Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
РБ дава на съд решението на ЦИК за номерата в бюлетините, подозират готвена подмяна на вота
РБ дава на съд решението на ЦИК за номерата в бюлетините, подозират готвена подмяна на вота
Автор: ПИК
Дата
Дата
5733
Коментари
1
РБ дава на съд решението на ЦИК за номерата в бюлетините, подозират готвена подмяна на вота

Реформаторският блок е против решението на ЦИК от вчера да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините. От блока ще подадeм жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок.

Това обяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите” Димитър Делчев, информира пресцентърът на ДБГ.

Той определи решението като лош знак за честността на изборите и посочи, че е противозаконно. Според чл. 423 от Изборния кодекс номерата на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии, обясни Делчев.

Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми. С това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални, заяви Делчев, като коментира, че това ще ощети гражданите от възможността да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място, който има отговори на техните проблеми. По думите му решението дискриминира местните партии и коалиции, тъй като техният номер ще бъде след 80-ти и това ще затрудни допълнително гражданите, които бездруго трябва да се ориентират в 4 различни бюлетини.

В резултат на решението на ЦИК ще стане така, че изборните туристи натоварени по автобуси из цялата страна да знаят един и същи номер, независимо къде ги закарат да гласуват, каза народният представител.

Това, съчетано със стотиците хилядите фалшиви адресни регистрации, които така и не са заличени, буди съмнения, че се готви подмяна на вота.

Ако членовете на ЦИК искат да променят изборния кодекс, нека го направят както трябва - с промени, гласувани от Народното събрание, призова той.

Още по темата
Бареков даде на съд решението на ЦИК за централната номерация за вота
Часовник
13:12
Лидерът на „България без цензура“ и евродепутат Николай  Бареков даде на съд решението на ЦИК за централната номерация на партиите за местния вот. В жалба до ВАС той поиска...
Напиши коментар »
(1)
1
Пак ще сме ние - какво решим туй ще е!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?