Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Опасно: Източват банковата карта, докато е в джоба
Опасно: Източват банковата карта, докато е в джоба
Автор: ПИК
Дата
Дата
11186
Коментари
0
Опасно: Източват банковата карта, докато е в джоба

Измамниците стават все по-изобретателни в опитите да ни откраднат парите. Те могат да източат банковата ни карта не само когато я сложим в банкомата да теглим пари, а дори когато тя стои в портфейла в задния ни джоб.

„Това често се случва в метрото”, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред bgonair. По думите му, практиката не е нова, а е от няколко години.

За съжаление България е в челните позиции по престъпления, свързани с източването на банкови карти и използването на скиминг устройства. С това сме печално известни по целия свят. Нашите измамници си докарват добри приходи особено по туристическите дестинации, където има много чужденци. Затова и са готови да инвестират във всякакви нови технологии.

„Тази, която се използва за точене на карти през джоба, не е нова”, разясни Тулев. По думите му, тя струвала около 7 000 долара.

Имало практика и да се дава под наем срещу комисионна.

„Целта е с нея да се направят колкото се може повече трансакции, за да си избие парите”, обясни експертът.

По думите му, модата за поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели да създадат повече сигурност.

„Решението е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Тя струва около 10 - 15 лв. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите", обясни Тулев.

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си, особено онези, на които пише Update. Както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.

 

 

Още по темата
Нашенци арестувани в Делхи за източване на банкови карти
Часовник
19:32
Двама български граждани са задържани в Делхи за източване на банкови карти. Сънародниците ни са арестувани за инсталирането на скимиращо устройство и камера на банкомат в луксозния...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?