Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
МЕГА АФЕРА: Личните данни на Царя и Кошлуков лъснаха в "НАПлийкс"! В списъка са министри, висши магистрати, бизнесмени и актьори
МЕГА АФЕРА: Личните данни на Царя и Кошлуков лъснаха в "НАПлийкс"! В списъка са министри, висши магистрати, бизнесмени и актьори
Автор: ПИК
Дата
Дата
370071
Коментари
38
МЕГА АФЕРА: Личните данни на Царя и Кошлуков лъснаха в "НАПлийкс"! В списъка са министри, висши магистрати, бизнесмени и актьори

Симеон Сакскобургготски, министри, висши магистрати, директорът на БНТ, актьори, бизнесмени, живи и мъртви редови граждани са сред около 5-те милиона българи, чиито лични данни изтекоха при най-големия хакерски удар, осъществяван някога у нас.

Масивът е с обем близо 11GB, представлява 57 папки с общо над 1000 файла, някои от които с милиони редове информация. Той бе разпратен до медии и журналисти. Източникът е руски мейл сървър, което даде плод на твърдения, че огромният пробив е дело на руски хакери. Много вероятно е обаче зад него да стоят българи, които са ползвали руския сървър, за да скрият следите си. Данните са от базата данни на Националната агенция по приходите и вече получиха популярност като "НАПлийкс", пише "Марица".

В масивите могат да се открият например трите имена и ЕГН на над 1700 съдии, отделно на стотици следователи и прокурори. Някои от тях са действащи, други бивши. Личат имената на Веселин Пенгезов, Петя Крънчева, Божидар Джамбазов, Владимира Янева, Петър Сантиров. Там са и тези на зам. главния прокурор Иван Гешев, шефа на ВКС Лозан Панов, ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Франтишек.

Освен на царя и на друг бивш премиер - Пламен Орешарски, изтекоха лични данни на стотици бивши и настоящи политици и държавници. Сред тях са Мирослав Севлиевски, Корман Исмаилов, Петър Стоянович, Антон Кутев, Борислав Цеков, Александър Каракачанов, Димитър Бонгалов, Атанас Железчев, Яне Янев, Ширин Местан, Александър Праматарски Атанас Мерджанов, Даниел Вълчев, Георги Кадиев, Волен Сидеров, Георги Близнашки, Георги Пирински, Десислав Чуколов, Димитър Абаджиев, Коста Цонев, Кристиян Вигенин, Любен Дилов-син, Соломон Паси, Христо Бисеров, Янаки Стоилов, Станимир Илчев, Татяна Дончева, Николай Свинаров, Мария Капон, както и на стотици редови членове на политически партии. Данните на министрите Красимир Каракачанов и Красен Кралев, на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков също са налични.

Сред папките има най-разнообразни видове информация. Например текстове от масови SMS-и за надвнесени данъци, имейли на мениджъри на компании от различни европейски страни, файл, който вероятно съдържа BIC и IBAN кодове на сметки на хора в различни европейски банки. Друг с 275 000 кода вероятно представлява информация за кредитни досиета на хора. В папка NZOk са налице имена и ЕГН на 42 000 човека, като проверката показва, че те не са здравноосигурени.

Друг файл е с имена и ЕГН на стотици хиляди хора, някои от които са починали преди повече от десетилетие. Проверките показват, че част от имената от тази база все още присъстват в избирателните списъци. Не е ясно дали те са живи, или е пропуснато да бъдат извадени от списъците. ЕГН-тата на някои обаче са от началото на XX век и днес трябва да са на преклонна възраст.

В друга папка се съдържат подробни данни за фирмите, които са лицензирани за производство на алкохол. Налични са адресите им и бандеролни номера.

Данните вероятно са точени по различно време. Има актуални към 2009, към 2013, 2014, а най-новите са от юни тази година. Интересното е, че вероятно, за да не бъдат разкрити, хакерите са сменили датата на последна модификация на файловете на 10 ноември 1989 година.

