Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Защо Борисов заговори за "кметове с минерална вода". Яне Янев разкрива истината за водопровода на градоначалника на Сандански: Незаконен е, изсечени са вековни дървета...
САМО В ПИК! Защо Борисов заговори за "кметове с минерална вода". Яне Янев разкрива истината за водопровода на градоначалника на Сандански: Незаконен е, изсечени са вековни дървета...
Автор: ПИК
Дата
Дата
225481
Коментари
16
САМО В ПИК! Защо Борисов заговори за "кметове с минерална вода". Яне Янев разкрива истината за водопровода на градоначалника на Сандански: Незаконен е, изсечени са вековни дървета...

За кметове на ГЕРБ, за които има сигнали, че са си прокарали минерална вода, намекна в речта си пред конференцията на партията премиерът Бойко Борисов.

Очевидно той визираше Сандански.

Скандали и взаимни обвинения в корупция тресат един от най-красивите български градове - Сандански. Както медията ни съобщи, с разрешение за строеж на персонален водопровод с минерална вода кметът Котев захранва хотела на собствения си брат Иван Котев - "Перун".  

Според данни на десетки местни жители Котев живее от години в "Перун" заедно със семейството си. Разрешителното е от 2017 г. и е подписано и подпечатано от главния архитект Красимир Петков. 

Агенция ПИК потърси човека, който не се страхува да говори истината за Сандански - Яне Янев, който в момента е общински съветник от РЗС. Пред медията ни Янев разкрива как е направен водопроводът и какво е коствал той не само на жителите на града, но и на цяла България. 

- Г-н Янев, потърсихме ви по повод пореден скандал в Сандански. Сигнал до ПИК разкри, че кметът Кирил Котев е прокарал водопровод с минерална вода за басейн в хотела на брат му. Знаете ли за какво става въпрос?

- Вижте, в моя роден град Сандански хората са изключително чувствителни на тема преяждане и злоупотреба с власт и с основание негодуват вече толкова дълго, че градът е узурпиран от един кръг, от едно котило около кмета.

Абсурдно е някой да си помисли, че може да издаде разрешение за собствения си хотел, да си направи водопровод за минерална вода и то в същия изкоп на електропровода на уличното осветление. Те наистина са се помислили за патриции, защото така безпардонно, грубо и безнаказано показват на обществото, че законите не се отнасят за тях, че те могат да живеят като самозабравили се феодали. И с поведението си да се подиграват на целия град.

- Котев в свое интервю в ПИК твърди, че всичко по минералния му водопровод е законно?

- Ще се опитам като дългогодишен законодател да вляза в буквата на закона.

Това разрешение за строеж е незаконосъобразно и ако отворите търговския регистър, ще видите, че хотел „Перун“ не е собственост на фирма „Профстрой“ ООД с управител кметския брат Иван Котев, а на търговското дружество Лик Холидейз с ЕИК 200658840.

Така издаденото разрешение за строеж не важи за хотел „Перун“ и се явява нищожен документ, но въпреки това Котеви се къпят в минералната вода. Второ и още по-фрапиращо доказателство е фактът, че в същото нищожно разрешително е записано, че водопроводът е 3-та категория строеж, т.е. за него се прилага само и единствено чл. 6, ал. 2, т.8 от Наредба 1 за номенклатурата за видовете строежи.

Или, още по-ясно казано, разрешението за минералния водопровод на Котев трябва да го издаде началника на ДНСК, а не главният архитект Кр. Петков, който е заставен от кмета да подпише този фалшив документ.

- Вярно ли е, че Кирил Котев е близък до Цветанов и затова не се страхува от нищо? И той ли като Цветанов смята, че няма кой да го накаже?

- Нормално е да се върви в тази последователност, защото Цветанов създаваше себеподобни. И те се учеха от създателя. Така че няма нищо изненадващо. В крайна сметка е редно компетентните институции да бръкнат здраво със скалпела и да стигнат до всички тези скрити от публичното пространство схеми. Защото ако това се случи, в Сандански ще се видят страхотни измами, които са някакъв особен принос към корупционната практика в страната с обществените поръчки на Котев и фамилия.

Пак чрез схеми, в които са забъркани един куп лица, облагодетелствали се по веригата, на практика държавен горски фонд, изключителна  държавна собственост, изведнъж става частна собственост. Където и да отворите в сайтовете на националния кадастър и в Националната агенция по горите, ще видите, че това е държавен горски фонд – с чинари на 120 години.

Чинарът е защитен от закона вид. Говоря за тази местност, „Чинар куши”, която вие сте показали във вашата разследваща статия и което е видно от разрешението за строеж на този незаконен водопровод. Тази местност, цялата, „Чинар куши”, винаги е била държавен горски фонд и винаги хората от моя роден град са знаели, че това са вековни гори и защитени от закона дървета. И никой не може да си помисли, че може да бъде отсечен един клон, камо ли цели дървета и цели площи, които в момента са превърнати в супер луксозни и скъпарски имения и къщи.

- Г-н Янев, откога продължава това?

- Това продължава вече години наред. В последно време тези безобразия се вършат много безогледно. И сега, ако пратите репортери, ще установите, че на по-малко от 50 м. от езерото в парка на града, се копае един огромен баир, който също е държавен горски фонд, публична държавна собственост, но багерите копаят, за може някой да строи.

