Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК TV! Цацаров обяви: Очна ставка разкрива истината за спирането на БНР (ОБНОВЕНА)
ПЪРВО В ПИК TV! Цацаров обяви: Очна ставка разкрива истината за спирането на БНР (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
76522
Коментари
13
ПЪРВО В ПИК TV! Цацаров обяви: Очна ставка разкрива истината за спирането на БНР (ОБНОВЕНА)

След вчерашното драстично противозаконно решение на СЕМ да открие процедура за отстраняването на шефа на БНР Светослав Костов заради спирането на излъчването на програна "Хоризонт" на 13 септември, без да са наясно с остоятелствата около инцидента, днес временната парламентарна комисия по случая изслушва главния прокурор Сотир Цацаров за резултатите от разследването на прокуратурата, която установява фактите.

Ще се опитам да представя пред вас всички факти, които са установени до момента за БНР. Два сигнала от ДАНС и един от СЕМ, както и писмо от генралния директор са се развили пет сюжетни линии към едно досъдебно производство в градската прокуратура, едно в районната прокуратура и проверки в двете прокуратури плюс една преписка, която съдържа преписка между СЕМ, гблавния прокурор и генералния директор за спиране на излъчването на БНР, каза Цацаров. Това, с което се занимава прокуратурата по всяка от тези сюжетни линии всъщност е за това дали е извършено престъпление и дали има основания за привличане към обвинение, каза той. 

Това, с което се занимава прокуратурата не е и не може да бъде решаване на проблема на радиото, защото това е от компетентността на СЕМ, на ръководството на радиото и т.н., уточни Цацаров.

Имам разрешения от наблюдаващия прокурор да оглася данни и факти пред вас. Ако считате, че някои от производствата не е от предмета на работа на комисията, няма да го споменавам тук, допълни обвинител № 1.

Първата сюжетна линия касае т.нар. спиране на радиото, на "Хоризонт". На 13 септември програма "Хоризонт" бе достъпна само он лайн и спря до 10.42 ч. Незабавно след като това се случи от ДАНС бе изпратена сигнална спрпавка до гл. прокурор и сде споменава, че това е и заплаха за националната сигурност. На база справката от ДАНС ми бе разпоредена проверка в срок от 3 дни. Проверката бе възложена на ДАНС, извършена е чрез документи от КРС и СЕМ и бяха оповестени резултатите от нея. Резултатите сочат, че наистина е имало план за профилактика, но е обхващал три предавателя за ултракъси вълни и то не в София, а на три други места. Плановото спиране е касаело само три предавателя, това по никакъв начин не е следвало да се отрази върху излъчването на "Хоризонт" в цялата страна, посочи той.

Генералният директор на онзи етап не е знаел за спирането на по-ранен етап. На 12 септември в 9,26 мин Светослав Костов изпраща до НУРТС текст да прекрати "Хоризонт" от 6 до 11 ч поради профилактика на студийния комплекс. На 13 септември в 8.07 ч Костов е пуснал мейл с благодарност и молба да бъде възстановен сигналът. Налице е била обаче възможност сигналът да бъде наличен, каза Сотир Цацаров.  

Техническият директор е искал повторно потвърждение, че се налага спиране, тъй като отлично е знаел, че няма нито профилактика, нито технически проблем, нито каквото и да било, за да се спре. Получил е потвърждение и е спрял сигнала. НУРТС казва, че радиото е спряло не заради технически проблем, а защото радиото не излъчва, т.е. има тишина, каза главният прокурор пред депутатите от Комисията. 

Какво е предизвикало спирането въпреки пълната техническа възможност? Към настоящия момент градска прокуратура е изискала в оригинал входящите дневници, завеждането на вътрешната кореспонденция в радиото и са разпитали множество лица, на първо място Светослав Костов, Мария Маркова, шефа на дирекция "Техника", администратори, секретари, посочи още Цацаров. 

Оттук нататък са очертани две версии, които в момента са въпрос на проверка - едната е на генералния директор, другата е на техническия директор. Образува се досъдебно производство за действията на Светослав Костов, той отрича всичко, каза още Цацаров.

