Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК! БНТ с нови разкрития за съдбата на Валя Ахчиева и предаването "Открито": Уволнена ли е водещата?
ПЪРВО В ПИК! БНТ с нови разкрития за съдбата на Валя Ахчиева и предаването "Открито": Уволнена ли е водещата?
Автор: ПИК
Дата
Дата
157672
Коментари
25
ПЪРВО В ПИК! БНТ с нови разкрития за съдбата на Валя Ахчиева и предаването "Открито": Уволнена ли е водещата?

БНТ излезе с нови разкрития за сваленото предаване "Открито"  и водещата Валя Агхчиева. От националната медия съобщават, че са подали сигнал в прокуратурата за нарушение на професионалните стандарти, а ябълката на раздора са 960 лв., които Ахчиева похарчила за експертиза на бетон без да спази правилата в медията.

Ето какво казват от нБНТ в съобщение днес:

Във връзка с публикувани тенденциозно избрани факти и интервюта, свързани с „Открито“, и по повод постъпили въпроси относно водещата Валя Ахчиева, Българската национална телевизия заявява следното: 

Както е известно на 23.01.2019 г. Управителният съвет на БНТ взе решение да обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. БНТ последователно се стреми да гарантира високи професионални стандарти, при стриктно спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. За да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат „Открито” бе временно спрян. БНТ осъзнава, че разследващата журналистика е високо отговорна задача и поради факта, че би могла да засегне съдби и бизнес интереси, е задължително да отговаря на принципите на обективност, безпристрастност и по никакъв начин да не влиза в конфликт на интереси.

Трудовият договор между г-жа Ахчиева и БНТ не е прекратен. На 11.02.2018 г. от Валя Ахчиева бяха поискани писмени обяснения, произтичащи от неизлъченото предаване на 27.01.2019 г. „Открито”. Г-жа Ахчиева, в разрез с вътрешните правила на работа в телевизията и без задължителното предварително одобрение, на 16.01.2019 г. е заявила и потвърдила в Независима строителна лаборатория „Инфраструктура” ЕООД – гр. София, извършването на лабораторни изпитания на бетон. В резултат, лабораторията е издала фактура № 0000003836 от 21.01.2019 г. към Българска национална телевизия, МОЛ: Константин Валентинов Каменаров, с което телевизията е задължена да изплати сума в размер на 960 лева с включен ДДС, за сметка на бюджета на БНТ.

На 11.02.2018 г. след покана за писмени обяснения и преди да ги представи, г-жа Ахчиева, заяви виждането си, че има право да изразява и разпространява информация в медии, извън сектора на радиото и телевизията, в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита на конкуренцията. С писмен отговор Генералният директор на БНТ уведоми г-жа Ахчиева, че по силата на сключения между нея и БНТ трудов договор, тя има и задължения към БНТ, извън тези, предвидени в качеството й на водещ (качество, което в момента не упражнява). Въпросният отговор е писмото, което г-жа Ахчиева си позволи да разпространи в редица електронни медии на 01.03.2019 г. и което, според нейно изявление, е пречка да изразява свободно мнението си. Писменият отговор, независимо, че е изведен и изпратен до нея на 18.02.2018 г., е подготвен и подписан дни преди това.

Наложеното на Валя Ахчиева дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ - Заповед № РД-10-84 от 25.02.2019 г. е във връзка с нарушенията на процедурите, свързани с организацията, реда и условията за реализация на телевизионна продукция, регламентирани в Правилника за производство на телевизионна продукция и продуцентска дейност на БНТ. Г-жа Ахчиева не е изпълнила конкретни ангажименти, в качеството си на изпълнителен продуцент, свързани с процеса на бюджетиране на предаванията, уредени в Правилника, действията й са в противоречие и с длъжностната й характеристика, която е неразделна част от трудовия й договор. Съобразно фактите и мотивите, изложени подробно в заповедта за налагане на дисциплинарно наказание, г-жа Ахчиева е извършила неправомерни действия, за което следва да понесе дисциплинарна отговорност.

По повод спекулациите, свързани с предаването „Открито“ от месец декември миналата година, БНТ заявява, че дни преди излъчване на 09.12.2018 г. на предаване, са постъпили две писма, в които са изразени съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както и по отношение на нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията, за което е сезирана Прокуратурата. БНТ незабавно реагира като изпрати писмо до Върховна касационна прокуратура за проверка на случая. БНТ като отговорна обществена медия не може да си позволи излъчване на предаване, което е обект на проверка от компетентните органи.

Относно правото за изразяване и разпространяване на информация, ръководството на БНТ заявява, че разчита на професионалната работа на всеки един от журналистите и служителите, както и на тяхната лоялност, коректност и добросъвестност.

Ръководството на БНТ категорично споделя убеждението, че законите, приложимите правила и лично поетите задължения следва да се спазват от всеки журналист и служител в телевизията. В случай, че тези задължения не се спазват, всеки лично носи отговорност за извършените от него нарушения.

