Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Политологът Антоний Гълъбов: Румен Радев не може да седне в премиерския стол! Истината е, че той не знае какво прави
Политологът Антоний Гълъбов: Румен Радев не може да седне в премиерския стол! Истината е, че той не знае какво прави
Автор: ПИК
Дата
Дата
82365
Коментари
0
Политологът Антоний Гълъбов: Румен Радев не може да седне в премиерския стол! Истината е, че той не знае какво прави

"Румен Радев се движи в тази перспектива през последните няколко месеца. Когато инициира консултациите за промяна на конституцията, казах, че той започва предизборната си кампания. Сега виждаме, че иска да се намеси в „състезанието“ и за парламентарните избори – нещо, което дълбоко не съответства на ролята му на държавен глава според българската конституция. Говорим за човек, който до края на мандата си няма да разбере каква точно е призван да прави президентът на България". Това коментира политологът Антоний Гълъбов по повод откритата заявка на Румен Радев да оглави своя партия. 

Според Гълъбов опита на Румен Радев да направи някаква инициатива, която да е контра на правителството по отношение на икономическите мерки е поредния провал за президента, тъй като експертният материал, на който той разчита в стратегическия съвет, е ограничен изцяло в рамките на левия политически спектър. "Това означава, че той не е в състояние да генерира национална експертиза. Аз не знам дали има материали от тази дискусия, но е факт, че политическият и идеологическият потенциал, който предлага президентът на правителството, е ограничен. Заради това Румен Радев не може да има претенциите нито за обединител на нацията, нито за някаква алтернатива – каквато и да е било", казва Гълъбов пред "Фактор.бг".

По думите на политолога, Радев не знае какво точно работи и какво прави. "Съжалявам, че трябва да го кажа, но през последните години се опитах по най-деликатния начин да обясня, че Румен Радев стои извън институцията, че не разбира отговорността на поста си. Истината е, че  той не знае какво прави, което не помага за изграждането на някаква смислена перспектива".    

Гълъбов не подмина и социологическите проучвания, които показват ясната картина на политическата нагласа у нас. "Ако Румен Радев продължи политиката си по същия начин, само един тесен кръг от негови последователи или дълбоко дезориентирани хора, които твърдят, че са либералстващи консерватори, ще продължат да четат постовете му във Фейсбук. До момента той не е допринесъл с нищо в публичния дебат и това е много тъжно. При президента Росен Плевнелиев видяхме един друг стил на водене на президентската институция, защото ролята на държавния глава е изключително важна в условията на криза. Той може да бъде изключително полезен, но това няма как да се случи, ако се държи като партиен активист".

На въпрос дали Радев и хората около него имат потенциал да съставят партия, Гълъбов е категоричен, че има много хора около Румен Радев, които вече се виждат като генерални секретари на такава партия. Съвсем друг въпрос е, че в България създаването на подобни политически проекти преминава през няколко важни условия. Едно от тях е външнополитическа подкрепа и финансиране. Ако приемем, че подобен политически проект може да разчита на подкрепа от страна на Руската федерация, то остава големият въпрос – кой е готов да плати за експеримента? 

Гълъбов е категоричен, че Румен Радев не може да седне в премиерския стол. "Той така и не разбра, че не е избран като алтернативен премиер, а за да не бъде концентрирана цялата власт в една политическа сила. Румен Радев дори не разбра как стана президент и какво означава това". 

Политологът анализира и фигурата на Десислава Радева, която вече месеци наред се е скрила. "За съжаление, имам усещането, че част от текстовете на президента, които преди пишеше Иво Христов, сега са дело на Десислава Радева. Така че най-вероятно имаме нов автор на посланията, които ни отправя Румен Радев. Стилът е малко по-различен само от този на Иво Христов, но е достатъчно човек да се вгледа в текстовете, за да разпознае почерка", допълва още Гълъбов. 

Още по темата
РАЗКРИТИЕ: Аверът на Румен Радев Копейкин и хората му откраднали лични данни - съдът ги глоби с 10 бона за фалшифицирани подписи за изборите през 2017 г. (ДОКУМЕНТ)
Часовник
15:52
Глоба от 10 хил. лева е била наложена от КЗЛД на партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, заради злоупотреба с лични данни. Това се казва в сигнал до ПИК от...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?