Питам аз – няма ли да се намесят компетентните институции и няма ли да се задвижи процедура, с която принципалът, в лицето на МЗХГ, да поиска тези имоти да се върнат в патримониума на държавата?

- Имотите ще се върнат, но дърветата кой ще ги върне? Кой ще потърси отговорност?

- Няма кой да ги върне. Това е страшно, и наистина, ако имаме нормална държава, отсичането на всяко дърво е отсичане на човешки животи, защото тези вековни дървета, в непосредствена близост до парка на града, дават живот, дават възможност хората от цялата страна и от чужбина да идват да се лекуват в Сандански. Градът е известен с това, че хората лекуват астма и белодробни заболявания. А с изсичането на тези дървета се изсича това, което природата ни е дала и прави Сандански уникален град.

- Тук са прокуратурата, министерството на екологията, на земеделието, на туризма... Просто всички институции къде са били?

- Аз лично се ангажирах и днес внесох сигнал първо в МЗХГ, а после ще го направя и в другите институции.

- Важно е да отбележим и нетърпимостта на хората, които не виждат спасение в институциите и търсят медиите. Кой реално живее в хотела на брата на кмета и има ли гости този хотел?

- Вие можете да проверите това и да установите, но целият град го говори. Това не са градски легенди, а действителност. Кметът живее там с жена си, брат му с жена му, майка му, баща му – цялото семейство, цялата фамилия живее в тези супер луксозни условия.

Преди да стане кмет той беше в изключително трудно финансово състояние и това е документирано, доказуемо е. Но аз ще спра дотук.

През целия мандат аз и нашите общински съветници защитавахме града по изключителен начин, с принципна и коректна позиция. И знаехме обвързаността на кмета с Цветанов, който го водеше като доведено дете по главната улица. За всички тези неща ще говоря достатъчно, когато разбера, че институциите са започнали да действат.

 

Напиши коментар »
(16)
1
кмета на Благоевград също прекара минералната вода до хотела на приятеля си в "Езерец", ракопавайки целия град.
2
ЧЕ НАЩА ДЪРЖАВА НЕ Е НОРМАЛНА..казваш. ако има нормална държава...Ти защо подкреояш. ненормалните в държавата?
3
Сбирщина от безродни хайдуци , България да не ви е собственост ?
4
Тотев когато и да го разследват все ще е късно..на Менда детето.
5
все е л...о.
6
Нема страшно, кмета ще повиши вноската към Батко двойно и Батко ще му прости. Батко не обича да си коли Златните кокошки.
7
Вижте кметицата на Казанлък! Взела се е за местен дерибей... Там е феодално владение... Казва,не ме интересува нито Борисов,нито ГЕРБ! Аз съм... Аз коля,аз беся ... Хората са отвратени... Губите избиратели...
8
ДОБРЕ КМЕТА СИ Е ВКАРАЛ МИНЕРАЛНА ВОДА ,НО МИ Е ИНТЕРЕСНО САМО ТОЙ ЛИ ,КОГА Е ПУСНАТА ВОДАТА И ОЩЕ КОЛКО ИМА КАТО КМЕТА ЗАКОННО И НЕЗАКОННО?
9
На входа на плажа Кабакум във Варна от кога са вкарани и спокойно си текат отпадни води в морето и на никой не му дреме - сигурно са минерални !!! После сезона бил пред провал !!!
10
Човекът с черните очила на различните снимки,е бил в апогея на силната си власт.Ниската образованост на хората,понякога ги натиква в кьошета от където няма излизане. За какво ти бяха тези осем апартамента бе аланоолу!?Хората се гънат като корабни въжета за да вържат двата края,защото пенсийте не стигат до никъде,а ти лапаш апартаменти за да осигуриш фустите си за 80-90-години напред.
11
А защо не и проверка за кмета на Несебър, който с бездействието си, дали от дебилщина или от безхаберие е оставил Слънчака с РАЗБИТА ИНФРАСТРУКТУРА, без дори един нормален тротоар там където го има или изобщо БЕЗ, с допотопния автобусен градски превоз, в който дали той самият се е качвал поне веднъж, за да види условията, в които се возят чужденците, а после СЕ РЕВЕ, че те избягали??? Да се направи проверка и дали има създадени ПРАВИЛА за паркиране и ЗАБРАНИТЕЛНИ ЗНАЦИ за БЕЗРАЗБОРНОТО паркиране та дори се УНИЩОЖАВАТ И МАЛКОТО оцелели паркове и зелени площи???? С една дума Слънчака е оставен на АВТОПИЛОТ, но данъци и такси се събират СТРИКТНО.. Това е кмет за ОБЕСВАНЕ....!
12
В края на краищата това не е чак толкова лош затвор, само дето не ми харесва стената, която отделя моята камера от съседната. Но, признавам си, че изобщо не мисля да упреквам стражата или Онзи, който е построил този затвор.
13
всеки възприема левчето в чуждите ръце като лична обида, ако не може да се докопа до него. В благоденстващите държави е същото, но сумата там е по-голяма.
14
Добре, че е моралният стожер Яне Янев да даде тон и посока на етичната комисия в ГЕРБ...
15
Яни морален стожер? Народе???
16
А КОЙ ДАДЕ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ МЗХ ЗА ЗАМЕНКИТЕ И ИЗСИЧАНЕ НА ЧИНАРИТЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАНО
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?