Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
НОВ СКАНДАЛ: Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища - пусналите убиеца Полфрийман избират магистрати на висши постове
НОВ СКАНДАЛ: Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища - пусналите убиеца Полфрийман избират магистрати на висши постове
Автор: ПИК
Дата
Дата
37107
Коментари
14
НОВ СКАНДАЛ: Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища - пусналите убиеца Полфрийман избират магистрати на висши постове

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Апелативен съд - София Калин Калпакчиев, неговата съпруга – Елизабет Петрова-Калпакчиева, която е съдия в същия съд, както и Весислава Иванова, член на съдебния състав на Калпакчиев и бивш изпълнителен секретар на ССБ, са сред членовете на конкурсните комисии, които ще оценяват кои магистрати могат да бъдат повишени в окръжните съдилища.

Това се разбира от публикуваните на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) поименни състави на комисиите. Изборът им е станал чрез "случаен подбор".

В началото на лятото Съдийската колегия на кадровия орган обяви 46 свободни места за съдии в трите колегии на окръжните съдилища, като 80% от тях трябва да бъдат заети от магистрати от районно ниво, по 10% са предвидени за кандидати по преместване и за първоначално назначаване. Подалите заявления за участие в конкурса са 550.

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, които пуснаха убиеца Полфрийман, са членове на комисията, която ще определи 13-те наказателни съдии, които следва да бъдат повишени от районно в окръжно ниво. Подадените заявления за участие в конкретната процедура са 168, пише "Правен свят". Изборът на Калпакчиев и Иванова става в контекста на силно негативния обществен отзвук от решението им да пуснат предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, както и на фона на данните за наличието на свързаности между двамата членове на съдебния състав и убиеца.

Макар на пръв поглед всичко да е плод на "случайност", присъствието на представители на настоящото и предходното ръководства на ССБ може да постави под съмнение обективността на решенията на комисията, особено сред тези участващи в конкурса съдии, които не членуват в конкретната съсловна организация.

При Калпакчиев има и още два проблемни момента – той ще оценява кандидати за окръжно ниво, при положение, че никога не е правораздавал на такова. Председателят на ССБ е сред малцината магистрати у нас, които "прескачат" едно ниво при кариерното си изграстване – от магистрат в Софийския районен съд (СРС) Калпакчиев директно влиза в Апелативен съд – София.

Това се е случило след дълго лобиране в полза на Калпакчиев, призна преди дни бившият главен прокурор Никола Филчев. Наред с това Калпакчиев едва от две години отново е част от Софийския апелативен съд (САС), тъй като преди това в продължение на пет години беше член на предходния състав на ВСС и не е участвал пряко в правораздавателната дейност. Законовото изискване към кандидатите за повишаване е да имат уседналост на последната заемана длъжност в съответния орган на съдебната власт минимум 3 години, за да са достатъчно добре запознати с работата на определеното ниво и практически да са преминали през повече казуси с фактическа и правна сложност. Подобно изискване към членовете на комисиите, които ги оценяват, очевидно липсва.

Разбира се, във всеки момент Калпакчиев може да си направи отвод и да бъде заместен от друг магистрат. В конкретната ситуация това е Владимир Астарджиев от САС, който при това не е член на ССБ.

Куриозно е, но не друг, а именно съпругата на Калпакчиев – съдия Елизабет Петрова, също е част от комисиите за повишаване. Макар и не за наказателните съдии, а на тази, която ще оценява желаещите да станат граждански съдии в окръжните съдилища. Съпругата на председателя на ССБ е член на съсловната организация и също е съдия в Апелативния съд в столицата, а комисията ще определя 8 граждански съдии, които ще правораздават в Софийския градски съд.

Множеството съвпадения в един напълно рутинен конкурс показват наличието на тежки обвързаности в съдебната власт, които често са причина и за порочните кадрови решения, а оттам и за срива на доверието в правосъдието.

