Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Ректорът на УНСС: Нужно е увеличение на средствата за висше образование и промяна при разпределението им
Ректорът на УНСС: Нужно е увеличение на средствата за висше образование и промяна при разпределението им
Автор: ПИК
Дата
Дата
8085
Коментари
0
Ректорът на УНСС: Нужно е увеличение на средствата за висше образование и промяна при разпределението им

Средствата за висшето образование трябва да бъдат увеличени и да се разпределят на база качество. Това заяви пред БНР ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

„Имаме едно структурно несъответствие, диспропорция във финансирането на висшето образование – анализира проф. Статев. - Държавата повече се е насочила, което е добре, към началното и средното образование, но само за информация – финансирането на един студент е два пъти по-малко, отколкото финансирането на един гимназист. Това трябва да бъде синхронизирано в системата на образованието, защото иначе се създава диспропорция. Държавата трябва да се вгледа повече в университетите и да направи по-сериозна диференциация между тях“.

Според ректора на УНСС, средствата за висшето образование трябва да се разпределят според качеството.

„Ако това бъде направено, ние имаме една сериозна оценка, кой какви специалисти с висше образование произвежда за практиката и как се реализират“, каза проф. Статев.

По думите му, ако средствата за висшето образование останат такива и те продължават да се разпределят по традиционния начин, ще се останем на това ниво.

„Субсидията, която получаваме от държавата, стига най-много за заплатите на преподавателите и оттам всеки да се оправя както иска – призна проф. Стати Статев. - Дори и при тази ситуация ние поддържаме връзки с бизнеса и средното образование. Все пак, ако държавата приоритизира висшето образование и науката, трябва да се седне на много сериозен разговор, за да уточним на кой, колко и за какво. Ние сме в много силен контакт с колегите от БАН. Заедно с тях работим чрез центъра за компетентност по работа с големи данни в икономиката в осем области. В нашия университет е базирана цялата структура на преподаване и наука, свързана с интелектуалната собственост, която е пряко свързана с изкуствения интелект”.

 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?