Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Крум Зарков обяснява във фейсбук откъде е събрал пари за топ жилище в София
Крум Зарков обяснява във фейсбук откъде е събрал пари за топ жилище в София
Автор: ПИК
Дата
Дата
23178
Коментари
24
Крум Зарков обяснява във фейсбук откъде е събрал пари за топ жилище в София

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков опита да даде смислено обяснение за впечатляващия си апартамент на пъпа на София и за начина, по който го е придобил.

Апартамента съм придобил през 2015 г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП. В този апартамент живея със семейството си. Друг нямам. Това написа зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков във „Фейсбук“, след като стана ясно, че прокуратурата е възложила на КПКОНПИ да провери имотите му.

„Вярвам, че когато те питат, трябва просто да отговориш. Още повече когато няма какво да криеш“, заявява той.

„Апартаментът е закупен за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет. В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко“, обяснява депутатът от левицата и допълва, че цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и съответстват на доста окаяното състояние на сградата.

„Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039 г.“, обявява Крум Зарков.

„Имам и една кола. Купена също преди 2016 г. На 8-9 години е вече“, коментира той. „Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000 лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова“, пояснява депутатът. „Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати. Доходи, извън трудовите, практически не съм имал. Това са моите отговори“, пише още той.

За новата афера в "Апартамент гейт" с участието на депутата от БСП писа първо ПИК. През 2015-а Крум Зарков закупува със съпругата си Ирина апартамент на първи, надпартерен етаж с мазе в центъра на София. Жилището на бул. "Дондуков" е 140 кв. м и е закупено от италианския гражданин Масимо Алеоти.

Върховна касационна прокуратура веднага сезира КПКОНПИ и НАП за разследват сделката. При изповядването й Алеоти е представляван от пълномощник, тъй като живее в Швейцария. Сумата е 155 000 евро или 1 107 евро на квадратен метър.

От нотариалния акт става ясно, че 15 500 евро са платени преди подписване на договора, 74 500 евро са платени при подписване на акта, а останалите 65 000 евро са платени чрез ипотечен кредит. Парите, с които Крум и Ирина Заркови са разполагали при сключването на сделката очевидно са в размер на 90 000 евро. Ипотеката от 65 000 евро пък е рефинансирана с нова, на стойност 120 000 лева, сключена в края на миналата година. Фактът е любопитен от гледна точка на това, че Крум Зарков поне в последните две години е получавал депутатска заплата, а след напускането на Парламента от страна на БСП, не би трябвало да получава доходи оттам, тоест - не е ясно как семейството ще погасява задълженията си.

Преди да стане част от парламентарната група на БСП, Зарков е работил в комисията за конфискация на незаконно имущество, т.нар. Комисия “Кушлев”. Преди това, по разкази в интервюта, които е давал, е учил и живял десет години във Франция, където се е препитавал с работа в “Макдоналдс” и гроздобер в Бургундия. Съпругата на депутата пък е детски психолог.

От цялата тази информация можем да стигнем до извода, че двамата не са имали драматична разлика в доходите си през последните години. Изниква обаче въпросът как са натрупали 90 000 евро при предимно държавна работа на Зарков у нас и нископлатен труд във Франция, при това - в период, в който депутатът е работил, за да се издържа и плаща обучението си.

Интересно е и как Заркови успяват да погасят задълженията си по ипотеката, при положение, че социалистът в момента не би трябвало да получава депутатската си заплата, а цялото му семейство би трябвало да се издържа от практиката на съпругата му.

В този период, от същия пълномощник, но този път на друго лице - Камелия Глишева, Крум Зарков еднолично купува едно цяло и пет върху петнадесет идеални части от дворно място на бул. Дондуков, с обща площ 314.40 квадратни метра. Данъчната оценка на цялото дворно място е 2 963.10 лева, а Зарков е платил на Глишева 300 лева. Стойността на квадратен метър от земята, определяна като “дворно място” в района също е от порядъка на 2 340 лева, според хора от имотния бизнес.

На пръв поглед покупката на идеалните части, равняващи се в реални части на 31 кв. метра няма смисъл. При желание някой да закупи дворното място или да направи някаква постройка в него, то той трябва да я откупи от собствениците, а тогава цената би била съвсем различна, особено щом става дума за парцел в центъра на столицата. В сферата на предположенията, Крум Зарков може да е платил по нотариален акт 300 лева и да е предал на продавача реалната стойност на сделката на ръка, което двете страни да не декларират пред държавата, съответно - да не плащат дължимия данък върху пълната цена на земята. Така, при платена стойност от около 10 лева на квадратен метър Крум Зарков може да реализира печалба от около 72 000 лева, ако реши да продаде земята на пазарни цени в момента. Според журналистически публикации Крум Зарков тези дни е отказал да коментира казусите с имотите, закупени от президента Румен Радев и колегата си в БСП Валери Жаблянов.

