Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Страховита финансова пирамида погълна над 65 милиона за 2 години - аферите на Станка Марангозова лъсват в съда
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Страховита финансова пирамида погълна над 65 милиона за 2 години - аферите на Станка Марангозова лъсват в съда
Автор: ПИК
Дата
Дата
95223
Коментари
10
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Страховита финансова пирамида погълна над 65 милиона за 2 години - аферите на Станка Марангозова лъсват в съда

Нова финансова пирамида граби с хиляди левове наивни българи, алармират пред ПИК измамени. Схемата е подобна на тази, която лъсна в последните месеци с източените спестявания на Богдана Карадочева и на опразнената от Ирина Аткова сметка с 3,8 млн. лв. на футболиста Мартин Петров.

Пирамидалната афера е действала през последните 7-8 години сочи обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, както и редица други документи, с които ПИК разполага. Обвинението е срещу Станка Кънчева Марангозова, която се прочу покрай арестите на ДАНС, а делото по него се точи до ден-днешен. Финансово-икономическата експертиза, поискана от прокуратурата установява, че за по-малко от три години - от януари 2008 до октомври 2011 година, в сметката на Марангозова, общо е постъпила сумата от 65 536 705,98 лева. Те са изпратени от различни хора, и то само в една банка.

Експертизата стига до това закллючение, проследявайки движението на финансовите средства, наличността и операциите по откритите в съответните банки сметки на физически и юридически лица. Анализирани са основаниято за извършените преводи, конкретизирането на финансовите операции и установяването на връзките между отделните сметки. 

Това е според езика на юристите. Истината за дейстията на Марангозова се разкрива от разказите на потърпевшите, въз основа на които Софийска градска прокуратура повдига обвинението срещу нея.

Една от тях е Бонка Кулинска, превела на няколко транша 1 милион лева на Марангозова, за да извършва с тях финансови операции за закупуването на акции и игра на борсата. Тя се запознава с нея чрез свой близък, на когото има безусловно доверие, тъй като вече е "работил" с Марангозова, убедил се е в нейната почтеност и е останал доволен от начина, по който се разпорежда с парите му.

От разговора, който двете повеждат в присъствието на свидетели, Кулинска придобива впечатлението, че дамата е много компетентна и разбира от сделки с  ценни книжа, извършвани на Българската фондова борса. Но пропуска най-същественото при такива запознанства - да ѝ поиска документ, който да доказва нейната компетентност, лицензия или разрешително за извършването на такива сделки с ценни книжа, които са задължителни по закон за подобен род дейност. Това не пречи на Марангозова да се представя като брокер или инвестиционен посредник на известно дружество, което се занимава с такава дейност и има лицензия от Комисията за финансов контрол.

След което Марангозова вече с лекота развърта схемата си, като по нейно настояване ѝ превежда на три транша общо 996 705 лева и то все по спешна необходимост заради излизащи "безценни" сделки, от които могат да се спечелят добри пари, като сама посочвала и основанието за "доверително управление и покупки". Последвала врътка с уж погрешно преведена сума от над 148 000 лева в сметката на фирмата, на която Кулинска била пълномощник, и по искане на Марангозова тя веднага я върнала обратно. След което Марангозова изчезнала.

Преди това обаче, след изтичането на едногодишният срок по сключените между Кулинска и Марангозова договори, представящата се за брокерка, трябвало да даде отчет за сделките, които е сключила с парите на клиентката си, и тя я убедила, че те са с "Албена" АД, "Трес Груп Холд" АД, "Статус финанси" и др. След ареста на Марангозова през ноември 2011 г. Кулинска тръгнала да си търси дяловете от съответния инвестиционен фонд, откъдето й отговорили, че притежава ценни книжа на стойност само 115 693,19 лева, които дори им върнали. Но когато Кулинска показала справката за сделките им с този фонд, се оказало, че тя е напълно фалшива, макар да носи техния печат.

Сходни финансови драми преживява и друг потърпевш - Здравко Минчев. Той също се запознава с Марангозова чрез свой близък, на когото има пълно доверие и който е доволен от работата си с нея. Двамата разговарят за търговия на акции с различна доходност, а Минчев обявява, че възнамерява да инвестира в ценни книжа около 1 120 000 лева, за което сключват и договор.

