Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Експертът по туризъм Бранимир Ботев пред медията ни: Летният сезон е неспасяем. Грозят ни наказателни процедури заради концесиите
САМО В ПИК! Експертът по туризъм Бранимир Ботев пред медията ни: Летният сезон е неспасяем. Грозят ни наказателни процедури заради концесиите
Дата
Дата
182212
Коментари
43
САМО В ПИК! Експертът по туризъм Бранимир Ботев пред медията ни: Летният сезон е неспасяем. Грозят ни наказателни процедури заради концесиите

Само преди 6 години България беше на 59-о място в Световната класация по развитие на туризма. Последната класация показва, че сме изпаднали до 77-о място. Изпреварени сме на Балканите дори от Албания и Македония. Освен всичко това един чуждестранен турист оставя у нас по-малко пари, отколкото в Африка. И на трето място - преди туризмът заемаше 13,8% от БВП, сега е спаднал до 10,2%. Това заяви в ексклузивно интервю за агенция ПИК бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев по повод отлива на туристи по Черноморието ни и високите цени в курортите. Ето какво още заяви експертът пред медията ни:

Интервю на Асен РАШКОВ

- Г-н Ботев, какво се случва с летния туризъм у нас. Свидетели сме на отлив на туристи по Черноморието?

- За съжаление, това, което се случва, е процес, а не е моментен акт или събитие, отнасящо се за само за това лято. Този процес можеше да се предвиди от години и всички, които имаме отношение към индустрията туризъм, го предвиждаме отдавна. Изглежда само на Министерството на туризма и на министър Ангелкова й идва неочаквано, като гръм от ясно небе.

Морският туризъм е възможно най-конкурентният вид туризъм. България отвсякъде е оградена от страни, които развиват основно този вид туризъм и като природни дадености, като слънцегреене и като дължина на морската ивица, са с по-големи възможности от нас. Ние можеше да компенсираме преимуществата, които имат Гърция, Турция, Хърватия и набиращата нови сили Албания, с добър продукт, с добро планиране, с добра стратегия. И точно тук беше ролята на институцията Министерство на туризма, която правителството на България създаде. За съжаление, тази роля не беше изпълнена и съответната институция и съответният министър нямат капацитета да я изпълнят.

- Твърдите, че случващото се с летния туризъм у нас е процес. Към какво води този процес?

- Тенденцията е уловена от години. Ще припомня само един факт, който съзнателно се неглижира от министъра на туризма. Още през 2014 г. правителството прие дългосрочна стратегия за устойчивото развитие на туризма у нас. Тя вече е част от правния мир на България. Това е нормативен документ, на базата на който министърът на туризма, който и да е той, трябва да основава своите по-нататъшни действия. До този момент такова нещо не съм видял.

- Какво е записано в Стратегията за развитие на туризма?

- Там беше предвидено, че ние ще имаме проблеми с морския туризъм и че той е достигнал своя максимален таван на насищане като развитие, че ще има проблеми с работната ръка, че има проблеми със замърсеността и липсата на пречиствателни станции. Давам само един пример - пречиствателната станция на Слънчев бряг е планирана за максимум 40 000 души потребители. В момента Слънчев бряг и прилежащите курорти - Свети Влас, Елените, Слънчев бряг-Север и всички незаконни хотели наоколо, е с капацитет 650 000 легла. В същото време, ако отворите сайта на Министерството на туризма, ще видите, че в цяла България леглата се водят едва 350 000. Това е поредният тотален гаф, заради който не могат да се планират неща и не може да се направят реални изводи. Над 50% от сектора е не в сивата част, а в черната част на икономиката. И когато няма реални данни какво се случва, не можеш нито да планираш, нито да провеждаш реална стратегия.

- Отливът на туристи на тези проблеми, за които споменахте, ли се дължи?