Напиши коментар »
(14)
1
Ниделко пусни малку пути. А дя бря Ниделко. Пути ми се гледа ама не на ръждивата.
2
Си е организирал семейно ,квартално медреше!Само не се знае към кой клан е на копанарите,на дрогарите или на тъпанарите!?
3
Още на първо четене възникват въпроси, на които Спецпрокуратурата, Станкова, зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният – Сотир Цацаров трябва да дадат отговори. Няма да дадат, но ние да попитаме: 1. Има ли доклад на френските служби, в който се говори за контрабанда на цигари от България и замесени ли са имената на Доган и Пеевски? 2. Реално ли е да се искат 12 млн евро за фалшив доклад - ако е фалшив? 3. Защо френските институции мълчат за изнудването, сякаш не е тяхна работа? Те не биха ли реагирали ако някъде се разиграва схема с фалшифициран техен доклад? 4. Защо цели четири месеца Спецпрокуратурата мълчи за арестанти по такава мащабна интрига? 5. Как така Гешев даде прес-конференция за признал си битово убийство 91-годишен старец във Варна, а месеци наред си трае за ареста на изнудвачите на Пеевски и Доган? 6. Ако докладът е реален, тогава защо Специализираната прокуратура не е започнала разследване на Доган и Пеевски? 7. Прикрива ли прокуратурата участието на двамата политици-милионери в контрабанда и финансиране на терористични структури, като се опитва да ги изкара жертви? 8. Какво стана с доклада на турските служби отпреди няколко години, в който Пеевски бе замесен в контрабанда на цигари и финансиране на терористи? Защо прокуратурата и ДАНС скриха този доклад? 9. Има ли доклад и на британските служби, в който се описва контрабандата на цигари и участие на Пеевски в този трафик? 10. Свалена ли е забраната на Пеевски и Доган да посещават Турция, издадена след излизането на доклада? 11. Защо периодично чужди служби констатират участие на Пеевски и Доган в съмнителни афери, а в България дори проверка не се извършва, въпреки десетките сигнали? 12. Вътрешният министър Младен Маринов какво е предприел, за да установи дали Доган и Пеевски участват в контрабанда и финансиране на терористи? 13. Разпоредил ли е премиерът Борисов на ДАНС да проверят целия този скандал и замесването на двамата ортаци от ДПС в него? 14. Защо Доган и Пеевски са в "черния" списък на американското посолство и не могат да получат визи за САЩ?
4
Казах ви отдавна: Има Калпакчиев, има проблем! Няма Калпакчиев, няма проблем!
5
Недю, пълдинската тлъста свиня и онова подобие на жена, дето го играе външен министър, забъркаха България в чудовищен международен скандал! Жална им майка на тези изроди и лакеи на един агент на ДС и депутат на БКП! А нали го играеха герберасти, какво сатна, защо се омешаха? Да, няма по-достоен магистрат от Калпакчиев! Не му пука от мръсотиите и коварните номера на пълдинската сивня!
6
А бе какви са тези закони изковани така,че когато един съдия се доказва,че има осъждания с подозрителни присъди с корупционен привкус да неможе да му се проверят приходи,разходи,офшорни сметки,да му са дадени права'над него сам Бог и синьо небе' и неможе да му се търси отговорност,защото съди по съвест.А знаем ли каква му е съвестта в действителност и как се е изменила през годините,дали е все още психически здрав или оставяме един корумпиран наглец да ни разиграва до откат.
7
Всички беди а българското общество идват от калпавата....мафиотска съдебна система. Която никой не контролира и пред никой не се отчита.
8
МАЙКАТИЙ МАЗНА СВИНННННННННННННННННЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ ДА EБАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА ХАХАХАХАХАХХАХААААААХАХАААХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХААХХААХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХААХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАА
9
КАЛПАКА , ПА ЖЕНА МУ , ПА БЪЛДЪЗАТА И ШУРИТУ ...Е ХХАААЕЕХА А ...БРЕЙЙЙ...ЧИ ТО ..ЧЕРВЕНА КОЧИНА МЯСЪ !
10
и червената СМРАААДДД....ВЪННН..ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ...,КОЯТО ТРЯБВА ДА СЛУЖИ В ИНТЕРЕС НА ОБЩЕСТВОТО , А НЕ В ИНТЕРЕС НА КАЛПАЦИТЕ И ЖЕНИТЕ ИМ ....АААРРРЕЕЕ....ВЪННН..ДОКЪТ НЕ СЪМ ИЗПУШИЛ....ВВВВЪЪЪЪНННННН!
11
Просто се тръби едно и също, за да стане истина и да се внуши интерпретация. Обичаен похват на хора, които са далеч от обективната журналистика.
12
Abê Nêdì, Ивa има точно 79 пoрнoклипа - пyсни поне един, та дa напълниш на `oрaта очите, ушиtе и дyшите ,, чaкаааааAbê Nêdì, Ивa има точно 79 пoрнoклипа - пyсни поне един, та дa напълниш на `oрaта очите, ушиtе и дyшите ,, чaкаааааам
13
в действие ,корумпирани и продажни съсели навързани като черва!
14
Това са червените парцали като тоя урод който лапа к-ура на майка си всеки ден и после повръща в сайта течноста и!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?