Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК: Велизар Димитров с ексклузивни разкрития за войната на босовете във футбола: Едни отбори са ощетени за сметка на други и се налага пълен монопол
САМО В ПИК: Велизар Димитров с ексклузивни разкрития за войната на босовете във футбола: Едни отбори са ощетени за сметка на други и се налага пълен монопол
Дата
Дата
75214
Коментари
6
САМО В ПИК: Велизар Димитров с ексклузивни разкрития за войната на босовете във футбола: Едни отбори са ощетени за сметка на други и се налага пълен монопол

Велизар Димитров е 3-кратен шампион на България с ЦСКА. Един от най-големите любимци на "армейската" публика. В момента Велизар е ключова част от скаутското звено на "червените". Ето какво заяви ексклузивно пред ПИК Димитров относно темата за феърплея в българския клубен футбол, трилърът, който се разразява около ТВ правата след отказа а ЦСКА да подпише, както и въпроси свързани със състава на ЦСКА.

- Г-н Димитров, разрази се полемика във футбола в последните дни - дали е в реда на нещата даден човек да е с основна роля в телевизията, която излъчва срещите от определено първенство, фирмата държаща самите тв права и действащият шампион, а също така да е с позиция в Българския футболен съюз на съответната държава? От ЦСКА излезе и декларация, според вас редно ли е?

- Естествено, че не е редно, защото се получава пълен монополизъм по този начин. Едни отбори са ощетени за сметка на други. Но това е, след като законът го позволява, значи е напълно нормално и да се случи. Аз съм бил и в Украйна. Там нещата са по съвсем различен начин.

Там всичките клубове получават горе-долу по равно от тв правата. Естествено нормално е шампионът, вицепървенецът да взимат повече. Но пък няма пълен монополизъм. Освен това там излъчват първенството 4 канала и няма как да се получи, те са на различни собственици. Така, че какво да кажа, след като законът го позволява значи е нормално, но също така нормално е и с този монополизъм почти всичките отбори да са ощетени (парадокс).

- Може ли да кажем, че събота е приет като денят, в който се играят най-много шампионатни срещи в Европа, по традиция?

- То е доказано. С редки изключения петък и понеделник, иначе събота и неделя. Но да, по принцип - да. Събота са най-много.

- И като продължение на тази тема.  Относно вечният, историческият съперник на ЦСКА, ако не ме лъже паметта Левски изигра точно само 3 домакински мача в съботни дни през целия изминал шампионат. Това не е ли странно? И следва ли да притеснява "сините", според вас?

- По принцип трябва да се направи така програмата, че да е балансирана. Отборите да играят и в петък, и в събота, и в неделя. Още повече и за феновете на съответните тимове. При положение, че играеш в петък много хора са на работа, но ако играеш в неделя късно вечерта...

- Както се случва често на "сините"...

- Да. Както и при нас се е случвало много пъти - неделя 21:00 часа мачове. Нали сами се сещате, че хората сутринта  в понеделник трябва да ходят на работа. Двубоят свършва в 23:00 часа, докато се приберат - става полунощ. Най-малкото не може привържениците да заведат децата си на мач, малчуганите са на училище следващата сутрин. Трябва да се регулира по възможно най-добрия начин това, има си системи и не трябва никой отбор да се чувства ощетен.

- И без значение от това кой държи правата за излъчва на срещите или по коя телевизия ще бъдат предавани мачовете, трябва ли да има едно справедливо регулиране и да не се получава такъв дисбаланс, пък и най-вече касаещ клубовете с мощна фенска подкрепа в България?

- Точно така е. Но при положение, че ти си монополист, ще си направиш мачовете на твоят тим във възможно най-доброто време, за да може да събираш по-голяма аудитория. По този начин се ощетяват много от феновете не само на живо на стадиона. Нали трябва да се върви в насока да се правят началните часове във възможно най-добри часови пояси за хората. Не може да направиш петък от 17:00 двубой и неделя от 21:00. Сещате се, че аудиторията няма как да е облагодетелствана от това, особено привържениците, които искат да ходят на стадионите.

- Последното вечно дерби в България събра малко публика - около 10 хиляди зрители. То се състоя в делничен, работен ден. И доколкото си спомням стартира в 18:00 часа. Как да се придвижат въпросните многобройни привърженици до Националния стадион, ако желаят на наблюдават подобни срещи?

