Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Питат онлайн варненци за бъдещето на Дупката - анкетата вече започна
Питат онлайн варненци за бъдещето на Дупката - анкетата вече започна
Автор: ПИК
Дата
Дата
5342
Коментари
6
Питат онлайн варненци за бъдещето на Дупката - анкетата вече започна

Онлайн проучване за нагласите на варненци относно съдбата на т.нар. Дупка в центъра на града (теренът между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг",  ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет") стартира навръх празника на морската столица 15 август.  

Всеки, който желае да сподели идеи и мнение за бъдещето на терена в сърцето на морската столица, може да го направи, като попълни анкета на платформата ideavarna.com.

Допитването, инициирано от Община Варна, ще се проведе в две посоки. Първата предвижда проучване на нагласите сред специалисти в областта на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни, след което ще бъде търсено и широко обществено мнение чрез анкета, съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап.

"След обработване на резултатите ще обявим международен конкурс за пространството", заяви кметът Иван Портних.

Дупката е разположена в идеалния център на града и следва да съчетава различни обществени и търговски функции, които да направят участъка от бул. “Княз Борис I" и околните обществени пространства към ул. “Воден" и ул. “Шипка" още по-живи и използваеми, обясниха експертите от Обединение "Идея за Варна“, които ще изготвят проучването.

Целта ни е да намерим точната функция на пространството, като отправна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римски терми - големи и малки, пристанището и други градски музеи, археологически обекти и обществени пространства.

"Улиците “Хан Аспарух" и “Александър Батенберг" са важна връзка между морето и активната градска зона, които от десетилетия са блокирани. Затова бъдещите пространства трябва да обслужват на първо място обществения интерес и да интегрират по съвременен и достъпен начин откритите археологически ценности", коментира пред "Варна24" главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

Наред с търсения краен резултат за определяне на функцията и подготовката на архитектурен конкурс за пространството, инициативата ще даде възможност за широко популяризиране на ангажираността на Община Варна и към мнението на всеки жител и гост на града.

Още по темата
Готвят Дупката във Варна за музей на открито
Часовник
18:55
Да бъдат намерени възможности за социализирането на Дупката в центъра на Варна, която в момента е частна собственост - с тази тема е бил запознат министърът на културата Вежди Рашидов....
Напиши коментар »
(6)
1
А защо не коментирате протеста на българите от Валенсия срещу Паци терасата. Май нещо си мълчите а ?
2
Ами ТАЗИ ДУПКА не Е ли на товарищ Гергов,(Врачанското Пловдивчанче от София) със адрес ЦУМ......????
3
Да направи кака Ивка онлайн допитване за ефактивността на новия консул във Валенсия. Какво ни занимавате с разни дупки по пътя?
4
Всички, досега управлявали, в "Дупката". И да се възстанови първоначалния вид на терена.
5
Стари манджи притопляте другари чергари .
6
отговор на коментар
дупката първо подарена, а после солидно платена /над 40 милиона/. вече може да се пита народа какво иска.... Изборите наближават, а после какво ще се строи е друга бира
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?