Зарков стана известен с прякора Кръволока заради скандалния гаф преди едно участие в телевизионно предаване. Нелепата му шега "Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо" му излезе солено и се наложи да се извини, макар и с половин уста. Защото неговият дядо Леонид Кацамунски с нашивки на генерал-майор не е бил измъчван от комунистите, а е бил техен прокурор и следовател.

Припомняме, че замесени в аферата с евтини апартаменти са и президентът Румен Радев, който все още не е дал обяснение по въпроса и не се е оттеглил, както и шефът на ВКС Лозан Панов и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Антикорупционният орган разследва и сигналите за техните имоти.

Ето становището на Върховна касационна прокуратура:

По повод публикация в сайта "Топновини", Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП извършване на проверка относно

произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител Крум Зарков.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваното лице недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, , относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. От проверяваното лице ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

На органите на НАП е възложено извършването на действия в съответствие с правомощията им относно спазването на данъчното законодателство във връзка с проверяваните сделки, цитирани в медийните публикации, както и относно съответствието между декларираните и/или получени доходи.

Още по темата
ПЪРВО В ПИК: Кръволока на Корнелия лъсна в "Апартамент гейт", КПКОНПИ и НАП го подпукват! Крум Зарков си купил жилище от 140 квадрата на бул. "Дондуков" за 155 000 евро
Часовник
14:36
Нова афера лъсна в "Апартамент гейт" с участието на депутат от БСП. През 2015-а Крум Зарков закупува със съпругата си Ирина апартамент на първи, надпартерен етаж с мазе в центъра на София. Жилището...
Напиши коментар »
(24)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
КАКВО СИ РАБОТИЛ ТИ БЕ КОТРАК,СПЕЦИАЛИСТ СИ ПО ПРАЗНОДУМИЕ ,ОТКЪДЕ ГИ СПЕСТИ ТЕЗИ ПАРИ БЕ МАМИН-НЕ ЧЕ Е ПОДСЪДНО ДА СИ КУПИШ АПАРТАМЕНТ АМА ТИ СИ ЕДИН ОТ ОСТРИЕТАТА НА КУРИ И МОРАЛИСТ ГО РАЗДАВАШ-АДЕ СЕГА КАТО МЪЖЕТЕ СИ ПОДАЙ ОСТАВКАТА АМА НЕЕЕЕЕ
3
да приемем , че си прав бе д@бил. От 155 изваждаме 65 кредит. Остават 90 000 евра спестени от двамца ви. Делим на 2 и стават 90 000 лева . Докажи как си ги спечелил. И се сърди на краварката че оср@ вентилатора
4
Много "трудолюбив" младеж. Заложено му е в ДНК-то.
5
НА ТОЗИ И ЕДНА ТАКАВА ЕХИДНА ОСМИВКА СЯКАШ Е НЕДОСЕГАЕМ,ПА ТОЙ УВАРТОЛЕН В ЛАЙН..,СЕГА КАТО ЩЕ СЕ ПРАВИШ НА ПОРАСНАЛ ПУСНИ ПОЛАТА НА МАМА И УТРЕ МЪЖКАТА ОСТАВКА
6
Брей, 27 години блъскам,от които 14 на вън и има къща за 50-70хил.лв. Тия големи спестовници.....
7
GALFOnite si nakupiha zhili6ta za po 500 e kvadrata,a DOGAN si kupi cial TEC za 500 lv I NIKOI NE ZABELIAZA I NE MU TYRSI SMETKA .ASHKOLSUN
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Не бил в политиката, само дето работил в КОНПИ.... Там нито корупция, нито власт, нито държавни коли и привилегии......... Много са хитри бесепарите като кажат "ама ние не сме на власт"... Да, де, разликата е само, че не носите отговорност и не сте под лупа, иначе сте на същата софра, всичките червени чиновници, общинари, съди, прокурори, експерти и вся останлая, сте си там, където партията майка ви инсталира и по законът за държавния служител никой не може да ви пипне. Къде, в КОНПИ ли не си досег до олигарси? А до чувствителна информация? А възможност да повлияеш на провосъдието? А да направиш чадър на някой от вашите.
10
Ти кажи за парцела на пъпа на София по 10 евро за кв м. ?
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Пик цензурирате съвсем беобидни коментари. Какво става. Уплах ли.
13
Може ли този да обясни ,каква заплата е получавал той и жена му, за да могат да си купят апартамент на тази цена.Всичко е елементарно.В най бедната страна на Европа, както говорят социалистите, техните висши кадри купуват апартаменти на кило.Какви заплати трябва да са получавали, за да си го позволят.Всичко е елементарно.Зарков- колко години работиш и какви доходи си получавал.А,стига бе ,че дори в Германия не си купуват такива апартаменти на твоите години.
14
