Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Ловецът на шпиони Бончо Асенов с горещи разкрития - има ли руска намеса в удара срещу НАП, работят ли чужди разузнавания у нас и готови ли сме срещу терористични нападения
САМО В ПИК! Ловецът на шпиони Бончо Асенов с горещи разкрития - има ли руска намеса в удара срещу НАП, работят ли чужди разузнавания у нас и готови ли сме срещу терористични нападения
Дата
Дата
72729
Коментари
39
САМО В ПИК! Ловецът на шпиони Бончо Асенов с горещи разкрития - има ли руска намеса в удара срещу НАП, работят ли чужди разузнавания у нас и готови ли сме срещу терористични нападения

За пореден път Русия стана главен герой в шпионските игри на САЩ. Този път беше замесено името и на нашата страна. "Ню Йорк таймс" писа, че атаката срещу НАП носи почерка на руското военно разузнаване. Като причина изданието посочи финализирането на сделката с покупката на изтребителите Ф-16. Информацията беше публикувана, въпреки че нашата страна отрече версията за руска намеса. 

България не за първи път става герой в шпионските игри на великите сили.

Потърсихме за коментар проф. Бончо Асенов. Той е дългогодишен щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност. Университетски преподавател е по теория на разузнаването и контраразузнаването. Автор на 25 книги, повече от които са за теорията на разузнаването и контраразузнаването. Едни от най-известните са "От Шесто за Шесто", "Български ловци на шпиони", "Речник на разузнаването", "Теория на разузнаването" , "Ченге за продан" и "Религиите и сектите в България".

Интервю на Албена БОРИСОВА

- "Ню Йорк Таймс"  съобщи, че атаката срещу НАП носи почерка на руското военно разузнаване точно когато България финализираше покупката на осем нови изтребителя Ф-16. България отрече тази версия много отдавна, но ето, че американците я връщат като претоплена манджа. Защо Русия се превърна в постоянния виновник за всички несгоди в света. Не са се сетили за глобалното затопляне да я обвинят. Не звучи ли вече несериозно?

- САЩ не могат да живеят, без да имат враг. Това им поддържа тонуса и им дава възможност – от една страна, да правят каквото си искат по света, и от друга страна, да обясняват причините за перманентните кризи в тях. Нали Съветският съюз го няма. Сега капиталистическа Русия им е трън в очите. Опитаха се да командват целия свят. Явно не става. Първо, Русия е по-напред технологично във въоръженията си и конкретно със стратегическите си хиперзвукови оръжия, второ, съюзът на Русия с Китай се превръща в мощна геостратегическа сила, съпоставима със САЩ, и трето, мощта на САЩ и Западна Европа очевидно намалява с кризата на неолибаралния модел на функциониране в тях. Така че е важно да се хули Русия. По всеки повод. И един от тях е този случай в България. Който за съжаление започна с прибързаното обвинение на министъра на МВР Младенов, че в основата на атаката срущу НАП стои Русия.

 - България се намира на много стратегическо място. Как можем да балансираме между великите сили? САЩ работят за привличане на все повече балкански съюзници. Русия няма да отстъпи позициите си. На ниво специални служби имаме ли шанс да отиграем най-добре картите си?

- България е доста малка и безпомощна страна в този двубой и ролята на специалните й служби е почти никаква, освен да подава реална и обективна информация на ръководството на страната за този двубой между великите сили, за да може то да се опитва да балансира между тях и, доколкото е възможно, да заема позиции, съобразени с нашите национални интереси. Това, което трябва да прави България е да действа като европейска страна, член на Европейския съюз, а не като федерален щат на САЩ и никога да не се обявява срещу освободителката си  Русия. И още повече да я обявява като заплаха за националната ни сигурност, което беше голяма грешка.

- Преди време казахте, че за 45 г. България е разкрила 1500 турски шпиони, 500 са били осъдени. Как успявахте тогава да ги ловите? Наивно е да се смята, че сега у нас няма шпиони и то от други големи разузнавания по света....

- Да, това са фактите от социалистическо време. Е, все пак това беше времето на Студената война, когато  противопоставянето бе силно и на тихия фронт, затова са толкова впечатляващи посочените цифри. Но имаше и добре подготвено в професионално отношение контраразузнаване. Да смятаме обаче, че сега турското разузнаване и тези на съседните страни и великите сили не действат на територията на страната, е наивно. Или няма политическа воля за по-активно контраразузнавателно противопоставяне на чуждите разузнавателни служби, действащи на територията на нашата страна, или специалните служби, в резултат на разбиването им в последните години, не могат ефективно да се противопоставят и да разкриват и пресичат шпионската дейност на тези страни. Всъщност, дали заради това те не бяха доведени умишлено с проведените реформи и с дейността на Закона за досиетата до такова безпомощно състояние.