Според казаното от Пламен Костов, шеф на дирекция "Техника" генералният директор се прибира с един ден по-рано от командировка и му се обажда, като му разпорежда да спре сигнала на радиото. 

Пламен Костов казал, че това е пълно безумие и генералният директор му казал: "Изпълнявай". Тук става ясно, че НУРТС са поискали допълнително, писмено уверение, че се иска спиране на сигнала. Директорът на дирекция Техника е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен разговор генералният директор е казал да продължават със спрения сигнал и да държат НУРТС на стенд бай.

На 13 септември Костов е наредил на техническия директор да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС отново иска потвърждение и пуска излъчването в 10,24 ч. Това е първата версия и според нея спирането на радиото е извършено със знанието на генералния директор.

Втората версия е според показанията на генералния директор. Той заявява, че на 11 септември в обаждането с думите "Изпълнявай" Костов посочва, че няма спомен да е нареждал такова нещо, нито пък има спомен за "Дръж НУРТС на стенд бай". Генералният директор отрича да е извършвал такъв разговор. Отрича да има особен спомен за пускането на сигнала и казва, че е сложил на уведомлението за спиране на радиото.

Предстои да се използват възможностите на закона за електронните съобщения да се проверят наличните обаждания, тъй като директорът на "Техника" съобщава точни часове на разговори. Това ще бъде проверено по реда на закона. Най-непосредственото действие ще е очна ставка между двамата, казва Цацаров. 

На 25 септември прокуратурата получи сигнал от СЕМ. Това е кратко писмо, с което ни изпращат протокол с обсъждането в СЕМ и ни обръщат внимание на две неща: едното от тях е за злоупотреба с власт и принуда върху определени журналисти и второто представлява принуда спрямо генералния директор от неизвестни лица.

Преписката е изпратена в СРП. Там проверката се извършва лично от прокурор. До момента са изискани всички документи от генералния директор. Това касае и всички заповеди за командироване, графици и пр. От СЕМ по същия начин на изискани всички документи по повод сваляне от ефир на Силвия Великова. Поради твърденията, свързани с проведени телефонни разговори, като са давани конкретни примери и часове, използвани са възможностите на закона за електронните съобщения и се изготвя искане за достъп до трафични данни, за получаване на разпечатки. Получили сме разрешение на СРС, на 7 октомври колегите от СРП са внесли искания до съответните мобилни оператори относно трафика. Снети са обяснения от Силвия Великова, Даниела Късовска, Светослав Костов, от ръководителя на радио Стара Загора Любомир Чешмеджиев. Извършени са още две действия - иззет е служебния телефон на пенсионирания Ивайло Савов, тъй като е водил разговори по Вайбър. Изискани са записи от охранителни камери, за да се разбере кой какво и кога е правил. Тук се очертават две групи свидетели - едните твърдят, че е имало действия за сваляне на Силвия Великова от ефир, за да не води предавания около смяната на главния прокурор, обяснява Цацаров. 

Нещета са свързани с проведен разговор с г-жа Великова в Борисовата градина. Според нея такъв разговор е имало и генералният директор е казал, че тя трябва да бъде свалена от ефир и е казал, че е имало заплахи спрямо него и че бюджетът на радиото няма да бъде приет какъвто трябва да е. Прилагат се и факти за командировка в Стара Загора на Силвия Великова, където трябвало да обучава млади кадри. 

Другата група лица, от които са снети обяснения, най-общо отричат това. Генералният директор бил получил документ за спиране на сигнала и го е резолюирал, като е сметнал, че това е в реда на нещата. В Борисовата градина е бил, по негови твърдения, но срещнал колежка по майчинство и Великова и ги поздравил. На 13 септември той разбрал за първи път, че БНР е спряно в цялата страна. Костов казва, че не е искал от никого да бъде заменяна Великова, нито като журналист, нито като водеща. Наблюдаващият прокурор ще вземе решение за образуване на досъдебно производство, тъй като са налице данни за престъпление, посочи Цацаров. 

