Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК: Владимир Каролев с експертен коментар - защо БСП фабрикува фейк новини и ще нагази ли наистина Гинка в ЧЕЗ
САМО В ПИК: Владимир Каролев с експертен коментар - защо БСП фабрикува фейк новини и ще нагази ли наистина Гинка в ЧЕЗ
Дата
Дата
46611
Коментари
9
САМО В ПИК: Владимир Каролев с експертен коментар - защо БСП фабрикува фейк новини и ще нагази ли наистина Гинка в ЧЕЗ

Продажбата на "ЧЕЗ България" и влизането на Гинка Върбакова в управлението на дружеството от няколко дни отново е на дневен ред. БСП предупреди, че това може да се случи още на 27 ноември, но икономистът Владимир Каролев смята, че твърденията на социалистите са фалшиви. Нещо повече, той е готов да се обзаложи, че Гинка Върбакова няма да влезе в управлението на следващото Общо събрание на "ЧЕЗ България".

Интервю на Асен РАШКОВ

- Г-н Каролев, вчера БСП предупреди, че е възможно Гинка Върбакова да влезе в управлението на ЧЕЗ още този месец. Защо написахте, че това е фейк нюз на БСП?

- Фактите са следните: ЧЕЗ направи конкурс в началото на тази година, в който кандидатстваха 6-7 компании. Накрая дружеството е избрало за купувач "Инерком", която е била с най-голяма оферта. Впоследствие се оказва, че това е фирма на Гинка Върбакова.

От ЧЕЗ са дали срок на тази фирма, доколкото знам беше отразено в медиите до края на ноември, да плати по сделката. И ако плати по тази сделка, фирмата на Гинка Върбакова ще стане собственик на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Дали ще плати до края на месеца, аз лично се съмнявам. Затова написах, че е фейк нюз информацията, че на 27 ноември, когато има такова събрание на ЧЕЗ в България, Гинка Върбакова и нейни представители ще влязат в управлението на дружеството. Но ако тя намери пари и ги даде, това ще стане. Аз мисля, че няма да стане и БСП чисто по политически причини надува паравана.

- Единственият начин Гинка Върбакова да влезе в управлението на ЧЕЗ е да плати тези 320 млн. евро по сделката, така ли?

- Да. И договорът, за който се знае, че е предварителен, да стане окончателен.

- Дори и г-жа Върбакова да намери пари, може ли да ги преведе, при положение че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани тази сделка?

- Нямам идея. Това е правен въпрос. Тя обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията в съдебната система. Това решение на КЗК не е окончателно влязло в сила. Окончателно ще влезе в сила, когато, и ако, съдът потвърди това нещо.

- Този ход на Гинка Върбакова, с който се отказа от фотоволтаичните си централи, ще се окаже ли успешен и ще разреши ли Върховният административен съд сделката за "ЧЕЗ България"?

- Не мога да преценя. Прочетох мотивите на КЗК да отхвърли тази сделка. Основната причина, за да се забрани тази сделка, беше концентрацията на "Инерком" в сектора с фотоволтаици. Според мен тази концентрация е малка, но наистина я има. След като сегашната фирма на Върбакова няма да има фотоволтаици, аз не знам дали сега това е факт, би трябвало да се засили позицията на нейните юристи, че няма основание това решение на Комисията за защита на конкуренцията да остане в сила.

- Ако обаче "Инерком" не преведе парите до края на ноември, както е заложено в предварителния договор, има ли право ЧЕЗ да отмени сделката?

- В медиите прочетох, че крайната дата за плащане е 27 ноември. Не знам дали до тази дата трябва да ги преведе, или трябва да докаже, че ги е осигурила. Нямам идея дали ЧЕЗ ще може да отмени сделката, тъй като не знам какво точно е записано в предварителния договор.

- Преди няколко месеца казахте отново пред ПИК, че се съмнявате, че тази сделка ще се осъществи. Все още ли стоите зад тази позиция?

