Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Мартин Райков: АБВ е за въвеждането на електронното гласуване
Мартин Райков: АБВ е за въвеждането на електронното гласуване
Автор: ПИК
Дата
Дата
3241
Коментари
1
Мартин Райков: АБВ е за въвеждането на електронното гласуване

„Референдуът щеше да има по-голяма тежест ако беше запазил въпроса за задължителното гласуване, или този за въвеждането на мажоритарен принцип 50 на 50 при избора на народни представители. Свидетели сме на една вяла кампания по популяризирането на народното допитване по темата с дистанционното-електронно гласуване“. Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ членът на НС на ПП АБВ, адвокат Мартин Райков.

Според него Алтернатива за българско възраждане е „За“ въвеждането на такъв тип вот. 

„Подкрепяме електронното гласуване. АБВ вече даде пример в това отношение. При вътрешните избори за председател на партията през пролетта, около 5000 наши члена дадоха гласа си по този начин“, заяви Райков. Според него твърденията, че този тип процедура ще позволи масови манипулации засега не почиват на основателни доводи, тъй като все още няма окончателно одобрена методология, по която ще се извършва дистанционният тип избор по електронен път.

„Първото, което трябва да се случи, е да подкрепим електронното гласуване на референдума, а после ще мислим за технологията, с която да предотвратим купения и манипулиран вот. Призовавам гласоподавателите да подкрепят електронното гласуване.

Технологията, която се прилага по света, позволява човек да гласува няколко пъти, като се зачита последният му вот. Всеки, който се е почувствал притиснат, може да се прибере в къщи, да използва компютър или таблет и да упражни правото си на глас още веднъж, независимо - по начина, по които иска “, посочи той.

„По време на избори в чужбина се разкриват няколкостотин секции (по данни на ЦИК за тези избори са 312 Бел.ред.). За тях се командироват стотици служители, които да организират работата. Електронният вот може да намали тези разходи на половина“, посочи още адвокат Райков.

Напиши коментар »
(1)
1
Електронното гласуване е много хубаво.Ще се повиши избирателната активност.Но си представям как в циганската махала ще се появят млади мъже с лаптоп и куфари.Срещу лична карта ще се гласува срещу заплащане.Същото ще е и в предприятията - собственика ще изиска всички лични карти и ... готово .Който си направи оглушки и не си даде л.к. - утре да не идва на работа.А при тази безработица ... Не може 3 - 4 млн. души да бъдат IT специалисти и да се оправят сами.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?