- Има един закон на диалектиката, че количествените натрупвания водят до качествени изменения и че по някой път една капка прелива чашата. Арогантно е поведението на администрацията, която точно по време на сезона тръгва да прави стотици проверки и изсипва всички проверяващи в средата на курортите. Министърката не се спря да ходи по проверки - то не беше по ресторанти и хотели и къде ли не. Очевидно нейното амплоа е да отговаря за чистотата и реда по плажовете.

Никъде в Европа няма такова нещо. Проверките се правят превантивно - до сезона, за да не се пуснат обектите, които не отговарят на изискванията. Правят се и след сезона, за да може да се нанесат съответните корекции. По време на сезона никой не прави проверки, защото това съсипва имиджа на собствената му държава. Как биха се чувствали туристите, когато вместо да си лежат спокойно на плажа, идва една сурия проверяващи и изисква всякакви документи. Администрацията се побърква и вместо да предлага добри услуги на туристите, тя се е превърнала в изпълнител на административни изисквания и на свърхконтрола, който се налага.

За 4 години Министерството на туризма променя за 12-и път Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това е безумие. Хората не могат да научат броя на промените, камо ли разпоредбите в тях, за да започнат да ги прилагат. И в тези условия ние искаме от българските хотелиери да работят. Е, няма как.

Министерството на туризма непрекъснато приема изменения в нормативни уредби и закони, които съсипват бизнеса, нещо повече - ЗУЧК, по начина по-който беше допълнително прекроен, противоречи както на българската конституция, така и на Директива 2014/23 на ЕС, заради която ЕК ни задължи да променим българския закон за концесиите. Сега министър Ангелкова, за да заобиколи Закона за концесиите, който е хармонизиран с европейското законодателство, се опитва да урежда материя за концесия на плажовете през ЗУЧК, с което директно изправя България пред опасността от стартиране на наказателни процедури. А в следващия ЕП зелените ще имат изключителна тежест и роля и ще бъдат част от управлението, което увеличава опасността от такива процедури срещу страната ни. Бяха нарушени европейските практики концесиите на плажовете да се дават на общините, които биха имали интерес да се грижат за тях и да ги поддържат.

В момента анализите показват, че 80% от активите на българското Черноморие са с тежка кредитна задлъжнялост, обременени са и са на тезгяха. Със съсипването на имиджа на България като туристическа дестинация през лятото, с лошия продукт, за чието създаване администрацията има активна роля, с отлива на туристи и с бягството на квалифицирани работни кадри, ние съсипваме активите в туризма, тоест ние докарваме в момента до фалит хората, които са имали неблагоразумието да инвестират милиони, за да създават имидж за България, за да създават поминък, за да създават работни места и да внасят данъци в държавата. Това е тъжната истина.

- На фона на всички проблеми, за които споменахте, на редица плажове по Черноморието чадърите и шезлонгите вървят по 40-50 лева. Това не гони ли допълнително туристите, които могат да ползват безплатно чадър и шезлонг в Гърция само срещу закупуването на една минерална вода?

- Вследствие на арогантните грешки и некадърността на Министерството на туризма ние влезнахме в една низходяща спирала. Раздавайки всичко на концесия и превръщайки някои хора в милионери за един ден, като им раздаваме плажове, ние утежняваме бизнеса за хората, които са инвестирали най-много в хотели. Това е така, защото туристическият продукт, който се продава, е комплексен. Когато някой си купува почивка за България, той не си купува само леглото и закуската, или ол инклузива, той иска плаж, услуги, слънце, вода, добро отношение. И когато за всяко нещо трябва да плаща на различни собственици, човекът изведнъж се изумява и разбира, че евтиното му излиза много скъпо и в същото време получава лош продукт.

От друга страна собствениците на хотели и капанчета, концесионерите, за да могат да избият своите разходи при липсата на туристи, трябва непрекъснато да повишават индивидуалната цена, за да могат да покрият масрафа за сезона - все по-малко туристи, от които ние искаме да взимаме все повече пари, а когато не им предлагаме достатъчно добри и разнообразни услуги, те няма как да ни ги дадат.

