Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Мария Габриел: Делото на Кирил и Методий и техните ученици е стожер на българския дух, който ни е направил несломим през вековете народ
Мария Габриел: Делото на Кирил и Методий и техните ученици е стожер на българския дух, който ни е направил несломим през вековете народ
Автор: ПИК
Дата
Дата
3377
Коментари
9
Мария Габриел: Делото на Кирил и Методий и техните ученици е стожер на българския дух, който ни е направил несломим през вековете народ

Светите братя Кирил и Методий, които почитаме днес по стар стил, ни завещаха повече от азбука. Те ни дадоха знание. За нас, българите, делото на Кирил и Методий и техните ученици е стожер на българския дух, който ни е направил несломим през вековете народ. Трябва да се горди, че сме дали третата азбука на ЕС и сме част от културното езиково многообразие на Европа. Това заяви по време на празника „Кирилицата в Европа“, организиран от район Илинден, водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел.

„Моето послание днес е да насърчаваме любовта към четенето. Надявам се къщичките за книги в Южния парк да приютяват повече четящи хора, особено децата. Днес, в ерата на цифровите технологии, традиционните и електронните книги могат да живеят заедно, отваряйки ни повече възможности за четене. Пожелавам повече хора в парка да разлистват страниците на книгите в къщичките и да намерят своята фраза, която да им остане за цял живот“, подчерта Габриел. Тя добави, че нейната любима фраза е от книгата „Малкият принц“, която е оставила в своебразната библиотека: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“. 

„Датата 26 май ни дава още една възможност да изпратим послание за България на сърцата и умовете. За България и Европа на културата. За силна България в обединена Европа с номер 12 в бюлетината“, добави Мария Габриел.

Именно по инициатива на Мария Габриел Европейската комисия се превърна в сцена на българската просвета и култура и славянската писменост на 24 май преди една година. 

По време на празника в район Илинден кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев сподели, че трябва четенето да бъде стимулирано, защото в книгите е науката и знанието. „Младите поколения трябва да израстват в с българския дух, като част от Европейския съюз и като част от семейството на свободните демократични народи. Трябва да направим така, че младите поколения да намерят своето щастие в страната. Те са свободни да пътуват, но най-хубавото, което можем да им завещаем, е да намерят своето щастие в своята родина“, подчерта Ковачев.

Общинският съветник Татяна Георгиев призова всички да се обръщат по-често към книгите, защото техните страници успяват да ни пренесат на места, на които се случват невероятни неща и от там излизаме по-умни, по-добри и по-човечни. 

„На 26 май ни предстоят европейски избори. Район Илинден е един от районите в София, които спечелиха най-много инвестиции от европейски проекти. На територията на района всички 8 училища и детски градини се реновират по европейски програми “, подчерта Георгиева. Тя благодари на кмета на Илинден Иван Божилов за непрекъснатата работа, за да може всичко постигнато да се реализира.

Иван Божилов призова посетители на парка да пазят поставените къщички за книги в района.

След официалната част гостите на празника дариха своите книги на гражданите на „Илинден“ в специалните  градински библиотеки.

Напиши коментар »
(9)
1
това ли прие чуждата фамилия и вяра! Лицемери! ВЪН!!!
2
Всичко е много "българско".Мераклиите ГЕЙберасти: Гаргамел, Шпайдел, Асим Адемов, все с "български" имена. ИЗМЕТ.
3
Тероризъм е, бившият ми мъж г-н Габриел да ме държи под контрол с гривна с джипиес, въпреки че съм официално разведена чрез свадбен медиатор пред съда в Екс-ан-Прованс заради белезите от камшик но ми оставиха името Габриел, защото така съм известна в обществото и се явявам на избори, и г-н Габриел, въпреки, че приех католицизма и нямам нищо общо с атентата, по случай визитата на папата в България да гори интимните ми части отпред, и одзат и зърната също със свещи за наказание за нещо, за което нямам вина! Плаче ми се, а трябва да рецитирам като ученичка за Кирил и Методи и не можа да разбера защо точно днес!
4
Позитанските Помияри отново заливат с една и съща Помия,дали фамилията и била българска ! Ами гледайте си Корнелийка и Рафаелчо,къде къде по-звучни имена!
5
Е, нека ви крадат комунистите, които ви беха затворили като овце в кошара без право да излизате в чужбина. Сега половината ви дъщери са с чужди фамилии, вие обаче нападате ...срам. Милионерът депутат от БСП Васил Антонов, с българско име, апартамент в Хърватска Ривиера, къща за гости в Минерални бани, Хасковско, собственик на хотел Ростов, Плевен. А вие??
6
Абе ! То всички малоумници все цитират по нещо от "Малкия принц",защото не са прочели и една българска книга! Говори за Кирил и Методий ? Срам и позор !
7
Оли, и ти говориш за Екзюпери, а не за Алеко! За разлика от тебе ,сигурно го е чела и в оригинал!
8
Браво Мария. Млада, интелигентна, образована и с опит. Ще гласуваме за теб и ГЕРБ.
9
Няма да гласуваме ЗА МАЛОУМНИ и КРАДЛИВИ СВИНЕ, като ГАРГАМЕЛ, ТИКВАТА, ПИПОНА, ВИНКЕЛА, и ОСТАНАЛИТЕ ЛОЕНИ ТОПКИ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?