Третата сюжетна линия: В ДАНС постъпва сигнал от генералния директор, свързан с просрочени финансови задължения, необезпечени договори, обществени поръчки свръх прага, заплащания по договори за дейности, които не са в обхвата на поръчката, както и за липсваща информация от компютрите от определени лица. ДАНС посочва, че сигналът не е подложен на проверка. Сигналът сега е изпратен на Софийска градска прокуратура, тъй като касае длъжностни престъпления. По това не мога да кажа никакви факти. Мога ясно да опиша какви са посочените договори и нарушения, но това е пристигнало в СГП вчера, всичко предстои, каза Цацаров. 

Най-странното в цялата ситуация е как е възможно с един мейл да бъде спряно радиото в цялата страна, коментира Цацаров.

Той представи и четвърта сюжетна линия за нападение в БНР. Редактори потвърждават наличието на спор в сградата с репортер. Разпитана е Даниела Късовска, която описва наличието на конфликт и опит хората да бъдат разтървани при това боричкане. Назначена е медицинска експертиза, представено е свидетелство от страна на пострадалите. Това се е случило в сградата на радиото през работно време. 

Петата линия: Ако правилно съм схванал думите на генералния директор, той оповести, че е предотвратен втори опит за спиране на радиото. Ръководството на радиото е получило писмо за профилактика на Копитото от 9 до 17 ч. И дума не може да става за опит на НУРТС за спиране на радиото. Профилактиката е изискана наистина и тя не е могла да засегне излъчването на програма "Хоризонт". Ръководството на радиото е възразило срещу това и е изпратило на прокуратурата преписката. На 9 октомври СЕМ ясно казва, че документите са изпратени по надлежния ред и че проверката им показва, че става дума за планирана профилактика, каза главният прокурор. 

На въпрос от депутата от БСП Иван Ченчев дали са снети показания от служителка на радиото по майчинство, с която се срещнал случайно Костов в Борисовата градина, обвинител № 1 обясни, че тази служителка ще бъде разпитана. 

На практика се вижда, че може да се разсъждава за обединяването на сюжетните линии. Очевидно е, че хронологията на събитията за Силвия Великова се преплита с другото.В преписката за второ спиране на радиото няма данни за престъпление. Отделна преписка е и скандалът в радиото и сблъсъкът между журналисти, обясни Цацаров.

Спирането на сигнала е бил предвиден до 11 ч, но не мога да отговоря на въпроса защо е възстановен по-рано. Когато са получили мейла от Костов в НУРТС с благодарност и молба отново да се пусне, те са поискали и второ потвърждение за това и когато са го получили, са пуснали веднага сигнала, каза главният прокурор.

На въпрос дали има яснота кой е пълитикът заплашвал Костов обвинител № 1 посочи, че за момента няма яснота. Генералният директор категорично отрича разговор на такава тема се е провеждал. Силвия Великова казва, че е имало такъв разговор и й е казано: "Дразнят се като те слушат" и "Обадиха ми се четирима души". Великова казала, че е предложила на Костов да се обадят на премиера, но Костов й казал, че не оттам идва натискът.

Цацаров отговори на въпрос как е осъществявана комуникацията в БНР и заяви, че това е станало по телефон и с мобилно приложение. Директорът на дирекция "Техника" посочва точни часове и номера от телефони за провеждане на разговорите. 

На въпрос на журналистите дали очаква, че ще се разбере защо е спряло радиото Цацаров посочи, че очаква това. Това, че на базата на един мейл спира и се пуска сигнал на БНР, не можем да го приемем, ние с колегите сме свикнали да има документ. Според мен трябва да има лице, което да бъде привлечено към отговорност.

На въпрос притеснява ли се как го отразява Силвия Великова. Тя не е журналист, който мисли по начина, по който мисля аз. Имали сме различия за начина, по който се задават въпроси, както и по чисто правни въпроси, тъй като аз смятам, че всеки разбира от това, за което е учил. С риск да обидя начина аз не съм от най-убедените слушатели на БНР, но Великова има право да ме отразява както намери за добре, както и аз имам правото да не го слушам, посочи Цацаров.

