Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
РЕШЕНО: НЕК няма да купува вече ток от "Марица Изток 3"
РЕШЕНО: НЕК няма да купува вече ток от "Марица Изток 3"
Автор: ПИК
Дата
Дата
101557
Коментари
15
РЕШЕНО: НЕК няма да купува вече ток от "Марица Изток 3"

Националната електрическа компания (НЕК) вече няма да купува ток от топлоцентралата "Марица Изток 3", след като на днешното си заседание кабинетът даде мандат за преговори с нейния собственик, международната компания "Контур Глобал", с които да се прекрати договора за изкупуване на електроенергия.

Преговорите ще се водят от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Договорът между НЕК и "Контур Глобал" е сключен през юни 2001 година. Освен преговори за неговото прекратяване, представителите на правителството ще водят и разговори с главната дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.

В дирекцията е образувано производство по жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ.

Напиши коментар »
(15)
1
НАЛАГАЙТЕ ГЛОБИ ЗА НЕВЕРНИ ИЛИ ПОДВЕЖДАЩИ ИНФОРМАЦИИ !!! ТЕЦ “МАРИЦА ИЗТОК 2” Е СОБСТВЕНОСТ НА “КОНТУР ГЛОБЪЛ” !!!
2
Мале, браво! Не мога да повярвам! Това е един от големите течове в енергетиката, заложен от Иван Костов. Има и много други - частна Марица 1, всички ВЕИта, тецовета на Ковачки и Доган. Всички те са на преференциални цени. Ако всички преференциални договори паднат, може да падне дори цената на тока. Но дори и само този договор с Марица 3 да прекратят пак е е стотици милиони на година.
3
И с колко ще поевтинее тока ?!?
4
Споко, още днес ще привикат Tukвата на килимчето на Koзяк, ще му набият отново обръчите и от утре друга песен ще запеете!!!
5
ТЕЦ Марица 3 е американската.ТЕЦ Марица 2 е държавната.Ако успеят да развалят този костовашки договор добре.Но ще бъде трудно.Изкупуват им тока на много по висока цена от продажната.Това го няма никъде.Дано успеят.
6
Заглавие-няма да се купува ел. енергия от МИ3. В текста - почват се преговори да не се закупува. Кое е вярното?
7
Днес средната цена на дизела в Австрия e 2,19 лв./литър, а в България е с 8 стотинки по-скъп - 2,27 лв./литър (https://fuelo.net/world/prices?lang=bg), само че минималната заплата в Австрия е 1500 евро, а в България - 286 евро. Въпреки огромните си приходи, братската руска рафинерия край Бургас не плаща данък печалба, като по този начин ощетява със стотици милиони левове православния и христолюбив български народ. И как става така, че г-н Бойко Борисов (член на БКП от 1977 г. и от семейство на членове на БКП), г-н Румен Радев (член на БКП от 1984 г.), г-н Сотир Цацаров (член на БКП от казармата), г-жа Корнелия Нинова (разбойническо-мениджерски приватизатор), г-н Волен Сидеров (патриот, руски или турски – който плати повече), кметът на Бургас, НАП, ДАНС, самият рицар на справедливостта г-н Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ, се правят, че такава рафинерия няма и не се интересуват защо тя не плаща данък печалба?!? (Да вземем пример от най-справедливите монополисти – руските „Газпром“ и „Атомстройекспорт", които нямат никакъв проблем да съдят и да осъждат български фирми и българската държава.)
8
ще купуват от ТЕЦ-ВАРНА на Доган
9
Е сега ще видите КОИ са 'американците'А намаление на тока-друг път!Пушилката е -няма ток,трябва беле-не.
10
19 г. ви ч.укахме в г@за, повече няма да ви ч.укаме, само малко ще го извадим
11
Подвеждащо,и двете,са верни,тва е вид,застраховка.
12
С такива компроментирани слугинажни преговарящи резултатът е предизвестен
13
ПОДПИСАЛИЯ ИВАН КОСТОВ И ПРЕПОДПИСАЛИЯ РУМЕН ОВЧАРОВ ----- ИНТЕРЕСНО,ЧЕ И ДВАМАТА МРАЗЯТ БОЙКО БОРИСОВ ---- МНОГО ЛОШИ ДОГОВОРИ УСПЯХА МИНИСТРИТЕ ДА ПРЕДОГОВОРЯТ А НЯКОЙ И ДА ПРЕКРАТЯТ... НО СОФИЯНСКИ И ПАСИ ЗАЩО МРАЗЯТ БОРИСОВ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.... НАДЯВАМ СЕ ГЕШЕВ ДА ПРЕРАЗГЛЕДА МНОГО ЗАГРОБВАЩИ ДОГОВОРИ И ДА ВИДИМ КОЙ Е ПРОДАВАЛ КОН ЗА КОКОШКА....
14
Добро утро. То е несъвместима държавна помощ откак 2007 влязохме в ЕС. Ама нали явно се разпределя по веригата , може да ни стрижат.
15
НЕК НЯМА ДА КУПУВА ТОЦИ А ШЕ ГО КУПУВА БЕХ-БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ. И ПАК ШЕ ГО ПРОДАВА НА НАС! НАЧИ ОТСЯКЪДЕ ПАК ШЕ НИЙ ЯКО ВЪТРЕ
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?