Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": ГЕРБ като БКП
Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": ГЕРБ като БКП
Дата
Дата
130733
Коментари
41
Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": ГЕРБ като БКП

Да заемаш висока позиция в Българската комунистическа партия преди 1989 г., беше изключително престижно. Но и падането от тази позиция беше крайно болезнено. За отрицателно време висшият партиец, притежаваш огромна власт, невероятни привилегии, достъп до стоки и услуги, за които простосмъртните само мечтаеха, се превръщаше в господин Никой.

Човекът, от когото всички трепереха, чието благоволение всички се стараеха да получат, ставаше неразпознаваем. Никой вече не искаше да общува с него. Останалите се страхуваха, че дори само минаването покрай бившето величие може да стовари и върху тях гнева на Първия. Партийната съдба на Цветан Цветанов удивително напомня случващото се с такива висши комунистически функционери като Борис Велчев, Александър Лилов, Чудомир Александров и редица други. На всички тях всесилният Тодор Живков бе делегирал огромна власт.

Всички те живееха с усещането, че едва ли не  са призвани да наследят Първия начело на партията и държавата. И всички те, след по-дълъг или по-кратък период на величие, биваха прогонвани  в политическото небитие.  В един момент Живков решаваше, че са натрупали твърде голямо влияние, че са реална заплаха за властта му и че е време да се освободи от тях. Освобождаването на доскорошните "звезди" се извършваше с одобрението на целия партиен апарат. Никой не дръзваше да защити открито нарочените за отстраняване. Всъщност никой и не разбираше какви са конкретните причини за това, че някой е изпаднал в немилост. Важна беше волята на Първия. Щом той е решил да се отърве от доскорошния Втория, значи така и трябва да бъде.

Случилото се с Цветан Цветанов повтаря едно към едно съдбата на различните хора, които в различни периоди от време преди 1989 г. играеха ролята на Втори по важност човек в БКП. Доскорошната дясна ръка на Бойко Борисов вече е господин Никой. Официалното му отстраняване бе извършено по същия  мълниеносен и единодушен начин, както се случваше с някогашните заместници на Тодор Живков.  И бе съпроводено със също толкова оглушително мълчание. Никой от делегатите на конгреса на ГЕРБ не посмя да вземе думата на високия форум.

Дори не за да защити Цветанов, а просто да каже нещо. Явно страхът да не бъде изпусната погрешната дума е бил по-силен от желанието за изява. Затова и всички мълчаха като риби.  Не задаваха въпроси. Не искаха да знаят. А въпросите никак не са малко. Коя е истинската причина за отстраняването на Цветанов? Кой го натопи? Американците, които са собственици на "Свободна Европа"? Или вътрешнопартийните конкуренти? Почувствал ли се е застрашен Борисов от (уж) безкрайно верния си помощник? Едва ли някога ще получим адекватни отговори на тези въпроси. В ГЕРБ не обичат да говорят по вътрешнопартийни теми. Дори когато бъдат отстранени от всички постове, предпочитат да мълчат. Явно има защо. Явно дори и отстранени от видимата власт, дори и лишени от видимите привилегии, са натрупали достатъчно не толкова видими ресурси, които биха могли да загубят, ако се разприказват.

И тук сравнението с БСП е неизбежно. Може да харесвате или да не понасяте тази партия. Може да мислите каквото искате за Корнелия Нинова, Сергей Станишев, Кирил Добрев, Георги Пирински и останалите. Само че има един безспорен факт. БСП е  демократична партия. А особено в сравнение с ГЕРБ си е направо пример за демократичност. В тази партия решенията на лидера никога не се изпълняват безпрекословно. При всички ръководители има активна  вътрешна опозиция, която понякога е по-активна в критиките към началниците в БСП, отколкото към опонентите от други партии. Преди и по време на конгресите в социалистическия лагер ври и кипи. И няма значение дали дискусиите са винаги на високоинтелектуално ниво, или се израждат в междуличностни разпри. Важното е, че има различни мнения. И то коренно различни.

Възможно ли е да си представим нещо подобно в ГЕРБ? Възможно ли е там да има вътрешна опозиция ? Немислимо е. Там всяко мнение, различно от това на лидера, е равносилно на политическо самоубийство. Близки до ГЕРБ анализатори обясняват, че това не било тоталитаризъм, а съвсем автентичен процес. Тоест липсата на различни мнения, на борба на позиции не е нещо, което Бойко Борисов бил наложил със сила. Съвсем естествено било мисленето на партийните активисти да се покрива стопроцентово с това на лидера. Склонен съм да повярвам на това.

