Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПИК TV: Марешки: България има дълг към членството на Македония в НАТО и ЕС, политиците ни разделят
ПИК TV: Марешки: България има дълг към членството на Македония в НАТО и ЕС, политиците ни разделят
Автор: ПИК
Дата
Дата
18282
Коментари
3

"Македония и България са братски страни, но ние позволихме политиците толкова години да ни раздалечават и внушават, че различията между нас са по-силни от това, което ни обединява".

Това заяви в лекция в Скопие кандидатът за президент Веселин Марешки. Лекцията беше на тема "Българо-македонското икономическо сътрудничество - ключ към регионалната стабилност и просперитет" и беше изнесена по покана на Македоно-Българската стопанска камара. Десетки представители на бизнеселита на югозападната ни съседка бяха гости на събитието.

"Македония е единствената съседна страна, с която нямаме нито директни полети, нито жп линия, а автомобилният път и от двете страна на границата е далеч от европейските стандарти", заяви Марешки. Той подчерта, че въпреки това над 500 000 туристи от Македония са посетили България през 2015 година, а хиляди млади македонци се обучават в българските университети. "Миналото и настоящето трябва да бъдат трамплин за развитието на двустранните отношения в бъдеще. България е в дълг към Македония и не е направила достатъчно, за да й помогне за приемането й в НАТО и Европейския съюз", каза още кандидатът за президент на България.

Той изнесе и факти за бездействието на България - още от 2008 година Македония е изпълнила критериите за членство в НАТО, има подкрепата на всички останали страни-членки, но заради спор с Гърция за името на държавата въпросът е замразен. Марешки подчерта, че приемането на Македония в евроатлантическите структури е в интерес на цяла Европа. "България призна Македония преди 25 години, но сега не подава ръка, за да й помогне. Ако бъда избран за президент на България, първото, което ще направя в международен план е да поканя колегите си от Гърция и Македония на тристранна среща", допълни Марешки.

По думите му е дошло време бизнесът от двете страни на границата да направи възраждане на отношенията между Македония и България. "Аз съм бизнесмен, но съм принуден да се изправя срещу статуквото, защото е дошло време да бъдем смели и да поискаме едно нормално бъдеще", завърши Марешки лекцията си пред представители на бизнеселита на Македония. "Бизнесът говори на един език и затова на нас не ни трябват преводачи. Бизнесът е този, който може да направи така, че държавите да се съобразят с него и да създадат условия и в България, и в Македония, при които търговията и инвестициите да се реализират по-бързо и по-добре", заяви председателят на Македоно-Българската камара Зоре Темелковски.

"Винаги е хубаво, когато човек от бизнеса се опитва да влезе в политиката. Това е така, защото човекът от бизнеса много добре знае какви са проблемите, които съществуват за икономиката на държавата, какво пречи на търговията и на възможностите за по-добро развитие. Така бъде ли той избран може да направи конкретни действия, за да подобри положението", заяви по време на дискусията бившият кмет на Скопие и депутат в македонския парламент. По думите му на Балканите няма място за разделение, всички са братя и приятели и действията на различните стопански камари и бизнесклубове дават пример какви трябва да бъдат отношенията между държавите. 

Още по темата
Веселин Марешки изригна: За последните 5 години в бизнеса с горива са откраднати близо 15 млрд. лева
Часовник
18:30
За последните 5 години в бизнеса с горива са откраднати близо 15 млрд. лева. Знаете ли с тези пари колко много неща може да се направят за хората. Фирмата ми за лекарства спестява по 15 000 лева на...
Напиши коментар »
(3)
1
Mare6ki!!!
2
Гледай се аптеките бе човек, или та държат ДС библиотекарите на Чалмата и Момата, с нещо..
3
Ей хора,по-спокойно ,свалете тона, дайте да изгоним бежанците и тогава
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?