Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
НОВ ПРОЕКТ: Частни фондове влизат в здравеопазването, но при едно важно условие
НОВ ПРОЕКТ: Частни фондове влизат в здравеопазването, но при едно важно условие
Автор: ПИК
Дата
Дата
5069
Коментари
7
НОВ ПРОЕКТ: Частни фондове влизат в здравеопазването, но при едно важно условие

Край на монопола на здравната каса - занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил Ананиев. Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни. 

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК.

Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си. Според идеята на екипа в Министерството на здравеопазването, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота откога точно ще влезе в действия новият здравен модел.

Още по темата
Кирил Ананиев представя проекта за нов здравноосигурителен модел
Часовник
09:00
Проектът за нов здравноосигурителен модел ще бъде официално представен. Министър Кирил Ананиев предлага край на монопола на Здравната каса. Идеята е с нея да се конкурират частни...
Напиши коментар »
(7)
1
В Мутристан,само ще бъде извършено преразпределение и нищо повече,освен измислени доплащания за всичко. Тук има не пазарна,а мутренска картелна икономика.
2
Това не е модел на МЗ, а здравна система на САЩ,която толупите се опитат да приложат,но нищо не им е ясно и ще свърши с фиаско,на принципа проба-грешка!
3
Държавата за Пореден Път,бяга от Отговорност,не съм сигурен,но мисля,че в Конституцията е Записано,че Здравеопазването е Отговорност на Държавата!и ако е така,то Министърът да си Подава Оставката
4
Пълна каша, лесни фалити и нищо насреща. Това е нещото, което ще свали ББ. Със сигурност.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
ТОВА МИ НАПОМНЯ ЗА ЖАН ВИДЕНОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕЗ 1976 ГОДИНА!ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ СКОРО ДА ЗАПОЧНЕ!
7
Поредната пародия ....Това не е никакъв модел... Реалността - над 400 болници - минимум 100 ЗА ТОТАЛНО ИЗХВЪРЛЯНЕ Технологиите са превзели т. нар. медицина. То такава няма - Доктор преглед не прави пък и ако прави май отива със слушалките )))))) -Да се чуди и мае...Тия хора май бъркат понятието сложност с раздаване на хапчета... Тази прогнила каста трябва тотално да се пресее. Във всяка работа има определен тип дейности - практиката показва че над 80 % вършат елементарен тип неща... Не се връзвайте за приказките на тоя и оня....Този министър прави фиеста на тоя и оня и нищо повече. ЦЕЛТА Е ДА СЕ КРАДАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ И НИЩО ПОВЕЧЕ.....Е това ще го решава избирателя
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?