По всичко изглежда, че активистите на ГЕРБ напълно съзнателно са се отказали да мислят независимо. Или да го кажем съвсем неприкрито - напълно съзнателно са се отказали да мислят. Приемайки безкритично да повтарят мислите на лидера, те се надяват, че това е най-верният път към бърза политическа кариера. Вероятно са прави. Само че както показва примерът на редица герберски "звезди", падането от партийните върхове е много по-бързо от изкачването.  Забравата също.  Някой сеща ли се днес изобщо за Искра Фидосова, Мирослав Найденов, Румяна Желева, Димитър Главчев, Делян Добрев? Колкото и предани на лидера да са, началниците в ГЕРБ се разделят с всички постове в момента, в който Борисов прецени, че с действията си представляват заплаха за успеха на партията.

Отделната личност, колкото и ценна да е тя, няма никакво значение. Важна е единствено Партията. С главно П. Точно както беше навремето с БКП.  Всяка личностна жертва пред нейния олтар беше оправдана.  Емблематичните стихове на Христо Радевски: "Аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!", посветени на комунистическата партия, биха могли да бъдат произнесени от всеки средностатистически функционер на ГЕРБ. Отделният партиен велможа, колкото и високо в йерархията да бъде, може и да сбърка, но партията и нейният Лидер са недосегаеми, извън всякаква критика.

Тъй като изначално е надарен с непогрешимост, на Бойко Борисов  принадлежи последната дума при решаването на всички проблеми в държавата.  И извън нея.  Ето пример и за двете от последните дни. Успоредно с опитите да сложи ред в района на Западните Балкани, Борисов се зае и с решаването на дългогодишните футболни проблеми.  Привика при себе си босовете на най-големите футболни отбори, вътрешния министър, главния прокурор, шефа на БФС и категорично им заяви, че няма никакво намерение да търпи повече "недъзите в българския футбол". Опитах се да си представя как би изглеждала среща на "Даунинг Стрийт" 10 между Тереза Мей и собствениците на "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул" и "Челси".

 Или среща на испанския премиер Педро Санчес с босовете на "Реал – Мадрид“, "Барселона" и "Валенсия". И как тези хора тържествено обещават, че повече няма да купуват мачове и няма да бият съдиите. Не ми се получи особено тази представа. Сигурно защото във всяка една нормална европейска, а и не само европейска държава, премиерите не се правят на Краля Слънце, не се стремят да огреят навсякъде. Проблемите на футбола в нормалните страни ги решават футболните хора, а не министър-председателят в компанията на вътрешния министър и главния прокурор. Интересно кой ли ще решава проблемите в България, когато Борисов вече няма да е премиер?

  

