Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Мика Зайкова: Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса
Мика Зайкова: Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса
Автор: ПИК
Дата
Дата
15914
Коментари
0
Мика Зайкова: Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса

Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса. Това прогнозира в ефира на Радио „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. Тя добави, че страната ни може да си позволи увеличение на външния дълг, за да отслаби икономическите последици. Тя обясни, че в момента единственото облекчение за компаниите, пряко засегнати от коронавируса, е тегленето на кредити, но според нея е необходима по-сериозна подкрепа за малките и средни предприятия.

„Във другите страни, поне временно, за два или три месеца намаляват ДДС вноската. Гърция е една от държавите, която не е добре икономически, която е в доста недобро състояние, от 24% ДДС основна вноска за засегнатите сектори тя е намалена на 6%. В Кипър от 19% основна вноска, тя се намалява на 17%. Това е държава, в която има диференцирани вноски на ДДС, за туризма, който е основен за тях, за транспорта, за търговията вноската става от 9% на 7%. Да, това е за два или три месеца, но това е някакво облекчение“, посочи финансовият експерт.

Мика Зайкова каза още, че България разчита на вносни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти и припомни, че множество държави от ЕС ограничават износа си, за да задоволят вътрешното потребление. Според нея в тази ситуация страната ни ще трябва да започне внос от страни, които са извън ЕС. Експертът допълни, че очаква инфлация от 7-8%, която изключително ще повлияе на обедняването на домакинствата.

Още по темата
Мика Зайкова предупреди: Поскъпването на живота е предвестник на криза!
Часовник
16:17
Поскъпването на живота в отделните сектори, както и увеличаващата се инфлация, са предвестници на кризи. Това смята икономистът Мика Зайкова. Двамата с изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?