- Успявали ли сте да предотратявате терористични актове? Сега гледаме какво става в Европа...

- Първо, тези терористични актове бяха много малко по социалистическо време. И когато се появиха през втората половина на 80-те години, ДС успя в движение да се организира, да разкрие авторите на няколкото терористични акта и да не допусне тяхното разрастване в страната.

Сега не само гледаме какво става в Европа, но вече поглеждаме и какво става или по-скоро ще стане в нашия двор. Защото световният тероризъм не заобикаля България, а вече е вътре в нея и въпрос на време е да започнат неговите прояви в страната ни. За това има много признаци и се надявам, че поне в това отношение специалните служби са внимателни и се стремят да не допуснат България да стане обект на терористични прояви.

- Като университетски преподавател какво е мнението ви за включването на комунистическия режим в учебниците по история?  Може ли да се даде безпристрастна оценка сега в това време на този не малък период? 

- Защо да не може. Може да се покажат положителните страни в управлението на БКП – индустриализацията, развитото селско стопанство, безплатното здравеопазване, образование, духовното ни развитие, повишеното благоденствие на българите/ статистиката е категорична в това отношение/ и в същото време да се покажат негативите на това управление и най-вече потискането на свободата на словото, преследването на инакомислещите, разбира се, и лагерите. Но да се пише, че това е бил престъпен режим, е обида за поколенияа българи, живели в условията на социализма. Които и сега, сравнявайки условията на живот преди и понастоящем, се отнасят с носталгия и умиление към миналото.

В крайна сметка у нас не можа да се роди истински дисидент. Защо стана така? 

- Казвал съм го и друг път. Първо, защото БКП осигури един нормален и спокоен живот на българското население като цяло, и второ, защото чрез действащите партийни организации, чрез БЗНС, чрез ОФ, чрез творческите съюзи и чрез ДС ръководството на БКП и държавата не позволи да се роди организирано дисидентско движение в страната. 

- Ако се върнем в началото на нашето интервю. Всички шпионски скандали се инспирират от англосаксонския свят или, ако бъдем по-точни, от Великобритания. Последният беше случаят "Скрипал". Обвиненията им не издържат, но те продължават. Нима тези известни британски спецслужби са изгубили уменията си? Можем ли да говорим за провал?

- Вижте какво, това е характерно за английските специални служби. Те са силни в тайните операции, в дезинформациите. Но нещо действително става с тях. Аз съм сравнявал случаите „Георги Марков“, „Литвиненко“ и „Скрипал“. Извинявайте, но поне малко разнообразие да бяха проявили. Повтарят се като прекопирани на индиго. Никакво творчество, никакви нови идеи. Явно разчитат на късата памет на хората и още повече, на наивния западен, а вече и източен гражданин /да не кажа и глупавия/, който приема безкритично това, което те му поднасят чрез медиите и който се поддава сравнително лесно на техните манипулации.

- Папата дойде у нас и кой ли не отиде да му се поклони. До ден днешен по телевизиите различни коментатори го възхваляват и говорят за него като за чудо. В същото време никой не се интересува от нашите рушащи се храмове. Това обикновено чуждопоклонничество ли е или непознаване на собствената вяра и традиции. Питам ви като специалист по религията.

- Не трябва да се преувеличава значението на посещението на папата в България. Просто дойде, направи една реклама на католицизма и повече на себе си и си отиде. Каквото прави и при посещенията в десетки страни по света.Преувеличено е да се говори за рушащи се християнски храмове и че никой не се интересува от тях. Българската православна църква и конкретно Светият Синод преодоляха вече последиците от организирания от държавата църковен разкол в началото на прехода и все по-уверено заемат своето място в духовния живот на българския народ. Знам, че сте от Перник. Отидете в Гигинския манастир и вижте какво направи един обикновен монах – доскорошният игумен на манастира дядо Евгений. От едно полуразрушено място издигна един за чудо и приказ манастир в сърцето на Граово. Който вече се превърна и в духовен център на района.

- Дори италианците, които са много вярващи започнаха да се отнасят критично към папата, след като той сравни Салвини с Хитлер и се изказа в полза на мигрантите. Ние обаче за пореден път се оказахме по-католици от папата...

- Защо, в България може да се говори, че Салвини провежда ксенофобска политика, но като цяло българското население зае неговата  позиция и също се обяви против безконтролното настаняване на африкански и други имигранти в Европа. И ви уверявам, че в скоро време ще тръгнат интересни новини от Италия.