За съжаление, ние превърнахме България в имиджова дестинация за евтин туризъм, за непретенциозен туризъм. Тук хората, които идват, го правят, защото има евтин алкохол, защото евтино могат да прекарат приятно с лице от другия пол, защото няма ред, защото могат да правят, каквото си искат. Достатъчно е да говорим за модата, наречена "балконинг" и скачането на пияни чужденци от 5-ия етаж в малкото басейнче на двора.

Нещата са стигнали дъното и ние трудно ще се отлепим оттам. Най-притеснителното е, че когато сринахме цената на активите в туризма, сега много трудно ще се намерят нови инвеститори в инфраструктура, която ражда лош продукт. И да не забравяме, че когато нямаме туристи, ние обричаме на недоимък много други индустрии, които се реализират от туризма. 12 са индустриите, които се реализират през туризма.

- Какви спешни действия трябва да се предприемат, за да се спаси този летен сезон или поне да се предотврати провал на следващия?

- Сезонът е неспасяем. Това е тенденция от години. Първото, което трябва да направим, а то трябваше да се направи още през 2015 година, е да се въведе системата ЕСТИ (Единна система за туристическа информация). България е единствената държава в ЕС, която не е въвела тази информация. Така ние нямаме реална информация какви са финансовите потоци, които текат през туризма. Разминаването между отчетите на Световната организация и тези на Министерството е в много милиарди лева. Достатъчно е да кажем само, че министър Ангелкова твърди, че в България дошли 11 млн. чуждестранни туристи. Вие някъде видели ли сте ги? Защото според националната статистика в хотели са спали само 3,5 млн. туристи. Останалите къде спят? Очевидно, че това драстично разминаване е укриване на данни и скриване на огромните финансови потоци. И вместо да се внасят пари в българската хазна, отиват в нечии джобове.

Лошото е, че министърът ще си отиде, може би дори ще закрият министерството, но много тежките негативи върху туризма ще останат за много години. В туризма има една тенденция, че всяка лоша година се възстановява за минимум две. А в България лошите години вече следват няколко.

Морският ни туризъм е обречен, по начина по който се ръководи тази сфера. Ние превърнахме този сектор в свръхрегулиран и той няма бъдеще. За съжаление, Министерството загуби възможността трайно и целево да промотираме другите видове туризъм, за които имаме естествени предимства - балнеоложкия туризъм, планинския туризъм, еко туризма и градския туризъм.