Напиши коментар »
(41)
1
Волгин,при толкова кражби и излагации във вашата партия,защо ревеш на чужди гробища?Я,си гледай вашата Нинова,всичките ги смени,за 1г не знае къде са 26 те милиона и още и още,ти си седнал на се занимаваш с чужди проблеми.Дълбай във вашата партия,там бая има за писане.
2
Волгин често изтрещява, но в случая е прав. Конгресите на ГЕРБ, всичко е на 99%.Ами възхвалите към любимия ръководител от членовете на ГЕРБ при всяко медийни изказване? Тоя пък Pашидов като почне да хвали Борисов , няма спирка......не се наяде на имоти.
3
Тази Руска подлога щеше да бъде най активния Член на ГЕРБ
4
Герб си отиват.. Началниците им отвън ще ги разкарат,защото на всички вече е ясно,че изборите не са честни. Но това,което ще дойде след герб ще бъде същото. ЕВРОГЕЙСКИ ЦЕНОСТИ,ГЕНОЦИД, БГ КОЛОНИЯ,А НЕ ДЪРЖАВА,РОДИНА НА БГ НАРОД.
5
Ей, май забравяш, че тук четат хора дето живяха по него време и могат да преценят кое е по-, добро... Тогава... или... Сега... Аз избирам сега... Конгреса както го наричаш си го заври някъде
6
що не се скриеш! Я се разкарай с твоите "становища". Много почна да разбираш московска отрепко! Ей, ПИК - защо го пускате този, да ми се маха, че ще яде бой!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
ГЕРБ Е НА БОРИСОВ не на мижитурката Цветанов ,сам Борисов си направи партия без Пари, без заплахи. А бай Тодор е НАСЛЕДИ бкп -кървавата разбойничество шайка.
9
Абе Волкин защо КАТО, това е партия на обслужващия персонал на партийните величия на БКП през 89 година, само погледни -пожарникар,шофьор на ЗИЛ,доносници на ДС,ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ, абе хора които от навеждане и обладаване още сънуват кошмари,щом Коритаров им води семинарите направи сметка защо става въпрос
10
Toя плъшoк да сe рaзкaра ако oбича:( и по ,,ХОРИЗОНT" само философства...
11
И децата дори знаят, че ГЕЙбератите са свидна РОЖБА на БКП. В техните редове ИМА ПОВЕЧЕ КОМУНЯГИ, дори иот БСП....До №8.Търсят те от Карлуково ГЕЙберастки ПEДEPACИHO. Връщай се.За твое добро е, или поне СИ СМЕНИ ДИЛЪРА....МАЛОУМНИК.....Да живее БКП на ГЕЙберастите и ТИКВИТЕ.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
...Психарчето се загрижило за ГЕРБ! А бре Петърчо , не се набутвай с аналогии с бившето БКП, защото ГЕРБ е партия на Борисов , основана от Борисов и благодарение на неговият авторитет управлява вече трети мандат! Когато нещо работи , никой не иска да променя схемата! Гледай си наследницата на БКП, брой си им конгресите и надблюдавсй как тепърва има да се самоизяждат "другарите"! И не бери грижа за Цветанов , те със Борисов са се разбрали като мъже, ама за тебе това май е трудно обяснимо!
14
Пътър Волгин-Подлога на ДПС и БСП !
15
Браво ДРУГАРИ ЧАЛГАРИ,кога изкарахте курса за естетическо възпитание към Партията майка и нейния водач.Със сигурност сте били във Северна Корея и сте плакали пред паметника на Ким Ир Сен от УМИЛЕНИЕ.И как разбрахте че този папагал които говори едно е също във ВЪЗХВАЛА на оня режим което Е недопустимо тъй като доколкото си СПОМНЯМ онзи ''режим'' май го ОПРЕДЕЛИХА за престъпен, но И видяхте че този Москвич не Е ръждясъл та той и във двата ''режима'' все яде шамари и това което цензурирате Е Показване на сила по Северно Корейски модел......но псувните които ще отнесете оня със ТИРА не може да ги извози........А И забравихте КОЙ каза че Демокрацията и отне много....Е като е отнела демокрацията как така БСП и най-демократична питам Редакцията а не Доган респективно Волгин ах какво звучно българско име-фамилия......????
16
Подлогин, пак ли ти ма слугиньо безлична
17
БСП СЕ РАЗКАПА А ТОЗИ ИДИОТ СЕДНАЛ ДА ПЛАЧЕ ЗА ЦЦ? МИКОВ, НАЙДЕНОВ, КУТЕВ, ЖАБЛЯНОВ, ДЪБОВ, ГЕРГОВ И ОЩЕ КУП ДЕБИЛИ БЯХА ИЗХВЪРЛЕНИ КАТО ПАРЦАЛИ, ДА СИ ПРИПОМНИМ И ЖАН, ГОЦЕ, СЕРГЕЯ, ДОНЧЕВА, А ЛУКАНОВ НАПРАВО СИ ГО ГРЪМНАХА!
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
И отново: Да живее ГЕЙберастката партия на ТИКВАТА, свидна рожба на БКП.Нека пребъде също като БКП....Да живее....ден до пладне, колкото изкараха и ПОКОЙНИЦИТЕ от СДС.....Дойдоха, крадоха,и си заминаха.
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
Като ГЕРБ си отива?fk
22
Няма да се учудя, ако му отворят черепа на този и вътре намерят единствено чип с руски надписи!
23
А бе, Волгин ли си , Русофилин ли си , теб те знаем що за руска подлога си (дори фамилията ти не е българска) ! Кой те издържа да мърсиш земята българска ? Кой управлява и как , е избрал българския народ , а ти , червено го.ведо , бегай у Сибир - там ти е мястото !
24
Другарят Волгин явно не е разбрал добре - ГЕРБ не си отива , а отива на погребението на БСП ! Даже е осигурил и поп ! Попът е доносник на Държавна сигурност и партиен секретар на соц . поповете.
25
А Волгин като бивш член на БКП защо не стане член на ГЕРБ - нали са едно и също???? (според него)......... Защото това не е истина, а червена КГБ манипулация, за това!
26