 

Още по темата
ВЕРСИЯ! "Ню Йорк Таймс" твърди: Атаката срещу НАП е с почерка на руското военно разузнаване и се случи на финала за Ф-16
Часовник
12:34
Кибератаката срещу българската НАП беше оповестена публично, точно когато България финализираше покупката на осем нови изтребителя Ф-16, като част от подкрепен от САЩ план за смяна на българските...
Напиши коментар »
(39)
1
Ostavka na obstinskia savet i prawitelstwoto
2
Da glupako komunisti4eski ,rabotiat i nikoga ne sa prestavali........Nali imenno vie kopeleta komunisti4eski ot KDS parvi prodadohte Balgaria ..... Varvete v ADA ,no kato moite sasedi ot VKR mislia ,4e ve4e ste ...tam.
3
Познахте ли от първо четене кой говори????
4
ДС в сегашно действие. Възпитаник на Сталин и любов вечна към Русия ,към проваления в света комунизъм и все още преподавател в университет? На какво обучава студентите този агент на ДС 30 години след края на комунистическия режим? Ето затова трябваше овреме да се закрие престъпната БКП , както направиха много от бившите соц. страни и да се разобличи дейността на ДС. и агентите на ДС да не са поне учители на студенти , на децата ни.
5
АЗ от Кога съм ви Казал че НАП-аджите са, Като БОП-аджиите МУТРИ и РЕКЕТЬОРИ, Подлежащи на Семейно ИЗБИВАНЕ ? https://s27.postimg.cc/439jhicqr/MVR.jpg Ако си ИДИОТ Декларирай Доходите си, да ти ги Откраднат Комунистите и Милиционерите ! Ако си ПАТРИОТ Убивай Комунисти, Милиционери и Техните Генетично Увредени Потомства ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ ! НЕ ГЛАСУВАЙ ! НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ ! ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 75 ГОДИНИ ! ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ ! ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
6
Народната Милиция я Преименуваха на Национална Полиция, но Останаха Същите К-УРВИ и П-ЕДЕРАСТИ ! Първия Шеф на ГДБОП (ЦСБОП) е Стефан Стефан Щатна К-УРВА от Държавна Сигурност ! Първия Шеф на ДАНС (ДС) е Петко Сертов Щатен П-ЕДЕРАСТ, от II ГУ на Държавна Сигурност К-УРВАТА от ДС и Наследника и ДАНС Първо я Е-БЕШ После и Режеш ГРЪКЛЯНА ! К-ОПЕЛЕТО от ГДБОП Директно му Пръскаш ЧЕРЕПА ! За Семействата на К-УРВИТЕ от ДАНС и К-ОПЕЛЕТАТА от ГДБОП е Ясно: ИЗБИВАТ се до Девето Коляно ! Не ПРОСТ(о) МИЛИЦИОНЕР а ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! По-Тъпо ЖИВОТНО от МИЛИЦИОНЕРА Това е Само ПАЗАРДЖИШКИЯ МИЛИЦИОНЕР ! Ако се Чудиш Кое ГОВЕДО да Убиеш, ТРЕПИ Пазарджишки МИЛИЦИОНЕР и Няма да Сгрешиш ! МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, СУРОГАТ, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/police.html
7
Рашка била по напред технологично. Тоя и една мозъчна клетка няма.
8
Великото Шесто с великите началници и подчинени все професори по нещо си. Това интервю е такова промиване на мозъци че Редакцията на ПИК трябва да го предаде на вестник "Дума" и телевизията на БСП за да могат БСП активистите да се порадват, че напоследък Корни не им носи радости. А иначе докога ПИК ще дава трибуна на ДС агенти работили против НАТО и ЕС и продължаващи да работят за СССР и КГБ въпреки че те отдавна не съществуват. Пълна дезинформация и промиване на мозъци и обида за средно интелигентния българин. А редакцията на ПИК да си поръча 25 книги на професора за да си промиете напълно мозъците защото напоследък комунистическия уклон на някои от вас започна да изкристализира все по отчетливо.
9
Това жалко нищожество е останало в развитието си кам 1950 година. И ще си умре с това това "ниво" .И ще го предава на "студенти" . Е, такова падение на територията българия и териториалния сайт пик доказва , че за продажността дъно няма.
10
Този коментар е обозначен като спам.
11
Бончо Атанасов - "ловец на шпиони" ???!!! Б. Атанасов никога (ама - никога) нито е виждал ,нито е разработвал ( а пък за "ловене" - дума не може да става ) жив (то - и умрял не е ) шпионин. Като новобранец ,беше разпределен ,като "папконосец" в групата на Стуци Романов ,а после ... дойде 1989 г. и "Шесто" - приключи. ПП. То и функцията на 6-ти отдел на Второ ГУ/МВР никога не е била "лов на шпиони".
12
Този говори с устата на дявола, а заловените от него са били шпиони толкова, колкото са били вещици ония по кладите.
