледаме другите. А в Щатите са тъпаци с техните машини. Нищо, че са технологичен лидер в тази сфера, а не Германия. В Германия си е жив комунизъм, така създават работни места, нищо повече. Ако тук машинното гласуване струва 60 лв, значи някоя фирма краде яко. Просто е.
17
отговор на коментар
Ами тогава що сички се пънат да карат фолксваген ауди бмв мерцедеси, освен мустанг камаро и чарджъри други американси коли тука не се виждат нещо, така че сравнението е в полза на германия що се отнася какво предпочитат българите - американското или немското.
18
Ако си чел внимателно, посочих, че американците са лидери в информационните технологии, а не в автомобилните, въпреки, че Тесла, например е много по напред от германските напудрени таралясници. Сигурно си някое лапе и не са ти ясни нещата, простено ти е.
19
Ако този толкова грозен банкянски лакей знаеше колко много го мразят и ненавиждат хората, досега да се е гръмнал! Долен лакей, слуга и ваксаджия на банкянския престъпник от подземния свят! И има сурат още да се показва по медиите, че и по улиците! Ами, заплюйте го бе, българи! Заплюйте мазната и пияндурска муцуна на това грозно нищожество!
21
Направете електронно гласуване, по интернет. Възможно е и много лесно. Даже не е никак скъпо. Всеки си носи машината за гласуване в джоба или в чантата. Изтриете мъртвите души от списъците. Хората с по ниско образование да нямат право на глас. Хората който не плащат данъци да нямат право на глас. Не е трудно, даже никак и няма нищо дискриминиращо. Да се намалят депутатите на 160 човека. Толкова ли е трудно тръгнат нещата?
22
Иване ограмоти се малко и тогава пиши глупости !!! Нашите торба акъллии пишат че машинното гласуване е скъпо защото вместо да закупят машините ги взеха ПОД НАЕМ който е 70 % от стойността на машината но в крайна сметка се оказа че наема е колкото стойността на машината !!! Сега познай от първи път кой си напълни джобчето от тази идиотия ???
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Мишо,любимецо народен , ти си по големите сметки , но я кажи на този народец колко пари му опука за твоята заплата след като си се пенсионирал и пак си на държавна работа и то със заплата по голяма от министерска ?
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
Само глупака,драги,хвърля торба с пари за нещо,което другите не искат,а и той е виждал само на лъскава снимка!
27
един безпристрастен и почтен човечец. Говорих с двама мои приятели и те споделиха същото , че Мишо Константинов е кристално почтен. Жалко , че другите професори в България не са като него.
28
Тази сутрин Цв. Томов ме изненада като каза че на този етап машинното гласуване не е добър вариант. Очевидно има и трезво мислещи за разлика от бандата на Корни.Е не им се получава на БСП преди време ще въведем машинно гласуване те против,сега временно го отменяме те против.Дали им повече субсидия -против,намаляват субсидиите те против.До 8 Мартин..... чудесна идея ама те пак ще са против.
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
Комунделите да си .........мамата! Специалисти по комисионни и харчене на чужди пари. Да платят машините и софтуера и да си наемат спецове по печелене на избори Кръв им трябва,кръъъв на паразитите.
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
БСП задават ли си въпроса техните бабки как ще гласуват или са много умни.
34
С хартия се правят най-лесно фалшификациите. Като видяха, че им пари под краката, сега търсят да махнат машините. И в София и вПловдив и във Варна ГЕРБ са пътници. Да се готвят и другите градове.
35
БСП задават ли си въпроса техните бабки как ще гласуват или са много умни.
36
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
37
Абе профи, ти си готов за ПРЕЗИДЕНТ. Постоянно си на някой екран (за теб е без значение на кой) ,постоянно коментираш хиляди неща, които никак,ама никак не са ти ясни, и най-вече никога нищо не казваш. Казвам ти-готов президент си -вервай ми.......САМО ПАРИ ДА ИМА,нали, профи!!!!
38
Грозният дъртак на снимката, който наред с огромната си пенсия получава и заплата, по-голяма от тази на президента, няма срам! няма капчица срам! До такава степен е подложил насрания си задник на престъпниците от герберастката пасмина, че сам не ес усеща колко е жалък и смешен! Със сигурност го блъска склерозата! Не е ли време някой млад, честен и почтен човек да заеме мястото му? Толкова ли е незаменим бе, Боко?
39
Опикани пиклъовци,този е подлога.
40
А бе с какво няма да гласуваме е все в кафявата дупка. По-добре да се вземе височайше решение на парламента властта да се даде на концесия за 20-30 години на бат Бойко. Ще се спестят пари за още 8 самолета, а народът ще се забавлява всяка вечер от 20 часа до края на новините. А, и Европата ще се забавлява. Иначе много ще и липсва глухонямият държавник де говори само с мимики, като амоджитата на Била.
41
При толкова много пътеводни знаци, правилният път е този който сочат паричните знаци.
42
А бе, червеног-зи ревльовци, вашият Джолан как беше избран за "президент", с машини ли? Беше си класически избор с хартиени бюлетини. БСП и Джолана да се бръкнат и да платят безполезните тарги, които домъкнаха. Да, ама не! Пак всичко остава за сметка на Чичо и Стрина, мутерът им социалистически!
43
За да те изберат, не е важно кой си, а кой брои гласовете.
44
отговор на коментар
Ами,нали някой е взел някоя и друга хилядарка,от тоя "бизнес" с машините!Просто и ясно!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?