Напиши коментар »
(38)
1
А данните на Фатмака и дебелата дърта Крушовишка Биволица има ли ги?
2
А как се разбра, че ги има в избирателните списъци?
3
И липсват само на либералните Соросиди, как стават тия неща, и никой от забогателите от Демократичения Преход ?
4
ИСКАМ 100 000 ЕВРО ВСЕКИ ДЕН -КАТО ФУТБОЛИСТ
5
Или Горанов не може да смята. И похарчиха 20 годишният уж терорист който 2012 г е бил на 13 г и му е дошло на акъла тогава да хапне НАП който нищо не р разбрал до вчера
7
Набеденият за хакер 20 годишен мадеж на колко е бил през 2009 г, от когато до днес има източени данни?! Някакъв пореден цирк ни се разиграва от управляващите за да се тушира леко огромния скандал и да се отвлече вниманието от скандалната сделка за концесия на Летище София
8
В МУТРИСТАН!!толкова им е акъла,такъв и хакер си изфабрикуваха!
9
Това,че има данни от 2009 година,не означава,че тогава са свалени!Ама нали сте про3ди като Фатмака Тъпанчев,няма как да вденете!Да не си мислите че има само данни от вчерашния ден?Да се публикуват данните за гласувалите оставката на Нинова на 49 конгрес на БСП/БКП,или как се отчетат ръкоплясканията!Едно ръкопляскане за нинова, равно на 25 гласа за нея,така иска и с машинно и електронно гласуване да спечелят изборита и да настане управление на всички БСП-та по всичките земни кълбета :))))Така и Деса Еврото Иванчева защитавахте позитанци,ама на никой друг поне 10х. евра в колата не са подхвърлени,на Нинова дори!
10
„Изводът е, че Делян Пеевски превзе и СЕМ. Резултатът ясно го показа. ДПС и ГЕРБ отново проявиха своята коалиция и настаниха в СЕМ поредния кандидат, удобен за Пеевски; поредния кандидат, удобен за статуквото", каза депутатът от "БСП за България" Александър Симов. Според него новият член на СЕМ е удобната марионетка, която ще изпълнявала точно това, което й кажат.“, 17.07.2019 г. - www.dnevnik.bg/politika/2019/07/17/3939225_peevski_prevze_i_sem_obiavi_bsp_sled_kato_zagubi/?ref=home_layer2 ++ Соня Колтуклиева: „Избраха Емил Кошлуков за шеф на БНТ. Изпълниха волята на Делян Пеевски. Делян Пеевски вече има 2 национални телевизии - Нова телевизия му я купи Кирил Домусчиев, БНТ му я подари СЕМ.“ – www.facebook.com/sonia.koltuklieva/posts/10218787881665181
11
На тоя наглец Горанов не му ли станаха прекалено много пропуските и гафовете, че го държат още. Или може би ще стане като черната касичка Порожанов, да го махнат малко преди арести на бушончета
12
извадете починалите от избирателните списъци,браво Влади, браво Горанов, ти си нашата гордост,след Костов ти си втори толкова не къдърен министър на финансите
13
Царя и Кошлуков... Ама те всички са лъснали в този НАПлийкс. И вие сте там. Реално, всеки работещ българин е там. Ако има някакъв скандал - извадете данни. Ама не ви стиска!
14
„Когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж, се оказва не случайно Сидеров, в продължение на практиката „Атака" да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов)"; „Демократична България" припомня фалита на ТВ7, която се управляваше в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. „Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат „усвоени" бюджети. Неговата компания „Ноу Фрейм" преточи милиони преди да фалира", пише в позицията.“, 03.06.2019 г. – (www.dnevnik.bg/politika/2019/07/03/3933250_demokratichna_bulgariia_iska_koshlukov_da_bude/?ref=home_layer2)
15
толкова много материал за журналистически изследвания. сега да видим смелостта им?!!
16
Какви лични данни са имената на хората? Нещо друго за тях няма ли? Ако имаше и ако сте журналисти, до сега да сте извадили поне една трошичка. Дайте някой лев на някой ученик да разчете данните, но със сигурност има много заинтересовани хора, странно е, че е че вече четвърти ден никой не може да извади никаква информация от там, та дори и безобидна. Да се надяваме, че от ГДБОП са я разджуркали добре, та да не става за нищо, освен за компромот, а както се знае компромат става от всичко. Самите имена на хората, наистина по закон са лични данни, но ако си съдия или министър, ти вече си си предоставил имената доброволно на обществено достояние. Нещо след имената ще успеете ли да прочетете?