- Продължавам да се съмнявам, защото г-жа Върбакова не трябва да осигури само сумата от 320 млн. евро. Има нужда да се осигурят още над 100 млн. евро, за да се направи задължителното по закон търгово предложение към миноритарните инвеститори. И според мен миноритарните инвеститори ще искат да си продадат акциите на същата цена. Това прави сделката вече поне 420-430 млн. евро. Освен това има един голям заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Аз мисля, че този заем ще стане предсрочно изискуем. Не мисля, че г-жа Върбакова ще успее да мине през процедурите, така че да остави този заем. Смятам, че Европейската банка за възстановяване и развитие ще иска този заем да бъде платен. Вече говорим за над половин милиард евро пари, които ще й трябват, за да получи контрола върху ЧЕЗ в България.

Не мисля, това е моето професионално мнение, без да съм инсайдър, че ще успее да го направи.

Още по темата
НОВА ЧЕРВЕНА АТАКА: Човек на Корнелия Нинова алармира - невъзможно е парите по сделката за ЧЕЗ да бъдат преведени по официален път
Часовник
08:29
Искаме от АПИ да даде разрешение европейски лицензирани лаборатории да проведат изследвания на ремонтираните пътища у нас. Това заяви пред Би Ти Ви зам.-председателят на парламентарната група на...
Напиши коментар »
(9)
1
За да живеем в това комунистическо блато, един от 5000 виновника за това е този изрод. Той краде България и нещо повече, дават му думата да ръси морал и да дава акъл. Съд и затвор за червените престъпници, конфискация и национализация на имуществото им!
2
............ОТВОРЕТЕ СИ САЗНАНИЕТО.....ОТПУШЕТЕ СИ ПОДСАЗНАНИЕТО......ВАШТА КАНАЛИЗАЦИЯ Е ЗАДРАСТЕНА.....С ЛУЗПИ УТ ТИКВЕНЬИЕ СЕМЕЧЕКИ !......НЕ !....ПИИИТЕ КОКА КОЛЯ ШО ВИ СЕ СТИЧА МОЗАКО ПРЕЗ НОСО У КАНАЛА !.....НЕ ВАДИТЕ ДЕЦА ПРЕЗ ГАЗО !......ШО УИРОПЯ Е ОБРУКАЛА ПУСОКИТЕ НА ПРИРОДАТА !........НЕ СИ Е.БЕТЕ МАИКИТЕ КАКТУ ИСКА УИРОПЯ !......И.....ШЕИ ЖИВЕЕТЕ У СПОКОИСТВИЕ С ВАШТО САЗНАНИЕ !......ИНАЧЕ СТЕ КЛОШАРИ ...И СТЕ НА ЪГАЛА !......МЕЖУ ДВЕ ДАФКИ * !.......ДЪФКА НАЧИ УТРОВА ! ......НЕШТО КОТУ НАИЛОН ТРАВА !.....ТРЕВАТА Е ЗЕЛЕНА !......НЕ Я ПРАИТЕ ПО ВИСОКА УТ ВАС !.....
3
............КАРОЛЕФ Е КОТУ ДЕТЕ У КУФЕР !.....НЕМА КОИ ГУ ПУШТИ АСА ИЗМОЧА НА СВОБУДА ?........ ................ВАШТЕ МИНУЗИ СА БАКЛЯВА ЗА НАС САВЕЦКА USA !........ут изтамбул !......начи младая БУЛГАРИЯ !.....МА ТВА НЕМА ГУ РАЗБЕРЕТЕ !.........НО МОЕ ГУ ЧЕТЕТЕ !
4
Щом се появи Каролев , сега пускайте и Антон Тодоров ШАЙКАТА, и Харизанов
5
https://www.youtube.com/watch?v=1HFO7w2_OHo
6
Ще използвам трибyната+тyрбината=тарaмбуката за да поздpавя Каpтoфлев, че е &дете в кyфар
7
Този 'експерт' защо не каже за връзките си с Плевнята и как се препродава общинска земя на многократно по-висока цена.Да ви имам експертите! Всички сте за затвор!!!!!!!!!
8
Курволев си е мастия и минетчия.
9
Този човек е изрод на изродите.Стига сте му давали място за дебилщините му, Не се издържа вече!!Да ви еваааааа....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?