Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Реформаторският блок с единна позиция - ще настояват Борисов да не е премиер
Реформаторският блок с единна позиция - ще настояват Борисов да не е премиер
Дата
Дата
18335
Коментари
26
Реформаторският блок с единна позиция - ще настояват Борисов да не е премиер

Излезе дългоочакваната позиция на Реформаторския блок във връзка с предстоящите преговори за съставяне на правителство. Днес се събраха лидерите на блока, за да съгласуват позициите си. Документът бе публикуван в сайта на РБ.

Макар че изрично не е посочено, че Бойко Борисов не трябва да е премиер, това е написано скрито в последната точка 5 от декларацията, в която се казва: „Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година.”

Във въпросната декларация от август пък пише следното:За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим при съставянето на правителство, в което позициите на Министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото.”

А ето и документа, приет днес от Реформаторския блок:

 ПОЗИЦИЯ

на Политически съюз Реформаторски блок

1. Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомври като успех на коалицията. Отчитаме, че този успех можеше да бъде по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел.

2. Разглеждаме единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на Блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие.

3. Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличието на следните предпоставки:

А. Ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет;

Б. Готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство;

В. Включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за: 

  • реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор; 
  • продължаване и ускоряване на реформите в образованието; 
  • допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията; 
  • бързи решения за връщане на доверието в банковата система; 
  • мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите райони; 
  • реформа в Изборния кодекс;

Г. Гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

4. При изработването и приемането на обща позиция на РБ ще отстояваме разбирането, че днешното състояние на България изисква съставяне на силно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основни сектори; правителство, което отчита резултатите от работата си публично и редовно.

5. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година.

 

9 октомври 2014 г.

 

Напиши коментар »
(26)
1
И без ЦВЕТАНОВ!
2
Тия толкова се изложиха покрай изборите, че няма накъде.
3
Иван Костов победи отново ! Той е проклятието на България защото във всички важни моменти действията му помагат на комунистическата партия и са насочени към това да спъват промените в България. Няма как един файтон хора да се налагат на волята на 1 100 000. Просто няма как ?!
4
Да видим до кога ще сте с тази позиция...смешници!
5
Мавъра победи отиваме на избори...
6
Рамадан и Куневица няма да са хората, които ще ни спасят.
7
Алоо, чехълчетата от РБ ! Къде в исканията ви е залегнала основния крайъгълън камък на антикомунизма - ЛУСТРАЦИЯТА на всички нива така както беше сторено във всички бивши СССР-сателити. Питам само - къде ???
8
Вие точно ли, дето вече се продадохте, сега ще ни мажете очите?
9
Генерала да не преговаря с пудела на Мавъра, Рамадан...
10
1 do 4 Прави са РБ ако хората искаха мутрата щяха да гласуват за ГРОБ ...имаче РБ ше е с 0.01 %
11
"...=позициите на Министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото." ---------- Значи Радан Кънев - Министър Председател, Иван Костов - вътрешен министър, Меглена Кунева - финансов министър (има ли някой с по-безупречна репутация).
12
Пореден опит за прокарване на лустрационен закон, който да забрани назначенията на бивши ДС-сътрудници в държавната администрация мълчаливо и единодушно бе отхвърлен от управляващото мнозинство от ГЕРБ в сряда. Текстовете, внесени от Лъчезар Тошев от Синята коалиция, предвиждаха временно 10-годишно ограничение за кадри на ДС да заемат ръководни постове в редица държавни институции и дружества, сред които МВР, Висшият съдебен съвет, военното министерство, Българската народна банка, разузнаването и службите за сигурност, "Националната електрическа компания" и "Българския енергиен холдинг". ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ !!!
13
Знаете ли откога другите партии, без ГЕРБ, чакат, в "името на България", да си извъртят едно правителство, в което ще са само "политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото" и което ще изпълнява всичко, което Радан Кънев им каже ?!?
14
Това вече го постваш за не знам си кой път.А защо не си отговориш на въпроса :Когато Костов имаше пълно мнозинство в парламента старите кадри на СДС искаха този закон и защо Костов се направи на умряла лисица та не го пусна в пленарна зала.Значи още от Костово време България щеше да е друга но ядец костови.
15
Отговр на простия герберски пе дал ...Боко Тиквата е все още член на БКП и не си е върнал партийната книжка ..ЗНАЧИ ЧЕ Е КОМУНИСТ ОЩЕ БЕ СМОТАН ПЕ ДАЛ >>
16
4) Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!! ДА!!!
17
Колкото Иван Костов е направил за просперитета на БСП и ДС, както и за провала на синята идея, никой друг политик в България не е направил.
18
Жената на Иван Костов още е партиен секретар и събира членския внос на местната партийна организация в кв. Драгалевци..
19
АИДЕ 1 милион си направете правителство и си духайте на мутрата ...що търсите други ...Успех
20
Тези искат да спасят Бойко от народен линч и унижение, стига двуличие, оставете го да изсърба до край попарата която надроби с неговата болна амбиция.
21
Абе мърши,кои сте вие ,че ще поставяте условия кой да бъде и кой да не бъде?Всичките ви номера са пунта мара продиктувани от драгалевския мавър.Давайте го малко по скромно и първо си оправете собствената кочинка.Сега като започнете да се карате за постове и ще засмърдите.
22
демек дайте да търсим ОРЕХОВСКИ - 2 ... на това ми мяза.... вижте сега, той щом е стигнал до нивото - ПОЛИТИК.. няма как да е чист и неопетнен. Представете си колко ФАТКИ е приложил на опонентите си, за да ги надвие и победи, че ТОЙ да стане номИр ИНО..... Тъпа декларациа на РБ, зад която се крие безсилие и безидейност.... хем искат да са в играта , хем ги е страх да не си развалят процентите. Аз след сегашните им изпълнения и кандърми мога д аим кажа, че на следващи избори - НЯМА да гласувам за тях.. сега с е подведох( за кой ли път) по идеята за силно дясно и те да са юздите на ББ.. ама ще си знам
23
Г, господа-другари, стратегът Лилов ви начерта стратегията как да се оправдавате с ДС за всичките ви глупости които натворихте, дерзайте, но за протокола да отбележим, че ДС от одвна я унищожиха лиловистите.
24
Май ша Едът путката космата на ЦАЧКА и щв и лижат дупенцето оспермено
25
БОРИСОВ ТРЯБВА ДА Е ПРЕМИЕР, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ РЕФОРМАТОРИТЕ.
26
Тука има , тука няма , и ще стане само - няма , няма , няма ..... Директно .....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?