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Закривай кочината.
19
Данните може вчера да са изтеглени, но да са актуални към стара дата, например ноември 2013 г. Друго е интересно. Най ранната дата е от 2014 г., а преди 2016 г. изтичането на лични данни не е престъпление. Това хакерче е ползвало юридическа подкрепа, май, защото целият му акъл е в компютърния код, а за всичко останало е като недоразвит. Но добре са го посъветвали, най-вероятно просто са го използвали.. Ще опитат да твърдят, че нерегламентираният достъп е извършван преди 2016 г., защото наказателна отговорност се носи по законите действащи в момента на деянието, тоест ще се измъкне, дори и да го признае съдът за извършител.
20
Наврете им го в г@за!
21
отговор на коментар
мисли, преди да пишеш, просто това са стари файлове
22
Сега ще цъфнат мутрафоните на тиквоча и драгалевския циганин. На предния прецедент за който тиквоча го даде за пример,че магаре да върже прецедент ще стане,също лъсват имотите от прецеденстването.
23
Сега ще цъфнат мутрафоните на тиквоча и драгалевския циганин. На предния прецедент за който тиквоча го даде за пример,че магаре да върже прецедент ще стане,също лъсват имотите от прецеденстването.
24
Няма данни за БСП,за Кирил Добрев,Крушовица,Елена Йончевата овца и други познайници,ни Доган,ни Местан ,ни Карадайъ,и така нататък.Доста избирателно и преднамерено.А кой ги публикува,защото публикувалия ги носи същата наказателна отговорност?
25
Килърите ми хакнаха фейса, очаквам ритуално у.бийство в стил хан Крум върху мен ..
26
Е кво стана,русия ли била виновна за атаката,заради ф16. Боко,как ще се оправдаваш бе,тикво проста..Май много ти се насъбра напоследък.
27
От това което чета, въобще не прилича на хакерска атака от 20 годишен младеж. Освен това, как той има достъп до руски сървър? Как така данни са точени години наред, а НАП не са знаели. Те и сега даже нямаше да знаят, ако хакера не беше изпратил до медиите. А и след като има течове от 2009 и 2013 г. на колко години ще да е бил този хакер тогава? Сигурно просто го арестуваха, за да имат изкупителна жертва, но сигурно наистина е от чужбина.
28
Прави са холандците да ни спират за Шенген. Както бяха казали, ако ''тези влязат в Шенген, още на следващия ден руснаците ще знаят всички пароли и ще имат достъп до всички системи за сигурност на целия ЕС". Е сега се доказа това. За да измият този позор, оставки трябва да подадат не само шефа на ИТ отдела в НАП, но шефката на НАП и Горанов. И след като на НАП им е скъпо да наемат добри специалисти да възложат еднократно на външна фирма да оправи сигурността. Идио-ти!
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
Дреме ми на ЕГеНе-то!
31
А на Баба Ива и Педялко от ПИК, кога ша им лъснат умните и красиви задни части?
32
Време е да лъснат червените задници на червивата буржуазия! Това до номер 31 глупако!!!
33
Абе ей, за мен лично и за други като мен такива - никакви хорица е ясно положението в живота. Ние сме хакване през 1944 г, през 1989г, хака ни и ни факат и до днес всички управници. Ама царот, а? Цел живот хака, а сега него да го.......... Явно боли.
34
При такава ситуация Горанов трябва да си подаде оставката, ако се смята за цивилизован човек.
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
До 33 без последния абзац, иначе мерси, а за да не те хакат 35,пиши само хубави неща за либерализъм, как поляците бг са над всички ви, ще ви хакат след време, а и доста изхака
37
Ама как така на боко ''слънцето'' на планетата не са излезнали данните и на не един и двама негови авери в далаверите??? Явно техните лични данни са много добре опазвани от многобройните държавани хрантутници, ама за другите '' не било нищо значимо''???
38
На лошо върви света с тези хаквания. Съставете психопрофил на тези озлобени, нещастни самотници, безскрупулни като камикадзета и работете върху тяхното хуманитарно възпитание. Този Кристиян едва ли е прочел една книга през живота си, нашият премиер в сравнение с него е цветущ филолог и книголюбител, но не трябва да му се кефи толкова открито, като човек на маймуна в зоопарка.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?