На въпрос на ПИК дали побоят в БНР от роднина на Великова върху репортер може да свърже скандала с общия проблем в радиото, Цацаров посочи, че вероятно да, може да се получи връзка.

Силно се надявам, че част от версиите ще могат да отпаднат и потвърдят след като се видят разпечатките от телефонни разговори, заяви обвинител № 1. 

Първата линия е свързана с втората, правилно беше казано, че нещата са взаимно свързани и имат обща сюжетна линия. Времето, в което те са постъпили при нас, е различно. Затова са две папки в прокуратурата, но има основание те може да се обединят. Спирането на радиото е нарушение на длъжностно задължение, каза Цацаров. Ще излезе, че предрешават наказателна отговорност, но, вижте, НУРТС има договор с БНР и е просто изпълнител. За да спази договорните си отношения в радиото, е поискал двойно потвърждение, каза още той.

Няма човек от пресцентъра на военното министерство, който да има връзка със случая с паниката за отнемане на деца в Сливен, каза Цацаров на журналистически въпрос.

„Данни за участие на човек от пресцентър на Министерство на отбраната бяха казани в национален ефир. Те бяха казани от медия. Сигнал при нас било от граждани, било от институция в тази насока не е постъпвал. Ако някой, или този, който твърди, че това е така, е свободен да подаде такъв сигнал. В рамките на това, което правим на територията на Сливен няма данни за такова участие“, допълни още Цацаров. Той посочи, че има данни за участие на местни общности, лидери на местни общности и лидери на местни религиозни общности.

Запитан за основанието, на което Полфрийман стои в затвора, Цацаров посочи, че това е в правомощията на Дирекция Миграция. Основанието той да стои в центъра за настаняване е липсата на валидни документи. Има изявление, че такива документи са издадени, но физически той не разполага с тях. Ако му бъдат предадени, той няма защо да стои там, отсече Цацаров.

Виждал съм меко казано нахални посланици, но австралийският посланик в Атина бе коректен, отсече той на въпрос за срещата си преди дни с дипломата по казуса с освободения Джок Полфрмийман.

Ако Полфрийман разполага с тези документи, може да се разхожда свободно, но не може да напуска страната, допълни той.

Запитан по шпионския скандал с русофилите и има ли данни за връзка на ген. Решетников у нас, Цацаров посочи, че има много данни за връзка на Решетников. Но няма данни да има връзка с президента Радев и с Корнелия Нинова, заяви още обвинител № 1. "Към този момент в досъдебното производство няма данни Корнелия Нинова и Румен Радев да са имали контакти с ген. Решетников. Има данни за намесата на ген. Решетников в много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България. Нито личността на г-жа Нинова, нито личността на президента Радев, нито техни твърдяни контакти с ген. Решетников, са послужили като повод за образуване на това досъдебно производство, нито до момента страниците на досъдебното производство има, каквито и да е доказателства в тази насока“, допълни още Цацаров.  

"По начина, по който се реагира на всички опити, заплахи, така се реагира и по отношение на заплахи, които са дошли по надлежния ред от бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата", заяви главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос дали има данни за заплахи на известен медиен бос. Припомняме, че вчера ексклузивно ПИК съобщи, че в спецпрокуратурата е викан на разпит Алексей Петров, който е разпитван като свидетел относно заплахи срещу подсъдимия Иво Прокопиев.

На въпрос дали би оглавил КПКОНПИ Цацаров посочи, че не е разсъждавал по този въпрос. За да имам желание трябва да го обмисля, желанието и мисълта върви при мен заедно, каза главният прокурор. Животът не се мери с един мандат, нима мислите, че си планирам живота с това кога ще ми свърши мандатът, зададе риторичен въпрос той.

На следващо заседание на комисията, на 31 октомври, ще зададем нашите въпроси на СЕМ, коментира Тома Биков, председател на временната комисия по случая с БНР.

