Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Лъвът на Шипка разкри нови тайни за себе си
Лъвът на Шипка разкри нови тайни за себе си
Автор: ПИК
Дата
Дата
14862
Коментари
1
Лъвът на Шипка разкри нови тайни за себе си

Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по рано от предвиденото.

"Установи се, че на всяка част от която е сглобена Лъва, от вътрешната страна е изписано колко тежи съответния елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53″, разказа пред БГНЕС д-р Чавдар Ангелов, който е директор на парк-музей Шипка – Бузлуджа.

Добрите новини са, че лъвът е конструктивно здрав, т.е. носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.

Лъвската фигура бе почистена изцяло отвътре, носещата конструкция бе обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда. В общи линии, с това ще се изчерпат дейностите във вътрешността на лъвската скулптура.

Междувременно, започна и отстраняването на фугиращите смеси, които са между всички сегменти на фигурата, ще се направи префугиране по технологията, която е съгласувана с Министерството на културата чрез зачеканяване на олово вътре в самите фуги. След което тези оловни участъци ще бъдат тонирани в съответния цвят и накрая лъвската фигура ще бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея, който да я защитава от влиянието на слънчевите лъчи и климатичните явления. 

Още по темата
Ремонтират лъва на Шипка
Часовник
21:42
Започна реставрацията на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка. Вече са събрани необходимите 111 000 лв. за реконструкцията, като парите са изцяло от дарения.Статуята се нуждае от...
Напиши коментар »
(1)
1
Добре че не са го санирали още !!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?