Още по темата
САМО В ПИК: Експерт с горещ коментар за безбожните цени по Черноморието - кой е виновен за чадърите по 50 лева
Часовник
10:01
Всеки знае за какво става въпрос по българското Черноморие. Затова в социалните мрежи е пълно със шеги по темата. Това заяви пред ПИК съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска...
Напиши коментар »
(43)
1
Тази варне нска очилата прости тутка и се размина миналия път. Не ти ли стана ясно че министерство няма да помиришеш, нещасте н плазмодий
2
100 години Комунизъм!
3
ПИК защо давате думата на такива плазмоди. Този изрод се натискаше за зам.министър. Не разбирате ли ,че в момента тече поредната кампания да очерним нашето море. Пускат се фалшиви новини, а след това вие им давате гласност и давате думата на провалени специалисти.
4
ПИК стига сте писали за разтегателните локуми на разни "експерти". Побликувайте мнение на потребители на "курортните усклуги" с имената на курортите и обектите. Така поне ще има от какво да се пазим.
5
Българската сви.ня е алчна.За това всички си почиват в чужбина.Травестита е проста като Тиквата,за това си дишат пръдните.
6
Тиквата и неговата шайка ще докара голяма беля на България каквато и комунистите не можаха да докарат
7
Икономиката глупако" цитат,в пазарна икономика всичко ще си дойде само на мястото.Лошите "продукти" ще изчезнат и ще останат добрите,така ще се разбере кой е крал и строил хотели и кой е истински професионалист.А нищо чудно скоро да ви дават по 50 лева да стоите на техният плаж.
8
Всичко е много простичко и няма какво толкова да се обсъжда по темата. На нас ни куцат две неща-поддръжка и обслужване!Това е!Какви стратегии,закони ,кви…..5лева! ПОДДРЪЖКА И ОБСЛУЖВАНЕ!-Да е чисто,туриста да се чувства спокоен и сигурен ,а обслужването да е на ниво! За какво всички бягат по Гърция-точно затова,защото те обслужват, внимателни и вежливи са....това е!ПРОСТО И ЯСНО!
9
...изобщо наясно ли е какво говори! Хем сме настигнали максималния си капацитет, хем защо не се развиваме в същите темпове! Хем повечето работници и туристи били в "черния сектор" ,хем да не правили проверки по време на сезона, а преди това! Наясно ли е че тези неща са несъвместими! И Ангелакова ли е виновна , че мутрите по морето ти слагат по 40 лева на чадър и се чудят как да те одерат, и българите масово вече се изнасят в Турция и Гърция да почиват! Колкото до пречиствателните станции, сигурно пак Ангелакова е виновна за свръхзасърояването , и че не им е построила пречиствателни станции преди това! Аман от такива експерти!
10
Ей пък на вас ви се иска въобще да не ви проверяват - то не, че много ви проверяват /замазват само очите на хората /
11
Този нищо не разбира от туризъм!
12
Държавната стратегия за туризма е само крадене и пилеене на пари . Нали сме пазарна икономика, кoйто може той да го прави, вече няма балами да се трепат два-три месеца и я вземат заплати, я ги изгонят и не им платят, а после цяла зима виене от глад. На хората им трябва целогодишна работа, който има хотел да си го обслужва с цялото семейство.
13
Чудно е, че още имс нещо като туризъм в Бг. Дори и българите бягаме в Гърция, Турция и Албания на море, защото ни е по-евтино и по-комфортно. Как да дойдат туристи, след като дори и ние не щем такъв мърляв, груб и скъп продукт? Човекът е прав, че със свръх регулации и неглежиране на проблемите до никъде няма да я докараме, а и продължаващото бетониране, олайнявяне и обеззеленяване допълват трагично предизвестеното бъдеще на лош туризъм. Може да промотираме туризъм за МАЗОХИСТИ.
14
До ж и Този, аре поне интернет четете. Очилаткото, дето го тролите, от години е на позиция в Брюксел, така пише. И май не изразява само свое мнение. А това, че е от Варна е далеч по добре, отколкото да е от Кърджалийските села като Ангелкова.
15
препраните средства излизат наяве. скоро май ще събаряме през постройка. хората искат природа и спокойствие . на алкохолика му е все едно в какви л@§на ще се въргаля.
16