- (Смее се) Единствено ако навлезе силата на телепортацията в България. По друг начин е невъзможно.

Ние имаме страшно много привърженици по морето и в Северна България. По какъв начин, ако мачът е в 18:00 часа те трябва да тръгнат сутринта в 10:00 часа. Двубоят свършва в 20:30. И след това трябва да се приберат в 4 часа през нощта. Това е убийствено. Хората със самолет може да отидат до Франция, да гледат един мач от тяхното първенство и да се приберат и ще стане по-бързо.

Факт е, че трябва да се играят и междинни кръгове. Но не знам каква може да е рецептата. Тъй като се тегли жребий на старта на шампионата и автоматично се определят датите на срещите. Да, може да коригираш с ден повече или по-малко. Но пък, след като дербито се е паднало за вторник мисля, че беше, няма как да се отложи за уикенда. Така, че темата е много сложна и не винаги може да се направи нещо.

Страда запалянкото. Разбира се. Вторник и сряда обикновено повечето хора са на работа. Но дори и да не са, ако може да си вземат отпуски, то те трябва да пътуват страшно много.

- Вие сте главен скаут в ЦСКА, също така един от най-добрите футболисти на тима в близкото минало. От редица фенове сте определян и като играч номер 1 на "армейския" отбор за настоящия век.

И виждате, че разговаряме почти и изцяло за теми, които са извън спортно-техническата насоченост. Не е ли това един огромен проблем на българския футбол, че има толкова много въпроси (които са извън случващото се на футболния терен), а вълнуват обществеността в страната, а сигурно по някакъв начин влияят и на играта?

- Естествено, че влияят. На никой не му е приятно да се занимава с извън спортно-технически въпроси. Какво да ви кажа, манталитетът и на Балканите е по-различен, отколкото този в останалия свят. Ние сме свикнали винаги да търсим някаква конспирация, мнителност по всички въпроси, всеки се съмнява... Не, че е без причина нали. Кой, защо? Може би ще трябва да мине доста време да се спре с тези спекулации и да се решават нещата по чисто спортно-технически път. Едва тогава може да говорим, че имаме някакво първенство. Едва тогава може да искаме да имаме национален отбор. Докато се занимаваме с такива странични игри, никой не печели от това.

Аз мога да кажа, да отговарям за нашия клуб, че ние си гледаме единствено нашия си отбор и ни интересуват нашите неща и как играе тимът, по какъв начин. Дали се развива или не. И максимално се стараем да не се занимаваме със странични дейности.

Но е факт, че когато ни нападнат по някакъв начин - ние сме ЦСКА, претендираме да сме най-големият отбор в България и ние сме длъжни да се защитаваме. А в последно време има страшно много нападки към нас. Ясно е защо.

Защото всички виждат, че достигнахме Лудогорец и вече сме на път и да ги изпреварим, а това не се харесва на много хора в България.

- ЦСКА стартира участието си в евротурнирите тази вечер с домакински мач на "Армията" от 20:30 часа срещу Титоград. Срещата е първа официална за "червените" въобще през новата кампания. Клубът се подсили с приличен брой нови футболисти и запази почти всички основни свои играчи от миналия сезон. Това една добра основа ли е според вас за силни игри на "армейците"?

- Нашият отбор, пак казвам за нас това е най-важното - да се развиваме всяка година. И да привличаме хора, които могат да вдигнат нивото, а не да тъпчем на едно място. Не мислете, че е толкова лесно да се вдига нивото на един тим. Когато не може да си позволяваш такива трансфери както в Лудогорец. Така, че гледаме да събираме възможно най-доброто на разумни цени. И аз съм убеден, че отборът със сигурност ще бъде по-добър от миналата година и има всички предпоставки за това. Просто е нужно новите футболисти да се адаптират, да влязат в час. Дай Боже това да стане по-бързо, тъй като е много важно. Адаптацията на един състезател. Но при нас са доказали и треньорите, и ръководителите, че могат да помагат на всеки един да се приспособи възможно най-бързо.

- Казахте, във футбола финансовите средства са изключително определящи. Но ето, вие сте част от тима на ЦСКА, който отстрани Байер Леверкузен с две победи. Пък не може да твърдим, че "армейският" клуб разполага с бюджета на Байер във визираната година. Така, че не всичко в спорта опира до пари. Възможно ли е ЦСКА и този сезон да влезе в групите на Лига Европа? Макар да е ясно, че за да се случи това, ще трябва да срещне и отстрани в следващи квалификационни кръгове отбори с по-солиден бюджет...