Когато тук в този високопрофесионален сайт започват да обиждат и наричат някого комунист означава едно, този е бръкнал здраво в окаляните ауспуси на БеКаПейците и агенти на ДС, които за една нощ са се превърнали в седесари, а като се разпадна СДС, станали герберуги. Прав е Волгин, това не е партия а ЕООД на един бивш Сикафжия, агент нс ДС и член нс БКП от 18 осемнадесет годишна възраст. Или както казваха от БКП, една партия, един народ, един вожд! Му-ха-ха, с кое е излъгал, а??????
27
ВОЛГИН- ПУТИН,ин ин ин ин,защо не намирам разлика
28
Истината ви боли, нали? И като триете тук не означава, че триете това което хората знаят за гроб, че е производно на БКП.
29
РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БКП И ГЕРБ Е МНОГО ГОЛЯМА .БКП Е СЪЗДАДЕНА ОТ ЕДНА СРЕДНОВЕКОВНА СИЛА СССР В УСЛОВИЯ НА ТЕРОР И ЛИПСА НА ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ. РЕЗУЛТАТЪТ Е ЯСЕН : И СССР И БКП УМРЯХА.
30
Този не знае с колко милиарда се оттеглих!
31
Гнусния мурзилски духач и БСПеераст, само дето е удобно премълчава факта, че когато свалят някое неудобно комуне, или го бесят като Тр. Костов, или го пращат посланник на тлъста хранилка!! Ако тоя жалък кретен сравнява ГЕРБ с БКП, то Импексовата БСПдирастията, трябва да я сравни, с бандата на четиримата в Китай. А в бандата са Румен Пъпката, Импексовата Барсала, Мая Костинбрдска и бившата крадлива кичка Йо, на СС Момата. По точно казано ще е ”Бандата на 4 Импексови миризливи и крадливи курабии”!!
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
Този Волгин е един комунистически психопат, който прави сравнения между БСП и ГЕРБ. Другарю комунист, няма място за сравнение. На вас болката ви е за какво точно беше махнат Цветан Цветанов. Това не може да разберете и правите едни теории и хипотези по ваш комунистически вкус. Отгоре на всичко другаря Волгин разправя, че БСП била демократична партия, но не казва, че там ще се изядат един друг. Ами така е, другарю комунист, понеже там се формираха три групи партийни дейци: Едните са комунистическите милионери, които не искат да вървят по пътя на руският азиатски капитализъм, а искат по цивилизованият капитализъм, където печалбите им са сигурни, вторите копнеят за руската азиатска мизерия, а третите не искат нито едните, нито другите. В това е вашата демократичност на партията ви БСП.
34
Волгин е много краен тъмночервен комунист... Започнаха с кражбите преди 30 години и сега са милионери, хотелиери в къщи. А нашите деца родени преди 30 и малко над бяха прокудени от този, който волгин защитава. И това са хора объркани на вън, именно от защитника ви от комунистическо потекло волгин, за г-н Борисов не пиша, че е от комунистическо, защото през 2003 един ипонец чух, кога каза, той не обича чл. На бкп и добре, че аз съм без партиен, военен инженер, казвам истината, а не сътворени измислици, ако много от вас сте на много родители на местото може би друга песен щяхте да запеете. Не всичко за мен е много пари. Нали ги виждам хотелиери, вдовици, алчни, без разписка за нощувки.. Нищо лично, но по-болни от ударение, както казва една докторска. Но вина имат и простите родители. Излишни пари за висше, на запад не важи, в бг без стаж, мъката си остава за някои, а волгин не ме интересува, на тях все пари им малко, като зараза са, да ги носят в гробищата, всички са виновни за състоянието, което се намира България. Цветанов си оправи положението, той най-добре си знае. От селата в града, имат пари и кой има ще живее, а може да си възпитан, скромен... Наглостта на всички
35
Волгин трагедията на БКП сега БСП се състои в това че няма социалистически капитализъм или ако щеш капиталистически социализъм БКП си служи с марксизъм и Ленинизъм на теория а на практика с начален капитализъм Няма друга партия която направи частното държавно за да го управлява и след като банкрутира държавата приватизира държавното в свои ръце и от строители на комунизъм стана строител на капитализъм Всичките теоритични риторики и най вече исторически фалшификации са разкрити черно на бяло.ГЕРБ карат България в движение с ръчна спирачка наречена БСП
36
Смех - БКП демократична партия.
37
Като прочетох статията и си казах: "Ясно! Вече няма да подкрепям ГЕРБ! Започвам да подкрепям БСП!"
38
Като прочетох статията и си казах: "Ясно! Вече няма да подкрепям ГЕРБ! Започвам да подкрепям БСП!"
39
Мнението на Волгин изразява бруталната истина показваща авторитаризма , който вилнее в България.. Ако изборът е между БОЙКОВЩИНА и БОРИСОВЩИНА , значи нямаме НИКАКВА АЛТЕРНАТИВА. И все пак нека не забравяме къде е членувал ББ още от 18 годишен. Закалката на комунизма си личи и е трудно да бъде изтрита.
40
Само питам - НЯКОЙ НЯКОГА ЧУВАЛ ЛИ Е ХОРА ОТ шайката ДА ИМАТ МНЕНИЕ , РАЗЛИЧНО от това на вожда си ББ ? Просто питам , нищо повече ! Отговорът сами го знаете. Гради се новия КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА на поредния БАЙ ГАНьО ! Честито !
41
отговор на коментар
Крепи от трите най-дългото!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?