вие, бе, черчета, бе, писахте преди две години, че родителите на Крум Зарков са изключително уважавани личности! За майка му всички знаем, а баща му е д-р Костадин Зарков, завеждащ Първа хирургия в Пета градска. Да дам ли линк към статията ви. Всички ние имаме по един апартамент и по една кола. Кой родител не помага на детето си, когато става дува за един /не за шест/ апартамента. Крум Зарков обясни пред медиите, но защо като казвате а не казвате и я :" „Вярвам, че когато те питат трябва просто да отговориш. Още повече, когато няма какво да криеш. Та питат ме цял ден за единственото недвижимо имущество, което притежавам. Отговарям: Апартамента съм придобил през 2015г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП. В този апартамент живея със семейството си. Друг нямам. Закупен е за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет. В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко. Цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и съответстват на доста окаяното състояние на сградата. Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039г. Имам и една кола. Купена също преди 2016г. На 8-9 години е вече". Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова. Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати. Доходи, извън трудовите, практически не съм имал. Това са моите отговори“. Така, че от този джоб няма да измъкнете заек.
15
отговор на коментар
Кога, бе, тъпанар! Знаеш ли през коя година е родено това момче!
16
Електоралната подкрепа на европейските избори за ГЕРБ и БСП е почти изравнена. В действителност, дали ще те крадат правоверните комунисти от ГЕРБ или правоверните комунисти от БСП, няма никаква разлика. Комунистът, освен да краде, друго не знае. Но народа пак ще гласува за тях, защото му харесва да го управляват и крадат комунисти, тикви, милиционери, физкултурници, мутри, агенти на ДС, кратуни, румянки, бъчваровки, калинки, теменужки, кристалинки, куневици, десита, цецки, пламенгеоргиевци, жабляновци, цацари, лилянки, сарафовци, порожановци, габриелки, манделки, мотики, празни лейки, сикаджийски башибодзуци и др. правоверни, които да си живеят на ползу роду в суперлукс апартаменти (вкл. мезонени и тризонети) в центъра на София с площ по 200 - 300 кв. м. с гаражи с частни асансьори и панорамни тераси с парни сауни и джакузита, при това на цени в пъти по-ниски от пазарните.
17
Бойко Борисов: „Как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз.“ ++ Г-н Бойко Борисов много ясно и много категорично не споменава нито съд, нито прокуратура, нито КПКОНПИ, защото шефовете им, като г-н Сотир Цацаров и г-н Пламен Георгиев, са лично назначени от ГЕРБ и ДПС и няма как да накажат по какъвто е да е бил начин както Цветан Цветанов, така също и Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган.
18
НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ МАЙКА МУ И БАЩА МУ НЕ СА УВАЖАВАНИ ХОРА-ГОВОРИМ ЗА СРЕДСТВА И ЛИЧНИ СПЕСТЯВАНИЯ ПРОЧЕТИ КАКВО СИ ПУСНАЛ-ЛИЧНИ И НА ЖЕНА МИ НО АЗ СЪМ БИЛ БЕЗРАБОТЕН ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТА-И АКО РУДИТЕЛИТЕ МУ БЯХА НЯКАКВИ МИЛИОНЕРИ ИДЕ ДОЙДЕ ДАЛИ СА НА ДЕТЕНЦЕТО ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ЗА МАЙКА МУ СЪБИРАХМЕ МОЖЕ БИ ЦЯЛАТА СТРАНА ПАРИ-ТОЗИ ЧОВЕК Е ДЕПУТАТ И РЕШАВА ЧОВЕШКИ СЪДБИ,ТОВА НЕ Е ДА СТОЙ ДО НА МАМА ПОЛАТА И ДА РЕДИ ПЪЗЕЛ
19
и отговор не чакам.Дали Ана Заркова няма да разследва и да ни разясни, откъде отрочето и има толкова пари.Нали беше боркиня за истина и справедливост.А,ако някой не е наясно ,тя е майка му .
20
Утре като се върна от екскурзията и аз ще трябва да измисля откъде пари за роклички на Десето
21
Ти бе галфон, и един ден нямаш трудов стаж в реалния си живот! Отврат!!!
22
Чудно по какво е специалист този мърсолив и потомствено уродлив посерко, къде и какво е бачкал, че на 30г. е успял да спастри 150 хилки в евро? А другите с 30-40 г. стаж и като председатели на НС и собствен бизнес само с корупционни схеми са спестили! Гнусна, фамилна измет!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
отговори неговия апартамент има ли тераса или балкон , а не само да измислят гнусни прякори той и неговите съпартийци от БСП на почтените граждани.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?