В БЪЛГАРИЯ НЕ ТЪРСИМ КВАЛИФИЦИРАН СПЕЦИАЛИСТ С ДОКАЗАНИ РЕЗУЛТАТИ И КАЧЕСТВА,А РАБОТА ЗА ОПРЕДЕЛЕН ЧОВЕК,ЗАЩОТО ТОВА Е МНОГО УДОБНО ЗА ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ПРИ РЕАЛИЗИРАНЕ НА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ПОТОЦИ ОТ СРЕДСТВА ,ЧАСТ ОТ КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЛОБИРАНЕ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА 'НОМЕНКЛАТУРА',ЧИИТО РЕНЕСАНС ТЛАСКА БЪЛГАРИЯ КЪМ ДЪНОТО В ОСНОВНИТЕ КРИТЕРИИ НА ЕС ! ! ! !
17
„Благодарим Ви, че гласувахте за нас. Вдъхновени от блестящата изборна победа с цели 6,8%, ще продължим с нови, още по-големи сили да крадем апартаменти, мезонети, тризонети, къщи за гости и партийни субсидии от вас. Гарантирано е - от ГЕРБ." (Като първа стъпка - покачване на цените на тока, парното и топлата вода от първи юли. Втора стъпка - един гол ... чадър на плажа само за 25 лв. наем, а с 2 шезлонга – само за 40 лв. наем.)
18
Много Ви здраве от Avdira beach! На почивка в България ще бъда някой друг живот, евентуално.Ясас!
19
Ангелкова скоро изцвили , че ще има ръст на туристите това лято. Явно е говорила за Гърция и Турция женицата. Бойковото недоразумение се превърна в карикатура и олицетворение на една паметна тиквена фраза - МАГАРЕ ДА ВЪРЖА и ЩЕ го ИЗБЕРАТ !
20
отговор на коментар
ТРАВЕСТИТА АНГЕЛКОВА НАЛИ ОБЕЩА ЧАДЪРИТЕ БЕЗ ПАРИ !!! Всички ли забравиха? До кога ще пречи на БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ? Тя беше зам. министър в Регионалното министерство , после Министър на Транспорта , после на Туризма.... ЯВНО Е ЧОВЕК НА ПЕЕВСКИ !!!
21
Бранимир Ботев - експерт по туризма! По-голям майтап е трудно да се измисли. Мошеникът, дето приватизира без пари винзавода в Бяла и после го продаде за милиони. През цялото време продаваше ракия и вино, без в завода да влиза грозде! Само идиоти му се връзват!
22
след като през 89 г другарите комунисти произведоха така наречените хибриди мутри на които и до ден днешен им е подарено Черноморието да се грижат за "почивките" на населението ще има и тотален отлив ! И после червени мърши недоклатени серящи л-айна в сайта колкото и да цапате с фъшкии това е реалното положение от 30 г насам!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Lozenski, собствениците на Винпром Бяла са с фамилии Гергов, Дачев, Момински, но Ботев няма! Проверих в Биволь. Така че или си трол на Ангелкова или лъжеш. А иначе 90 % от казаното в материала е вярно! Живея в Бургас от малка и това е истината. Туризма приключи!
25
отговор на коментар
Става въпрос за винпрома "Розова долина", до Карлово, гр. Баня.Той не е негов, а е бил негов, - душице глупава! А всичко казано от мене за Ботев е 100 % вярно. Колкото до туризма в Бургас - хич не ми пука, аз ходя в Испания.
26
отговор на коментар
Да проверяваш в Биволь е като да проверяваш в Правда,все комуняци!
27
Ангелкова е най - кухата лейка в това правителство и явно, човек на ДПС, иначе отдавна да я няма, през нея минават и ред строежи като отвратителния хотел на 3 метра от Централна гара Пловдив. Ще отвратим хората, явно това им е целта. Хем алчни, хем тъпи.
28
Ангелкова беше чисто партийно назначение и хабер няма от туризъм..фамилията й са милионери от строителство, баща й е от тарикатите играчи! Тя и министерството й не правят нищж според приетата стратегия, а напротив 6якаш са платенш от конкурентите-Гърция и Турция ..работи срещу БГ..отдавна трябваше да я изгони Цорисэв-след скафндара с папите плагети за нейн PR в САЩ..Тя е съчетание от некомпетентност, неугледност, но с гфлямо смешно самочувствие..Жалка а вече с липсата на експертиза и опит! Министерството й е виновно за бъркотията с концесиите, което наистина може да доведе до санкции..Отдавна трябваше да се въведе и системата ЕСТИ...Пълна халтура е тази жена!
29
отговор на коментар
На кой му пука ти къде ходиш, бе ,мунчо..по-добре да те няма в БГ, трол зом.биран!
30
Започнете да работите вкъщи с Google. Това е най-благоприятното финансово нещо, което съм направил. Във вторник имах страхотно BMW, след като спечелих $ 36259 за последния месец. Всъщност започнах преди пет месеца / и почти веднага допринесох поне $ 96 на час. Посетете този сайт тук. повече дяволи....................>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
31
