Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет
Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет
Автор: ПИК
Дата
Дата
35049
Коментари
17
Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет

Тома Белев със сигурност ще бъде осъден за антисемитизъм и това ще го задължи да напусне Столичния общински съвет (СОС), пише Труд, като се позовава на юристи.

Повод за коментара им е повдигнатото обвинение срещу „еколога“, влязъл в местния парламент на София от листата на „Демократична България“. Причината за действията на държавното обвинение стана публикация на Белев във фейсбук, която гласи – „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“.

Белев е с обвинение по член 162 от Наказателния кодекс, където пише: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Експертите по право обяснили пред изданието, че според чл. 30 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, общински съветник с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление от общ характер, е длъжен да подаде оставка.

Юристите посочили,че няма съмнение в умисъла на Белев, който в продължение на няколко дни отказваше да се извини, въпреки общественото възмущение, предизвикано от коментара му. Експертите дадоха за пример 15-месечната условна присъда за шофиране в нетрезво състояние срещу бившия директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров. С произнасянето на съда Каменаров вече не покриваше изискванията за заеманата длъжност, които са записани в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и подаде оставка. Юристите казаха, че текстът в Закона за местната администрация, който задава критериите за общински съветници, е идентичен с този в ЗРТ.

В същото време политически анализатори заявиха, че антисемитския пост на Белев се е отразил негативно на резултата на „Демократична България“ на местния вот, а „екологът“ е събрал едва 1100 преференциални гласа.

Още по темата
ПЪРВО В ПИК! Прокуратурата разследва зеления октопод Тома Белев - повдигнаха му обвинение
Часовник
09:41
Прокуратурата е започнала разследване срещу зеления октопод Тома Белев заради обидата към евреите, научи ПИК от неговия фейсбук профил. Реакцията е във връзка със скандалния коментар на Белев,...
Напиши коментар »
(17)
1
Когато и да го пребият тоя ,все ще е късно. Ние евреите сме точни хора. Мусат е нашата сигурност.
2
Цялата соросоидно-вибраторска клика в пандиза!
3
ко праим с водопроводчика Георги Харизанв
4
На лигльото бойко дружката.
5
Ти си евреин,колкото аз съм китаец ! Тъпак !
6
Много нехигиеничен изглежда.
7
тази еуглена ще страда при д-р мосад!изнасилване и изнасилване!!
8
Ко да праим ли,давам му два по-големи ВОДОПРОВОДНИ ключа и адреса Ти и ще си гледам СЕИР колко си смел но зад монитора....Анадънмо Аркадаш.......И повече няма да те чуем да питаш....????
9
Ей, дри шльо, ядат ти се шамари май!
10
И в Несебър ли така ще стане? Цацаров и там търси служебна победа за ГЕРБ.
11
Ни ни закачаи,за да не береш ядове. !
12
Белев - вън! С изказването си за евреите напълно доказа, че е пълен боклук. Не че и преди това не се знаеше.
13
Не само трябва да бъде изхвърлен, а и да му бъде забранено да се явява занапред на избори.
14
Вън от Столичния общински съвет, вън и от България
15
Това ще е най-хубавото нещо, което може да се случи на общинския съвет.
16
Недопустимо е Белев да заема държавни постове след антисемитските си думи!
17
ТОя измамник е за затвора направо!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?