Още по темата
ПЪРВО В ПИК: Валя Ахчиева аут от БНТ - спират предаването й за разследвания, търсят независими журналисти
Часовник
17:02
Предаването на Валя Ахчиева "Открито" слиза от екраната на БНТ след близо 20 години в ефира на националната медия. Това става ясно от прессъобщение на държавната телевизия. Оттам ще търсят...
Напиши коментар »
(25)
1
Толкова е противна,че няма накъде!Айде стига й толкова ,и нейния буламач!И откъде е взела бетон,то каква е гаранцията ,че е от определено място ,имало ли е служители ,разрешение, и как след нея е възстановена целостта !Нелегално работи,и всичко прилича на партенка по нечия поръчка!То щом Нинова иска да прибира в поръчковата ТВ,много намирисва на Йончевите постановки!
2
АХЧИЕВА Е МНОГО ПРОСТА И ГРОЗНА ДУШЕВНО И ФИЗИЧЕСКИ ЖЕНА( ЖИВОТНО) .МНОГО ДЪЛГО Я ТЪРПЯХА В БНТ! ДА ХОДИ ПРИ МИРИЗЛИВИТЕ КУРРНЕЛА И ЙОНЧЕВА! ТАМ СА ВСИЧКИ БОКЛУЦИ!
3
Установено е , че пие алкохол преди, по време и след като спре да кара автомобил.
4
тази е поръчкова журналитка още от 1996 година близа гъза на комунистите на жан виденов,пълен морален БОКЛУК.
5
Каменаров излезе умник и въобще не е толкова глупав колкото изглежда. Да живее CEM , властта и шефа им ... xa, наздраве.....хлъц..
6
Какво го усуква Каменаров,на всички е ясно,че Тиквун го е предупредил, за критични към правителството предавания ще му бъде орязан бюджета.
7
Двамата на снимките трябва да си разменят постовете.
8
Високите професионални и етични стандарти на държавната телевизия се ограничават до алкохолизма на началника и средния пръст на Кошлуков. К-а-линките взеха на абордаж държавата и се разпореждат в нея сякаш им е бащиния.
9
Мутрата разчиства неудобните - всички , без значение с какво се занимават . Тоталитарната държава от комунистическа се превърна в държава на бухалките . Шепа агенти на ДС вилнеят , те са в ръцете на демократите и демократите знаят много добре кои са и от къде и как дойдоха на власт . Техните престъпления са коз , държан от същите кукловоди , които диктуват правилата , срещу пълно подчинение .
10
отговор на коментар
и мирише на лошо
11
Шибаняк мръсен, освен да духа на властта, друго не може!!!
12
Бездарен алкохолик!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
БНТ - абсолютна нула. Цензурата е безумна. Я да каже Москов , как се обажда в МНТ на Бойко Василев да спре предаването за ваксините. Мушмороци от БНТ има доказателства за това, но в България е така КРАДЕЦА ВИКА " ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА" . Я да каже пияницата Каменаров кой министър му се обади за да спре предаването. Я да излезе този зализан алкохолик и да каже защо се крие от съда. Бих му казал - колкото и да бавиш ще бъдеш ОСЪДЕН - ПИЯНИЦЕ. В нормална държава отдавна да са те изритали, но знай, че пак ще бъдеш изритан . На ход е съдията Присъдата диша в гърба ти
15
Нема лошо да разследва, ама първо да докаже от къде пари за високия жизнен стандарт дето води.
16
tazi МЯЗА НА КЛОУН .-БОКЛУК ПЪЛЕН Е
17
Вие ли говорите за журналистика дебили , лижещи задните части на шайката?
18
Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето. повече тук......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m
19
Bravo na Koko Kamenarov! Bravo! Vreme beshe!
20
отговор на коментар
Mnogo pravilno zadaden vqpros! Neka da otgovori!
21
След като Импексовата БСПдирастия, я прибра в тяхната телевизия, дали пък Ахчийката, няма да разследва как Импексовата Барсала, как обра от народа си, Импексовите му дружества, или пък далаверите и с Фронтиера и Р. Овч. А може би ще разследва социолозите на повикване, милионерите Кънчо и Райчев, как обраха народа си с няколко хиляди декара за голф игрища, и как продаваха иракски петрол на сърбите! По вероятно е да разследва Елена за пране на пари и източването на КТБ? Може пък да направи разследване, как Клепоухия Каун плющеше любовницата си, като я беше назначил на две държавни заплати, като пиарка при себе си!!
22
Нужно ли е да се казва, че тая поръчкова дърта курабия скоро ще живее в Сливен.
23
Това си Гьобелсова държавица.Всичко и всички ,които очернят властта ,да бъдат премахнати.Пари и привилегии за тези които я величаят.Ще докарат накрая нещата до гражданска война.
24
БНТ-то освен, че слуша нарежданията на бай Х.й, се огради от пияници и "наши" хора, справка Кошлуков, Еврото, абе всички пияници на София ще ги прибере тоя отвратителен човек - пияндете Каменаров. Не стига, че ядат нашите пари, 80 милиона всяка година, а и без да имат право сключват договори за реклами и ни заливат с всякакви лекарства за диария, менопауза, простата и т.н. тъпотии, сервирани ни всяка вечер, точно когато сядаме да вечеряме. Ужас и безумие е в тая България, откакто Тиквата е на власт.
25
Този Каменаров и неговата Радина са противни за българите особено пияндето Коко
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?