Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Майката на Миню Стайков пое бизнеса му
Майката на Миню Стайков пое бизнеса му
Автор: ПИК
Дата
Дата
43321
Коментари
5
Майката на Миню Стайков пое бизнеса му

Майката на Миню Стайков се оказа собственик на бизнеса му с алкохол. 90-годишната жена тихомълком е придобила бизнеса с алкохол на арестуваният олигарх Миню Стайков, пише столичен всекидневник.

След серия финансови операции, участие на офшорки и доверени адвокати баба Станка Стайкова, майка на Миню става собственик на половината от акциите в създаденото от сина и предприятие "СИС Индустрийс". Покрай сделките е обявен и финансовият отчет на алкохолната фирма за миналата година. От документа става ясно, че заводът в Карнобат е натрупал над 4.6 мл. лева загуба.

Наред със завода за ракия и водка в Карнобат "СИС Индустрийс" притежава и десетки хиляди декари лозя. Любопитно е, че самите сделки стават по време когато Стайков е в ареста по обвинение за участие в престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Сделките на баба Станка приключват трансформирането на собствеността в алкохолната империя от Карнобат. Създателят и Миню Стайков окончателно няма нищо общо по документи със собствеността и така дори и да бъде осъден, шансът от конфискация е нулев, обясняват юристи. Като допълнителен бонус е и фактът, че липсата на Стайков сред акционерите прави изключително трудно доказването на обвинението в пране на пари чрез винпрома срещу него. В същия момент бизнесът напълно легално остава в семейни ръце.

Трансформацията стартира още през 2016 г. Тогава Стайков и аверите му прехвърлят акциите си във винпрома на името на две офшорки - "Фронтиър Холдингс" и "Синевикс". В резултат фамилията запазва едва два процента от акциите чрез съпругата на олигарха Рени.

Паралелно с появата на офшорките бизнесактивност развива и майката на олигарха баба Станка. Навръх 90-годишният си юбилей дамата създава фирма "Нет акуизишън". Там тя държи 99.8 процента от акциите, а останалите са на адвоката на Стайков Красимир Трифонов. За него преди дни от медийни публикации стана ясно, че е уличен от прокуратурата във фалшифициране на документи. Целта е да се попречи на едно от разследванията срещу олигарха Стайков.

Втората част от схемата с винрпома е реализирана през лятото на миналата година. Събитията се случват малко след като спецпрокуратурата разби нелегална фабрика за цигари в Карнобат. За неин бос обвинителите обявиха Миню Стайков.

Покрай акцията и последвалите арести тихомълком от собствеността на винзавода в Карнобат изчезват офшорките.

На мястото на "Синевикс" без много шум влиза фирмата на баба Станка "Нет акуизишън". Любопитно е, че самата сделка става на няколко етапа. Първо офшорката става акционер във фирмата на 90-годишната жена залагайки акциите си във "Сис Индъстрис", а след това те са купени от майката на олигарха. Окончателната трансформация е узаконена преди няколко месеца. Така баба Станка като собственик и управител на "Нет акуизишън" става най-големия акционер в алкохолната империя.

Любопитно е, че почти половината дялове в алкохолната империя държи и родената в Ливан Аида Ал Медлеж чрез фирма "Екуити Файнанс", която наследява офшорката "Фронтиър Холдингс".

Още по темата
ПУНТА МАРА: Гладната стачка на Миню Стайков с ягоди и суджуци
Часовник
01:15
Обявилият уж безсрочна гладна стачка алкохолен бос Миню Стайков, "гладувал" в болницата на Софийския затвор със суджуци, луканка, ягоди, шоколади и натурални сокове. Стайков е настанен в болницата...
Напиши коментар »
(5)
1
Да жувей баба Станка – бодър предприемач, собственик и работодател! Сега ще кандидатства за рекорд в книгата на Гинес! Даже и Сорос не може да ѝ се опре – в сравнение с нея си е направо цепеняк!
2
Бизнесменка !
3
Баба Станка става една от най-търсените моми в Карнобатско, ако не и в цела България!
4
по права линия, падат в съда на първото заседание. Друг е въпросът с офшорната собственост. Всички усилия падат, ако ти затворят предприятието. Някъде яко не си е платил Миньо. Той от 30 години работи по схеми, но сега не са се разбрали с дебелото........ Един дол дренки са всичките от двете страни на бариерата.
5
И ние търсим КОЙ да убие новия Франкенщайн та 30 години му дават да сучи и сега КО ПРАИМ А....Ами нали имаше един ЗАКОН за конфискуване на имущество не напразно получаваше лъвска заплата от 8,000 лева май беше.А товарищ КУШЛЕВ и защо толкова години ги получаваше а на никой не са конфискували и лев.Сега ако им конфискуват имуществото на всички тези следствени ще покрият по-голямия дял от Външния дълг и наред са другите пръднали зайци във чужда люцерна Червената Буржуазия........?????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?