Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ: Потвърдиха нови случаи на африканска чума в Плевенско
КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ: Потвърдиха нови случаи на африканска чума в Плевенско
Автор: ПИК
Дата
Дата
9479
Коментари
0
КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ: Потвърдиха нови случаи на африканска чума в Плевенско

В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене.

Пробите са потвърдени като положителни за африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Това е първият случай на положително диво прасе в областта. 

На границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново пък е намерен захвърлен труп на умряла домашна свиня. Взетите проби са изследвани и са положителни за вируса на африканска чума. Касае се за необявена заболеваемост на свине и нерегламентирано изхвърлен труп.

Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине. 

В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до вчера (10 юли), са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг. месо, което е конфискувано и унищожено.

Африканската чума по свинете е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти. От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата.

Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират, припомнят от БАБХ.

Още по темата
НЯМА МИЛОСТ: Убиват прасета заради африканска чума в Плевенско
Часовник
17:48
Започна евтаназирането на прасета в никополското село Жернов, където вчера беше открита африканска чума по животните. Ветеринарните власти ще обхванат четири села, които попадат в 3-километровата...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?