- Вижте има приказка - на 100 години се случва овчар с гега да убие заек. Нали едва ли бих казал, че ние сме по-добър тим от Леверкузен по това време, давам този пример. Защото пък има примери, когато ние сме били отстранявани от по-малки отбори. Просто тогава е трябвало да се случи. А и имахме добър тим, с качествени футболисти, които не се притесняваха от нищо и от никой. Да не изброявам имената. Всички бяха доказани. Много добри момчета. И нещата се получиха.

Не е определящо колко струва един отбор, но това може да се случи в поредица от 1-2 мача, да кажем 3. Но не и за нещо дългосрочно. Трябва така да се следва стратегията, че да се гради тим за няколко години напред. За съжаление в България това е много трудно да се получава, тъй като виждате - сменят се и треньори, футболисти си тръгват, изкушени от така по-добри оферти. Просто тогава беше моментът.

- През последните 3 сезона ЦСКА постепенно скъсява разликата от първото място. Миналата кампания "армейският" клуб завърши на 1 точка пасив от Лудогорец. Да разбира ме, че амбициите на ЦСКА са единствено и само за шампионска титла през новия сезон?

- Въобще не се и съмнявайте в това. Това са целите, както винаги, нашият отбор гони всичко възможно. Никакви нови цели - единствено шампионска титла и Купата на България може да ни задоволи. Ние няма как да се задоволяваме от едно второ място. Вие сам казахте, че последната година една точка беше разликата, преди това повече. И ще видите как накрая на годината нещата ще са по-различни.

Още по темата
Опитният боец Занев с горещ коментар за ситуацията на "Армията"
Часовник
02:05
Опитният бранител - Петър Занев, коментира ситуацията в ЦСКА. Националът сподели, че бързо се е приспособил към обстановката на "Българска армия". Както е известно Занев премина това лято при...
Напиши коментар »
(6)
1
Така е бате в най демократичната и прозрачна герберска дуржава. Като не ти харесва хайде в Германия.
2
Велизаре,КАК да ти повярваме,след като и ТИ се правиш на"УДАРЕН с МОКЪР ПАРЦАЛ",за КАКВО ЦСКА говориш???? Може би искаш да кажеш нещо за НЕДОРАЗУМЕНИЕТО наречено "цска ТИРЕ софия"???? ЗАЩО се срамуваш да ИЗКАЖЕШ цялото "име" на това "отборче"???? ЗАЩО и ТИ продължаваш да се ГАВРИШ с ИМЕТО на ЛЮБИМИЯТ ни КЛУБ ЦСКА???? ЗАЩО????
3
Ше стане квот яз кажем ! Киро Гела се отчита редовно от амфетата и яз съм за него ! Око и Черепа даде повечко мое Левски да ги огрее некоя купа , че вече 10 години не са виждале . А Гришата нема кво да даде , него му зех всичко , сега да си строи стадиона и да си трае !
4
ГОЛЯМАТА ЕНИГМА -КОЙ СТОЙ ЗАД 'ПРОЕКТА РАЗГРАД'- БОЙКО Е ТВЪРДЕ НАЗАД В ЙЕРАРХИЯТА НА ГЕОПОЛИТИКАТА,ТОЗИ 'ПРОЕКТ' ИМА КАРТБЛАНШ В 'СПЕЦИФИЧНОТО' СИ РАЗВИТИЕ И ФУТБОЛА Е САМО ПРОФОРМА НА ДЕЙНОСТТА МУ ! ! ! !
5
За велизарките не сме забравили и не трябва точно ти да коментираш
6
За всичко казано Вили си прав. Но мафията за това е мафия , защото похватите на работа са и такива.Как да кажеш ,че ЦСКА е купил Дюлгеров от моряците като същият този е в отбора и сега? Ако е бил продажник защо го държат? А как Китанов ще продава мача като няма право да играе с телепатия ли ще го продава? Цяла дозина сателити на говеда и обрязани. Сега дават Ковачев на виолетовите за да им се дупят и те. Такава е политиката на обрязаните . Вече Дунав като безумно слаб отбор не е препятствие за ЦСКА и се търсят други начини и отбори да спират ЦСКА не че Етър и тази години не се дупи на обрязани и говеда.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?