13
Кой е този? Кои точно шпиони е хванал, като 6-то не се занимаваше с контрашпионаж? В последните 30 години са хванати 4- ма руски шпиони наведнъж през 2001 г./двама руснаци и двама българи/ и то не от основната контраразузнавателна служба тогава НСС, а от ВКР. Разкажете за този случай! Това е единствения класически случай за последните 30 години, а ни занимавате със случаи от стари времена!
14
Още на второто изречение разбрах, че този е комунист и не съм чел нататък
15
Един нормален човек най- после да чуем.Не може само да се плюем.
16
Да твърдиш че Руси не се занимава сд България е типично за служител на ДС която бе филиал на КГБ Учудваме се как все още този професионален шпионин може да говори че в България няма руски шпионаж когато това е толкова ясно на народа който бе пресиран толкова много от ДС че за 75 г престана да бъде истински наследник на българите родолюбци революционери и истински патриоти обичащи България а не Руската властваща диктатура от 1878 г царска до 1918 а после съветска Днес българската политическа класа е обхваната от страх пред представителите на Русия както в Русия така и в България които открито провеждат политика на заселване на руски граждани в България и най вече по Черноморието Първата задача е да се завладее българския бряг на Ч Море а после руснаците постепенно да изместят българите и да се превърнем в руска провинция Русия плаши европейските държави с ядрени ракети а руски депутати открито говорят за военна агресия срещу София Знае се че Русия два пъти е нападала България през Първата световна война а през 1044 г я окупира и сложи своите протежета начело на Родината ни които управляваха до 1990 г и два пъти банкрутираха икономиката ни И днес руските власти открито твърдят че България трябва да напусне ЕС и НАТО и упорито работят за това не срещайки отпор от властта в България Русия с помощта на такива като този шпионин се стреми към ново завладяване на България Комунистите станали новите бизнесмени на България работт упорито за възвръщане на пълната ни зависимост от олигархична Русия БСП Атака Възраждане и техните НПО работят за Русия за да яхнат отново този много страдален народ Без НАТО и Европейски съюз България ще бъде отново руска колония За сега ГЕРБ удържа положението но червената опозиция и президента систематично водят агитация и пропаганда в полза на руската олигархическа власт
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Моля, дайте нещо актуално, от съвременната ни действителност. Този е от друга политическа епоха, когато България беше в друг политически формат и беше в друг политически съюз!
20
СЛЕД КАТО В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ КАТО ВЪВ ВСИЧКИ БИВШИ СОЦ ДЪРЖАВИ НОРМАЛНО Е ЕДНО БИВШО ЧЕНГЕ НА ДС ДА БЪДЕ ПРОФЕСОР И ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ В УЩЪРБ НА БЪЛГАРИЯ!
21
Много пубер-тролове на ПИК.Резаци,немюсюлмани.
22
Uvajaema, mnogo sam loiubop[iten GOSPOJA malkotyo vi li ime e ili i vie barbar Petko s majete,shte chuli,che kam niakoi se obrashtat s uvajitelnoto GOSPOJA i vie sashto se narekohte GOSPOJA. Jalka kartinka,ot koia li palanka, ste vie novoizliupena GOSPOJA, SRAM I POZOR ZA VAS, A NE ZA STUDENTITE NA TOZI UMEN PROFESOR,KOITO KATO VSICHKI SI IMA MALKO IME HA HA HA HA HA
23
А защо ли не упражнихте лустрацията,нали Главната мутра-“демократ” е на власт и командва парада,пише се най-най-колегия антикомунист. Май не ви стиска,защото първи ще цъфнете.
24
Бончоооо, Бончо и ти си един ловец, като бай Тошо в Карамуш, през един улей му закарват добичето и той на гюме стреля, Русия била по напред в технологиите, чуваш ли се какво говориш, един телевизор не могат да направят, а колкото до / съюза / им с Китей, по скоро САЩ и Русия ще се разберат при конфликт, а Китай , те искат само Сибир и ще го вземат, така че всичките ти заключения са пропаганда , но за 1970 година на паритйно събрание, сега сме 2019 Бончоооо.
25
Ей,глупака!Кой ти дава право да говориш от името на БИВШИ?!Ти си професор от измислените...Да знаеш,че не всички БИВШИ са с чугунени глави и са имали капацитета да еволират в исторически и политически аспект.А,ти,просто си останал РУСОРОБ,който сигурно не кара руски автомобил.Или ,просто,не можеш да се пуснеш от хорото.....
