Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Преговорите между „Зелените” и Реформаторския блок се провалиха заради пари
Преговорите между „Зелените” и Реформаторския блок се провалиха заради пари
Автор: ПИК
Дата
Дата
9242
Коментари
4
Преговорите между „Зелените” и Реформаторския блок се провалиха заради пари

Очакваното завръщане на партия „Зелените” в Реформаторския блок се провали със скандал. Това става ясно от позиция на партията, разпратена до медиите. Екопартията обвинява реформаторите, че са обвързали местата в листите с финансов ангажимент.

Ето какво заявяват „Зелените”:

„През последната седмица Зелените проведохме преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), водени от стремежа за постигане на общи действия за промяна на досегашното дискредитирано управление в страната и прекратяване на порочните практики в политиката, които самовъзпроизвеждат системата на ограбване на обществените ресурси.

Като условие за преговорите Зелените поставихме 5 принципни за нас политики, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то Народно събрание от общите ни представители: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в някои защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност. Въпреки заявената предварително воля от страна на РБ, обаче, до подписване на меморандум за съгласие по принципните политики така и не се стигна.

След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика.

През шестте години на своето съществуване Зелените доказахме, че не правим компромиси със своите принципи. Всеки предизборен съюз със Зелените трябва да гарантира присъствие и израз на политиките, които ще допринесат за възстановяване на държавността, реално участие на гражданите във взимането на решения, прекратяване ограбването на обществените ресурси, включително опазване на природата, а не защита на конюнктурни интереси и сметки. Изискванията към Зелените за съвместно участие в изборите трябва да са публични и изпълними, а условията – такива, че да гарантират адекватно политическо представителство.

Зелените влизаме самостоятелно в кампанията заредени с повече ентусиазъм от всякога. Призоваваме всеки, който желае различна политика – за прозрачно управление и справедлива съдебна система, за съхранена природа и здравословна среда, за устойчива икономика и независима енергетика, за социална отговорност и качествено образование – да участва и гласува за Зелените!”

Напиши коментар »
(4)
1
ДЕФОРМАТОРИ - ПРОДАЖНЦИ!!!
2
Всяка партия си осигурява средства за кампанията на своите кандидати.
3
Хъ така!!!! Ашколсун!!! Една хубава новина в този скръбен ден!!!
4
Браво, пудела на Мавъра Рамадан води Ръбовете към контролиран провал, после пак ще вият като чакали извън парламента..
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?