Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Къщата на Яворов се продава от ЧСИ за 1,6 млн. лева. Господа министри, докога ще продължава този срам? Няма ли държавата да си върне многострадалния имот?
Къщата на Яворов се продава от ЧСИ за 1,6 млн. лева. Господа министри, докога ще продължава този срам? Няма ли държавата да си върне многострадалния имот?
Автор: ПИК
Дата
Дата
28224
Коментари
10
Къщата на Яворов се продава от ЧСИ за 1,6 млн. лева. Господа министри, докога ще продължава този срам? Няма ли държавата да си върне многострадалния имот?

Легендарната къща-музей на Яворов на столичната улица "Раковски" е обявена за продан от ЧСИ за малко над 1,6 милиона лева.

Така отново увисват щедрите обещания на културното министерство, че най-после ще се погрижи многострадалният имот да се удържави.

Съдбата на къщата е не по-малко злочеста от съдбата на самия Яворов. Именно в нея през 1912 г. Лора Каравелова се самоубива, а поетът се гръмва в слепоочието и ослепява.

От 1963 г. имотът функционира като музей на Пейо Яворов, там са изложени оригинали на ръкописите му, уникални фотографии, възстановен е оригиналният му кабинет.

След "демокрацията" обаче домът е реституиран, а оттогава сменя поне шест пъти собствениците си. Сред тях се нарежда печално известната фондация на Сорос "Отворено общество", фондът "Екуест", който за кратко чистеше боклука на София, масонска организация, бизнесменът Васил Панчев...

През цялото време държава и община се кълнат, че правят всичко възможно да си върнат собствеността и възстановят музея. Някои от собствениците предлагат периодически размяна - да дарят имота и да бъдат компенсирани с адвекватен терен някъде другаде. Държавата обаче ехидно пропуска шанса си и не желае да осъществи подобна сделка, оправдавайки се с "невъзможност" и липса на подобни терени.

Сега къщата пак е на пангара и вероятно скоро ще попадне в ръцете на поредния "честен бизнесмен". 

ПИК пита културното министерство и Столична община.

Г-н Банов, г-жо Фандъкова, щом така или иначе се е стигнало до публичен търг, не е ли редно вие, господа, да откупите къщата на един от най-прославените български лирици и да я върнете на почитателите му под формата на музейна сбирка?

Толкова ли няма откъде да извадите 1,6 милиона лева? 

Толкова ли в София не се намери един имот, с който да компенсирате собствениците на Яворовия дом? Що за непукизъм и безразличие към съдбата на българските културни паметници?

Напиши коментар »
(10)
1
ЧСИ - егати унижението наистина...прави сте, Пи,к ама никой няма да ви чуе. Охраненит чиновници не им пука за културата
2
срам!!!!
3
Яворов е добър поет, има красиви стихове, но иначе е бил един черен мостакат чирпански циганин и не е постъпвал много практично. Къщата е един от примерите на архитектурата на София от началото на миналия век, но циганинът Крачолов е живял там само три месеца. Защо я наричат къщата на Яворов? А иначе, тя се намира до сградата на омразното на Бога СДС, която е прокълната. Как очаквате такава къща да има щастлива съдба? Наивно е също да се очаква, че белчинската дивачка Фандъкова, която не умее да яде с нощ и вилица, и карловския читак Боил Банов ще си мръднат газът за подобен казус, защото те се интересуват тя как да краде, а той от пиене и пдрасти. Както е известно в Карлово всички мъже са пдрасти, като турците изнасилват българите, които са страхливи, но понеже Карлово е родният град на Левски, това е тема табу.
4
Яворов е ром.Така че,къщата не требе се продава, а да се събори!
5
..............БЕЗ ИСТОРИЯ БУЛГАРИЯ Е ГОЛЛАЯ ПУДКА С КРАВАР ЗА ГЕРБ !......
6
Червените ГЕЙберастки СВИНЕ начело с ТИКВАТА подариха на пловдивския свинар от БСП Гергов 43 милиона за дупката във Варна, а за БЪЛГАРЩИНАТА НЯМА ПАРИ.
7
.................. У СЕЛО БАНКЯ Е СТАТУЯТА НА СФОБУДАТА !......ТИКВА С ФАКЕЛ !.....
8
Дори само затова, че КОМУНИСТИТЕ от ГЕЙберастката партия НАЧЕЛО С КОМУНЯГАТА ТИКВА, ПОДАРИХА на КОМУНЯГАТА от БСП свинаря Гергов 43 млн. лева ТЪПАТА ТИКВА от село Банкя трябва да бъде ИЗРИТАН ОТ ВЛАСТТА, И ДАДЕН НА ПРОКУРОРА. Това е ТИПИЧЕН СЛУЧАЙ, КОГАТО КОМУНИСТИТЕ СЕ ПОДКРЕПЯТ ЕДИН ДРУГ.,,,,Да ЖИВЕЕ БОКО ТИКВАТА, ДА ЖИВЕЕ СВИНАРА Гергов, ДА ЖИВЕЕ БКП.
9
Браво на ПИК ! Направете силна медийна кампания и всеки ден поставяйте този важен въпрос!! Министър Боил Банов също да се активизира и да намери тези пари по бързо, преди да е късно. И в културното министерство да си намалят вече разходите за командировъчни по света и у нас, от това перо също могат да се заделят немалко пари за музея, да! Пари има - помним добре, че съвсем наскоро от МК отпуснаха едни 60 хиляди лева или даже повече за един повече от скромен "зелен" килим от цветя пред НДК, който просъществува само 24 часа! Така че властимащите да се задействат, време е.
10
Отвратена съм от гаврата с паметта на нашия велик българин, поет и общественик Пейо Яворов. Мъките и униженията към светлата му личност придължават вече над век. Равносилно е Англия да се прави на ущипана госпожица, а къщата на Шекспир да си я менкат както си искат. Това там просто няма как да се случи. Гаврата с последния дом на Яворов е държавно престъпление. На най-високо ниво властимащи трябва да си подадат оставки. Веднага!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?