Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Директори искат матура по избор и в седми клас
ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Директори искат матура по избор и в седми клас
Автор: ПИК
Дата
Дата
6121
Коментари
4
ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Директори искат матура по избор и в седми клас

Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и клас вместо сегашния изпит по математика. Това предложение ще изпратят до просветното министерство от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България след проведеното този уикенд заседание, обяви председателят Диян Стаматов пред Монитор.

Според него математиката е важен предмет, но в хода на обучението си учениците изучават и други предмети, сред които история, география, биология.

Външно оценяване по един от тях също може да послужи за вход за гимназия на мястото на оценката от изпита по математика. „Ако учениците имат възможност за провеждане на изпити по други предмети, те могат да кандидатстват в хуманитарни гимназии или в езикови, за които знанията по математика след това нямат толкова голяма тежест“, обясни Стаматов.

В момента кандидат-гимназистите продължават образованието си с оценките си от националното външно оценяване по български език и литература и математика, като всяко училище решава дали едната да има по-голяма тежест при сформирането на бала, или да се умножават с еднакъв коефициент. Промени ще бъдат предложени и за формата на изпитите.

Стаматов обясни, че според тях новите изпити в 10-и клас трябва да бъдат с практическа насоченост и да проверяват умения, вместо учениците да зубрят материала за тях. (б.а. - за учебната 2019/2020 г. за първи път ще има национално външно оценяване и 10-и клас по български език и литература, математика, чужд език).

Препитванията на четвъртокласниците пък трябвало да бъдат в дигитална среда и малко по-цветни. Тази година имаше спорове относно използването на цветни шевици на изпита по български език и литература в седми клас, защото не всички училища имали възможност да принтират снимките с цвят.

Според Стаматов обаче, ако изпитите се провеждат онлайн, това няма да бъде пречка. Периодът, в който се провеждат всички изпити – в 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас, също трябва да бъде концентриран в края на учебната година смятат от съюза на работодателите. Тази година изпитите стартираха на 9 май, с тези на четвъртокласниците, и приключиха на 19 юни с препитването на седмокласниците. „Тази изпитна гонка трябва да се концентрира в едно и също време към края на годината“, заяви Стаматов.

Той уточни, че в този период е невъзможно протичането на нормален учебен процес поради ангажираността на педагозите като квестори или с проверката на изпитните работи. За да се промени това, те трябвало да бъдат събрани в рамките на две седмици преди края на учебната година. От съюза апелират промените да бъдат заложени още в следващата учебна година, когато се затваря цикълът на новите образователни реформи с учениците в 4-ти и 10-и клас. Стаматов уточни, че от ведомството могат да приемат промените и постепенно.

Напиши коментар »
(4)
1
За да не се вижда колко са неграмотни. Не може учител да закъснява за час Да влиза с чаша кафе и да се оправдава ,че не е проблем,че всичко ще наваксат.За това в инженерните специалности се решават и се пращат решенията .Не може ученик в прогимназиален етап да не знае , че на 0 не се дели. Но много учители от начален курс също не го знаят. Щом учител по математика влиза и казва отговорите на учениците , то няма смисъл от матура. 2000лв. заплата да им направят има учители които ще седят с по 2 деца и ще си гледат телефоните и ще чакат да свърши часа. Липсата на контрол от страна на директор /но директор начален учител- какво разбира от среден ,горен курс, но е председател на зрелостна комисия и си слага подписа по диплом за зрелост/, за инспектори да не говорим. Нооо...... партията си знае работата назначава директори, като замазва очите на обществото.
2
после ще искаме инженери!? Орязаха часовете по математика първо/ако трябва де съм точен още и преди 89, а през демокрацията нахлуха часове от хуманитарния и езиковия профили съвсем изблъскаха природо -математическия/. Второ освен материала, който се изучаваше, вмъкнаха и ТЕОРИЯ НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ. Вследствие на тоя изпълнения часове за упражнея НЯЯЯЯЯЯЯМА. През материала се мината, както през картинна галерия. ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА - ако се направи една статистика ще се установи, че повечето от тях са от хуманитарния профил!!!!!!!!!! Сега учениците маааааалко се стягаха да се напънат да учат по математика заради матурата. МАХНЕТЕ МАТЕМЕТИКАТА И СИ ТЪРСЕТЕ ИНЖЕНЕРИ от ма*ната си!
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
ДИАН СТАМАТОВ да покаже децата си, на какво ги е научил , да въведе мандат на директорите да си покаже апартаментите и новата си скъпа кола.Съветите му, са за.. да си печели парички от сдружението на директорите.Математиката е за умни хора, на него му е чужда.Според него само биология да учат в училище.Стой още по близо до баба си Янка Такева, за да я заместиш.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?