Естествено, Минчев също се убеждава в компетентността на дамата и забравя да ѝ поиска документ за нейната правоспособност да бъде брокер. Почти веднага Марангозова иска такава сума заради предстоящо излизане на акциите на "Булбанк", като обещава печалба отт 32%, но след 10 месеца. Но тъй като трябвало да се чака, Минчев предпочел да ѝ преведе сумата, когато му дойде времето.

Затова Марангозова му предложила сделка за по-малка сума - 100 000 лева, и по-малка печалба - 16%, но за сметка на това с бърза доходност от само 20 дни. И, о, чудо, сделката се реализирала, което било достатъчно основание за Минчев да заработи активно с "брокерката", като превел в сметката ѝ на три транша общо 700 000 лева. Според договора им обаче всички пари от търговията с ценни книжа трябвало да влизат при Минчев по банков път. И точно тези плащания в един момент секнали, а Марангозова изчезва. Следва кратка сцена от със сюжета "болна съм" и дори обещание за отказ от комисионните от нейна страна.

Минчев обаче изглежда е бил доста по-опитен от Кулинска в боравенето с пари, защото е придружавал Марангозова до банката, когато внася парите му, и е намерил начин да я накара да му възстанови по банков път сумата от 280 644 лева.

Това са само два от случаите на Марангозова, но те са много повече. За някои от тях ПИК разполага с документи. В публичното пространство се носят слухове, че дамата е успяла да завлече с пари и такива трудно податливи хора като Румен Николов, известен като Пашата, както и Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, но самите те никога не са оповестявали това публично.

Как всички тези хора са се подвели ли? Много просто - може да се каже, че дамата има дори изискан вид. Умее "да влиза под кожата, да събужда доверие, да изглежда компетентна, има харизма, но е "подмолна и е невероятен манипулатор", както разказаха пред ПИК потърпевши. Те казват още, че тя неизменно ходи с тюрбан и в черни дрехи, което кара някои потърпевши да я наричат Черния лебед-2 по подобие на жената на шефа на ВКС Лозан Панов, за каквато я обяви експравосъдният министър Христо Иванов.

А схемата ѝ е много проста и действа на принципа на пирамидата. Спечелва доверието на някого, измъква му голяма сума, от която твърди, че ще спечели значителен дивидент. След това дава част от обещаната печалба, но под предлог, че излиза още по-добра сделка, иска още пари. Пак дава част от обещаната печалба, но веднага иска следваща голяма сума за следваща много печеливша сделка и така... докато един ден изчезва.

До този момент нито един от доверчивите наивници не се усъмнява в нея и не ѝ иска документ за правоспособност на "брокер" или принадлежност към някой инвестиционен фонд.

През това време вече е зарибила нови "клиенти", с които процедира по същия начин и, общо взето, върти една и съща сума, която прехвърля от един на друг, а парите, които получава, задържа при себе си. Тъй като Станка Марангозова е стартирала кариерата си на "брокер" от Враца, там се разказват легенди, че едва ли не е пребита и влачена с кола, за да се издължи на хората, с които си е имала вземане-даване.

Повечето потърпевши са убедени, че такива крупни суми не могат да се развъртат безнаказано в ущърб на собствениците им от Марангозова, ако тя няма стабилен гръб, но никой тъй и не е стигнал до него дори по пътя на логиката.

Дамата е арестувана от ДАНС за пране на пари и изселена от завзет мезонет в центъра на столицата. Но това изобщо не ѝ пречи да води купища дела срещу потърпевши от нея въз основа на собствените си твърдения или видения. На всичкото отгоре е намерила начин да сложи на пързалката и българския съд, тъй като не плаща такси по делата, които завежда.

Едва ли адвокатите са недоволни, че Марангозова продължава да шества безнаказано из държавата, но потърпевшите надали са щастливи, защото, освен че е прибрала под благовиден предлог парите им, които те явно никога повече няма да видят, сега трябва да харчат и за съдебните си битки с нея с надеждата да си възвърнат поне нещо.

Прокуратурата обаче няма никакви основания да се разсейва за действията на Станка Марангозова и трябва да предприеме мащабното ѝ разследване, за да съборят поредната пирамида, погълнала парите на наивници като Кулинска, Минчев, Богдана Карадочева, Мартин Петров и други знайни и незнайни потърпевши, които в името на всеобщото добро не бива да се срамуват от наивността и дори глупостта си и трябва час по-скоро да проговорят.

