Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите се събраха извънредно: Парламентът подхваща машинното гласуване (ОБНОВЕНА)
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите се събраха извънредно: Парламентът подхваща машинното гласуване (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
20071
Коментари
4
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите се събраха извънредно: Парламентът подхваща машинното гласуване (ОБНОВЕНА)

Депутатите се събраха извънредно днес, за да гледат предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване на местните и парламентарните избори. Със 125 регистрации на народни избраници парламентът започна заседанието. 

Заради липса на кворум миналия петък промените не бяха гласувани.

Основният аргумент на управляващите за отмяна на машинното гласуване е анализ на ЦИК за проведените европейски избори на 26 май и машинното гласуване тогава.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова прочете доклад, свързан със законопроекта за отпадане на машинното гласуване.

Междувременно Иван Иванов от БСП поиска в парламента да бъдат извикани премиерът, финансовият министър и вътрешният министър, за да обяснят до каква степен са увредени обществените интереси при хакването на системата на НАП. Председателят на НС Цвета Караянчева обеща да се чуе с премиера и да предаде желанието му.

Първи по темата с машинното гласуване думата взе Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, тъй като партията му е вносител на предложението за машинно гласуване. 

Най-слабото звено по време на избори са секционните избирателни комисии. Там се извършват множество нарушения на закона по различни причини, сред които и умишлени манипулации и фалшификации. Не твърдя, че те са организирани от партиите, но е достатъчно и да бъдат организирани от партийните пристрастия на участниците в процеса. От тази гледна точка искаме да се снамери модел, по който секционните комисии да не участват в броенето, защото това е големият порок в изборите, заяви Цонев. 

Нека хората си представят машинното гласуване като в тотото, пускаш си фиша и машината отчита, но не и СИК-овете да броят. Машинното гласуване на тези избори беше умишлено компрометирано, посочи още Цонев, който заяви, че не може да си представи как държавата не можела да лицензира и обяви, че държавата е саботирала процеса.

ДПС сме съгласни с това, че може би на тези избори не може да се приложи машинното гласуване с всичките 6000 машини. Не може с лека ръка да изключите машинното гласуване от двата най-важни избора в страната - парламентарните и местните. Защо завинаги ги изключвате, това ви показва в лоша светлина, не го правете, отсече Цонев и предложи да се седне между първо и второ четене и да се реши конкретно за тези избори, а за следващите избори да се направи така, че машините да бъдат произведени. ДПС ще гласува против този законопроект и между първо и второ четене ще направи предложения, заяви още народният избраник.

Валери Жаблянов от БСП подкрепи изявлението на Цонев, но направи бележки. В най-тежките периоди, до 2009 г. в България поне аз не си спомням да са оспорвани избори. Нямам спомен, в който да е казано, че СИК-овете не работят, заяви челвеният народен избраник. 

След 2009 г. възникнаха всичките тези въпроси, нищо не искам да казвам, но най-спорните избори бяха местните през 2011 г. Моята хипотеза е, че проблемът не е в СИК-овете. Имаме представители на всички партии в тях, подчерта той.

Никакъв софтуер не може да помогне, ако го няма софтуера на демократичното съзнание на управляващите, допълни депутатът. 

Не ни давайте примери за тотото, тъй като няма никаква вероятност да се спечели шестицата, а камо ли и две поредни седмици, а и някой да стане милиардер, заяви Владимир Тошев от ГЕРБ.

Георги Марков от ГЕРБ заяви, че от сутрин до вечер говори за Орбан, който е победител. Други обсебени в парламента са БСП, които сте в топ 5 по резултат в европарламента, заяви той. 

Вие сте обсебени от идеята за машинно гласуване, много пъти загубихте и нито един път не си направихте сметката. Вие смятате, че победата на ГЕРБ е благодарение на манипулация на вота. В партиите на Европа няма такъв човек, който да се е явил гол като пушка, без партия и без нищо и да ви бие със 70 на 30. Сам ви би Бойко, помислете си, вижте фактите, препоръча на червените Марков. 

84% на 5 ви бие ГЕРБ в Бургас. И вие мислите, че, ако се появят машини, ще стане обратното. Ами във Варна Портних 65 на сто, а вие сте близо до нулата. 79% на 9 е за ГЕРБ в Стара Загора. Айде да не обидим Дунава, вие там сте трети. Как не си зададохте въпроса за 30 години, че не можете дори да доближите резултатите навремето на СДС, сега на ГЕРБ. Опитвате се да превърнете в национална кауза отмяната на машинното гласуване. Аз ви поздравих за пакта за миграцията, за истанбулската конвенция, но вие направихте най-голямата политическа грешка, напускайти парламента, заяви Марков.

Трябва да се види истината в очите. Това е не само ваше, но и заболяване на европейските социалисти. Питам Йожи ще бие ли Орбан, той казва: Не можем, господине, народът е с него. Мащинно немашинно, вие губите изборите, обърна се той към БСП.

Нека поне имаме мнозинства, стабилни мнозинства в парламента, посочи той и допълни, че не е лесно да се прави коалиция на победила партия. Ще си позволя да ви дам съвет да се учите от Орбан за всичките му успехи - когато беше опозиция, имаше търпение 8 години. Търпение му е майката. Предлагам този дебат да остане в миналото, а да се концентрираме в стабилните парламентарни мнозинства. Дойдох за 11 часа от Унгария Дариткова ме викна. А в Унгария, където са Сузуки, Опел, всичко има там, на 12 юли си гласуваха бюджета, опозицията си даде декларацията и кой откъде е. Сега всички са кой на Балатон, кой на други места за почивки, посочи Георги Марков. 

Трябва да се примирите, че ГЕРБ има силен лидер. Вие викате феодал - кой е феодал - смирената учителка Фандъкова ли, възмути се той на твърденията на социалистите. 

Вие идвате тук с декларации, че ударили шамари на Борисов. Ама вие целувките не ги броите. Че Меркел целуна Борисов повече отколкото Хонекер целуваше Живков навремето, възкликна Марков. 

Всичко, което казах е доброжелателно и с уважение към вас, отсече Марков. 

Вижте дебатите в пленарна зала във видеото на живо на ПИК TV:

Още по темата
Георги Марков с приятелски съвет към премиера Борисов, докато "аборигените" от БСП искат машинно гласуване
Часовник
11:23
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков даде приятелски съвет на премиера Бойко Борисов да си почива, да отиде в Банкя и да ходи на риба, а да остави БСП да внасят машини за гласуване като аборигени.В...
Напиши коментар »
(4)
1
ДПС ОСИГУРИ КВОРУМЪТ ! Другар в нужда се познава !
2
БСП+ДПС=ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ
3
другарите ясно защо искат да живеят във Венесуела, обаче сараите откога ги влече възродително натам, сигурно са прихванали стокхолмски синдром с екстри след целувката на Моста
4
примерно в СИК ще гасуват 1000 челяка, по 1 минута за всеки на машина са 1000 минути делено на 60 са 16-17 часа. Изборния ден е ...13 часа. Другарката нинова да прати това условие на синчето да й го реши, че тя не я бива в математикат. Искат явен провал на държавата за да се качат на хорските недоволства. Как се гасува сега? : има по 1-2 кабенке и се приемат по няколко човека едновременно, дори и някой да забави другата кабинка се глъсува. Логечно е,че са необходими поне по 2 машене на СИК. И незнайно колко програмисти , самоети да се приберат за препрограмиране в софия, пък за охраната да не говорим, кой и как ще ги пази няма идея. Това всичко е заложена от Мая, ковачката на този кодекс с цел да гръмне в подходящ момент
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?