26
...го изровихте този динозавър, "ловец" на шпиони ,Бе! Само където не му е израснала червена петолъчка на челото! САЩ имали нужда от "враг"? Че искат да си пробутват оръжията е ясно на всички, но Щатите все още от най-богатите държави и не случайно болшинството се стреми да емигрира там! Виж за едно друга "империя", на която им трябва "външен враг", за да държи в страх и подчинение собствения си народ, Този не споменава нито дума! А за британското разузнаване говори като някакъв стар кадър от бившето КДС! Мноого наивно и посредствено ниво! И тинейджърите вече няма да му се вържат!
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
28
Пидялко изригва като клошарка на празна кофа за боклук.
29
Браво. Най после някой да каже и малко истина. Тереза змей и ингилизите се оср@ха тотално, а нашия крадец от Банкя целува всяко дупе за да остане на власт и да граби народа.
30
Тоя некадърен шпионски преподавател нещо бърка за врага. Доколкото аз знам, именно примитивна азиатска Русия, особено приматите от Кремъл не могат да съществуват, ако нямат враг. Той винаги е на първо място и това е цивилизованият свят. На това комунистическо говедо някой да му каже, че България е малка по размери в сравнение с територията на азиатска Русия, но за разлика от нея успя в много кратък срок да се приобщи към цивилизованият свят. Този заспал творец единствено не се „бори” срещу руските некадърни шпиони, които са на всяка крачка в държавата ни, а се занимава само с турските. Нещо разправя, че сме имали мощна индустриализация, но не казва къде и коя е тя, както, че социалните дейности като здраве и образование били безплатни, но не казва кой тогава ги е плащал. Ето това са българските шпиони. Досущ като руските - елементарни тъпаци.
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Стига глупости, ПИК, стига! Стига сте се излагали! Какъв "ловец на шпиони" е този мерзавец на снимката, който цял живот е слухтял някой да не каже виц за правешкия говедар и масов убиец, както и за престъпленията на комунистите, най които така вярно е служил!
33
Хората с цинично ниския стандарт в ЕС се интересуват как главните виновници Владко Горанов и Галина Димитрова ще си понесат вината и подобаващо санкциониране Това са хората опапкали стотици милиони и въпреки това изложили на опасност цял един народ. Осъзнава ли Борисов, че това никъде го няма по белия свят?! Само с лакардии не минава номера
34
Ченге, на което залповете на Аврора още са му в ушите. В миналото много от колегите му бяха патриоти и достойни хора, които съвестно служеха на страната си, но този не е от тях.
35
Ченге, на което залповете на Аврора още са му в ушите. В миналото много от колегите му бяха патриоти и достойни хора, които съвестно служеха на страната си, но този не е от тях.
36
Американците от малки ги учат ,че Русия е враг..Двучасов филм"Сенките на София"Авторът Кевин Буут ,американец,от Тексас.Сниман пре 2015 г.,пуснат по късно след 4 г.През 2015 г новият мъж на Цеци Красимирова води режисьора в България.Филмът е някакъв гювеч.КГБ оставило Пеевски и Доган,през 1989 г.да управляват мафията.Пеевски тогава е бил на 9 г.Цацаров се бил срещал с Путин,което доказвало дългата ръка на Русия.Путин бил гушнал кученцето подарено от Борисов..Режисьорът се среща и с Цветан Василев в Сърбия.АБут е бил спонсориран от различни компнии да прави реклама на марихуаната.Във филма включват и Писи райт,държат плюшено мече пред паметника на съв.армия.Този филм се прожектира по света.
37
смърт на комунизЪма
38
предлага да влезе в сила следния текст:"Пенсионирано лице по възраст и стаж за него да отпаднат всички задължения,към когото и да било"Моля,дайте своето мнение,но преди това го обмислете.имайте предвид,че този текст е бил въведен веднага след Освобождението на база Търновска конституция.След събирането на необходимите подписи,ще бъде внесено в Народното събрание
39
МНОГО СМЕШНО БЕ ПИК:РУСКИ ШПИОНИН ГО КАРАТЕ ДА КОМЕНТИРА????? ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ ДА ДАВАТЕ ТРИБУНА НА ТОЯ????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?