Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
РАЗБИВАЩО! Юрист: В протестите срещу Гешев аргументите липсват! Зад тях стоят конкретни интереси в областта на съдебната система, заплащани от олигарси
РАЗБИВАЩО! Юрист: В протестите срещу Гешев аргументите липсват! Зад тях стоят конкретни интереси в областта на съдебната система, заплащани от олигарси
Автор: ПИК
Дата
Дата
32372
Коментари
17
РАЗБИВАЩО! Юрист: В протестите срещу Гешев аргументите липсват! Зад тях стоят конкретни интереси в областта на съдебната система, заплащани от олигарси

Протестите "за" и "против" избора на Иван Гешев за главен прокурор предизвикаха лавина от реакции. В свой коментар юристът Марин Киров, публикуван в "Правен Свят", прави безпощаден анализ на ситуацията и платените протестъри. 

"Видимо се полагат усилия да се покаже, че протестът е граждански, демонстрира се внушението, че гражданското общество е притеснено от избора на главен прокурор и показва своята позиция. Звучи много демократично и това е целта – да се отправи сигнал, че има проблем, който е забелязан от обществото и който трябва да намери конкретно решение, посочено от същата тази общност. Този сигнал се отправя към премиера, президента, членовете на Висшия съдебен съвет, но и към посланиците на европейските и други държави у нас. Опакован е като предупреждение, но всъщност е натиск", заявява Киров и допълва: "Атаките са не само към кандидата, започна се много отдалеч, атакуваше се ВСС, институциите, работата по мониторинговия механизъм, за да се стигне до тук – казват той е номиниран и ще бъде избиран по правилата, но е номиниран, подкрепен и евентуално избран от неправилните хора".

Киров отбелязва още: "Никой не харесва прокурора, който го обвинява в престъпление. Парадоксалното е, че не малка част от "загрижените" и "притеснени" от номинацията на Иван Гешев, изтъкват предимно лични нападки и аргументи. За тях той е милиционер, не е толкова умен и красив както тях, но ако беше олигарх и можеше да си плаща адвокатската им и медийна защита, сигурно щеше да го защитават и да ни убеждават, че сега с протестите се нарушават неговите човешки права. Този протест прилича на всичко друго, но не и на протест срещу конкретната процедура и избор. Аргументи за порочността на процедурата липсват, защото тя е изцяло по новите правила на Конституцията и Закона за съдебната власт, следва тях и в голяма степен номинирането на Иван Гешев е отговор на консултациите при президента и анализите на неправителствения сектор. Те показаха, че на системата е необходим ръководител от средите на прокуратурата. Нападките към личността на Иван Гешев заместват аргументите по същество и това все повече личи".

"Сегашните протести са кулминация на една дългосрочна стратегия за прокарване на конкретни идеи и интереси в съдебната система. Не случайно се отричаха всички промени в Конституцията, Закона за съдебната власт, отричаха се дори положителните констатации в докладите на ЕК по мониторинговия механизъм, създаде се напрежение при избора на нов състав на Висшия съдебен съвет по изцяло новите правила, за да бъде компрометиран по презумпция, същото беше и с избора на председател на Върховния административен съд. Хората, които се изказват против прокуратурата не крият от години своето различно виждане за мястото на прокуратурата и изваждането й от съдебната власт. Но това е дебат за промяна в Конституцията, а не улична кауза", отбелязва юристът.

Киров заявява още: "Въпреки общата цел на протеста – да се вдигне шум и да се отправи послание към премиера, президента и членовете на ВСС, от самото начало се вижда, че в него се вливат различни по интереси и способи за въздействие групи. Част от организаторите са представители на неправителствения сектор, който до сега се е заявявал като експертен, давали са идеи за развитие на системата, поне такъв образ са изграждали. Друга част също са от неправителствения сектор, но с неясно финансиране и ясно заявявали се като групи за натиск. Има и политически елемент, за който хората основателно се съмняват, че или дирижира или ще се възползва от процесите накрая. Появи се и информация за осъдени на първа инстанция политици, които пък сега изплуват в сигнал за организиране на протестите и заплащането на огромни суми от олигарси.

Тези различни групи по същество предлагат и различни решения – едните имат готов алтернативен кандидат, другите сякаш не го харесват и предпочитат нова процедура. Нормално е те в един момент да се разслоят на отделни протести, да намалее общата им тежест или едните да не искат да бъдат свързвани с другите, ако се нагнетява напрежение и агресия. Подобни протести накрая винаги имат един и същи проблем – неспособност да излъчат единни политически послания и говорители".