Тоя тъпак Lozenski, май е Ангелкова! Кажи нещо по същество, а не плюй човека, щото наистина разбира. И верно си лъжльо, на електр.стр.на винпром розова долина в АПВ, има Ботев до 2008г, като член на Надз.съвет, но не е между собствениците. Сега сме 2019 г.! Измисли нещо друго и чети за туризма.
32
Всеки който е пообиколил по света ще ви каже, че това с българския морски туризъм е като "бягане в чужда писта" . Никога няма да можем да се конкурираме успешно, просто такива са даденостите по света и у нас...
33
Просто ,Ангелакова да си ходи в скъпата Хасиенда и да премине на зоб!
34
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
35
Е бан Рошшко,само е бан екс-тираджия като теб може да отиде на плаж в тъпото, загубено гръцко село Авдира----ХАХАХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
36
ТАКА ЩЕ Е И ЗА НАПРЕД ДОКАТО МУТРИТЕ НЕ БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС ! !.....АКО ИМА СИЛНА ДЪРЖАВА......! ЗА МУТРИТЕ Е ВАЖНО ДА ПЕЧЕЛЯТ НЕ ТОЛКОВА ОТ ТУРИЗМА. , А ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА НАРКОТИЦИ И МЕНТЕ АЛКОХОЛ ! ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПЪЛНА ЗАБЛУДА. ! ! ! СЛЕД КАТО САМИЯ Т ПРЕМИЕР Е ОТ СРЕДИТЕ НА МУТРИТЕ КАКВО ОСТАВА НАДОЛУ ......!......!
37
Сега разбрах защо има отлив,Министерството е виновно а, не защото цените са високи,обслужването отвратително,цакат ни с блок маси на които храната е от вчера и мога да изреждам така до безкрай. Докато нашите хотелиери се водят от максимата ден година храни и скубят поголовно с високи цени ,туристите ще бягат в Гърция и Турция.И не министерството а,и господ да слезе няма да помогне.
38
отговор на коментар
Белята отдавна е докарана! Проблемът е, че този когото избраха да оправя белята, нито я оправя вече трети мандат, нито знае как!
39
Българската простащина съсипа българския туризъм! Туризмът по българското бетономорие приближава своето дъно, на което ще остане продължително време. Видимите причини са много: голямото застрояване, лошата поддръжка на изградената база, силен шум като на цигански сватби, лоша хигиена, отвратителна храна и обслужване, високи цени и ниско качество на всичко. Но основната причина идва от собствениците на хотели и ресторанти. Всички знаят кои са и как се създадоха новите предприемачи в туризма. Туризмът е проста работа, но не е за прости хора. В българският случай става въпрос за прости, алчни и необразовани простаци, които си мислят, че всичко знаят и могат. Вече е късно, дори и да започнат да вземат някакви мерки, никой няма да им повярва. Така ще стане, че варненци и бургазлии ще предпочетат да ходят на море в Гърция, а софиянци и пловдичани ще ходят на планина в Алпите. През последните години българската природа се унищожава систематично, така както дори турският башибозук не го е правил. След 5-10 години нещата ще започнат да се подобряват, но това ще мине през много фалити. Туристическия бранш трябва да научи най-после, че по-добри клиенти няма да намерят никъде извън България и ще трябва да работят първо за българите, като им предлагат отлично качество и прилични цени. Това може да стане само ако имат добри кадри, а за да ги имат, трябва добре да им плащат.
40
Време е кончето Фюри да напусне министерството!Само надолу върви туризма,морето го владеят мутри и си правят,каквото искат!Разпределени са курортите,все едно им е бащиния.Борисов да се вземе в ръце и да не се прави на ощипана мома,защото главните концесионери са Сикаджии,добре известни!
41
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
42
аз не бих легнал до тази, за нищо на света! ще оповръщам всичко.
43
Спрете , да плюете по Ангелкова, изглеждала като кон, била грозна и незнам още кво си.тя не е на конкурс по красота,тя е поставено лице ,или просто казано безгласна буква.Съгласете се , че всички тези простотии по черноморието,стават с прякото участие , одобрение и благословия на другаря Бойко Борисов и антинародна партия ГЕРБ.Сега се задава сезон 3 на ББи ГЕРБ, какво означава това ли, ами прегърнете черноморието, туризма и България за збогом.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?