Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
От Белия дом потвърдиха изключването на Турция от програмата за F-35
От Белия дом потвърдиха изключването на Турция от програмата за F-35
Автор: ПИК
Дата
Дата
3978
Коментари
1
От Белия дом потвърдиха изключването на Турция от програмата за F-35

От Белия дом потвърдиха,  че на Турция вече няма да бъде разрешено да участва в програмата на НАТО за изтребители F-35, след като е закупила руска система за противоракетна отбрана С-400, предава „Франс Прес”, цитирана от „Фокус”.

„За съжаление, решението на Турция да закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейното продължаването на нейното участие с F-35“, заяви в изявление говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Произведеният от САЩ F-35 Joint Strike Fighter „не може да съществува заедно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, която ще бъде използвана за да събере информация за съвременните му способности“, заяви още тя.

От Белия дом заявиха,че Вашингтон е направил „многобройни“ предложения за собствената си система за ПВО „Пейтриът“ на Турция, но Анкара е придобила руските системи, противопоставяйки се на ангажимента си към НАТО да избягва придобиването на руски системи.

„Това ще има пагубно въздействие за оперативната съвместимост на Турция с Алианса“, заяви Гришам.

Тя добави, че Съединените щати „все още силно ценят“ стратегическите си отношения с Анкара и ще „продължат да си сътрудничат широко с Турция, имайки предвид ограниченията, дължащи се на присъствието на системата С-400 в Турция“.

Изявлението идва пет дни след като Анкара прие първите компоненти на руската ракетна система, отхвърляйки предупрежденията на САЩ и други съюзници от НАТО, че това може да повлияе на отношенията им.

Напиши коментар »
(1)
1
Турция може да е изключена, но за това пък България е поканена да направи нов Договор за доставка на самолети, най-малко за още . . .5 милиарда долара ! Защото тези пари които получиха от Пожарникаря, им се струва че са малко . . .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?