 Вижте всички разкрития на главния прокурор във видеата на живо на ПИК TV:

Напиши коментар »
(13)
1
Но какво може да очакваме от Костинбродска брантия, с Московска диплома за уруспия, със специалност как да обслужа устно, дърт и гнусен партиен болшевишки член, от политбюро! Тия болшевишки крадливи отрепки, са готови и с курабиите си да си правят пиар, както корветата на кмето вибратор, само и само до обслужат, червените бандити, като братя Галеви, братя Диневи, Фози, Баневи, Ванко 1-2-3 и още легион крадливи импексови БСПеерасти, готови да грабят от милиардите на София. Затова само питам, защо и е на Костинбродката Лая, да сменя 8 000лв. заплата с три пъти по малка такава, ако не се кани със БСПдирастията да краде. Да не би и братя Галеви да са и навирали вибратор с крак, и да са я снимали, че да я изнудват сега, не е ясно. Но изведнъж да смени поведението си, и от говорител на народа, да стане пак говорител на червената олигархия и мутрите е повече от странно, ако не се канят импексовите комуняци пак да крадат...
2
Следва 12 сериен крими сериал.
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Heдялko Heдялkoв е гeй
5
А разпечатка за входящите повиквания от мобилния телефон на К|остов поискана ли е? Искаме да знаем Кой му е наредил прекъсването на програмата. Другото са али-бали и ако на това ниво ни е разследването, закривай.
6
Абе направих хубавата страна в МИРИ3ЛИВА КОЧИНА....ТОВА Е.
7
На всички шут, пускай грамфона, да не гепат чедтотите, и толкоз. Волгин, Великова и родата да ходат се паркирват по магистралите, има колко щът.
8
КОМУНИСТИТЕ КОИТО СА В БНР ЗНАЯТ КАК ДА СЕ САБОТИРАТ САМИ ...ОТ ИНАТ ГО ПРАВЯТ И ОТ КОРИСТНА ЦЕЛ..НАЛИ ПОВЕЧЕТО РАБОТЕЩИ В РАДИОТО ЗАСТАНАХА НА СТРАНАТА НА ДИРЕКТОРА , КОЙТО Е ОБВИНЕН ОТ НЯКОЙ КОМУНИСТИ В РАДИОТО ЧЕ Е СПРЯЛ СИГНАЛА ИМ !
9
КАКВА ЛИ НОВИНА Е ИСКАЛ ДА ПРЕДСТАВИ НАБИТИЯ РЕПОРТЕР ...ДАЛИ Е СВЪРЗАНА С КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП ИЛИ ЛОЗАН ПАНОВ ...ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ОТ ЧОВЕКА КОЙТО Е БИЛ РЕПРЕСИРАН ОТ РОДНИНА НА СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА ...
10
цацата назначил лична ставка с един свой орган, дето от шкембето си не бил виждал с години ...
11
Всички в "държавното" радио са на хранилка ! Видно е , че някой плаща повече . И ние като 80 процента дебили , според един БСП - парски "професор " "требва да верваме на мършата .
12
Тук трябва Соломоновско решение - С.К. и С.В. вън от Радиото! На следващия ден - техните роднини, близки, любовници, братовчеди и т.н. След седмица - СЕМ аут. След месец - проект за нов закон за електронните медии (Самото заглавие на сегашния закон е демоде - Радиото и Телевизията! Ами останалите да мрат ли! В информационния век сме...) След 3 месеца влиза в сила новия закон и Радиото и Телевизията стават БНРТ (Българско национално радио и телевизия). Как се финансира, кой ръководи, ясни задачи и правила. Другото е нищоправене!
13
В БНР социализЪма все още не си е отишъл.И др.Силвия Великова за ПАРИ Е ГОТОВА И ДУШАТА СИ ДА ПРОДАДЕ,КОЕТО Е И НАПРАВИЛА.До кога българите ще им плащаме заплатите .Аз слушам само Дарик радио и К2,КОИТО СЕ ИЗДЪРЖАТ САМИ.Питам,коя е Силвия Великова да получава заплата от 5000 лв,повече от министрите в страната,а музикантите ,които прославят страната да работят за мизерни заплати.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?