Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Проф. Овчаров обясни българин ли е граф Дракула и как ни баламосват македонците
Проф. Овчаров обясни българин ли е граф Дракула и как ни баламосват македонците
Автор: ПИК
Дата
Дата
44177
Коментари
8
Проф. Овчаров обясни българин ли е граф Дракула и как ни баламосват македонците

Миналата година по поръчка на Министерството на външните работи извършихме поредица от 11 поредни мисии, в които трябваше да представим българската култура от Европа до Азия. Част от нашите презентации бе да обясним какво представляват българската история и българската цивилизация, както и обстоятелствата, при които ние сме несправедливо окрадени, защото отделни страни продължават да си присвояват нашата история.

Това заяви археологът проф. Николай Овчаров по време на пресконференция на тема: „От Дракула до Гоце Делчев – ще откраднат ли историята ни и ще опазим ли честта на България?“, цитира го Новини.бг.

"Темата покрай българската история стана в последно време особено актуална поради смесената българо-македонска комисия. Хората се посъбудиха и виждаме колко внимание се отделя, но е хубаво да не заспиват отново. Освен това си мисля, че тази комисия може да действа и много по-добре. Неслучайно преди около месец апелирах темата за отношенията ни със Северна Македония да бъдат обект на едно по-широко разглеждане и в нея да бъдат включени повече учени. Защото това са много сложни въпроси - от Средновековието до времето на Гоце Делчев, а тепърва предстоят и по-сложните въпроси около 1944 г. и формирането на т.нар. македонска нация", обясни проф. Овчаров и допълни, че като равноправни членове на ЕС имаме възможнот да окажем влияние относно приемането на Северна Македония в Общността.

"Относно граф Дракула искам на първо място да отбележа, че през Средновековието не е съществувала румънска държава. Тогава е имало влашки и молдовски воеводи, които са били пряко зависими от българското царство. По-късно, с падането на България под османско владичество, българската държавност на практика е заличена и тогава Молдова и Влашко започват своето самостоятелно съществуване. Великите воеводи освен това се именуват задължително като първо име Йоан. Както например е случаят с прочутия граф Дракула - неговото име всъщност е Йоан Влад, защото всички български царе носят отпред първото си име Йоан, което произхожда от името на Св. Иван или Йоан Рилски. Това е пример за пряката приемственост'', коментира още ученият.

"Аристокрацията на молдовските и влашките воеводи е от български произход. Хайде, да не е самосъзнание, но езикът, мисленето и традициите идват от българската държава. По отношение на Дракула искам да кажа, че тук не става въпрос за някакви дракони и вампири. Става въпрос за един последователен борец срещу османската власт. А името му Дракула не произлиза от това, че е бил хищен като дракон, а от това, че баща му е бил член на ордена на Дракона, създаден срещу османското нашествие'', разясни археологът.

Проф. Овчаров изрази мнението, че македонците ''само ни баламосват''.

"С половин уста признаха, че Самуил е български цар. Очаквам да има разтакаване и туткане, за да може Македония по-бързо да се придвижи в процеса по присъединяване им към НАТО и ЕС. Така че трябва по-ясно  и по-твърдо да кажем нещата и да ги отстояваме'', каза още той.

"Не само Северна Македония, но и Сърбия, Гърция, Турция, Русия... всички ни ограбват историята и се изопачава съзнанието на милиони хора. Както например е случаят с Радо Празната глава, който е управлявал малко преди Влад Цепеш. Прозвището му произлиза оттам, защото е бил плешив, а не защото е бил празноглавец'', допълни по темата проф. Пламен Павлов.

По думите му по отношение на историческите аспекти със Северна Македония не трябва да се допускат никакви компромиси.

Напиши коментар »
(8)
1
Мпазика се. Не вампири и дракони, а орден на дракона. Кво? Такова. Драг –> Драгул. То има и българско име, архаично, но има Драгол. То е влащко и отразява влащко мислене, защото е членувано. Те затова гардовете в мола обиват във Варна шазуфриника Нягул. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!!
2
Ние сме дуоедавцу. Тези които направиха западните балкани де
3
след като другите се разсеяха по ветровете.Та къде ще да се е състояло Българското Косово Поле.
4
За македонците не е сигурно, но пък този измислен професор как ви баламосва за още малко парички е напълно сигурно.
5
Я какво хубаво македонско име - Йоан Влад - казват братята македонци.
6
Брачеда яко се е наплющял с 12 годишен пешеходец.
7
Фалшивия професор се въртеше около Станишев, и много пари отмъкна от него. Сега се върти около Бойко, а до скоро и до цецо ц. Та цецо го прати при кметчето на Свищов да му налива държавна пара . И той всеки може да изкара граф че и дракула
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?