Още по темата
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?
Часовник
19:23
"Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено" в него. Важно е да бъде избран професионалист, човек от системата, който е извървял стъпките...
Напиши коментар »
(17)
1
Като прочетох преди малко в ОФНЮЗ този текст от една статия в сайта направо се смях с глас - " Беше отменен насрочения за днес така наречен марш за законност на ПИК в защита на номинацията на Иван Гешев за главен прокурор! "Медията" вчера успя да събере няколко десетки поддръжници на Гешев,за които после написа че били 3000 души. След като стана ясно че няма да има масовка от тази "медия" се отказаха да продължат"...ПИК,защо така ви гаврят от другите сайтове и пишат за вас медия в кавички?
2
бебетата знаят вече кои са жълто-лилаво-червените престъпници организирали хаос в столицата с криминални бацили и мангали!
3
Това,което се съдържа в новините на мутренския сайт ПИК са фалшиви новини.Истината е винаги на срещуположната страна!
4
да се разбива държавността ,да се всява смут и медиен терор и като последица от всичко това,да се принизи функционалността на демокрацията,да се отъркаля в плява и говежди л,айна и да предизвиква отвращение и безразличие у обикновения гражданин!!От там една крачка до гражданската апатия и политическа и обществена незаинтересованост от това какво става с институциите,а това пък да отвори отново широко портите към грабене,крадене,убийства ,нефункциониране на правосъдието и масово чувство за безнаказаност,особено за индивидът с достатъчно пари!!С две думи искат да си продължат в безвремието на Беров и останалите и да се възроди епохата на мутрите,които се изпокриха и не се чува нищо за тях слава богу!!Донякъде успяват и са окуражени от невменяемото поведение на антидържавници като Лозан Панов и Гумен Ветов!!
5
На пух и прах ще стане зелено-лилаата мафия на мавъра ,прокобата и крадеца -беглец от КТБ и нейните марионетки от бръснарки ,чугунени кратуни от изродсата пасмина БОЕЦ когато Гешев стане гл.прокурор! След тях да се готвят шумкарите Импексова,КАУНЯ и наглата перачка Милиончева!
6
Що ли не се гръмнеш бе, меразвецо? Антидължавник, мерзавецо № 4 е СИКаджийската мутра от Баня - доказан престъпник от подземния свят, бандит от класа и бългаорубиец! ТОЙ е антидържавник и много скоро ще си плати! Ке си плати за геноцида над народа ин, за кражбите на стотици милиони, за всичките си престъпления към държавата ин! Ами ти еб, № 4 герберасте, ТИ къде ще се скриеш? В коя клоака - в банкянския или в сарайския клозет?
7
Маршът в защита на Гешев, организиран от PIKочите, си беше чисто тр@урно шествие с оплаквачките Ивчето и М@струб@ркова с рупора. От срам, че се провалиха, се отказаха от втори м@рш..
8
Това световно известния ЮРИСТ Марин Киров ли е? Недьо, надявам се, че си помислил вече за емигриране, понеже като падне оня, чийто задник лижеш постоянно, потъпквайки всички морални принципи и норми, знаеш че ще бъдеш публично изтезаван, заедно с гнусното си семейство!
9
За каква държавност говориш? От 10 години България е феодално владение и се управлява еднолично от Борисов. Той решава всичко и раздава присъди. От 10 години държавност няма! Аспарух основа държавата Велика България, а един пожарникар я ликвидира и я превърна в лично владение.
10
Точно,милионите...не..милиардите на обвинените олигарси правят протестите срещу Гешев! Всеки нормален и честен българин би искал тези явни и неявни мекерета да си получат заслуженото,е..защо да вярвам,че Народът е срещу Гешев?От спряганите напоследък. “Велики“ бизнесмени познавам достатъчно делата на един-ами каквото излезна за него си е вярно,даже е спестено доста..6k9m
11
ПИТАШ ГО ХР. ИВАНОВ ЗАЩО НЕ ИСКАТ ГЕШЕВ,А ТОЙ СЕ ВЪРТИ,ОГЛЕЖДА И ПЪШКА НЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ГОВОРИ... И КАТО ЗАПОЧНЕ ЕДНИ НЕСВЪРЗАНИ ПРИКАЗКИ ДА БРЪЩОЛЕВИ... А БЕ ТОЯ КВО ГО БЪРКА КОЙ ЩЕ Е ПРОКУРОР... РАЗБИРАМ ДА СЕ ТРЕВОЖАТ МУСТАКА,БУЗИСТИЯ,ЛЪЖАТА,МИЛИОНЧЕВА,ИНКАСАТОРА И ФРИЗЬОРКАТА... НО ХР.ИВАНОВ ???
12
Вашият сайт не ми се коментира. Станахте за посмешище на половин България, и като "медия" и поименно. Искам само да ви питам: Към всички протести, които не са организирани от вас ли ще прикачвате снимки на вашите купени по 50лв. цигани?
13
Ща гръмна аз тебе бсп-едераст отзад та да се насираш доживотно на ташаците на грозната ти жена!
14
Давай Гешев, мачкай червените олигарски ану си до кръв!
15
Катюша червения травестит Адолфина пак се праве ня тебе, но червената БСПдирадска воня, го издава от километри!
16
Отчаяният отпор на престъпността в България срещу избирането на Гешев за главен прокурор показва единствено,че именно той е правилният избор ! Усеща се страхът,който е обхванал престъпниците - започват да ги хващат вече по бели гащи - полицията хваще веднага проявил се престъпник. Остава само да се затвърди правилна съдебна практика за бързо и ефективно осъждане - всекиму според делата !
17
Отчаяният опит на властта да натрапи Гешев доказва, че нямат много останали ходове. И наистина се усеща страх. А да видим какво ще стане.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?