Напиши коментар »
(10)
1
ЛАКОМИЯТА Е "ГОЛЯМА РАБОТА",ТАКА ДА ЗНАЕТЕ! ЩЕ ИМАМ АЗ/МАКАР,ЧЕ НЯМАМ,НО ДА ПРЕДЛОЛОЖИМ,ЧЕ ИМАМ/ 1 МИЛИОН ЛЕВА И ЩЕ ГИ ТАМ НА ТАЯ,ЗА ДА СТАНЕЛИ 3 МИЛИОНА ИЛИ 4! НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТОВА.ИЛИ ДА ИМАМ,/МАКАР,ЧЕ НЯМАМ/, 100 000 ЛВ. И ДА ГИ МЕТНА ПРЕЗ ТЕРАСАТА СИ В ПОЛЗА НА ФИЛАН КИШИЯТА ДА ГОНЕЛ С ТЯХ АЙДУЦИ!!!! ИЗВОД,ОТ КОЙТО НЯКОЙ ЩЕ ГО ЗАБОЛИ,НО - ЛАКОМИЯ + ПРОСТОТИЯ!!! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО,БРАТЯ И СЕСТРИ!ХАРЧЕТЕ СИ ПАРИТЕ, ПО МАЛКО, ЗА ДА ИМА ЗА ПО-ДЪЛЪГ ПЕРИОД НАПРЕД ВЪВ ВРЕМЕТО,НОСЕТЕ СИ НОВИТЕ ДРЕХИ И СЕ РАДВАЙТЕ НА ЖИВОТА.И ОЩЕ НЕЩО-ПЕЙТЕ ПО ЧАШКА-ДВЕ ЧЕРВЕНО ВИНЦЕ ВСЕКИ БОЖИЙ ДЕН,ЗА ЗДРАВЕ!
2
гаранция на третата минута ще си каже и майчиното млеко и кой са и опекуните . на милиция и прокуратура не разчитайте.
3
https://www.youtube.com/watch?v=USIJevkuQCA
4
Тиквун и Цвъки не са ли завлечени,нали с Пашата и другите са ортаци.
5
Е тази ще е няма друга по достойна заместничка на вкашкото Кури от бсп.Спете спокойно червени помаци , цигани,убиици ще имате достоен вожд като помака презедент.
6
Не случайно слагат такива калинки за шеф на КФН. Няма нищо случайно, всички по веригата са захлебили и нямат интерес от правосъдие
7
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
8
идат избори. какво ще ви сервират ТУК за да ви манипулират и да ви накарат пак да изберете тиквун: ЕДИНСТВЕНАТА мантра, която им остана е да ви вменят, че ГЕРБ е алтернатива на БСП. НЕ Е !!! Те са скачени съдове и заедно с поредната патерица (ВОЛЯ, Патриоти, Бареков ка.пута, и не на последно място ДПС) искат да продължат да ни окупират Държавата. НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ !!!
9
Имал- дал! Тук е задължително намесата на НАП. И разни Маринчовци,Кулински и техни събратя и посестрими ( има доста по веригата) да се извърши пълна ,финансова проверка .До стотинка? Откъде, за какъв период от време са трупнали над милион лева, фирмена дейност, плащане на данъци! Имат компетентни хора,който ще им изкарат и разходите за цигари! Стига да решат! Тази сестра на Остап Бендер,нека си носи отговорност! Но другите трябва да се проверят до дъно! Така се пълни бюджет! Хващаш един,но чорапа се разплита,и започваш да щавиш и другите тарикати- по веригата. А не да бъдат само " жертви"- свидетели. Народа толкова е замаян от стотици милиони,и милиарди,че един милион го приема за дреболия! Това са 100 месеца по 10 хиляди лева спестени,чисто! Не се прави лесно милион. Убеден съм че почти всички по веригата,не са изрядни платци на данъци!
10
Информацията ви, другари от ПИК не е вярна. По делото срещу Марангозова има само двама "пострадали"- Кулински и Здр. Минчев, но и двамата казаха , че са сключили граждански договори с Марангозова, а Минчев дори, че нямал претенции. Никакви лица като Б. Карадочева, М. Петров-футболист .а и други, не фигурират в делото.По делото прокуратурата не е установила наличието на "пирамида". Опитвате се да влияете на съда, което е противозаконно. Вероятно този материал е поръчан от някои, например някой роднина на бивш висш функционер на БКП/?БСП.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?