Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
НЕБЕСНО ШОУ: Чака ни зрелищен звездопад през уикенда
НЕБЕСНО ШОУ: Чака ни зрелищен звездопад през уикенда
Автор: ПИК
Дата
Дата
9651
Коментари
0
НЕБЕСНО ШОУ: Чака ни зрелищен звездопад през уикенда

Нощите около 11 ноември ще предложат поредния за годината звезден спектакъл в небето. Метеорният поток носи името „Северни Тауриди”. Открит е още през далечната 1869 г. Звездният прах идва от кометата „Енке”, а роякът е толкова обширен, че позволява падащите звезди да се наблюдават с различна интензивност от септември до декември.

Интензитетът на „Тауридите” не е голям. Обикновено се наблюдават между 5 и 10 метеора в рамките на 1 час. Космическите прашинки от този поток обаче изгарят зрелищно в небето и падащите звезди, които виждаме от Земята, са ярки болиди, разказва за очакваното звездно шоу Нова телевизия.

За наблюдение са подходящи късните часове на нощта. По-добра видимост има на места, където светлинното замърсяване е минимално – т.е. - далеч от светлините на града. Според актуалните прогнози на облачността в следващите дни от България видимостта ще е най-добра в западната половина на страната в нощта на петък срещу събота.

В събота срещу неделя облаците ще позволят звездопадът да се вижда добре в Източна България. В неделя срещу понеделник видимостта отново ще е по-добра на запад.

Още по темата
Красиво! Звездопад ще обсипе небето в Северното полукълбо
Часовник
12:14
Жителите на Северното полукълбо ще наблюдават обилен звездопад. На 8 и 9 октомври вечерта при ясно време ще можем да наблюдаваме пика на метеорния поток Дракониди, съобщи за "Интерфакс....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?